naturę, że idę na całość :D A teraz do rzeczy.... ciasto wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania galaretki cytrynowej(...)biszkoptowym. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 250 ml wrzątku, studzę, maczam biszkopty i układam na masie śmietankowej. Wykładam pozostałą masę, nakrywam drugim biszkoptem i wstawiam do lodówki. Polewa: Składniki polewy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż się połączą. Studzę i smaruję wierzch ciasta. Całość posypuję kandyzowanymi owocami pokrojonymi w drobną kostkę i ponownie schładzam
Ciasteczkowy Potwórdodajemy cukier oraz miód. Gdy masa będzie płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę.Masę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez około minutę. Po upływie 25-30 minut pieczenia wyciągamy tortownicę z piekarnika i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 190 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 15-20 minut
Mania Gotowanianasza masa ciasteczkowa po wyciągnięciu już z piekarnika nadal jest prawie płynna, jeśli dotkniemy jej patyczkiem to obklei go. Nie należy się tym przejmować ponieważ ciastka są dobre dopiero po ostygnięciu. Wtedy robią się troszkę twardsze - idealne już do krojenia, ale jednocześnie pozostają lepiące się (takie bardzo ciągutkowe). Dlatego jeśli nawet zauważymy, że po upływie całego czasu pieczenia ciasto nadal(...)sól i dalej mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy po całej blaszce. Drugą połowę jeśli mamy możemy wyłożyć na drugą blaszkę, lub upiec dopiero jak pierwsza partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo ręce zwilżone wodą albo łyżkę również zamoczoną
Jedzeniomaniażółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na końcu dodać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki, okruchów nie wyrzucać. Na spodzie ciasta ułożyć pokrojone wzdłuż banany i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę
Monia miesza i gotujeodrobinę kwaskowatości. Jest przepyszne! Ja posypałam je cukrem pudrem ale następnym razem poleje polewą z gorzkiej czekolady - będzie jeszcze lepsze. Pyszny też będzie przełożony dżemem np śliwkowym. Polecam bo ciasto jest proste a bardzo pyszne! Pijany murzynek Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru (dałam szklankę) 3 łyżki kakao kostka margaryny pół szklanki suszonej żurawiny + wódka pół szklanki(...)Margarynę, cukier, kakao podlewamy pięcioma łyżkami wody i gotujemy ok 3 minuty. Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia - mieszamy. Dodajemy pianę z białek i ponownie dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnicytryny. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę i podczas ucierania wbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek i czarnych jagód. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchniawaniliowego 25 dag truskawek Wykonanie: Do białek wsypujemy cukier i całość ucieramy mikserem. Dodajemy żółtka i nadal ucieramy na puszystą masę. Dolewamy olej i chwilkę nadal miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ponownie całość chwilkę miksujemy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut
Smak mojego domużółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia
RAROSSAcały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę(...)stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przelać do formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Układać na wierzchu ciasta. Między jabłkami rozłożyć maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez. ok. 40-50 minut, do momentu aż przejdzie pozytywnie
KUCHARNIAśrednicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta (u mnie było to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta.Piernik z suszonymi śliwkamiSkładniki:125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek100g suszonych śliwek75g cukru 60g miodu60g masła50ml mleka40g(...)dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować- mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach- pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać - do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać- wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut
Smakołyki BerenikiPozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem.Piec w 200 st. C. przez 7-8 minut, aż się zrumienią.Zdjąć z blachy, ostudzić.Galaretkę wymieszać z cukrem, rozpuścić we wrzątku, ostudzić.Serek zmiksować, powoli wlewać całkowicie ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChodziło za mną coś słodkiego, może jakieś ciasto.. Ale tym razem postanowiłam zrobić to troszeczkę inaczej. Jak zwykle przejrzałam kilka blogów, zgrabnie zmiksowałam cztery przepisy, dodałam nieco fantazji i oto wyszedł z tego ten oto jaglany sernik kokosowy. Nie powinno to zdziwić żadnego fana kaszy jaglanej, ponieważ powszechnie wiadomo, że znajduje ona zastosowanie w bardzo wielu przepisach(...)Czekamy aż wciągnie cały płyn. 2. Ugotowaną kaszę wkładamy do miski i dodajemy resztę składników. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodajemy trochę skrobi dla zagęszczenia, ale ważne żeby nie przesadzić. 3. Ciasto przekładamy do nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ją również wysypać wcześniej wiórkami. 4. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze ok. 180C. Idealnie
two broke sistersAmioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są środki spulchniające, jak przykładowo proszek do pieczenia, jednak nic nie jest w stanie zrobić tak porządnej roboty jak amoniak dodany do pierników. Oczywiście, pomimo tego, że pierniki(...)rozpuściło i pozostawić do wychłodzenia. Suche składniki dokładnie połączyć ze sobą, tj. - mąka, kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do chłodnej masy miodowej dodać jajka oraz wmieszać mieszankę mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jest ono gęste, bardzo plastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk - niczym plastelina. 50 ml letniego mleka połączyć z amoniakiem
Poezja Smaków - blog kulinarnyWszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Formę za pomocą pędzelka smarujemy olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Zmiksowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić ciasto i udekorować do woli, u mnie był to krem kokosowy, kakao bez cukru i wiórki kokosowe. Smacznego
Be Fit Be Stronglekko ugniatam, dzielę na 4 równe części i po wyjęciu jednej z części uzupełniam to miejsce mąką ziemniaczaną. Wyrabiam aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleić do rąk. Aby uzyskać kluski mniej więcej jednakowej wielkości wykładam ciasto na stolnicę i formuję wałki które dzielę na jednakowe kawałki. Każdy z kawałków w dłoniach formuję na kuleczkę po czym małym(...)wypłyną na górę. Uwaga : W zależności od rodzaju ziemniaków i typu mąki ziemniaczanej może być potrzeba nieco zwiększenia ilości mąki. Prawidłowa ilość to taka kiedy masa ziemniaczana nie klei się do rąk
Mechanik w kuchni