powstały grudki i kasza się nie przypaliła. W trakcie można sprawdzić czy już się ugotowała ). Całą masę przekładamy do miski i studzimy. Po wystudzeniu odwracamy, przekładamy na talerz, kroimy jak ciasto i polewamy syropem. SMACZNEGO
Smaki EwyPoczątkowo na Tłusty Czwartek nastawiałam się na smażenie pączków. Potem, błądząc po czeluściach internetu znalazłam przepis na ultra szybkie muffiny w smaku przypominające ciasto pączkowe - z tym że pomijamy etap smażenia w głębokim tłuszczu, podczas którego cellulit sam wpełza nam na uda. Cóż, może dietetyczne nie są, szczególnie z dodatkiem nutelli, ale zawsze odrobinę lżejsze :) Składniki: 250 g mąki(...)mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Maślankę, olej, jajko i aromat mieszamy ze sobą, a następnie łączymy z suchymi składnikami. 2/3 masy przekładamy do papilotek, do każdej foremki nakładamy na środek po łyżeczce nutelli, przykrywamy pozostałym ciastem. Wierzch babeczek posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni - pieczemy maksymalnie 25 minut. Pachnie cudownie, smakuje jeszcze lepiej
sama złodyczbardzo chętnie i z przyjemnością upiekłam Jabłecznik Francuski zaproponowany przez Mafilkę . Ciasto piekłam z ogromną ciekawością, co to takiego będzie?:) Podczas pieczenia pachniało cudownie w całym domu. Kiedy ciasto w końcu wystygło, z przyjemnością kroiłam je do kawy nie tylko sobie, bo i goście się pojawili:) Ocenialiśmy wszyscy i z przyjemnością Wam napiszę, że wszystkim ciacho smakowało:) Winne(...)wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i wbić 2 całe jaja. Masę ucierać, aż będzie puszysta. Dobrze utartą masę wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię. Obrane i pokrojone w "szesnastki" jabłka wyłożyć na ciasto i delikatnie docisnąć. Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika. Śmietanę rozmieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz jajami i wylać
In my kitchensłodkości, jest lepszy niż tresowana świnia na trufle. Wywęszy, znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane... W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe) szczypta soli 8 łyżek cukru(...)Dodać pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Małą tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy(najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste). Ciasta jest dość mało, ale bez obaw
Grunt to przepis!Zmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek.Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka).Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.Masa kokosowa:Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Potem wmieszać mascarpone.Polewa czekoladowa:Zagotować wodę z cukrem, kiedy
Kraina Miodem Płynącadrugiego dnia przełożyć. Jak każde ciasto z kremem najlepiej się kroi następnego dnia po przełożeniu. Za sprawą firmy Eco Blik w mojej kuchni pojawiły się ekologiczne przyprawy i cudowna kawa ziarnista, której użyłam do tego ciasta. I choć normalnie za kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię. *foremka(...)cukrem na białą masę i nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać proszek budyniowy, wlać olej, dodać skórkę cytrynową i zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Przełożyć do foremki w której piekł się biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Wystudzić. Przygotować masę kawową: Kawę zalać niewielką ilością wrzątku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzukacie łatwego, pysznego ciasta na oleju które jeszcze ładnie wygląda? Polecam "Zebrę" znalezioną u Kuby Piekłam pierwszy raz i wyszła pyszna ;) Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody (większość przepisów posiada gazowaną lub inne słodkie napoje gazowane(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masło i bułka tarta do nasmarowania blachy Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy dodając olej i wodę. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy resztę mąki (pół szklanki), do drugiej 2 łyżki kakao. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Piekarnik
W kuchni bez szafekwigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składnikiciasto0,5kg mąki1 jajkogorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy))1/4 szkl oliwy1 łyżeczka solifarsz1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.)1,5 szkl suszonych grzybów leśnych0,5 torebki kaszy gryczanej3/4 szkl orzechów włoskich3/4 małej(...)jabłko, kaszę, pokrojone na kawałki orzechy oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało. Krok 4Dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Krok 5Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę. Krok 6Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię
CoolinarniePLKrówki posiekać i wymieszać z jedną łyżką mąki. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i wlać adwokat. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać posiekane krówki. Ponownie całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Babkę piec w temperaturze 180 stopni(...)przez 60 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto wystudzić i wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia (od czasu do czasu mieszając). Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 7-10 minut aż masa zgęstnieje. Polewę chwilę przestudzić i polać nią gotową babkę. Pozostawić do zastygnięcia
My simple kitchenBEZA: * białko – 4 szt * cukier – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do piecznia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. MASA SEROWA: Wszystkie składniki wkładamy do miski, miksujemy przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Wylewamy na podpieczony spód
Ostra na Słodkochleb. Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Kolejną zaletą tego chleba jest to, że ciasto rośnie bardzo szybko, więc można go spokojnie upiec i zjeść w kilka godzin. Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania(...)trakcie pierwszego wyrastania a najpóźniej jak chleb przełożymy do foremki.2. Mąkę, ziarna i sól wymieszać. Dodać suche drożdże i cukier. Dolać wody -aby masa przypominała gęstą śmietanę- i wymieszać (ja mieszałam mikserem około 4 minut) Zostawić ciasto-w ciepłym miejscu- w misce do wyrośnięcia na około 30 minut, aby ciasto przynajmniej podwoiło objętość. 3. Wyrośnięte ciasto zamieszać i przelać
UgotujmyTo.plTradycyjny keks, bakaliowe ciasto, z wykorzystaniem słodkich rodzynek, orzechów, pyszności świąteczne... Składniki: 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 masło lub margaryna 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 20 dag rodzynek 10 dag figi po 5 dag orzechów i migdałów Wykonanie: Migdały, orzechy, figi posiekać drobniutko nożem. Rodzynki zalewamy gotującą wodą po 15 min osączamy(...)ucieramy z cukrem pudrem dodajemy stopniowo po 1 jajku. Proszek do pieczenia i cukier wanilinowy mieszamy z mąką dodajemy do ucieranej masy i przez chwilę ucieramy. Z wymieszanych bakalii odkładamy 1 łyżeczkę pozostałe wsypujemy do utartego ciasta. Wykładamy ciasto do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, naciąć środek ciasta, posypać odłożonymi bakaliami. Pieczemy 50 min w nagrzanym
kgwjanczewoCIASTO: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jaja 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA ŚMIETANOWA: 400 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 2 łyżki cukru waniliowego owoc granatu SPOSÓB WYKONANIA: Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody(...)strumyczkiem powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy je na talerzu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksami
Darcia w kuchnitłuściejsza :) Na ciasto kruche: - 25 dag mąki - 125 g margaryny - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru Na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 3 pełne łyżki cukru - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: - 5 średnich jabłek (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) - 2 saszetki stewii waniliowe + 2 saszetki stewii oryginalnej
Zdrowie na języku :P