ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:643/1309)

piernikowa babka na majonezie 164

się dziwna. Mnie z początku też dziwił dodatek majonezu w cieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie(...)mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać majonez i zmiksować. Następnie przesiać mąki i delikatnie wmieszać. Podzielić ciasto na połowę. Jedną część wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i przyprawę piernikową. Wymieszać i wylać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 138

szybko, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową

Mia Cucina Sofieta
Złote ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) 172

wiele zdrowsze o pięknym złotym kolorze. Zapraszam Was serdecznie na moje "Złote ciasto bananowe z rodzynkami". ... i jak tu nie zjeść od razu kilku kawałków? Nie da się - ciasto jest zbyt pyszne ;) Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej Kupiec 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rodzynek sułtańskich * 4 dojrzałe banany 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * rodzynki można(...)małej miseczce rozdrabniamy za pomocą widelca. Do dużej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach. Następnie do masy jajecznej dodajemy z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy powoli mąkę kukurydzianą, ciągle miksując. Do ciasta dodajemy nasze banany, miksujemy do połączenia składników na wysokich obrotach. W cieście mogą zostać nieduże kawałki bananów, po upieczeniu dzięki temu

Słodkie okruszki
Bialo - brazowe ciasto z bita smietana. 340

Wszystkie skladniki laczymy miksujac, wlewamy do formy wylozonej papierem ( 25x35 ) I wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Masa : 1 sniezka 1 l smietany do ubicia- double cream 2 biale czekolady 4 lyzki zelatany. Ciasto nasaczamy- cytryna, woda I aromatem rumowym lub migdalowym Rozpuszczamy zelatyne w 2/3 szkl goracej wody. Rozpuszczamy biala czekolade. Ubijamy smietane, dodajemy sniezke

Smaki Edyty
Tort czekoladowy 174

okazji Dnia Czekolady - torcik mocno czekoladowy :) -  pyszne ciasto czekoladowe !!! SKŁADNIKI  Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  do naponczowania - 1/2 szklanki soku z cytryny Masa: 4 żółtka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru  4 łyżki kakao(...)kakao. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i  wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temp. 180 stopni przez około 40 minut.  Wyjmujemy  z piekarnika i studzimy. Przekrawamy na 3 blaty i nasączamy sokiem z cytryny. Masa :  Ucieramy masło z cukrem pudrem. Dodajemy kakao , żółtka i 2 łyżki soku

Moje Kuchenne Rewelacje
Piernikowe gwiazdki 110

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości ok. 0,5 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po wyjęciu

My Chcemy Jeść
Knedle ze śliwkami 131

wodzie do miękkości. Wystudzone mielimy w maszynce do mielenia. Na stolnicy dodajemy do nich mąkę i jajko. Wyrabiamy na gładką masę (szybko aby ziemniaki nie zrobiły się wodniste). Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i prószymy cukrem. Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go i odcinamy równe kawałki. Na każdy nakładamy śliwkę i zalepiamy ją wokół, formują kulkę. W między czasie

Qchnia po prostu
Tort kokosowo - budyniowy 112

Coś dla wielbicieli kokosu czyli tort kokosowy z masa budyniową. Idealny na każdą okazję. A co ważne jest smaczny. I muszę się Wam do czegoś przyznać

Ewa w kuchni
Andrut z kokosem i biszkoptami 117

Uwielbiam andrutowe wariacje :) Dziś z pyszną masą kokosową. Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła 1 opakowanie wafli 1

Tradycyjna Kuchnia
Krem rabarbarowy 132

Uwielbiam ten krem zarówno do przekładania ciast, jak i w formie deserów w pucharkach np. z dodatkiem innych owoców.  Składniki: 30 dag rabarbaru 3 jaja

Tradycyjna Kuchnia
Rogaliki z masą orzechową 194

mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki rumu Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy rumem i odstawiamy do schłodzenia. Margarynę siekamy z mąką i jogurtem. Następnie zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy na kształt cienkiego koła. Koło kroimy w trójkąty, na dłuższy bok kładziemy nadzienie i składamy rogaliki. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Biszkopt z masą jabłkową 184

Wczoraj powstał biszkopt, które się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie. SKŁADNIKI: Przepis na biszkopt  znajdziecie TU Masa jabłkowa 2 

W kuchennym oknie Ewy
Piernik z suszoną śliwką 161

powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej czekolady4 jajkaprzyprawa do piernikówotarta skórka(...)dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, zmiksować.Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach.Pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, piec około 1 godz

W kuchennym oknie Ewy
Placek z jabłkiem i żurawiną 155

Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny jesienny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji  Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu  (klik) 0,5 szklanki cukru pudru(...)mleko, jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych, mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny

VioletoweKucharzenie
uniwersalny biszkopt - ze śmietaną i wiśniami... 151

gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 225 gram, margaryna 225 gram, jajka 4 sztuki MASA: śmietana 30 % 250 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wiśnie bez pestek 250 dag przepis na biszkopt jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - wszystkie składniki ciasta w tym miękka margaryna włożyć do misy robota i wyrabiać z 4 minuty aż ciasto(...)będzie puszyste i jednolite 2 silikonowe niskie formy 22cm - ciasto po równo rozłożyć do form, szpatułką wygładzić - piekarnik 180C nagrzany, pieczenie góra/dół, formy postawić na 2 poziomie i piec 25-30 minnut - do suchego patyczka - po upieczeniu wyjąć z form i wystudzić na kratce biszkopty biszkopt można nasączyć, użyłam gorzkiej herbaty z cytryną - zimną śmietanę z galaretką ubić

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania