ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:586/1309)

Chlebek bananowy. 160

nazwa, bowiem z chlebem nie ma on nic wspólnego. Chlebek bananowy to rodzaj babki, która swą soczystość, miękkość i smak zawdzięcza dodatkowi bananów. Lubię banany, a w takim pysznym cieście to już w ogóle, więc zawsze, gdy zostanie ich kilka to piekę ten właśnie chlebek bananowy lub bananową babkę z jagodami . Pycha! Składniki na chlebek bananowy: 120 g masła(...)dodajemy po 1 jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Do ubitego masła dodajemy jogurt i suche składniki. Gdy masa się ubije dokładamy rozgniecione widelcem banany, a na końcu orzechy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy w 175 stopniach C do suchego patyczka, czyli około 45 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Rozpustne gotowanie
Ciasto cynamonowe 147

Ciasto jest pyszne, mokre, wyjątkowe. Jak ktoś lubi smak cynamonu to nie może pominąć tego przepisu. Oryginalny przepis pochodzi z  książki „Kuchnia polska”, ale został przeze mnie znacznie zmodyfikowany. 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pół tabliczki gorzkiej czekolady ¾ szklanki cukru pudru 2 jajka pół słoika dżemu truskawkowego szklanka mleka ¾ kostki margaryny 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki(...)kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło ucieramy  malakserem z dżemem. Do połączonych składników dodajemy stopniowo  jajka, cukier puder oraz mleko. Do masy dodajemy mąkę z kakao, cynamonem i sodą. Ucieramy aż składniki się połączą. Ciasto nie jest gładkie. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy 25 na 36 centymetrów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Humanistka w kuchni
Kolorowa łąka – tort chałwowy w stylu angielskim 175

Dosypywać stopniowo cukier cały czas miksując. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i lekko, ale dokładnie wymieszać lub zmiksować. Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Termoobieg: 160 stopni

Domowa Cookierenka Agi
O ulubionych słowach. I babka z czerwonymi pomarańczami 136

łyżka cukru 3 gałązki rozmarynu lukier: 130 g cukru pudru 2 łyżki syropu 2 łyżki gorącej wody Pomarańcze na ciasto wyfiletować, wycisnąć sok z pozostałych błonek i wszystko razem zmiksować blenderem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas miksując, wlewać sok z cointreau, a następnie partiami dodawać przesianą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z mascarpone i galaretką z brzoskwiniami 149

piekarnika do 180 C i piec przez 15 min. Po czym wyjąć obciążenie i piec kolejne 10 min tak aby ciasto było lekko zrumienione. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym i dodać ubitą na sztywno śmietankę. Masę wykładamy na ostudzoną tartę. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce ok 3 -5  mm i układamy na tarcie wg uznania

IMPRESJA SMAKU
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 258

jajka 16 g cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru  200 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l. mleka 2 budynie śmietankowe  z cukrem Ponadto :  słoik prażonych jabłek 700ml Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu

Walijskie Pichcenie
Ciasto z nektarynkami i jagodami 119

waniliowym ekstraktem. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując masę. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy mieszając łyżką. Rozprowadź masę w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój nektarynki w plasterki i wciśnij w ciasto. Posyp całość jagodami, lekko dociśnij. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC (u mnie termoobieg)przez 30 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź

codojedzenia
Babeczki na Dzień Mamy 189

podanych składników wyszło mi 20 takich właśnie mini babeczek. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy papierowymi papilotkami i przekładamy do nich po łyżeczce ciasta. Zostawiamy dość dużo miejsca, żeby wyrosły. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy

Ciastkozercy
Kostka Kubusia. Ciasto bez pieczenia 2271

użycia piekarnika. Kostka Kubusia jest orzeźwiająca i jeśli jesteś okrutnym łasuchem, dodaj więcej cukru :) Użyłam standardowej blaszki prostokątnej do wypieku ciast, jednak można użyć nieco mniejszej wtedy warstwy będą wyższe i nawet będą się wtedy lepiej prezentowały. Potrzebujemy: Masa budyniowa: 900 ml soku typu Kubuś (najlepiej oczywiście jeśli sami zrobicie taki sok np. z marchwi, banana i jabłka(...)budyniu śmietankowego, ja użyłam budyniu od Przyprawy Premium, która w swojej ofercie ma duże torebki z dodatkami do ciast, dla osób które pieką przynajmniej raz w tygodniu sprawdzą się idealnie. Do sklepu traficie klikając TUTAJ 3 łyżeczki cukru  100g masła 500 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozpuszczamy budyń i cukier. Gotujemy jak tradycyjny budyń na mleku. Po ugotowaniu odstawiamy

MamaOskarka
Sernik z sezamkami i polewą chałwowa 128

boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko do połączenia składników, żeby masa nie nabrała puszystości ( to bardzo ważne, żeby sernik był delikatny(...)dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy aż wszystko się ładnie połączy i zgęstnieje.  Masą polewamy sernik. Jeśli czas nam na to pozwoli sernik wkładamy do lodówki na 10-12 godzin. Dekorujemy go sezamkami

Wielki apetyt
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 214

Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe, takie jak robimy do słynnych rogali a’la marcińskich i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką aromatycznej czarnej, aromatycznej herbaty  King of Ceylon  Sir William's Stworzyło to duet doskonały. Składniki: Ciasto

Wanilia i Kardamon
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 265

robiono to w moim domu od zawsze z dodatkiem smalcu, który robi moja mama. Osobom które lubią ciasta bardziej subtelne w smaku polecam masło. Teraz przedstawiam przepis oraz fotki ciasta gotowego do leżakowania. Gdy minie okres „kwarantanny”  J  zaprezentuje dalsze etapy. Składniki 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego 1 szklanka cukru 400 g smalcu (masła) 1,5 kg mąki(...)czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia.. Mleko podgrzać. Do przestygniętej    masy dodać  mąkę,  jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawę do piernika, sól. Ciasto dokładnie wyrobić nie polecam mikserem, ciasto jest zbyt gęste, najlepiej dłonią lub mieszając drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto przełożyć do glinianego naczynia

RAROSSA
Babka jogurtowo – cytrynowa . 332

cytryny i skórkę z niej startą .Nie wlewamy płynów na raz tylko powoli ,po trochu i czekamy aż połączy się z masą . Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą .Piec w 175 stopniach przez około 40 minut .Babkę dowolnie dekorujemy .U mnie lukier cytrynowy . Lukier robimy

Ladylaura.
Ciasto - Zachodzące słońce 165

następnie powoli dodawać żółtka nadal ucierając. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej - mikserem utrzeć na gładką masę.W drugiej misce ubić pianę z białek i szczypty soli - delikatnie wmieszać ją do ciasta drewnianą łyżką. Całość podzielić na 3 części: do jednej wsypać mak i wymieszać, do drugiej wsypać kakao i wymieszać, a trzecią zostawić

Lawendowe Niebo
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 293

rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale nadal musi być puchate i elastyczne. Wyrobioną masę należy podzielić na dwie kulki. Pierwszą rozwałkować na koło, a następnie podzielić je nożem na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy

Anielska Kuchnia Ani