ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:608/1309)

orzechowe BISZKOPCIKI 133

oddzielamy od żółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę.  Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę cieniutką warstwą,  pieczemy około 15- 20 minut po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wycinamy gwiazdeczki dekorujemy lukrem

Luźna Kuchnia
Maślane ciasteczka 179

Masło ucieramy w misce mikserem. Dodajemy cukier, jajko, cukier waniliowy i nadal miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dosypujemy przesianą mąkę z solą oraz proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 min. w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką, a następnie używamy wałka z grawerunkiem. Wykrawane ciastka wstawiamy ponownie do lodówki

Kredowe Menu
Prawdziwie owsiane ciasteczka z masłem orzechowym i otrębami 170

jajko 60g miodu 60g domowego masła orzechowego ( KLIK ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej cynamon kardamon PRZYGOTOWANIE: Jajko, miód i masło orzechowe zmiksować na gładką masę Dodać wszystkie suche składniki włącznie z sodą oraz przyprawami Dokładnie zagnieść ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki Schłodzone ciasto cienko rozwałkować Za pomocą foremek wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

peanutbuttermonster
BABECZKI KAKAOWO - PIERNIKOWE 82

produkty, a w drugiej połączyć jajko, jogurt olej i mleko.Do miski z suchymi składnikami wlewamy zawartość drugiej miski i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy kakao, skórkę pomarańczową,rodzynki, jabłko i przyprawę do piernika. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Na każdej muffince odrobina migdałowej

Kuchnia w opałach
MINI KRĄŻKI WIEDEŃSKIE 82

mąkę, sól i cukier i wymieszać ciągle gotując do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować, aż masa nabierze jednolitej konsystencji i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy około 25-30 kwadratów o boku

Kuchnia w opałach
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU 99

następnie żółtka. Wlać masę czekoladową (przestudzoną), ciągle miksując. Na końcu dodać mąkę, z proszkiem i cynamonem, oraz aromat pomarańczowy,miksować, aż powstanie gładka masa. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie, z ciasta formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je dokładnie w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych

Kuchnia w opałach
Ciasteczka Pieguski 207

Następnie dodać jajko i delikatnie połączyć. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.  Tak przygotowaną mąkę dosypać do masy maślanej i wymieszać ręcznie. Dodajemy czekoladę i połowę kropelek. Z powstałego ciasta formujemy wałek, który kroimy na paski grubości 1 cm.  Układamy na wyłożonej papierem blaszce, z wierzchu dekorujemy pozostałą częścią kropelek. Pieczemy w temperaturze

kulinarnyswiatdomi
Ptysie 292

jajka Przygotowanie : Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę, mieszać do połączenia się składników. Przestudzić. Zmiksować z jajkami na gładką masę. Przełożyć do szprycy. Wyciskać okrągłe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczeni. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Ciasto dość wysoko rośnie. Odstawić do wystygnięcia, każdy okrąg przeciąć na pół.  Krem : * 300ml kremówki najlepiej 36% * 3 łyżki cukru

Magiczne Życie Marty
Sernik czekoladowo-kajmakowy 290

Sernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g

Bullio
Ciastka owsiane do kawy i herbaty 349

sodkę, płatki i bakalie- dokładnie wymieszać Masę pozostawić na około 30 min, by płatki nasiąkły ( ja dodałam jeszcze 2 łyżki mleka, bo moja masa była sucha i obawiałam się, że całość się nie połączy) Z ciasta formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego ( ja nabierałam na dużą łyżkę, a małą umoczoną w wodzie rozpłaszczałam na blaszce na papierze do pieczenia ) Piec około

Proste Potrawy
Bezglutenowe krakersy z paprykowym hummusem 165

zacząć wyrabiać (najlepiej ręką). Dodawać wodę i dalej wyrabiać ciasto, do momentu aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub otrębów. Ciasto powinno dać się formować w dłoni i nie powinno przywierać. Wyrobioną masę rozwałkować, posypać sezamem i przełożyć na pergamin. Nożem wycinać trójkąty lub prostokąty.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w opcji "termoobieg" przez

Pełna Lodówka
Bezglutenowe placki z jabłkami 181

łyżka soku z cytryny + plasterki jabłka Mieszamy ze sobą wszystkie składniki prócz jabłka. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty. Powstałą masę na chwilę odstawiamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżka=1 placek) i smażymy z obu stron po kilka minut. Podajemy z kawałkami jabłka

Kuchenny Skrawek Nieba
Paluchy Wiedźmy 136

szklanki obranych migdałówPrzygotowanie:Masło i cukier utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i ekstrakty. Do jednolitej masy wrzucić posiekane migdały.Wszystko zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagnieść.Gotowe ciasto odstawić na godzinę do lodówki.Mamy w ten sposób czas na zalanie naszych migdałów wrzątkiem i oczyszczenie ich ze skórek. Najlepiej jest przeciąć

Lawendowe Niebo
Makowe zawijane ciasteczka 112

Zostało mi trochę masy makowej ze STRUCLI, do tego miałam gotowe, kiedyś zakupione zamrożone kruche ciasto... I to wszystko, choć za gotowym ciastem kruchym nie przepadam, to nie ukrywam, że mnie jego obecność w zapasach ucieszyła :)Zawijańce makowe gotowe w 5 minut :) plus czas na pieczenie.Czytaj więcej

bistro mama
Babka cytrynowa z lukrem 160

mąki pszennej250 g cukru250 g margaryny4 jajka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cytrynabułka tartaSKŁADNIKI na lukier1 szklanka cukru pudru1 cytrynaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE ciasta:Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z całej cytryny. Następnie dolewamy mleko i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem łączymy

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania