ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:604/1309)

Kołacz ze śliwkami i kokosem 123

wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wiórki, mieszamy, dodajemy pianę z białka i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy połówki śliwek. Przykrywamy masą wiórkową. Po ok. 10 minutach wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 20 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto bananowo czekoladowe z bitą śmietaną i bezami. 244

puszystą masę . Dodawać po jednym jajku i nadal ubijać .Mąkę przesiać z sodą i proszkiem i w trzech częściach dodać do masy ,krótko zmiksować .Na koniec dodać rozpuszczoną ,przestudzoną czekoladę i zgniecione widelcem banany ,wymieszać łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut . Dodatkowo: śmietana 36% 200 ml bezy 2 łyżeczki cukru pudru Ubijamy śmietanę z cukrem

Ladylaura.
Walentynkowe brownie czyli ciasto mocno czekoladowe 194

ciasto mocno czekoladowe Składniki: 300 g gorzkiej czekolady o zaw. kakao co najmniej 70%, 3 całe jaja, 175 g masła, 135 g mąki, 135 g cukru, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1/2 łyżeczki soli. Przygotowanie: ok. 100 g czekolady zetrzeć na tarce i wstawić do lodówki, Pozostałą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w rondlu razem z masłem. Masy(...)czekoladę i ubijać mikserem na wolnych obrotach. Mąkę przesiać przez sito i połączyć z pozostałymi składnikami stopniowo dodając ją do miksującej się masy. Dodać sól. Formę o wymiarach 20 x 30 wyłożyć pergaminem i wylać na nią ciasto . Posypać czekoladą z lodówki. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 25 minut w opcji z termoobiegiem. Po tym czasie wyjąć

Pełna Lodówka
Torcik Rafaello 248

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa dobrze się połączy wlewamy jajka i dosypujemy porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blaszkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 170 stopni. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia(...)ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Krem będzie bardziej gęsty jeśli wykorzystamy jedynie jego stałą część mleka, ja jednak polałam od serca nie rozwodząc się zbytnio. Wyszłam z założenia, że masa zgęstnieje jeszcze dzięki wiórkom kokosowym, które dodajemy na końcu. Warto jednak poeksperymentować z konsystencją, być może druga wersja będzie jeszcze smaczniejsza.     Biszkopt kroimy

sama złodycz
Szarlotka z połówkami jabłek 377

pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą polewamy lukrem (cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi  orzeszkami pistacjowymi.Szarlotka z połówkami jabłek przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie kruche i delikatne ciasto otulające ukryte wewnątrz jabłko, zabarwione na zielono dzięki dodatkowi galaretki o smaku kiwi nadało wyrazistości i aromatu. Już mnie nie dziwi

mojewypiekiinietylko
Sernik Zebra 317

cukier, cały czas miksując.  Dodać po jednym jajku, za każdym razem miksując około 15 sekund. Dodać ekstrakt waniliowy. Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej części dodać przesiane kakao. Zmiksować. Wyjąć tortownicę z lodówki. Zaczynając od masy waniliowej dodać po 2 łyżki masy na sam środek. Następnie dodać 2 łyżki masy kakaowej (użyłam do każdej masy osobnej łyżki

Moja Galeria Smaku
ciasto śliwkowo- Malinowe z orzeszkami Nerkowca 196

śliwek 1 kubek malin 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca 3 łyżki cukru żelującego 1:1   Przygotowanie: składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki  jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier waniliowym przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na połóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem żelującym

Luźna Kuchnia
Zimowa szarlotka z bezą 147

koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 169

uwielbiam takie desery, a co Wy o nim myślicie? Czekoladowe ciasto na białkach z bitą śmietaną i letnimi owocami (przepis na okrągłą formę o średnicy 25 cm) Do ciasta należy przygotować: 2/3 szkl. zimnych białek (u mnie z 4 dużych jajek) 2/3 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki pszennej 2 łyżki naturalnego kakao szczyptę soli Dodatkowo: 250 g mascarpone(...)szpatułką mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, również po 2 łyżki na raz i każdą partię znów bardzo delikatnie mieszamy. Białka nie mogą opaść. Gotową masę przekładamy do nienatłuszczonej, niewysypanej niczym i niewyłożonej papierem formy, najlepiej silikonowej, ponieważ ciasto delikatnie się do niej przyklei i tak właśnie ma być (ja zazwyczaj piekę to ciacho w okrągłej, płaskiej formie do tarty, ale polecam

Ratunku obiad
Wybuchowy tort czekoladowy z granatem i chrupiącą praliną orzechową 333

cukru Poncz: 1/4 szkl wody+1/4 szkl soku z granatu Polewa: 60 g mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 36% Dodatkowo: 1/2 owoców z granatu do dekoracji Przygotowanie: Ciasto czekoladowo-orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło, kakao, cukier i czekoladę podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę(...)st.C przez około 20-25 min do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Chrupiące orzechy: Masło, cukier, miód oraz mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zkarmelizowania. Dodać orzechy włoskie i wymieszać. Gorącą masę wylać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić po jej powierzchni. Zapiekać w 180 st.C

Nastoletnie Wypiekanie
Wiśniowy marmurek 115

łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki oleju - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę a następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia

Zainspirowana w kuchni
morelowe ucierane ciasto kakaowe... 114

cukier puder - ile potrzeba Miękki tłuszcz, cukier, jajka, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto w formie rozsmarować i poukładać gęsto morele bez pestek pokrojone na ćwiartki

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką i jagodami 122

Powiem krótko: proste, tanie i pyszne ciasto do kawki lub herbatki. Kto jadł jogurtowe ciacho, tego nie trzeba zachęcać :).  A ta maluteńka kreseczka na spodzie ciasta to efekt niecierpliwości mojej bandy - zarazy wyciągnęły z piekarnika gorące ciacho :D Smacznego! Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 ¼ szklanki cukru, 3 duże lub 4 małe jaja(...)czerwonej porzeczki (świeżych lub mrożonych), Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. W osobnym naczyniu utrzeć na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać masło i jogurt – krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x36) i wyrównać. Na wierzch wysypać równomiernie owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja

Nie tylko w kuchni
SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM (I MOJA PIERWSZA AKCJA) 199

serową. Piekarnik rozgrzać do 165*C. Tortownicę o śrenicy 22cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ser. Na środek masy serowej wyłożyć budyń i 'wcisnąć' go sernik (użyłam do tego widelca). Włożyć ciasto do piekarnika i piec 1h. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostudzenia. W moim przypadku na całą

chili & sugar
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 327

sera 3  szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu. Szalotki kroimy w piórka. Por i pieczarki dokładnie myjemy. Por siekamy w paski, a pieczarki na dowolne kawałki. Na patelnie wlewamy nieco oleju, wrzucamy szalotki(...)solą i pieprzem. Całość przekładamy do miski i odstawiamy na bok. Do miseczki wbijamy jajko oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Masę jajeczną dodajemy do ciepłego farszu i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Płat schłodzonego ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie. Delikatnie wałkujemy. Układamy na nim duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Tak samo robimy z drugim płatem

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania