Wybieramy swoje ulubione kolory i każdą część ciasta zabarwiamy w innej tonacji**. Kawałki ciasta pieczemy osobno w foremce o średnicy ok 21cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kwadrans. Nam mieszczą się dwie formy na jednej raszce w piekarniku. Odradzamy piec na rożnej wysokości, bo spody pieką się nierównomiernie(...)żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę ubijamy w misce wraz z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy już przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki. Na samym końcu gdy już krem i biszkopty są gotowe robimy tort. Zaczynamy
Kolizje SmakówCiasto migdałowe z czereśniami w rumie - przepi s Składniki: 50 g mielonych migdałów, np BackMit 1 budyń śmietankowy 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 150 g masła 2/3 szkl. cukru czereśnie - ilość wg upodobań rum, około 1/2 szkl. cukier puder, 2-3 łyżki migdały płatki, np KRESTO Czereśnie wypestkować, zalać rumem(...)dosłodzić cukrem pudrem - odstawić. W naczyniu wymieszać migdały, budyń, proszek do pieczenia i mąkę. Masło utrzeć, dosypując cukier, na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku - nie przerywając ucierania. Dosypać suche składniki - dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do okrągłej, wyłożonej papierem, formy/tortownicy. Czereśnie odsączyć, wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałów. Piec w 175 stopniach C, około 60 min. W przepisie
kolorowotorcikowokilku minutach zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. 2. W czasie gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam aż do ostatniej chwili przed pieczeniem. Przygotowujemy również śliwki - myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wyrzucamy
My Culinary Artroztopiony, prawie zimny tłuszcz i stale miksujemy, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie. Na wierzch ciasta układamy obrany ze skórki i pokrojony w 1 – 2 cm kawałki rabarbar. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około
Smakowy Rajwanilinowy. Wlać masę na gotujące się mleko, mieszać. Gęsty budyń pozostawić do ostudzenia. Masło wraz ze zwykłym cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Tężejącą galaretkę wylać na upieczone i ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka będzie już prawie stężała, wyłożyć na nią krem budyniowy. Wierzch ciasta posypać startą mleczną czekoladą
Kulinarne Przebojemoże się nie zrobić. Brak rosy nie ma wpływu na smak sernika. Składniki: Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej T500 100 g margaryny 110 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ale-raj szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1,5 szkl oleju 1,5 szkl mleka(...)Beza 5 białek 0,5 szkl cukru Przygotowanie: Kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę, cukry, jajko i proszek do pieczenia zagnieść. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach 35*27 cm. Spód podpiec w 180 stopniach 20 minut. Ja piekłam z termoobiegiem. Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie umieścić w misie
Ala piecze i gotujezostały przeznaczone na ekspresowe ciasto ucierane. Puszyste i delikatne pod pierzynką z borówek i słodkiej kruszonki, w sam raz na leniwy, upalny weekend :). Blaszka o wymiarach 40x25 cm Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jaj 25 dag masła lub margaryny 1 i 3/4 szklanki cukru wanilia z laski lub zastępczo cukier waniliowy 2 i 1/2 łyżeczki(...)mąki pszennej Wykonanie: 1. Masło ucieramy z cukrem, (można mikserem), dodajemy wanilie i wbijamy po jednym jajku cały czas miksując. Do masy maślano - jajeczniej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie ucieramy ciasto do zupełnego połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Na ciasto dajemy jagody. 2. Składniki na kruszonkę łączymy
Apetyczna babeczkamasy serowej … mniejsza łyżka masy serowej … łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ).Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę
Ostra na Słodkopietruszki 150 g sera żółtego jajko Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka i jeszcze ciepły tłuszcz (nie gorący), wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki, żeby stężał (na 20-30 minut). W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle. Pieczarki czyścimy, kroimy(...)również przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Gdy płyn z pieczarek odparuje wlewamy mleko zmieszane z mąką i mieszamy aż masa zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i natkę, i wyłączamy grzanie. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek nieco większy niż forma, wykładamy nim tortownicę, nakładamy farsz. Połowę porcji żółtego sera kroimy
Rozpustne gotowaniezapach ciasta Składniki: 150g masła 170-180g gorzkiej czekolady 3 jajka 200g cukru pudru pół szklanki mąki łyżka kakao 75g białej czekolady 75g mlecznej czekolady Wykonanie: Masło i gorzką czekoladę wrzucić do rondelka i roztopić na parze. Mąkę i kakao przesiać do małej miseczki. Jajka i cukier ubić na jasny, puszysty krem. Nadal miksując wlewać powoli przestudzoną masę czekoladowo(...)mąkę z kakaem. Czekoladę (białą i mleczną) pokroić na większe kawałki (ja kroiłam każdą kostkę na 6 części). Wrzucić pokrojoną czekoladę do masy i wymieszać. Kwadratową blaszkę o boku 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu, który można znaleźć
Mania Wypiekaniaorzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka.. Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy
Ostra na SłodkoPyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka(...)ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Ze smakiem i z pasjąjabłek kilka łyżek cynamonu ( do posypania ciasta) pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania ciasta Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Jajka ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy cukier, ucierając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do jajek z cukrem, na koniec
Słodka Kraina Wypiekówkiedy woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który szprycą wyciskałam okrągłe ptysie. Odstające końce(...)ciasta lekko spłaszczałam palcem zwilżonym w zimnej wodzie. Ptysie piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia!:) Gdy ptysie się studziły przygotowałam krem: posiekane jajka zblendowałam z majonezem, jogurtem, mączką orzechową i chrzanem na gładką masę, którą wymieszałam z posiekaną natką pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Każdego z wystudzonych ptysiów
Kulinarny Pamiętnikucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto(...)budyniu dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę. Przepis na posypkę: Wiórki razem z cukrem przesypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i prażymy do zbrązowienia. Po ostygnięciu biszkoptu przekrawamy go na dwie części. Nakładamy nadzienie (jego 3/4) i przykrywamy warstwą ciasta. Pozostałe nadzienie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość
Emcia Pichci