Tort czekoladowy 948syropieMascaropne i Nutellę (obie w temperaturze pokojowej) miksujemy…. i już :)! Na paterze układamy jeden blat ciasta i nasączamy go. Ja – nie mając pod ręką nalewki wiśniowej- dolałam do syropu z wiśni i odrobiny gruszkowego trochę rumu. Blat smarujemy 1/3 masy czekoladowej i układamy gruszki pokrojone w plastry, układamy drugi blat i nasączamy go. Smarujemy go 1/3 masy
UgotujmyTo.pl
Ciastka francuskie z budyniem i malinami 248niej złożone ciasteczka i osobno wykrojone serduszka. Piec około 20 minut w 180 °C (ciasto musi się zarumienić). W międzyczasie przygotować budyń. Do rondelka wlać 1 szklankę mleka. W pozostałej ilości mleka rozpuścić zwykły cukier i proszek z budyniu. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać masę ze szklanki. Całość cały czas mieszać i gotować 1-2 minuty (budyń musi być(...)dodać 1 łyżkę cukru pudru i za pomocą miksera połączyć składniki ze sobą. Dodawać po 1 łyżce budyniu. Masę cały czas miksować, aż uzyskamy dosyć gładki krem. Na każde ciasteczko nałożyć krem budyniowy. Całość posypać cukrem pudrem i przyozdobić serduszkami z ciasta francuskiego oraz malinami. Pomysł na przepis ze strony słodkastrona
Ugotować
Babka kajmakowa 390pyszna. Nawet mój tata, który nie przepada za suchymi ciastami, tą babkę zjadł ze smakiem. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 12 łyżek oleju ½ szkl. cukru 1 szkl. mleka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia puszka masy kajmakowej (krówkowej) / odłożyć 2 łyżki na polewę Polewa: 2 łyżki masy kajmakowej 2- 3 łyżki śmietanki(...)babkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. 40 minut (do suchego patyczka). Polewa: masę kajmakową i śmietankę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia ( nie zagotować) – przestudzić i polać wystudzoną babkę. Na koniec babkę posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!!! Kategoria: Babki , Ciasta , WIelkanoc
kuchcikownia
Cranberry Noël - kruche ciasteczka świąteczne z żurawiną i pistacjami 267Jeszcze zimne, lecz już trochę miękkie masło utrzyj w misie miksera. Dodaj cukier puder, sól i mleko, a następnie dalej ucieraj, aż masa będzie biała. Wsyp mąkę, żurawinę i pistacje. Dobrze wszystko wymieszaj, lecz nie zagniataj ciasta zbyt długo. Podziel je na dwie części i z każdej uformuj wałeczek o średnicy około 4 cm. Zawiń je w folię spożywczą
Food Square
PUCHATKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE 195całymi jajkami i szczyptą soli. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz partiami przesianą mąkę. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką od herbaty namoczoną w oleju nabieramy małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz i pieczemy z obu stron na lekko brązowy kolor. Nie przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste
Walijskie Pichcenie
Brownie na wypasie 195laska wanilii 250ml mleka 1,5% 2 żółtka 50g brązowego cukru Demerara 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 20g masła w pokojowej temperaturze 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego Na ciasto 230g masła (plus 1 łyżka do natłuszczenia formy) 250g ciemnej czekolady 70% 230g brązowego cukru Demerara 4 jajka 150g mąki 2 łyżki dżemu malinowego 100g świeżych malin Zaczynamy od przygotowania(...)ognia, dodajemy jajka po jednym i mieszamy miotełką. Na koniec odypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz najlepsza część. Masę czekoladową przelewamy do przygotowanej formy. Na wierzch wylewamy custard, usuwając oczywiście waniliowy strąk. Lekko mieszamy, żeby na powierzchni ciasta powstał ładny wzorek. W miarę równomiernie dekorujemy ciasto ciapkami dżemu malinowego. W miejscach, w których nie ma dżemu, układamy maliny. Pieczemy
les mirabelles
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym 226ogniu do roztopienia się i połączenia się składników. Po ugotowaniu studzimy. Jaja ubijamy i ciągle mieszając dodajemy masę czekoladową. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Mąkę dodajemy do jaj z czekoladą, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku
Kuchnia Łukasza
Tort z bitej śmietany i malin na daktylowym cieście (bez glutenu i jajek) 290bitej śmietany 0,5 szklanki 1 torebka poncz lub herbata do nasączenia ciasta piankowe żelki do dekoracji Ciasto: Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić aby zmiękły, następnie odsączyć z wody i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito(...)mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać mus daktylowy i wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto na dwie warstwy. Krem: Maliny zmiksować z cukrem pudrem
głodny alergik
kruchy jabłecznik 199Lubię piec skomplikowane ciasta, ale jeść lubię te najprostsze. Tradycyjne, zwyczajne domowe ciasta z babcinego przepisu. Jak ten jabłecznik: półkruche ciasto i soczyste aromatyczne jabłka. Nic dodać, nic ująć. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 5 łyżek kwaśnej śmietany(...)łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 2 kg obranych już jabłek 150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik królewski 6766jeden z najlepszych serników. Upieczony na kruchym, kakaowym spodzie z masą serową z dodatkiem bakalii oraz kruszonką na wierzchu. Do pieczenia najlepiej użyć twarogu z kostki dzięki czemu sernik wychodzi o wiele bardziej zwarty i smaczniejszy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Polecam, jest naprawdę bardzo
Marta Gotuje
Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami 463ręce nie przywierały do mąki proponujemy polać je oliwą, wówczas bez problemu będziemy mogli wyrobić ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos: Wszystkie składniki sosu wrzucamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Farsz: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i gotujemy w wodzie z przyprawami. My dajemy przyprawę
Kolizje Smaków
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 216wymyślam jak urozmaicić receptury, ale też zaglądam jak inni pieką. Inspiracją do dzisiejszego wieńca była dla mnie Liska, która zamieściła swój Wieniec serowo - cebulowy z tymiankiem.Składniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml. mleka,30 g. drożdży,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli,50 g. miękkiego masła,1/3 łyżeczki białego pieprzu.Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć(...)Mój farsz był bardzo sypki. Może, gdybym go przygotowała w malakserze lub blenderze jak radzi Liska, to miałby konsystencję masy i nie rozsypywałby się. Następnym razem tak zrobię, gdyż taki sypki farsz utrudnia zwinięcie wieńca.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Równomiernie rozłożyć farsz. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie naciąć
Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki orzechowo - pomarańczowe. 221innej misie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę dodajemy do składników mokrych i mieszamy za pomocą trzepaczki przez ok. 2 min, masy nie należy miksować mikserem, jedynie dokładnie wymieszać ręcznie, aby nie było grudek. Do ciasta dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki orzechy i skórkę otartą z pomarańczy (ścieramy tylko powierzchnię skórki, czyli tylko samą pomarańczową część), i mieszamy
Kuchnia Łukasza
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #5 Brownie cytrynowe 7626dół bez termoobiegu: Ciasto: – 120 g masła – 3 jajka – 0,5 szklanki cukru – 140 g mąki – skórka otarta z 1 cytryny – sok z połowy cytryny Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je z lodówki już dzień wcześniej. Masło i cukier ucieramy na gładką, puszystą masę. Dodajemy po jajku, ciągle miksując (masa(...)cytryny, a na końcu przesianą mąkę (można przesiać ją wcześniej ale ja przesiewałam ją bezpośrednio nad miską z masą). Masę mieszamy szpatułką, do momentu połączenia składników. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy, równamy dość dokładnie i pieczemy 25 minut. Po 20 minutach sprawdzałam patyczkiem (używam wykałaczki drewnianej) czy ciasto jest gotowe
Relaxtime
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 290przygotować kruszonkę: do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i odszypułkować, następnie przekroić na pół. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć truskawki w kilku rzędach, między truskawki
Domowa Cookierenka Agi
Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą 221schłodzone)3 żółtka80 g cukru pudrucukier waniliowyodrobina soli masa:20 g budyniu waniliowego (połowa opakowania)200 ml mleka4 łyżki cukru400 ml śmietany kremówki 30% ok. 200 g poziomekok. 50 g gorzkiej czekolady Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum
Słodka Strona
Najlepszy Piernik 419stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota i minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy do piernika
Made By Mom And Son