ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:632/1309)

Mleczne ciasto z truskawkami 228

łyżka cukru waniliowego 20-30 dag truskawek cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Jajka mieszamy z mlekiem. Następnie miksujemy masę jajeczno-mleczną razem z mąką, cukrem, olejem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym na gładko. 2. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28 cm, dodajemy oczyszczone owoce, wykładamy je na ciasto lub mieszamy z ciastem delikatnie. 3. Pieczemy ok. 40 minut

Kuchnia domowa Ani
Tarta dyniowa z karmelem miodowym 163

Przedstawiam Państwu bardzo prostą w wykonaniu tartę z dyni, z dodatkiem cynamonu i przepysznego karmelu z miodem! Tarta jest bardzo delikatna w smaku i kremowa. Ciasto jest dość słodkie ze względu na karmel. Polecam wszystkim łakomczuchom.  Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1/2 średniej dyni (około 0,5kg) - 5 jaj - kostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki(...)około 10 minut - z białek ubij pianę- białka ubijaj na najwyższych obrotach aż powstała piana będzie sztywna i szklista - pianę dodaj do masy dyniowej - przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy - piecz 55 minut w temp. 200 stopni C - ciasto po upieczeniu pozostaw w formie do jego całkowitego wystudzenia - jak ciasto już będzie zimne, wyjmujemy "do góry nogami" na paterę - polewamy karmelem

SMYKWKUCHNI
Muffinki razowe z orzechami i marchewką (bez pszenicy, bez cukru) 188

odżywczych, tak więc spokojnie mozna je zjeść na drugie śniadanie. Przy ich przygotowaniu postanowiłam dać stewii drugą szansę (bo stewia mi za bardzo nie smakuje) i dodałam trochę do ciasta. Nie odważyłam się posłodzić samą stewią - boję sie gorzkiego posmaku - więc dałam też miód. Połączenie wyszło super, zero goryczki. Może następnym razem dam samą stewię? Składniki: Mokre 1/2 kubka (około(...)oczkach  Przygotowanie: W jednej misce dokładnie zmieszać składniki mokre, w drugiej suche Dodać suche do mokrych o dokładnie wymieszać Gdy masa będzie gładka dodać marchew i orzechy i ponownie wymieszać  Piekarnik nagrzać do 180 st Ciasto przełożyć do form muffinkowych (mi wyszło 12 szt.) Piec w 180 st przez 25 minut Smacznego

pyszne zdrowości
Piaskowiec z czereśniami na mące jaglanej 247

mają dziwnych posmaków i wprowadzają delikatny, lekki smak zamiast ciężkiego w przypadku ciasta tylko z mąki pszennej. Dodamy też mielone nasiona chia które będą wyglądać jak mak w cieście. O ich właściwościach pisze cały internet więc może czas najwyższy przekonać się do nich w tej formie choćby :). Ciacho jest lekkie o konsystencji piaskowej, idealne do kawy :] Na blaszkę:  40x25(...)puch, dodajemy do nich na przemian: mąki wymieszane z proszkiem i mleko ze śmietanką oraz miękkim masłem. Ucieramy na jednolitą masę, pod koniec dodajemy nasiona chia.  2/ Smarujemy blachę masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do blachy, posypujemy bułką tartą z wierzchu. Układamy na górę obrane i pokrojone owoce bez pestek wcześniej wymieszane z cukrem pudrem. Wstawiamy

Kuchnia PROzdrowotna
Mazurek czekoladowy 172

orzechów laskowych Czekoladowe jajka Wykonanie: Ciasto: Obłuskane orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni, a następnie gdy skórka zaczyna odchodzić ściągnąć ją z jeszcze ciepłych orzechów ocierając je palcami. Masło, cukier puder i cukier brązowy ubijać mikserem przez 8 – 10 minut, do momentu uzyskania puszystej masy. Dodać(...)jajko i żółtko i miksować do momentu aż masa wchłonie jajka, a następnie dodać orzechy i skórkę otartą z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Osobno wymieszać mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sól i kakao. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać utarte masło ze suchymi składnikami, następnie szybko zagnieść ciasto, rozklepać je by było płaskie  a następnie zawinąć

Mama Gotuje
Ciasto ucierane ze śliwkami i pistacjami. 199

cytryny przez 2 minuty. Dodać jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzeć wszystko na gładką masę. Na końcu dodać pokrojone pistacje. Blaszkę o wymiarach 28x24 wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć na przygotowaną formę, wygładzić powierzchnię i ułożyć śliwki stroną przeciętą do góry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Paszteciki do czerwonego barszczu 221

międzyczasie przygotować rosół. Zmielić mięso w maszynce, raz z warzywami wyjętymi z rosołu. Powstałą w ten sposób mięsną masę wymieszać z bułką tartą (według uznania), szklanką rosołu i przyprawami do smaku. Z pozostałego rosołu można przygotować barszcz czerwony. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na cienki placek i pokroić na osiem trójkątów. Każdy z osobna można też dodatkowo rozwałkować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulą 138

pieczarek - 2 cebule - 3 łyżki masła Wykonanie: W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Pieczarki i cebulę pokroić. Usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta uformować małe kule, które nadziewamy przygotowanym farszem. Odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec około

Pan i Pani Smith w kuchni
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 143

suche składniki: mąkę, mleko w proszku, cukier oraz drożdże, wlać ciepłą wodę oraz roztopione masło i wyrobić hakiem na gładką i jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 g). Z ciasta uformować podłużne (lub wedle uznania) bułeczki, na środku zrobić podłużne rozcięcie i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką oraz

Kraina Miodem Płynąca
Trójkolorowe Magdalenki 161

Ubijać całość aż masa będzię puszysta przez jakieś 5/7 minut. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem i skórkę, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Masę podzielić na trzy równe części i zabarwić według gustu. Wlać po 1/3 każdego ciasta  do wysmarowanych margaryną foremek i wypełnić je w 2/3 . Piec w temperaturze 190°C przez około 8-10 minut

Mia Cucina Sofieta
Tort z maślanym kremem orzechowym 154

troszkę większej miseczce, ponieważ masa bardzo rośnie. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu(...)piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawić do wystudzenia. Zimny biszkopt odciąć od brzegów tortownicy, wyjąć w formy i przekroić na trzy blaty. PONCZ: Letnią wodę wymieszać z pozostałymi składnikami, tak aby rozpuścił się cukier. KREM : Orzechy zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać blenderem. Miękkie masło spienić mikserem i dodając po trochu

Kuchenne zapiski Edyty
A może kopytko? 204

możemy spróbować z produktem mrożonym,ale koniecznie liściastym.  Kroimy w paseczki szpinakowe liście i papryczki chili pozbawione nasion. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy. Dodajemy zieleninę i podziwiamy. Po chwili zachwytu dzielimy gotowe ciasto na mniejsze porcje z  których tworzymy wałeczek i od którego odkrajmy mniejsze kawałki, zwane kopytkami. Kształtujemy dowolnie i wrzucamy do gotującej się(...)możemy zastąpić tzw. papką z siemienia lnianego. 2 łyżki mielonego siemienia zalewamy ok 3 łyżkami gorącej wody i zostawiamy do napęcznienia (ok 5 min.) 1 czubata łyżka takiej kleistej masy stanowi odpowiednik jednego jajka

Karczma Honorietty
Prawdziwy biszkopt ze śliwkami 176

Koniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam(...)białek. Z białek mikserem  ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i  reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam  zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem czy ciasto jest

prawdziwe jedzenie
Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem 200

SKŁADNIKI (8 porcji) : Nadzienie: 50 g kukurydzy 200 g brokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego 9% 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj(...)Wysyp na dno ciasta suchą fasolę dla obciążenia. Piecz 15 minut, następnie usuń folię i fasolę, piecz dodatkowo ok. 10 minut. 3. Zrób nadzienie - różyczki brokułów ugotuj al dente. Pierś z indyka pokrój w cienkie paski, podduś kilka minut na patelni pod przykryciem. Mięso nie musi być dopieczone, spokojnie zdąży dojść w piekarniku. 4. Zrób masę jajeczną - jajka zmiksuj

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania