ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:634/1309)

Krokiety ziemniaczane z parówką 137

wystygnięcia. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki (ilość zależy od ziemniaków, jeśli są bardziej wodniste trzeba dodać więcej), przyprawy, jajko i zagniatamy ciasto. Parówki obieramy z folii i przekrawamy na połowę. Każdy kawałek parówki owijamy masą ziemniaczaną. Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju

e-PrzepisyKulinarne
Na pluchę racuszki 132

soli Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, można na oleju albo oliwie z oliwek, na średnim ogniu. Masa jest bardzo lepka, więc nie zrażajcie się, najłatwiej nakładać po łyżce, zgarniając ciasto mniejszą łyżeczką albo po prostu palcem :] Racuszki wymagają niestety dość długiego smażenia, ale czas ten można skrócić, przykrywając patelnię. Podawać oprószone lekko cukrem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Orzechowe rożki 158

rożki 280g mąki 80g cukru 200g masła 100g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru waniliowego cukier puder Składniki zagnieść na gładką i jednolitą masę, po czym wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie uformować z ciasta wałeczek i pokroić w plastry szerokości 0,5mm. Każdy plasterek zagnieść w kuleczkę i formować małe rożki. Piec w 180 C przez

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sen Nocy Letniej - czyli chłodnik ogórkowy z awokado 175

zagotuj masło z wodą. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę na małym ogniu ciągle mieszając – aż utworzy się elastyczna masa. Schowaj do jaskini (lodówki), by nieco stężało. Przy pomocy magii nocy rysuj ciastem skrzydła motyli (dobrze pomóc sobie jakimś narzędziem)  na papierze do pieczenia. Następnie upiecz je w 180 stopniach, aż się zrumienią. Przełóż na kratkę

Karczma Honorietty
placki z borówką 137

mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją

Miód i pieprz
Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i mascarpone 136

łyżki mleka - 50 gram gorzkiej czekolady - pokruszonej - 125 gram mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 gram kakao w proszku Przygotowanie ciasta: Wykładamy foremki do babeczek papierowymi foremkami. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy jajka i dokładnie mieszamy mikserem. Następnie dolewamy mleko oraz pokruszoną czekoladę. Potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie

Życie zamknięte w smaku
Ciastka Spirale 136

kopiaste łyżki kakao 2 żółtka Przygotowanie: 1. Masło, mąkę i cukier wyrobić rękami, dodać aromat, żółtka i znów wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Podzielić ją na 2 części. Do jednej dodać kakao, wyrobić. Obie części ciasta schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej) 2. Po tym czasie ciasta rozwałkować na taki sam prostokąt. Jasne ciasto nałożyć na ciemne. Zwinąć

Nastoletnie Wypiekanie
Serowe krakersy 142

oprószenia Mąkę, cukier, sól, sodę wsypać do miski, masło posiekać nożem, dodać wodę oraz ser - wszystkie składniki zagnieść do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Owinąć w folie i włożyć na ok 30 min do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkować na natłuszczonej blaszce - bardzo cienko, ciasto może być wręcz przeźroczyste. Wycinamy trójkąty i układamy na blaszce, nakłuwamy każdy krakers widelcem i posypujemy solą

Słodka Kraina Wypieków
pancakes z borówką amerykańską 102

mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją

Miód i pieprz
Chlebek z truskawkami 122

mokrymi. Dodaj olej/masło, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szklankę truskawek, ostatni raz wymieszaj, ale tym razem ręcznie - dokładnie, ale delikatnie. Wyłóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na cieście ułóż 0,5 szklanki truskawek. Chlebek piecz ok. 1 h. Po ostygnięciu ozdób ciasto resztą truskawek. Smacznego

Corner With Recipes
Drożdżowe rogaliki cynamonowe z mąki pełnoziarnistej 164

dwie kulki i rozwałkuj je na kształt koła (ciasto grubości ok. 0,5-1 cm, pamiętaj o podsypaniu od spodu mąką, żeby ciasto nie przywarło). Podziel na 8 części (jak pizzę). Na każdym trójkącie rozwałkuj masę cynamonową, ewentualnie dodaj żurawinę lub rodzynki. Zroluj na rogaliki, rozpoczynając od najszerszego miejsca. Ułóż na blasze i zostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut

Corner With Recipes
Naleśniki z serem i jagodami 148

około 200 g) Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Patelnię dobrze rozgrzewamy i lekko natłuszczamy. Wlewamy po porcji ciasta i smażymy naleśniki. Twaróg mieszamy z resztą podanych składników (oprócz jagód) aż masa będzie jak najmniej grudkowata. Każdy naleśnik smarujemy porcją sera i posypujemy jagodami. Składamy na pół i potem jeszcze raz na pół. Na patelni

My simple kitchen
BABKA MOCNO MIGDAŁOWA 125

olej , następnie mleko oraz olejek migdałowy. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę migdały - wymieszać. 3 / 4 ciasta wlać do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zaś 1 / 4 masy pozostałej w misce dodać kakao, po czym wlać do formy i według uznania obsypać płatkami migdałowymi.  Babkę piec około 45 minut

Ciastka - domowe słodkości
Czernina z kluchami 123

solą, pieprzem i cukrem według uznania. Obrane na kluchy ziemniaki traktujemy drobną tarką. Odciskamy wodę, dodajemy sól i mąkę w takiej ilości, by ciasto było zawiesiste, ale nie twarde, po czym dokładnie mieszamy. Łyżką stołową wrzucamy masę na gotującą się wodę i czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Gotowe! Podajemy z pokrojonymi podrobami, pietruszką i kluchami. Ja suszone owoce

Kuchenna Kontrrewolucya
BANANOWIEC Z GALARETKĄ – bez pieczenia 336

Dziś mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia , na herbatnikach. Niesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej

Ostra na Słodko
Amerykańskie naleśniki (Pancakes) - The Conjuring 800

wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wlać maślankę, dodać mąkę i zmiksować tak żeby składniki połączyły się w jednolitą masę. Na patelni rozsmarować nieco oleju (nadmiar wytrzeć ręcznikiem papierowym), nagrzać i nakładać ciasto naleśnikowe. Po nałożeniu ciasta nałożyć pokrywkę (najlepiej przejrzystą, widać wtedy pojawienie się bąbelków, co jest dla nas znakiem, że naleśnik należy obrócić

Passions hobbies life
Żytnie placuszki z odżywką białkową 161

jogurt, mleko, sodę miksujemy i odstawiamy na około 5 minut białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jabłecznik z kruszonką 140

pieczenia i olej. Miksować ok. 2 min. 5. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę i mleko. Miksować na najniższych obrotach. 6. Gotową masę wylać na przygotowaną blachę. Rozłożyć wcześniej pokrojone jabłka i posypać kruszonką. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. (opcja dół do momentu całkowitego wyrośnięcia, po tym czasie zmienić na góra-dół i piec

A Ty Smakuj Mnie
Kruche ciasteczka marcepanowe. 189

proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego cukier brązowy do dekoracji Sposób przyrządzania: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną ma małe kawałki masę marcepanową, cukier puder, masło, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto, Ciasto zagnieść rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Schłodzić w lodówce przez około 40 minut. Ciasto formować rękoma w kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko

Zakątek rozkoszy kulinarnych
migdałowe ciasteczka z lemon curd 258

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka łyżek cukru pudru do obtoczenia lemon curd PRZYGOTOWANIE Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. 30 min., żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć

zabawa smakiem
Ekspresowe ciastka z jabłkiem 88

Lidlu,ale równie smaczne będą domowe przetwory) 2 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego cukier kryształ do posypania opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty.Jabłka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Nakładamy nadzienie na środek i składamy trójkąty,lekko dociskając brzegi. Wierzch posypujemy cukrem.Zapiekamy w  piekarniki w 180 stopniach do momentu,kiedy zaczną

Wielki apetyt
Ciasto z roszponką 92

garść roszponki 2 łyżki orzechów mielonych 50 g masy marcepanowej 0,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Żółtka, jajko i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (u mnie taka o średnicy 10cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Podajemy z ulubionym

Wielki apetyt
Gofry w Swornegaciach 127

oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i olejem na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli a następnie wymieszać z ciastem.    Gofrownicę rozgrzać z obu stron. Posmarować tłuszczem – najlepiej smarować olejem przy pomocy pędzelka (gofrownica musi być dobrze posmarowana!),  na środek

królestwo garów
Klopsiki w sosie koperkowym 150

kostkę i usmażyć na złoto na maśle.  Wrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę i wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski).  Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki i ułożyć

MarciochaKucharzy
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 165

Wystudzić w formie. Jeśli w trakcie pieczenia zacznie się zbyt szybko przypiekać z wierzchu nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub foli aluminiowej.  Ciasto przekroić na pół, rozsmarować porcję konfitury, na konfiturę wyłożyć połowę lekko stężałej masy serowej, pozostałą masę rozsmarować z wierzchu. Masa musi mieć odpowiednią konsystencję, żeby się nie rozpłynęła i żeby nie była zbyt

SzczyptaSmaQ
Puree ziemniaczane 143

wodzie z dodatkiem soli. Odcedzam, wrzucam masło i tłukę na miazgę. Można użyć blendera. Dolewam przegotowane i wystudzone mleko i mieszam. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewam jeszcze mleka. Moje ziemniaki miały konsystencję kremu do ciasta:P Doprawiam  solą i pieprzem, nakładam na talerz i posypuję koperkiem. Ot i całą filozofia. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Babka wielkanocna 138

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać około 10 minut. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania składników. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze

In my kitchen
Muffiny z masłem orzechowym 162

200g solonych orzeszków ziemnych (z grubsza posiekanych) * krem: - 100g masła miękkiego - 100g masła orzechowego - 40-50g cukru pudru - 100ml śmietany kremówki (schłodzonej) Ciasto: Masło utrzeć z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem na gładką i puszysta masę (ok.7 min miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane z grubsza solone fistaszki (trochę zostawić do dekoracji kremu

CookYourself
Torcik spaghetti 145

wierzchu ułożyć resztę pomidorów (skórką do góry). Piec w 175°C przez 40 -45 minut. Nóż o cienkim ostrzu wbić w środek ciasta. Po wyciągnięciu powinien być wilgotny, ale nie powinno być na nim płynnej masy jajecznej. Jako dodatek polecam sałatę z sosem winegret Smacznego

Pełny talerz
Brioszki pomarańczowe z dżemem 170

posypania   Wykonanie:   Do miski robota wsypać 75 g mąki, drożdże, cukier, sól i wlać letnią wodę.  Wyrobić, aż masa będzie gładka. Dodać skórkę pomarańczową.  Wbijać po jednym jajku cały czas wyrabiając ciasto.  Dodać 150 g mąki i ponownie wyrobić ciasto na wolnych obrotach.  Następnie dodawać po kawałku ciasta nie przerywając wyrabiania.   Kiedy

Sto kolorów kuchni
Tarta brzoskwiniowa z czekoladą 155

Wystudzić. Czekoladę utrzeć na małych oczkach. Brzoskwinie pokroić w wachlarzyk. Śmietankę, jajka i cukier puder razem wymieszać Startą czekoladę wysypać na podpieczone ciasto.  Na to ułożyć dookoła brzoskwinie pocięte w wachlarzyk. Na górę delikatnie wylać masę śmietanowo- jajeczną. Piec w 180 C około 30min

Amatorka kuchenna
Owsiane ciasteczka z rodzynkami 118

Wracam z pracy. Dzwoni telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas(...)zmiksuj na drobny proszek. Wsyp go do słodkiej bananowej masy, dodaj też proszek, sodę, sól i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodaj pozostałe 2 szkl. płatków oraz rodzynki, wmieszaj je dokładnie w ciasto. Jeżeli całość wydaje Ci się zbyt gęsta, dolej przygotowaną ilość mleka roślinnego. Za pomocą łyżki uformuj na blasze maleńkie i zgrabne ciasteczka, wstaw

Roślinna - blog wegański
Zupa gulaszowa: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 138

szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy po łyżce mąki i dokładnie mieszamy - po dodaniu całej mąki powinna powstać gęstawa, ciągnąca się masa - tę masę nabieramy na łyżkę i pomagając sobie drugą łyżkę zrzucamy po niewielkiej klusce ciasta bezpośrednio do zupy. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut - ziemniaki będą już bardzo miękkie, a kluski będą dobre w środku. Zupę podajemy gorącą. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muffinki gruszkowe z kruszonką 101

cukrem. Następnie wsypać mąkę, wymieszać i odstawić. Przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować wszystkie składniki mokre. Masę przelać do mąki z proszkiem do pieczenia, dodać kawałki gruszki i wymieszać ciasto kilka razy. Przygotować blaszkę z papilotkami, napełniać je do 3/4 wysokości i posypać kruszonką. Nastawić piekarnik na 190 stopni i piec ok. 20 min (babeczki

pink envelope
Dyńcepcja 153

otrzymania gładkiej masy. Do masy jajkowej dodajemy puree z dyni i mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babeczki i pieczemy 20-30 minut do suchego dźgulca. Zimną czekoladową śmietanę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Wyrośnięte czubki

les mirabelles
Kawowe muffinki z pomarańczą i rodzynkami 108

cukier, proszek do pieczenia, sodę, kawę i dokładnie łączymy ze sobą. Stopniowo suche produkty dodajemy do mokrych. Mieszamy delikatnie łyżką (do uzyskania gładkiej masy). Na końcu dodajemy rodzynki oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę pomarańczę. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut

VioletoweKucharzenie
Ciasteczka budyniowe 229

masła 100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek). Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę). Zimne ciasto rozwałkowujemy i foremkami wycinamy różne wzory. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Salonik smaków
Rolada z czerwoną pianką 113

Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce.  Ciasto rolujemy razem ze ścierką i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy masę: 1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Jogurt ucieramy z tężejącą i wystudzoną galaretką  oraz 2 łyżkami cukru pudru. Masę odstawiamy

Amatorka kuchenna
Ciasteczka jęczmienne 155

mąkę i płatki jęczmienne - wszystko zmiksować, ale nie za bardzo. Ciasto ma się lepić, ale łatwo odchodzić od dłoni.  W oryginalnym przepisie ciasto się wałkuje, ale ja tego nie robiłam. Aby zaoszczędzić na czasie nabierałam masę łyżeczką, lepiłam niewielkie kulki, a następnie delikatnie je spłaszczałam. Ciasteczka układać na blaszce i piec ok. 13 minut Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placek z owocami tropikalnymi. 116

dokładnie odsączyć z soku. Masło utrzeć z cukrem,solą i otartą skórką z cytryny. Następnie dodać po 1 jajku i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę natłuszczoną lub wyłożoną papierem i na górę wyłożyć odsączone owoce ( mandarynki i ananasy ). Piec 40 minut w temperaturze 200 C. Upieczony

Przepisy i porady kulinarne
Wegańskie PĄCZKI PIECZONE + patent na lepienie pączków :) 224

rozwałkowanego placka (tylko niezbyt cienkiego, pamiętajcie, że to mają być jednak pączki), wykorzystujemy patent mojej Babci na klejenie pączków :) Na połowie rozwałkowanego ciasta zaznaczamy lekko szklanką kółka, na których następnie układamy nadzienie (marmolada, gęsta konfitura, masa makowa, itd.) i pozostałą połową placka przykrywamy tę górną część, jak na zdjęciach. Teraz szklanka w ruch i wycinamy pięknie sklejone pączki :) Najlepiej zostawić

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pieczone pączki czekoladowe z Nutellą 189

minut). Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże z pozostałym mlekiem, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy masło i ponownie mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy jajeczną masę -w trzech porcjach, za każdym razem dokładnie mieszając. Całość ugniatamy 10 minut. Ciasto z początku będzie bardzo lepkie, pod koniec ugniatania powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 3. Po godzinie

My Culinary Art
babeczki z dyni -- muffin di zucca 140

link tutaj sól, pieprz, przyprawy do smaku zioła do smaku kwaśna śmietana WYKONANIE Cukinia, marchew i czosnek mielonego (najlepiej z małymi otworami), Otrzymaną masę dodać jajka, sól, pieprz, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Ciasto powinno mieć zarówno brązy nie są płynne, ale nie gruby. Zetrzeć ser. Rozprowadzić ciasto na formochkam (mam silikon). Posypać tartym serem i wysłać

w mojej kuchni
Kartacze lub pyzy z mięsem 192

dłoni. Mięso mieszamy z obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą, obranym przeciśniętym czosnkiem, jajkiem i majerankiem. doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem - masa powinna być wyrazista w smaku, by po ugotowaniu nie pozostała mdła. Z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużną kluskę. Brzegi spłaszczamy. Kartacze wkładamy na wrzącą

W kuchennym oknie Ewy
STRUDEL GRUSZKOWO-JABŁKOWY Z CIASTA FILO 156

powstanie karmel. Wsypać jabłka i mieszając dusić, aż karmel się rozpuści, oblepiając owoce. Doprawić cynamonem. Wsypać prażone migdały i całość dokładnie wymieszać. Płaty ciasta filo posmarować roztopionym masłem i ułożyć jeden na drugim. Na wierzchu rozprowadzić masę z owoców i całość zwinąć w roladę. Przełożyć na papier do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach

Kuchnia w opałach
BLONDIES 86

czekolady. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i sodę. Dodać miąższ z laski wanilii, jajka, oraz ciepłą czekoladę z masłem. Miksować na gładką masę. Na końcu dodać migdały i 50 g drobno posiekanej czekolady, wymieszać łyżką. Ciastem wypełnić blaszkę do brownies, lub wylać na zwykłą,niedużą blaszkę (15 x 25 lub mniejszą). Piec około 20 - 25 minut w piecu nagrzanym

Kuchnia w opałach
Babciny przepis na maślane ciasteczka 194

powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski lub na stolnicę wsypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dodajemy jajka i masło. Do masy dodajemy trochę mąki i wszystko ugniatamy. Mąki dosypujemy co jakiś czas, zagniatając ciasto. Mąkę dodajemy do momentu, aż ciasto nie będzie lepkie. Dopiero wtedy możemy ciasto wałkować i wykrawać z niego wzory.  W garnuszku rozpuszczamy

Passions hobbies life
Mocno czekoladowa tarta serowo-krówkowa i zapowiedź CANDY W MAGICZNEJ KUCHNI / Heavily chocolate tart with cheese and fudge, and 152

Dzisiejszy dzięń był dla mnie wyjątkowo ciężki, zupełnie jak nie niedziela:) A wszystko za sprawą mojego małego diabełka, który zawsze potrafi dostarczyć nam "rozrywek". Dziś ni

Magiczna kuchnia Darii
FAWORKI KARNAWAŁOWE NAJLEPSZE 242

miksujemy.Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z solą, a kiedy masa zaczyna się robić bardzo gęsta wsypujemy pozostałą mąkę i ręcznie kończymy zagniatać ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.Po tym czasie uderzamy w nie drewnianym wałkiem,składając co jakiś czas „przez pół” ( tak przez ok.8-10 minut.Musimy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza!Dzielimy na kilka części, cieniutko rozwałkowujemy

Ostra na Słodko
Babeczki Bananowe 136

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i rozdrobnione ( może być widelcem) banany. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Do maślanej masy dodajemy sypkie składniki na zmianę ze śmietaną. Po połączeniu wszystkich składników, przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (wyszło 18 średnich muffinek).Pieczemy 35 minut w 180 C`Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie 154

się składników. I odstawiamy  na co najmniej 4 godziny (ja zostawiam na noc od 12h do 18h).Po tym czasie otrzymujemy klejącą masę którą wykładamy na obsypany mąką (około 2 łyżek) blat i odgazowujemy, składając ciasto na pół, i jeszcze raz tak samo. Odkładamy ciasto zgięciami w dół na ścierkę na której wysypujemy ulubione dodatki, u mnie pestki

Słodkie Przyjemności
Świąteczne ciasteczka czekoladowe 111

Studzimy. W dużej misce ucieramy cukier puder z miękkim masłem na gładką masę, a następnie dodajemy jajko. Wszystko miksujemy, a gdy masa się połączy, dodajemy ostudzoną czekoladę. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do ciasta. Wszystko mieszamy - ja to robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie

Słodkie Przyjemności
Kukurydziane ciasteczka cytrynowe 137

ucieramy. Gdy masa będzie jednolita, dosypujemy do niej mąki i dalej miksujemy (za pomocą robota kuchennego, albo ręcznego miksera ze spiralnymi końcówkami).Gdy masa będzie zwarta, wykładamy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą kolejno rozwałkowujemy

Słodkie Przyjemności
Keks na białkach 175

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i olej. Na końcu dodać aromat rumowy. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę keksówkę (30x10) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 40 minut, do suchego patyczka, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu można dowolnie

Monia miesza i gotuje
Chlebek pita 312

kminek. W środku robię zagłębienie w które wlewam drożdże, 190 ml letniej wody i oliwę.Mieszam łyżką aż zrobi się w miarę jednolita masa a następnie przekładam na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiam aż zrobi się ciasto gładkie i elastyczne.Przekładam ciasto do lekko wysmarowanej tłuszczem miski i przykrywam lekko wilgotną ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

UgotujmyTo.pl
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 249

odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. 2. Kasze przerzucamy do jakiegoś naczynka. Dodajemy jajko i skrobie. Następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Konsystencja musi być podobna do śmietany, tak żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało".3. Na rozgrzanej patelni z łyżą masła smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę

Gotuj Z Muzyką
Gnocchi z ricottą w sosie serowym 332

mięsa, ewentualnie bardzo dobrze pognieść tłuczkiem.Do ziemniaków dodać ser ricotta oraz jajko. Posolić. Masę wymieszać widelcem i wyłożyć na stolnicę. Do masy ziemniaczano-serowej wgniatać mąkę, w ilości około 1,5 szklanki. Wyrabiać ciasto. Ciasto ma być miękkie, ale nie mocno klejące.Ciasto delikatnie rozwałkować, podzielić na małe kwadraty. Z każdej porcji formować wałeczek i dociskać widelcem, formując klasyczny

kolorowotorcikowo
Drożdżowe rogaliki 2 138

drożdży 150 ml mleka 10 dag margaryny 2 jajka szczypta soli i cukru dodatkowo: gotowa masa kajmakowa w puszce - u mnie orzechowa Przygotowanie: Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, margarynę oczywiście też i wyrobić jednolite ciasto, tak aby odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części

charlotte gotuje
Domowej roboty ciastolina 123

szklanki mąki - 1 szklanka soli - 2 szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju - 1 łyżka kwasku cytrynowym,barwniki spożywcze, można doda ć zapach do ciasta. Wszystkie składniki wymieszać w garnku. Podgrzewać na małym ogniu nie przerywając mieszania. Masa powinna zgęstnieć. Ciastolina będzie gotowa , gdy uzyska konsystencję gęstego puree ziemniaczanego, a urwany kawałek nie będzie kleił się do palców. Pozostawić do przestygnięcia

Malinowe Pocałunki
Chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika 310

soli 10 dag nasion słonecznika Dodatkowo: Słonecznik do posypania chlebka Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Mąki, zakwas, sól oraz nasiona słonecznika wymieszać dodając wodę. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Powinno też dać się wymieszać. Następnie przekładamy masę do formy o wymiarach 35 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką równamy wierzch, posypujemy nasionami słonecznikiem i delikatnie

Delicious Titbits
Sernik limonkowo - bananowy z serków wiejskich 211

limonek (jeśli wolicie intensywniejsze smaki, można zetrzeć też skórkę) i budyń, mieszamy. Jajka rozbełtujemy w oddzielnym naczyniu, a następnie łączymy z masą twarogową. Miksujemy chwilę do połączenia składników, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.      Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, najlepiej z wykorzystaniem kąpieli wodnej. Studzimy

sama złodycz
Mazurek pomarańczowy 156

jedząc go Wesołych Świąt i smacznego jajka;) Składniki; 600 g mąki krupczatki, 350 g masła, 3 żółtka, 250 g cukru pudru, szczypta soli, Masa; 2 pomarańcze, 1 cytryna, 150 g cukru, Wykonanie; Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki.Wyjmujemy i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wkładamy na blaszkę formułując rant. Ciasto gęsto nakłuwamy

Anioły w kuchni
Cantucci z wiśniami 143

kandyzowane wiśnie z mango 1. Jajka w całości zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło i zmiksuj na jednolitą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i zagniataj ciasto. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dołóż bakalie i zagniataj tak, aby je równomiernie rozłożyć. 2. Ręce oprósz obficie mąką i formuj cztery podłużne

Apetyczna babeczka
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą 196

parze, dodać likier, wymieszać i ostudzić. Biały ser zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce. Źródło:  Przepisy.net

Z miłości do słodkości
3Bit 220

żeby mnie nie kusiło... Ale jeśli jesteś alergikiem proponuje zamienić zwykłe herbatniki na bezglutenowe i tak samo postąpić z budyniem...i ciasto będzie idealne dla glutenka... Składniki 2 opakowania herbatników po 200 gram puszka masy kajmakowej korówkowej 2 budynie waniliowe ja użyłam Delecta waniliowe z białą czekoladą 2 szklanki mleka ( moja była pojemności 250ml.) 3 łyżeczki cukru 500 ml śmietany

NaKońcuJęzyka
Muffinki marchewkowe 204

pieczenia, cynamon oraz stopniowo mąkę. Marchewkę obieramy i trzemy na średnich oczkach. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Do przygotowanego ciasta dodajemy marchewkę i startą skórkę z cytryny delikatnie mieszając łyżką. Gotową, wymieszaną masę przekładamy do przygotowanych papierków. Pieczemy około 20 minut w temp 200 stopni Celsjusza. Kiedy muffinki się pieką przygotowujemy polewę. W misce ucieramy mikserem

Kolizje Smaków
SERNIK NA ZIMNO Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ I FRUŻELINĄ PORZECZKOWĄ! 255

ciasto w lecie to tylko sernik na zimno z bitą śmietaną, borówkami i masą z czarnych porzeczek. Czysta rozpusta ;-) Sernik przygotowywałam już jakiś czas temu z okazji imienin męża, był zachwycony ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie żelatyny - 4 łyżki borówek amerykańskich - kilka ziaren wanilii

SMYKWKUCHNI
Babeczki z parówką 153

sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli morskiej W jednej misce wymieszać suche składniki wraz z przyprawami, a drugiej misce wymieszać rozpuszczone masło z jajkami. Masę dodawać stopniowo do suchych składników, dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 170°C. Ciasto wlewać do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Na środku każdej muffinki umieścić kawałek parówki . Piec na złoto 15-20 minut. Lubczyk

Moje domowe kucharzenie
Mój pierwszy chleb 183

pokrojone suszone pomidory i mieszamy. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką i tylko do czasu połączenia składników (potrwa to nie dłużej niż 30 sekund). Masa powinna być w miarę jednorodna i na pewno będzie się kleić. To ciasto takie właśnie ma być. (Ja początkowo miałam pewne obawy, bo to coś, co uzyskałam w misce nie przypominało wcale gładkiego, elastycznego, drożdżowego ciasta

Ratunku obiad
Biskwity z kremem cytrynowym i owocami 139

pieczenia Białka ubić na sztywną pianę - razem z solą i cukrem. Dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec 10-12 min. w 170 stopniach. Krem cytrynowy: 500 ml kremówki 50 g cukru

kolorowotorcikowo
Biszkoptowe naleśniczki z owocami sezonowymi 347

Alpro Wykonanie: Oddzielić białka od żółtej jaj. Białka ubić na sztywno. W oddzielnym naczyniu zmiksować mleko, mąkę, żółtka, cukier i olej. Do gotowej masy naleśnikowej dodać pianę - delikatnie wymieszać. Na suchej, rozgrzanej patelni kłaść łyżkę stołową ciasta, formować placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano. Gotowe naleśniczki kłaść na talerzu, po dwa lub trzy - jeden na drugim. Polać waniliowym deserkiem

kolorowotorcikowo
Tarta z kalafiorem 142

różyczki i ugotować na parze. Pomidorki przekroić na połówki. Szynkę pokroić w paseczki.  Jajka połączyć ze śmietaną, koperkiem i pieprzem. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem formę. Ułożyć ugotowanego kalafiora, szynkę i pomidorki koktajlowe. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180 st.C. insertCookd("bf63f240ceb7f9024426a27988e0090a

Pasja Smaku
Czas na mazurki 99

gestej, kwasnej smietany 0,5 szklanki cukru pudru barwnik wykonanie: Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Ja tradycyjnie zrobilam 10 malych mazurkow z jednej poracji ciasta, ale mozna zrobic jeden duzy. Po upieczeniu i wystudzeniu mazurkow napelnilam je masa smietanowa. W garnuszku gotujemy smietane razem z cukrem pudrem. Caly czas mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a nastepnie zmniejszamy ogien i gotujemy jeszcze

Przysmaki Karolki
Sos karmelowy. 176

lekko brązowego koloru Ostrożnie wlać mleko , i pozostawić na ogniu aż masa zacznie gęstnieć , u mnie trwało to 50 min. Należy pamiętać ,że masa w miarę stygnięcia będzie jeszcze gęstnieć . Sos ten rewelacyjnie pasuje do wszelkich , ciast , lodów i innych deserów. Można go zaromatyzować wanilią , alkoholem (np rumem ), cynamonem , sokiem pomarańczowym czy innym ulubionym smakiem. Polecam

Malinowa Kawiarenka
Pierniczki alpejskie w czekoladzie. 182

Wykonanie : Miód , masło i cukier rozpuścić na ogniu , przestudzić. Suche składniki wymieszać w misce  , dodać jajko , jogurt  i wystudzona masę  .  Wymieszac i odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm ,  wycinać koła , ( u mnie ok 3 cm średnicy , po upieczeniu zwiększyły się

Malinowa Kawiarenka
Sernik na zimno z jagodami i malinami 396

wymieszać do połączenia. Następnie całą zawartość wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam w 400 ml, podczas

Moja Delicja
Rogale drożdżowe z makiem 160

najbardziej godny polecenia. Zresztą Mama i ja uwielbiamy ciasto drożdżowe, a skoro to my w domu gotujemy, mamy prawo wybierać...zatem zapraszamy. Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdzy 200 g masła  150 ml kwaśnej śmietany 3 żółtka  1/3 szklanki cukru 2-3 łyżki ciepłej wody Masa makowa: 300 g  suchego maku  czubata łyżka skórki pomarańczowej(...)utrzeć zółtka z cukrem. Do mąki z masłem dodać utarte żółtka, drożdże, śmietanę, pozostały cukier i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy częśći. Z każdej rozwałkować prostokąt ( podsypując delikatnie mąką) i podzielić na trójkąty. Na 2/3 długosci każdego trójkąta po środku ułożyć masę makową i zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić rogaliki do wyrośniecia

Gosia gotuje
.1085. bułeczki na sobotę 165

125g gęstego puree z dyni ~łyżka syropu klonowego (lub więcej do smaku) ~2-3 łyżki mleka roślinnego jeśli ciasto będzie za gęste ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia Mąkę, gumę guar i proszek mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Przekładamy masę do foremki (u mnie silikonowa w trójkątnym kształcie) i pieczemy 20-40 minut w zależności od wybranej foremki

breakfast of dreams
Wilgotne ciasto marchewkowo-kabaczkowe. 181

Pyszne i momentalne w przygotowaniu ciasto, podczas pieczenia którego na cały dom będzie się unosił aromat marchwi i różnych przypraw. Dzięki dużej ilości składników płynnych, a małej suchych ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i przyjemne do jedzenia. Składniki: 3 marchewki 0,5 kabaczka lub cukinii 200 g mąki 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli  łyżeczka proszku do pieczenia szklanka(...)grubych oczkach.  Oddzielnie przesiewamy mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia.  Jaja, masło, mleko miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy warzywa, ponownie miksujemy i dodajemy składniki suche, mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników.  Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 minut. Smacznego

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania