PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym. Pianę z cukrem ubić na sztywno, dodać masę żółtkową i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na wolnych obrotach miksera dobrze wymieszać. Brytfannę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Truskawki i jagody umyć, oszypułkować, osączyć, obsypać mąką. Na cieście ułożyć jagody i truskawki. Wstawić do piekarnika, piec
Kuchnia DanusiMąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy posiekane na drobne kawałki masło i jajko, szybko zagniatamy lub miksujemy za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy, wyrównując dokładnie dłonią. Nakłuwamy spód i pieczemy 30 minut(...)odrobinie wody żelatynę. Podgrzewamy jeszcze chwilę i zostawiamy do względnego ostygnięcia. Tutaj trzeba być czujnym i od czasu do czasu obczaić czy masa już nie stężała za bardzo - musimy ją w odpowiednim momencie przełożyć na wierzch ciasta. Słodko uzależniające, aż ręka sama sięga po kolejny kawałek... :D Jako że urodziny AR były niedawno
sama złodyczwoda do gladkosci. Dodac stopione maslo, czekolade, cukier, orzechy i zoltka. Calosc zmiksowac. Bialka ubic na sztywna piane i dodac delikatnie do masy czekoladowej. Blaszke (19x20cm) lub mala tortownice wylozyc papierem do pieczenia. Przelac do niej ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez okolo 60-70 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic 15 minut. Przelozyc na talerz do gory dnem
Przysmaki Karolkiwymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać olej, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Nadzienie: Około(...)masą orzechowo-miodową, docisnąć tak aby oba placki dobrze się za sobą skleiły. Górę polać polewą czekoladową i udekorować orzechami włoskimi lub piniowymi. Polewę czekoladową zrobić według własnego przepisu lub można skorzystać z poniższego. Polewa czekoladowa: Do garnuszka włożyć jedną czekoladę, dodać 150 ml śmietany 30%. Mieszając podgrzewać do momentu aż czekolada się stopi, a składniki połączą. Ciasto można podawać
Passions hobbies lifePołówek zasługuje na choćby skromny torcik i fotkę z puszkami farby w tle :) Przygotowałam więc dla niego torcik kakaowo śmietanowy z bananami. Czysta improwizacja, ale efekt końcowy przepyszny :) Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki oleju KREM(...)przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę wymieszałam z serkiem mascarpone. Banany umyłam. 3 z nich obrałam i pokroiłam w niezbyt grube ukośne plasterki. Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty. Dolny blat ułożyłam na paterze, rozsmarowałam na nim około 1/3 masy śmietanowej. Na niej rozłożyłam plasterki banana i przykryłam je koleją 1/3 masy. Na wierzchu ułożyłam drugi blat i lekko docisnęłam. Wierzch
Kuchenne zapiski Edytydolewamy wodę oraz żółtka i dosypujemy po trochu mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy masa będzie już dokładnie połączona, przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Cukrem posypujemy też wierzch(...)zostawiając odrobinę wolnego miejsca na to, co i tak wycieknie przy ponownym zawijaniu. 1/3 masy rozsmarowujemy po wierzchu, dokładnie pokrywając całą powierzchnię rolady, dzięki czemu nie ma szans na wyschnięcie przy dłuższym kontakcie z powietrzem. Tarką ścieramy odrobinę gorzkiej czekolady (tak, większość przygotowanej do ciasta i tak zjadamy) i układamy świeże owoce. Biszkopt najlepiej zostawić
sama złodyczprzez 10 minut. Biszkopt wyjąć na wilgotną ściereczkę, usunąć ostrożnie papier do pieczenia i od razu zrolować ciepłe ciasto razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na krem, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu aż du uzyskania gładkiej masy. Następnie rozwinąć biszkopt, posmarować go kremem, ułożyć na nim rurki waflowe (3-4 sztuki) i posypać rodzynkami. Roladę zwinąć
Pasja Smakupuszystą masę, dosypujemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy po jednym jajku, dorzucamy też proszek do pieczenia i odrobinę kurkumy, która nada babce piękny, intensywnie żółty kolor. Cytrynę wyparzamy, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok, które przekładamy do ciasta. Całość doprawiamy 3 łyżkami lawendy, co przełoży się na średnio intensywny smak. Jeśli pierwszy(...)mniej niż za dużo i potem podzielić się deserem z okolicznymi ptakami ;) Masę przelewamy do babkowej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Po całkowitym wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier - po prostu wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy dokładnie z cukrem pudrem
sama złodyczrodzynki i skórka pomarańczowa) Sposób wykonania: 1. Zrobić kruche ciasto: sypkie produkty przesiać, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. 2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić. 3. Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości, stopniowo dodawać zmielony 3-krotnie ser i miękkie masło lub margarynę(...)Następnie dodać olejek i budyń w proszku, miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko wymieszać. 4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do sera i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników. 5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta kruchego wyłożyć na blaszkę i cieniutko wylepić. Wylać ser. Na wierzch zetrzeć pozostałe kruche
Kuchnia domowa Anipuszystej masy dodać kaszę mannę i wlać ocet. Tortownicę ok.25 cm średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Gorący kąsekCiasto: 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30-50 g kakao szczypta soli 32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie) 100 g margaryny mlecznej 1 jajko 5 ml aromatu arakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki(...)wymieszać, dodać zimną margarynę pokrojoną w kostki i rozgnieść widelcem. Następnie dołożyć jajko i pozostałe składniki. Wyrabiać, aż powstanie nam w miarę jednolita masa. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. pół godziny. Rozwałkować (gdy ciasto przykryjemy folią spożywczą nie będzie się kleiło do wałka) i wyłożyć nim formę do tart lub tortownicę. Przykryć papierem do pieczenia, na który
Karczma HonoriettyKiedyś dla mnie ciasto tego typu było nie do przebrnięcia. Alergicznie na mnie działały wszelkie dania z żelatyną. Za to teraz doceniam sernik na zimno. Szczególnie pasuje mi on do lata, kiedy to do galaretki możemy dodać masę sezonowych owoców. Przepisów na sernik na zimno jest masa. Ja nie lubię takich galaretowatych serników. Ten jest delikatny, dzięki zawartości mascarpone(...)mleko z żelatyną. Dodajemy mleko w proszku i mascarpone. Ubijamy. Śmietanę łączymy z masą serową i wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy owoce. Galaretki rozrabiamy w 750 ml wody. Jak galaretka zacznie nam tężeć, przekładamy ją na sernik. Pozostawiamy w lodówce do stężenia całości. Dodatkowe informacje ciasto najlepiej smakuje na kolejny dzień. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-zimno-mascarpone/ BosowKuchni Artykuł Sernik
Mieszam w Garnkuwięc nie mogło zabraknąć przepisu na pyszne ciacho . Z owocami, rabarbarem na kruchym spodzie z masą serową i kruszonką, rewelacja!. Smakuje wyśmienicie, w sam raz na niedzielę do popołudniowej kawki Post Ciasto z rabarbarem, truskawkami i serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewystarczyło na 14 kawałków. Twaróg, cynamon, śmietana i 1 łyżkę soku z ananasów i cukier mieszam aż do jednolitej masy, najlepiej widelcem. Ananasa odsączam i dzielę każdy krążek na 4 części. Na podzielone na kawałki ciasto daję po ok 1 łyżeczce twarogu i kawałek ananasa na górę. Każdą część następnie składam na pół a boki dociskam widelcem. Gotowe do pieczenia
Mechanik w kuchnirabarbar to połączenie idealne. Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;) Składniki: na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej na masę: 5 dużych łodyg rabarbaru 1 cytryna(...)dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować). Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. Galaretkę cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy na wierzch galaretkę, a następnie z powrotem chowamy do lodówki najlepiej
Symfonia smakowa