ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:651/1309)

Brzoskwiniowiec z masą makową 154

podanej na opakowaniu.  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto cytrynowe 167

miski razem z proszkiem do pieczenia. Ubij masło z cukrem ręcznym blenderem na średnich obrotach, aż powstanie gładka masa. Dodawaj jajka po kolei, nie przerywając miksowania. Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypuj mąkę i skórkę otartą z cytryny. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wygładzając wierzch grzbietem łyżki. Piecz przez 45-50 minut, aż wierzch się wyzłoci, a wbita ciasto wykałaczka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI. 204

pieczenia 600g świeżych śliwek (lub innych owoców) cynamon   Jajka ubijam z cukrem tak, aby powstała jasna masa. Dodaję do niej partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam dokładnie. Dodaję olej, łączę.  Blaszkę 25x29cm smaruję olejem. Wylewam ciasto. Śliwki kroję na pół (jeśli to są te duże, to na małe cząstki), układam na wierzchu,  delikatnie wciskając

W kuchni Karmel-itki
Tarta z truskawkami i waniliowym kremem mascarpone 27111

zagniatamy. Pamiętajmy, tę czynność przeprowadźmy w miarę szybko, aby nie ogrzewać ciasta. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min. PRZYGOTOWANIE kremu waniliowe do tarty: Do misy przekładamy żółtka i zasypujemy cukrem kryształ. Ubijamy mikserem na jednolitą masę (kogel mogel). Pod koniec dodajemy nasiona wanilii. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy(...)oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Na sztywno. Pod koniec dosładzamy cukrem pudrem. Bitą śmietanę dodajemy do masy mascarpone i delikatnie mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany krem schładzamy w lodówce. PRZYGOTOWANIE tarty z kremem mascarpone i truskawkami: Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę

kulinarnyJa
Szarlotka z białym winem. 104

Prószyński i S-ka. Polecam Wam gorąco upiec ją na nadchodzący weekend. SZARLOTKA Z BIAŁYM WINEM. Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 150 g cukru 225 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 450 ml soku z jabłek 250 ml białego wina 150 g cukru Ponadto

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Babka cytrynowa z lukrem 162

łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: (produkty powinny mieć temperaturę pokojową) Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści. Oddzielić żółtka od białek. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać do zbielenia masy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać. Do masy dodawać(...)kropli olejku cytrynowego. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.  Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około

Kuchcik gotuje
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 168

marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je  naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:2 szklanki mąki1,5 szklanki cukru2 szklanki drobno utartej marchewki4 jaja1 i 1/4 szklanki oleju2 łyżeczki(...)kakao8 łyżeczek cukru2 łyżeczki masła2 łyżki mlekaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem

Kulinarne przygody Gatity
Babeczkowy bukiet na Dzień Kobiet 121

popychamy palcem do środka (jeśli czekolada zbyt mocno wystaje może się przypalić, lepiej, żeby była zanurzona w cieście). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie kremu budyniowego i ozdób z masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka

Ciastkozercy
Letnie i lekkie ciasto jogurtowo - truskawkowe 554

nimi wszystko! Przepis znalazłam na stronie ugotowac.blogspot.com i na pewno wykorzystam go ponownie :-) Pamiętajcie przy robieniu tego ciasta, że należy dodać tyle truskawek, ile jest podanych w przepisie. Inaczej ciasto będzie zbite, nie puszyste. A więc do dzieła :-) Składniki: 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 220 g mąki pszennej (ja użyłam wrocławskiej) 90 g brązowego cukru 40 g białego cukru(...)miksera, albo łyżką wymieszać składniki.Truskawki obsypać mąką i obtoczyć w niej, a następnie około 2/3 z nich dodać do masy i wymieszać. Resztą zajmiemy się za chwilę. Blachę babkową wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na górze ułożyć pozostałe truskawki. Piec w piekarniku nagrzanym do 165 st.C przez około 70-85 minut . Należy sprawdzić patyczkiem

Anielska Kuchnia Ani
Świąteczne pierniczki z Video jak je zrobić, z opisem, mnóstwem zdjęć i dwoma rodzajami lukru 125

pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy będą zimne, wlewamy do miski z suchymi składnikami i dodajemy jajko. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, po czym pakujemy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zarobić ciasto wieczorem i piec następnego dnia. Odleżane ciasto wałkujemy na grubość 3 – 5mm, po czym wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków i układamy(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne pierniczki lukrujemy. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich cukier puder i miksujemy jeszcze około 5 minut. Jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka, gotową masę przekładamy do kilku miseczek i barwimy każdą na inny kolor. Naczynie z lukrem, którego nie będziemy używać, najlepiej przykryć zmoczonym, (ale nieociekającym wodą) papierem kuchennym. W ten sposób będziemy mieć

Smakowy Raj
Ciasto Jamajka 610

ciasto ładnie prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)rozłożyć banany. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na cieście wzdłuż dłuższego boku rozkrojoną stroną do dołu. Następnie banany skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Na banany od razu wyłożyć gęstą tężejącą galaretkę i szybko wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Gdy galaretki stężeją przygotować masę śmietankową z czekoladą. Do rondelka wlać mleko dodać żelatynę aby napęczniała

Monia miesza i gotuje
Pychotka ananasowa 603

wsypując w trakcie miksowania cukier puder, bezę dzielimy na dwie części i smarujemy ciasto z dżemem posypujemy mieszanką bakaliową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty. Masa ananasowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń

Wanilia i Kardamon
SERNIK NA ZIMNO 222

żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę   rozpuścić  w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia

RAROSSA
Rogale Świętomarcińskie 581

półfrancuskiego, które ma 81 warstw i nadzienia z białego maku. Mięciutkie, maślane i bardzo wciągające ;) Przepis zaczerpnęłam z bloga Cynamonowy Pył. Serdecznie polecam! Składniki: (na około 25 dużych rogali) Ciasto półfrancuskie : 1 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 400 ml ciepłego mleka 2 jajka + 1 żółtko 120g cukru 1/2 łyżeczki  soli 120 g masła 300 g zmrożonego masła(...)małym ogniu przez 5-10 minut. Ostudzić. Dodać pokruszone biszkopty i jajka (jajka dodawać po kolei, za każdym razem mieszając. Jeśli masa robi się za żadna, nie należy dodawać kolejnego jajka. Nadzienie powinno być gęste!) 2. Ciasto półfrancuskie: 300 g masła zmrozić w zamrażalniku. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Dobrze

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania