ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:608/1309)

Domowe Pieguski 139

jajko i dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka

Słodkie Przyjemności
Muffiny cytrusowe 280

owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy  - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki- ciasto powinno zajmować

Smakołyki Bereniki
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 207

wyrównać.Dać w chłodne miejsce i do zastygnięcia. Minimum ok. 2-3 godzin. Mój stał całą noc.Smacznego :DUwagi:*Można dodać więcej cukru do masy serowej bo nie wyszła za słodka Mi pasowała, nie lubię słodkich ciast, ale jak ktoś woli słodsze to śmiało, może dać całą szklankę.*Sernik najlepiej smakował po 2-3 dniach, był najpyszniejszy.*Michałki można zamienić innymi

Moje pyszne gotowanie
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 200

przyprawę korzenną przesiewamy oraz dokładnie ze sobą mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy (ze sobą) masło i miód, które po ostygnięciu dodajemy do naszej suchej masy tuż po jajku. Całość łączymy mikserem do 5 minut, po czym ciasto ugniatamy w rękach na stolnicy do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozwałkowujemy na chcianą grubość - my na około 3-4 mm. Ciasteczka trochę nam wyrosną, dlatego

WeAreCrazy
Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka) 192

łyżki soku z cytrynyCiasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z nich wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym(...)cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawiamy z ognia i wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszając. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy np.  polewą czekoladową. Albo tak jak ja posypać czarnym sezamem. Ciasto jest dobre po 3 dniach

Bon Appetit Małgorzaty
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 224

odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku.Składniki na ciasto pierogowe:3 szklanki mąki orkiszowej(2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej)1 jajko lub samo żółtko3/4 szklanki ciepłej wodysólSkładniki na farsz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki z batatami i rozmarynem 122

Dodajemy startego na tarce ziemniaka, którego dodatkowo jeszcze-po starciu- siekamy nożem aby były mniejsze kawałeczki. Dosypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy.2. W naszej masie robimy wgłębienie i wlewamy maślankę. Wyrabiamy do połączenia składników. Następnie przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiamy kilka minut aż ciasto zrobi się gładkie. Dzielimy na 8 części i formujemy kształt bułeczek. Obsypujemy delikatnie mąką

UgotujmyTo.pl
Sernik cynamonowy na ciasteczkowych spodzie 543

łyżki mąki ziemniaczanejWykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Masło rozpuścić, lekko przestudzić.Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć z okruszkami. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem.Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki

kolorowotorcikowo
Tortilla z warzywami i kurczakiem 202

sól, pieprz Sposób przygotowania:1.Tortilla:Do miski z mąką wlewamy wodę z szczyptą soli. Ugniatamy energicznie składniki. W trakcie wlewamy olej. Ciasto będzie gotowe gdy nie będzie się przyklejać do rąk. Następnie od masy odrywamy małą część i wałkujemy ją na cienki okrągły placek (na kształt naszej patelni).Na dobrze rozgrzanej patelni, z małą ilością tłuszczu smażymy nasz

Gotuj Z Muzyką
CIASTO BRZOSKWINIOWE NA KISIELU 119

 Ciasto brzoskwiniowe zrobione specjalnie na życzenie mojej ukochanej Mamci!Jakiś czas temu będąc w pracy dostałam sms o treści : „ Córuśka , ale Pani Ewa Wachowicz robiła super

Ostra na Słodko
Muffinki Bananowo-Orzechowe 155

banany. Całość dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz solą i łyżką (lub szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata.  Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy przygotowanym ciastem do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi każdego muffinka. Pieczemy w 180 stopniach przez

Słodka Strona
Racuszki ziemniaczane 385

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję co zrobić z ziemniaków które zostały  z obiadu .Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :) Można podawać

Sama słodycz i szczypta chili
Mini serniczki z jeżynami 384

więcej przy okazji wypróbowałam jeszcze jedną rzecz - spód z herbatników. Idealne rozwiązanie kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie bazy pod ciasto. Dzisiejsze mini serniczki to połączenie takich właśnie ekspresowych spodów z tradycyjną masą serową i jeżynami. Naprawdę warto spróbować :) Składniki na spód: 100 g herbatników 50 g masła Składniki na masę serową: 250 g sera (ja miałam kostkę

Ciastkozercy
pieczony sernik jogurtowy z marcepanem... 148

marcepan i wymieszać łyżką tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i na dno rozłożyć biszkopty - boków nie smarować niczym na biszkopty wylać masę jogurtową i piec w 200C około 45 minut po upieczeniu zostawić ciasto w blaszce do wystudzenia posypać ostudzone ciasto cukrem pudrem jogurtowy sernik jest wilgotny, puszysty i przypomina smakiem sernik z sera.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka owsiane z czekoladą 205

aromat waniliowy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy płatki owsiane.Wszystko systematycznie mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy czekoladowo-owsianej. Delikatnie mieszamy. Na wyłażoną blachę pergaminem wykładamy porcje ciasta. Około łyżeczki w odstępach 5 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania