ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:597/1309)

Maxi King bez pieczenia 274

Składniki na ciasto herbatniki kakaowe, 40-50szt herbatniki maślane, 40-50szt mleko w proszku, 400g mleko, 1 szkl masło, 200g masa krówkowa, 1 puszka cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 opak Składniki na polewę biała czekolada, 2 tabliczki mleko, 1/4szkl orzeszki solone, 100g Przygotowanie Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Do chłodnego na przemian dodajemy miękkie(...)herbatników kakaowych, 1/2 masy mlecznej, warstwę herbatników maślanych, masę krówkową, ponownie warstwę herbatników maślanych, masę mleczną i warstwę herbatników kakaowych, wstawiamy do lodówki. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Orzeszki siekamy, połowę wsypujemy do polewy. Całość wylewamy na ciasto i obsypujemy resztą orzeszków. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą

Gotowanie moimi oczami
Dyniowy Sernik z Nutką Brandy 228

Składniki: ciasto: 3/4 kubka puree z dyni 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 4 łyżki brązowego cukru 0, 5 kostki masła masa serowa: 600 g mielonego twarogu cukier waniliowy 1 limonka 1 łyżeczka kardamonu  1 jajka polewa: 1/4 kubka puree z dyni 0, 5 kubka śmietanki(...)Wild Turkey 1 budyń waniliowy Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem oraz przyprawami  masło ucieramy z cukrem na puszysta masę dodajemy puree z dyni i mąkę, mieszamy piekarnik ustawiamy na termoobieg temp 220, tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z limonki oraz jajkiem wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika składniki

Luźna Kuchnia
Wytrawna tarta z czosnkiem niedźwiedzim - przekąska 202

soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka śmietany 3 żółtka Wszystkie składniki połączyć ze sobą i ugnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 15 min lub do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i przenieść do formy ( najłatwiej za pomocą wałka ), w której będziemy piec tartę. Ja tym razem zrobiłam dwie małe

Jemy Pijemy
Babeczka Minnie 178

olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy(...)upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Z czarnej masy cukrowej wycinamy okrągłe kółka na uszy - po dwa na każdą babeczkę, z różowej robimy kokardki. Krem przygotowujemy według przepisu , dodajemy

Ciastkozercy
Sernik Czekoladowy kajmak, Straciatella 181

łyżkę startej grubo czekolady, wymieszać delikatnie 3. Układać śmietanę na stężałą warstwę serową. 4. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej. Może to zająć od 30 minut do 2 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Stężałe ciasto obficie posypać grubo startymi wiórkami czekolady. Podawać schłodzone Smacznego :) Zobacz także: Sernik czekoladowy z malinami

KreatywnePiny
Pączki parzone. Z wanilią 220

mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży - takie ciasto powinno lepiej rosnąć, a także wydłuża świeżość wypieku. Hmm... Nie wiem, czy to działa. Ciasto owszem, wyrosło bardzo ładnie, ale czy lepiej niż zawsze - nie mam pojęcia. Co do świeżości, nie było nam dane się przekonać, bo zniknęły tego samego dnia. Kilka zjedliśmy jeszcze cieplutkich(...)rozpuścić w pozostałym mleku (ma być letnie), wymieszać z zaparzoną mąką, odstawić na 15 minut.Żółtka, cukier i wanilię ubić na puszystą, jasną masę. Dodać rozczyn, pozostałą przesianą mąkę i rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać koła. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto kiwi Cię ożywi 280

Cześć dziś w głównej roli kiwi. Owoc przez niektórych niedoceniany lecz w cieście idealny. Osobiście tez nie za bardzo poprzepadam za nim, sama nie wiem czemu. Składniki: 500 g herbatników maślanych 12 dojrzałych owoców kiwi 2 galaretki agrestowe (600 ml wody) Masa budyniowa: 630 ml mleka 7 łyżek cukru 3 duże żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)najwyższych obrotach miksera aż zmieni się w puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyń i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i bez grudek. W formie 25 x 25 cm układami herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, krem i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie zalewamy ciasto tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego

Panda i jej świat
MAKOWE ŚLIMACZKI 240

ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę mąki,cukier, margaryne (odkładamy 1 łyżkę). Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta robimy wałeczki o grubości palca, długości ok. 50 cm i zakręcamy w kształt ślimaczka. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Masę makową mieszamy z łyżką masła i cukrem waniliowym. Łyżką nakładamy farsz makowy w zagłębienia slimaczków. Pieczemy ok.20 minut

Z Majeczką w kuchni
Ciasto czekoladowo – miętowo – malinowe (na maślance) 143

Mięta i czekolada to połączenia smakowe, które kocham! Dopełnieniem są malinki :)Wilgotne, rozpływające się w ustach i obłędnie aromatyczne... To ciasto należy określić jednym słowem – rozkoszne! Ciasto Wam zostawiam, a sama uciekam na meczyk :) Składniki ( tortownica 23 cm): 260 g mąki, 150 g cukru, 3 jajka, ½ szklanki maślanki, ½ szklanki oleju, 2 czubate łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)przemian,  stopniowo, maślankę, wymieszaną z sodą mąkę  oraz olej – mieszać na średnich obrotach  miksera. Stale ubijając do masy dodać przesiane kakao,  krople miętowe i czekoladę. Na koniec  wrzucić maliny i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i  oprószonej mąką tortownicy, wstawić do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec  około

Nie tylko w kuchni
Kluseczki francuskie. 270

rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie gładka i puszysta, masę połączyć delikatnie z mąką, następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i ostrożnie dodaję ją do ciasta, W dużym garnku zagotować wodę z solą, wyrobione, gęste ciasto przełożyć na deskę i metalową łyżką odcinać kawałki zsuwając

Kuchnia Beaty
Wspaniały sernik 220

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Moje(...)mielenie sera, wierzcie mi, że ten czas warto poświęcić dla efektów upieczonego ciasta:) Czasami korzystam z gotowego mielonego sera, ale tylko wówczas gdy zmielony ser ma konsystencję sera zmielonego w domu. Nie używam serów z wiaderek, które często są bardzo rzadkie. 2. Rodzynki przed włożeniem do masy serowej warto zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Po tym czasie rodzynki

In my kitchen
Ciasteczka orzeszki 267

wiem, istnieją też specjalne duże formy, nakładki na gofrownice, patelnie i masa innych akcesoriów, które mogą te foremki zastąpić, ale ta opcja jest zdecydowanie najtańsza ;) Można je dostać przez internet, jak też i w sklepach z artykułami kuchennymi. Koniec wstępu, zabieramy się do roboty :)Składniki (ciasto):- 30 dkg mąki- 20 dkg margaryny Palma w złotym opakowaniu- 10 dkg cukru pudru(...)sekund na ostygnięcie, zanim wylepimy je na nowo. Przyznam się szczerze, że nie wystarczyło mi cierpliwości na wyklejenie foremek całym ciastem, z reszty przygotowałam kruche ciasteczka, które pokażę Wam przy najbliższej okazji :) Tymczasem w mojej miseczce pojawiła się cała masa orzeszkowych połówek, które musimy napełnić teraz masą. Możecie użyć swojej ulubionej, jeśli takową macie, albo takiej jak ja :)Składniki (krem

Kulinarne zapędy Kokosa
Szarlotka ze śmietaną 218

szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny

charlotte gotuje
Najlepsze Faworki 183

większość potraw, faworki powstały przez zupełny przypadek. Wieść niesie, że młody cukiernik przez nieuwagę upuścił pasek ciasta pączkowego na rozgrzany olej. Bojąc się bury, posypał to cukrem i wcisnął, że tak ma być i jest pyszne. Zrobił zupełnie jak niektórzy miłościwie gotujący, z tym że jego eksperyment okazał się smaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi(...)wszystko bardzo dokładnie i szybko, żeby zbytnio nie ogrzać masła. W osobnej misce ubijamy jajka, żółtka i łyżkę cukru pudru na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z masłem. Mieszamy, ja mieszałam hakiem do ciasta, ale można zrobić to szpatułką – ma się zbić w lekką zwartą kulkę. Dodajemy śmietanę i rum bądź spirytus i dokładnie wyrabiamy, zagniatając dość

ladykitchen
Tort Walentynkowa Rozkosz 207

lejemy" ósemkę, powinna być cała widoczna przez chwilę, wtedy jajka są dobrze ubite. Przesiewamy powoli resztę składników do masy jajecznej i delikatnie, ale zdecydowanym ruchem mieszamy. Wylewamy do formy, może to być tak jak w moim przypadku forma w kształcie serca, ciasta spokojnie wystarczy na tortownicę, średnica tortownicy zmieni nieznacznie wysokość biszkoptu, ale nie ma to większego znaczenia. Pieczemy

MamaOskarka
Szarlotka tatrzańska 308

wersji, będzie ją piekł po raz kolejny. Ciasto za sprawą dużej ilości jabłek jest bardzo orzeźwiające. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 2,5- 3 kg jabłek, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania