Jogurtowy murzynek 1459proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu szczypta soli Wykonanie: - żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, wymieszać - do masy dodawać stopniowo przesiane składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon - ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać - ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, piec
Smakołyki Bereniki
Tort Marcinek 218oddzielić od białek. Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, pod koniec ubijania dodać wymieszane ze sobą mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać wszystko. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do ciasta, delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia odrysować sobie okrąg (u mnie(...)Placek zdejmuję z papieru i powtarzam tę czynność aż do wyczerpania ciasta. U mnie wyszło 9 placków. Placki studzić najlepiej osobno, aby dokładnie wyschły. Gdy placki będą wystudzone, ubijamy śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i wlewamy sok z cytryny, i ubijamy aż do zgęstnienia masy. Placki przekładamy kremem (po 3 łyżki kremu na placek). Wierz również
na moim stole...
Ciasto z krakersów 216Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj ...przybierałam się dość długo, żeby je zrobić i w końcu zrobiłam..jak dla mnie..mhm..po prostu jakoś nie przypadło mi do gustu..ale przepisem dzielę się dalej....może komuś posmakuje. opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść lub więcej(...)pokruszyć.Dodać mleko z puszki, rozpuszczoną margarynę , bakalie [ orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać. Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzenie
Sernik dietetyczny z multicookera Redmond 422stewie. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Masę sernikową wymieszać z pianą. Dodać żurawinę i aromat. Przemieszać delikatnie. Masę przełożyć do wyłożonego papierem multicookera. Ustawić funkcję CAKE i czas 50 minut. W piekarniku piecz ciasto w temperaturze 180 stopni opcja pieczenia góra i dół przez 40-45 minut. Do zrobienia ciasta inspirowałam się przepisem
ClauditteMissCooking
Tarta bananowa z kremem śmietankowym 151ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo – cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim „tarasie” z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu! Składnikikruche ciasto
Pink Envelope
SZARLOTKA NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, OTULONA BEZOWĄ KOŁDERKĄ I OBSYPANA KRUSZONKĄ 403blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na ok.30 minut (może być dłużej, moje było 2h). Drugą część rozkruszonego ciasta wstawiamy w misce do lodówki (będzie potrzebne później do obsypania). Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, po każdym dodaniu chwilę miksujemy. Masa ma być sztywna i błyszcząca. Gdy chcemy cieniutką warstwę bezy dajemy dwa białka i 100g cukru, gdy chcemy(...)wymieszane z mąką ziemniaczaną, na nie wykładamy masę bezową i całość obsypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180*C i dopiekamy ok.20-25 minut (również termoobieg), gdy zbytnio się rumieni można zmniejszyć pod koniec temp.do 160*C. Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej, wówczas zdąży wszystko ładnie ściągnąć
Smaczne Zdrowe
Miętowy sernik z czekoladą 229ziemniaczanej 90 ml syropu mi ę towego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lod ó wce przez około 60 minut. masa serowa: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodać oba serki, proszek budyniowy
Mia Cucina Sofieta
Ciasto dyniowe 240cukrem wanilinowym 2. Odstawiamy z ognia. 3. Dodajemy mus i aromat. 4. Odkładamy pół szklanki masy na polewę. 5. Do masy dodajemy żółtka, następnie mąke z proszkiem do pieczenia. 6. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. 7. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną formę. 8. Pieczemy do suchego patyczka około 45 minut w temperaturze
Ditecz
Babka Piaskowa 194się obyć bez Baby. W zeszłym roku zachęcałam do upieczenia Dziada , w tym natomiast podaje przepis na pyszną babkę piaskową. Przepis prosty, a rezultat rewelacyjny. Babka piaskowa należy do ciast, które jak już się na nie skusi to nie można przestać je jeść. Naprawdę polecam wszystkim. Składniki: 4 jajka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 200 g mąki pszennej(...)gładką masę. Mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać mąkę do wcześniej ubitej masy cały czas miksując. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto
Mama Gotuje
Tartaletki ucierane z rabarbarem 210Wiosna to również czas rabarbaru. A, że go mam w ogródku to trzeba go jakoś wykorzystać. Robię kompot ale najbardziej lubimy z nim wypieki. Dzisiaj chcę Wam zaproponować ciasto ucierane w formie małych "tartaletek". Składniki: 130 g margaryny lub masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szkl cukru 2 jajka 1 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki(...)cały czas ucierać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Foremki do tartaletek o średnicy 9 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do 2/3 wysokości foremek wyłożyć ciasto i ułożyć pokrojony w plasterki rabarbar. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół)i piec około 20-25 minut
Ala piecze i gotuje
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym 212świąteczną wersję i zrobiłam krem daktylowo-pomarańczowy, ale jeśli ktoś nie lubi daktyli można przygotować go z masą z kaszy mannej lub budyniową. Całość polałam polewą, ale - prawdę mówiąc - mogłoby jej być trochę mniej, bo w yszło bardzo słodk o . Oczywiście ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień :) SKŁADNIKI: (proporcje są na formę keksówkę ok 12x33 cm, jeśli chcemy otrzymać dużą(...)Uwaga: Można ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w keksówce, ale powyższy sposób jest prostszy i szybszy. Przygotowując po dwójną porcję należy ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w standardowej blaszce ok 23x33 cm. Krem daktylowo-pomarańczowy: 1. Daktyle pokroić drobno, przełożyć do rondelka i zalać wodą oraz sokiem z pomarańczy. Gotować na małym
Kto ugości moich gości?
Ciasto czekoladowe bez jajek 178sól. Dolewamy olej, ocet, mleko i odrobinę aromatu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do formy 18 cm. Wyrównujemy i obsypujemy suszonymi owocami. Pieczemy 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160st. Po upieczeniu wyciągamy z formy, studzimy na kratce. Przecinamy wystudzone ciasto na połowę, smarujemy dżemem i wstawiamy na 2 godziny do lodówki
Gotowanie moimi oczami
Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem 245połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego tymianku, 1 łyżka oliwy, Migaine (masa jajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego, 3 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 130 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody(...)lodówce przez 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić. Quiche W między czasie przygotować farsz i masę jajeczną. Boczek pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oliwie na małym ogniu, dodać wyciśnięty przez
SzczyptaSmaQ
Gruszki w czekoladzie 251kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 gruszki Masło z cukrem ucieramy na gładka masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz jajka. Ucieramy do połączenia się składników, na koniec dodajmy posiekaną czekoladę. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( będzie dość gęste), a na wierzch układamy obrane i pokrojone w ćwiartki
Słodka Kraina Wypieków
Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami 263smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika... ;) Składniki : Masa grysikowa : 1,2 l mleka 2% 150 g kaszy manny 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie(...)połączyć z owocami. Gdy zacznie tężeć wylać na masę jogurtową i ponownie włożyć do lodówki. Polewa jogurtowa : ok. 150 g jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżka ciepłej wody Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. Dodatkowo : ok. 300 g pełnoziarnistych herbatników maślanych truskawki
Kuchnia Ellie