Babka majonezowa 234cukier i cukier cytrynowy, miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i łączymy. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez, łaczymy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Babkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada chlebowa nafaszerowana serem, wędliną, korniszonami i papryką 217bułki? Jeżeli tak - to przygotujcie domowe pszenne bułki nadziane żółtym serem, wędliną i warzywami. Świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Co więcej ciasto na bułki możecie przygotować dzień wcześniej. Wiem, że niektórzy mogą się lekko zdziwić, ale cała masa urośnie w lodówce. Poniższe roladki idealnie pasują na finger party - wystarczy każdą roladkę pociąć w zgrabne kawałki i można od razu podawać(...)Odczekać kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, miękkie masło i drożdże z mlekiem. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Następnie przygotowane ciasto przełożyć na blat i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiać około 10-15 minut). Przygotowane ciasto przykryć ściereczką: - odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło objętość
Ugotować
CIASTO ANANASOWE Z WIŚNIAMI – łatwe i szybkie! 212się z egzotycznymi wakacjami i kwaskowate wiśnie z naszych ogrodów. Połączenie tych dwóch smaków komponuje się świetnie! Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe , tanie i smaczne ciasto – ala biszkopt wypełnione ananasami z delikatną nutką wiśni. Idealne do popołudniowej kawki. W połączeniu z gałką ulubionych waniliowych lodów stworzy deser, którego nie powstydziłaby się dobra cukiernia … i deser(...)wykładamy pokruszonymi biszkoptami. Przykrywamy odsączonymi , pokrojonymi na kawałki ananasami, a następnie pomiędzy ananasy układamy wiśnie. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy sok ananasowy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciastem zalewamy owoce, wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 30 minut. Studzimy, zajadamy! Pycha
Ostra na Słodko
w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... 205bita śmietana - w opisie jajka, miękka palma, culkier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa ma być o zważonej konsystencji, wsypać przyprawę korzenną, kakao, mąkę, proszek i sodę, zmiksować na jednolitą masę wlać mleko i połączyć składniki całe migdały rozdrobnić nie za drobno w rozdrabniaczu, wsypać do ciasta i połączyć mikserem składniki tortownica 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boków
W Mojej Kuchni Lubię
Zebra buraczana 142wymieszać z barwnikiem. Masło utrzeć z cukrem , dodając kolejno jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy razem ze śmietaną i jeszcze raz dokładnie utrzeć. Foremkę keksówkę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami a ciasto podzielić na dwie części. Do jednej połowy ciasta dodać mus buraczany i dokładnie wymieszać, a do drugiej części kilka kropel aromatu
Tradycyjna Kuchnia
Tort kawowy i niezawodny biszkopt rzucany 257pszennej 119 ml kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodać cukier, przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o średnicy 24 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez 40 minut w 160 stopniach bądź(...)cukier wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując dodawać stopniowo serek. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną delikatnie wmiksować do masy. p.s Przepis na biszkopt oraz inspiracja kremu pochodzą ze strony Moje Wypieki Smacznego
Krakowskie smaki Ani
Babka Panettone 205specjalnego smaku.SKŁADNIKI75 g cukru30 g świeżych drożdży2 żółtka1 jajko125 ml letniego mleka380 g mąki100 g masła2 łyżeczki soli100 g rodzynek ok. 300 g owoców kandyzowanych (wg. uznania)WYKONANIEDo ciasta potrzebna będzie wysoka wąska forma. baka Panettone jest wysoka i wąska. Drożdże rozkruszamy w misce mieszamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżeczkami mleka. Wymiesza(...)żółtka i 1 jajko wybić do miski i zmiksować do uzyskania gęstej masy. Do masy wlać szklankę mleka i wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i też wymieszać.Wsypać przesianą mąkę i wyrabiać ręką, aż ciasto będzie odstawać od reki. wlać lekko podtopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać owoce kandyzowane
W kuchennym oknie Ewy
Owocowa pianka 522dodać zimną galaretkę. Dodać pozostałe owoce i wymieszać . Schować na 10 minut do lodówki i poczekać aż masa troszkę zgęstnieje. Następnie wylać ją na spód ciemny . Zetrzeć mleczna czekoladę na grubych oczkach i posypać nią wierzch ciasta . Smacznego
Słodkości i nie tylko
Tort świąteczny 303wierzch tortu posmarować resztą kremu i obficie obsypać kokosem. Bajaderki do dekoracji: Jedną część ciasta rozkruszyć w dłoniach. Do ciasta dodać posiekane orzechy włoskie, rodzynki, kokos, nutellę i alkohol. Alkoholu dodajemy tyle, żeby masa była wilgotna, ładnie się formowała i się nie rozpadała. *Z ilością bakali do bajaderek nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Można coś pominąć lub zastąpić
Ala piecze i gotuje
Mini serniczki z makiem i solonym karmelem 331świątecznym stole i każdy łasuch może sięgać po nie do woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca dzieło polewa z solonego karmelu
Food Square
Ciasteczka kokosowe z cukrem (lepsze od herbatników) 215wymieszać olej kokosowy (prawie rozpuszczony), cukier oraz opcjonalnie ekstrakt migdałowy. Dodać jajko i po dokładnym zmiksowaniu - wiórki i pozostałe składniki suche. Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 1 h. (Wtedy będzie łatwiejsza do wałkowania.) Zimne ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka umieścić (z niewielkimi odstępami) na blasze wysłanej papierem
Di gotuje
Placuszki z kwiatkami cukinii 205koniec wlej mleko i wymieszaj. Kontroluj jednak gęstość ciasta. Ma być gęste, tak by na patelni się nie rozpływało. Do ciasta wsyp kwiatki cukinii (im więcej tym lepiej) i porządnie wymieszaj, by pokryć je masą. Możesz przygotować placki od razu, ja jednak odkładam miskę na 20-30 minut. Formuj małe placuszki, tak by w każdym znalazł się kwiatek. Usmaż
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Ptysie z kremem 162cukier. Całość podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć z gazu. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką mieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Z powrotem położyć na małym gazie i cały czas mieszać podgrzewać aby osuszyć ciasto. Przenieść przygotowane ciasto do miski i wbijając po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno by gładkie i błyszczące. Gotowe ciasto umieścić
Pychotkaaa
3 BIT 218Ciasto bez pieczenia , które bardzo szybko się przyrządza Składniki: 500 g herbatników 1 puszka masy kajmakowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła 2 śmietan - fixy 0,5 l śmietany kremówki, cappucino 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przyrządzania: Blaszkę o wymiarach ok 23x33 wyłożyć warstwą herbatników. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać, wyłożyć
Darcia w kuchni
Ciasto dyniowe - pumpkin pie 244misce wymieszać puree z dyni, cukier, cynamon, imbir, sól. Następnie dodać jajka i mleko skondensowane i dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C do momentu ścięcia masy, ok.50
Mix smaku