szkoły.Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukremSkładniki:(na formę 25x25 cm)350 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g miękkiego masła150 g cukru5 jajekskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżeczki cointreau200 g kwaśnej śmietanydodatkowo:250 g świeżej żurawinylukier:175 g cukru pudru4 łyżki soku z pomarańczyMąkę przesiać, wymieszać z proszkiemMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać(...)śmietaną, miksując tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając je w ciasto.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Wystudzić.Cukier puder przesiać, dodać sok z pomarańczy, utrzeć na gładki, gęsty lukier. Polać nim ciasto, odstawić do zastygnięcia.Smacznego!C. ma dzisiaj wolne, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeszcze do tej pory czuję niesamowity aromat pomarańczy unoszący się od pieczenia tej tarty:) Kruchy, kakaowo - migdałowy spód przykryty masą jajeczno- śmietanową. I odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:) Ciasto: 100g mąki, 3 łyżki kakao, 75 g masła, 25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit), 50 g cukru pudru(...)ciasto. Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić. Nadzienie
Z miłości do słodkościmigdałów na masę: 200 g marcepanu 2 białka 100 g migdałów zmielonych 50 g cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii Drożdże, cukier i cukier waniliowy wymieszać i zalać połową mleka. Odstawicna około 15 minut, aby zrobił się rozczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtka, roztopione masło, pozostałe mleko i rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, które będzie(...)Marcepan utrzeć z białkami, dodać zmielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać, wlać ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 3-4 mm. Wyłożyć na niego masę marcepanową i równomiernie rozsmarować. Zwinąć jak roladę i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Tak powstałe ślimaki ułożyć
wyzwania kuchennepuszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy, ucierając na niskich obrotach miksera. Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odkładamy do ostygnięcia
Made By Mom And Sontego ciasta :) W domu rodzinnym , często mogłam delektowac się smakiem sera , połączonego z herbatnikami i teraz jako juz dojrzała kobieta dzielę się przepisem z Wami :) Składniki: - 4 opakowania herbatników - 15 dag masła lub margaryny - 70 dag mielonego twarogu - 1/2 szkl. cukru pudru - 2 łyżki kakao Polewa klik Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo(...)trzech herbatników, powinny stykac się krótszymi krawędziami. Przykrywamy masą kakaową, na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników , pośrodku pionowo nakładamy jasną masę. Formujemy trójkąt , podnosząc folię po bokach ułożonych z 6 herbatników , tak aby zetknęły się u góry. Dociskamy , ciasto zawijamy , wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( wtedy herbatniki zmiękną ) Przygotowaną polewą polewamy "chatkę" i posypujemy wiórkami kokosowymi i ciasto
Słodkości i nie tylkoabsolutnie każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia + czas na chłodzenie Ilość porcji: blacha o średnicy 23 cm Składniki: Na ciasto: 150g cukru 115g mąki pszennej 40g masła 6 jajek Barwniki ½ szklanki herbaty Na krem 500ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Polewa: 50g gorzkiej czekolady(...)sztywny krem, pod koniec dodając pozostały cukier. Do białek dodajemy krem z żółtek i całość delikatnie mieszamy szpatułką. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, mieszamy (nadal szpatułką). Na samym końcu wlewamy masło i ponownie delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto rozdzielamy do 3 miseczek (wychodzi po ok. 200g porcja). Dodajemy wybrany barwnik i delikatnie mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Tortownice wykładamy na dnie
Kolizje Smakówzrobić. Na szczęście z miesięcznym poślizgiem ale udało się w końcu stworzyć zamówienie. Postawiłam tym razem na czekoladowy tort, chyba najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał po języku ale słodycz zawsze wygrywała:D Po za niespodzianką(...)się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 kieliszki ajerkoniaku Wykonanie: Białka ubijamy
ciastkarnia na kruchym spodziejednak spróbować. I żałuję, że tak długo z tym zwlekałam!! Ta masa świetnie nadaje się na dekorowanie tortów;) Co prawda nie mam zbytnio zdolności manualnych, jednak coś tam skleiłam;) Masą pokryłam tort składający się z ciemnego biszkoptu oraz kremu maślanego kawowo-orzechowego:) Jest bardzo elegancki, polecam go więc na szczególne okazje:) Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki(...)przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po łyżce mąki. Na koniec dodać kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na trzy części. Krem: 200g
Z miłości do słodkościLekkie, puszyste ciasto z dodatkiem dużej ilości borówki amerykańskiej, kawałków białej czekolady i skórki z pomarańczy. Wierzch muffinów zdobią chrupiące, przyrumienione płatki migdałowe. Muffiny są wilgotne i bardzo smaczne nawet na drugi dzień po upieczeniu. To jedna z naszych ulubionych letnich wariacji na temat muffinów :-) Polecam! Składniki na ok. 12 - 14 szt. 250 g mąki 150 ml maślanki(...)sypkie produkty, mieszając by wszystkie składniki połączyły się. Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Wsypać startą skórkę z pomarańczy. Delikatnie wmieszać do masy borówki. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Wierzch muffinów posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić babeczki na kratce
maniapieczeniaBędzie to sygnał, że cukier się rozpuścił. Do jajek wlać naszą masę serową i znów mieszamy do uzyskania bąbelków. Następnie przesiewamy mąkę kukurydzianą i tortową prosto do miski z masą serowo-jajeczną. Mąki wsypujemy stopniowo, ciągle mieszając trzepaczką. Bąbelki są? Okey, to odstawiamy. Piekarnik włączamy na 160 stopni w opcji góra - dół i ustawiamy wkładamy kratkę na najniższą półkę. Przygotowujemy(...)drobniej zmielony, czyli szybciej się rozpuści). Gdy białka są gotowe, to dodajemy je, również stopniowo do masy serowej. 1/3 piany łączymy trzepaczką. Gdy się białka wchłoną, to dodajemy kolejną porcję. A ostatnią 1/3 mieszamy już za pomocą łyżki, czy szpatułki. Jednolite, nabąblowane ciasto o płynnej konsystencji jest tym czego oczekujemy. A zatem przelewamy je do tortownicy wyłożonej papierem (średnica
Karczma HonoriettyTo jedne z moich ulubionych wafli, które moja mama robi od zawsze!Składniki:1 opakowanie wafli1 kostka margaryny1 szklanka cukru1 szklanka śmietany2 dowolne galaretkiSposób wykonania:1
Kuchnia domowa AniWyśmienity, i aksamitny- dzięki dodatkowi kremówki i mascarpone- waniliowy sernik.Do tego puszysty, delikatny- i kaloryczny, ale ja takie lubię:)- krem czekoladowy (podpatrzony u Marthy Stewart w 'Diabelskim cieście'), z którego można wyczarować ciekawe wzory- u mnie to fikuśne różki :)Oj, jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest(...)większej dlatego sernik jest niski, ale polecam wybrać mniejszą tortownicę- sernik będzie się lepiej prezentował), wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę twarogową.Piec 60 min., aż środek będzie ścięty (nie ma sensu sprawdzać patyczkiem, bo ciasto jest wilgotne).Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki na minimum 2-3 godz., a najlepiej
Kraina Miodem Płynącaszklankach wrzątku, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia. Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta
Jadło i czytadłonastępnie żółtka dodać do białek - wymieszać mikserem. Dodać cukier.Potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć
Bon Appetit MałgorzatyHERBACIANE PANCAKES Z MAKARONEM /przepis własny/ Ciasto: pół opakowania (170 g) makaronu shirataki (City Aroma) 40 g mąki gryczanej 30 g mąki kokosowej 50 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Twinnings Speciality Selection ) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka dowolnej konfitury lub cukru jajko cynamon kardamon goździki oliwa z oliwek do smażenia(...)mnie organiczna - marki Birdy ) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, napar i konfiturę. Zmiksować z przyprawami na gładką masę. Następnie wmieszać opłukany i osuszony makaron shirataki. Na natłuszczonej patelni położyć silikonowe foremki i wypełnić je ciastem. Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą znalazłam w sklepie internetowym
Poranek na słodko