ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:592/1309)

Muffinki al'a fale dunaju 393

mieszane jasne i ciemne ciasto! Zeberka! Ale dodatkowo znalazłam jabłka i przypomniało mi się ciasto które ewidentnie kojarzy mi się z mamą ;) FALE DUNAJU - czyli jasne ciasto, ciemne ciasto i kawałki jabłek/wiśnie a na tym z reguły jasny krem i polewa czekoladowa. Fale powstają przez zapadanie się owoców ułożonych na ciemnej warstwie. Składniki: (podstawowe składniki na babeczki(...)maślany  Wsypujemy do miski podstawowe składniki (1 część kropek) - mąka, proszek, cukier.  Dodajemy jajko, mleko i olej i mieszamy na gładką masę. Pół przelewamy do innej miski i dodajemy łyżkę kakao a do jasnego ciasta dodajemy jeszcze 2 łyżeczki cukru waniliowego.  Blachę smarujemy masłem (mi już się fajnie uformowała kostka margaryny i wystarczy trochę pokręcić

W kuchni bez szafek
Piernik staropolski 164

przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest trudne i skomplikowane. Piernik staropolski (dojrzewający) z dodatkiem aromatycznych przypraw przełożyłam marmoladą.Składniki:750 dag mąki pszennej1/4 szklanki mleka350 g miodu naturalnego200 g masła0,5 szklanki cukru2 duże jajka2(...)łyżeczki soliMasło rozpuszczamy, cały czas podgrzewając dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier i odstawiamy do przestygnięcia. Podgrzewamy mleko. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawą do piernika, solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy (jest ono bardzo gęste, dlatego też najlepiej wyrobić dłonią). Wstawiamy do lodówki na 5 tygodni.Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na dwie

Salonik smaków
Murzynek 370

Przepis na murzynka gości chyba w każdym domowym zeszycie z przepisami. Ja swój dostalam od babci. To delikatne czekoladowe ciasto świetnie smakuje z wiśniami czy truskawkami ze słoika lub przełożone konfiturą owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady. Składniki: 4 jajka 2,5 szklanka mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku 2 łyżki(...)kakaowej dodajemy proszek, mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec ubita piana z białek - żeby nie upadła warto wmieszać ją delikatnie drucianą trzepaczką. Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i układamy na niej wiśnie (ciasto możemy też przekroić i przełożyć dżemem już po upieczeniu). Pieczemy około 40 min. W naczyniu do fondue (lub w kąpieli wodnej) topimy czekoladę

Ciastkozercy
Czarny las 32170

nich sztywną pianę, do której dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku i całość miksujemy na najniższych obrotach miksera. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z kakao i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt

paapilotkaa
Kopiec kreta 164

Dzisiaj przepyszne ciasto, które uwielbiają dzieci. Kakaowy spód, delikatny krem i dodatek bananów sprawiają, ze ciasto uwodzi smakiem. Wprawdzie na rynku można kupić gotowca do przyrządzenia jednak nie ma to jak samodzielne wykonanie: wówczas smak jest zdecydowanie lepszy, a i satysfakcja ogromna!:) Ilość: Mała tortownica Czas przygotowania: 30-40 minut Składniki: 450g herbatników kakaowych z kremem (My kupujemy ciasteczka(...)łyżka soku z cytryny Małą formę do tortów wykładamy papierem do pieczenia. Około 300g ciasteczek rozgniatamy wraz z masłem. Powstaje nam lepka, plastyczna masa. Wówczas rozprowadzamy ją w tortownicy mocno dociskając i pozostawiając nieco wyższe brzegi. Ciasto umieszczamy w zamrażalniku. W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę miksujemy na bitą pianę. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder oraz

Kolizje Smaków
Ciasteczka szafranowo-cytrynowe 159

niej skórkę oraz wyciskamy sok. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z cytrynową skórką i sokiem, Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto szafranowe oraz cytrynowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze

Życie zamknięte w smaku
Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone 288

Czekoladą i Mascarpone - Sposób przygotowania:Herbatniki, masło i mielone migdały zmiksować w food procesorze. Wyścielić powstałym "ciastem" dno tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec w piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 7 minut. Wyjąć z pieca i przygotować masę sernikową. Śmietanę kremówkę podgrzać. Jak zrobi się lekko ciepła wrzucić czekoladę, a gdy tylko się rozpuści(...)ziarenka wanilii, mąkę i wszystko zmiksować. Wlać czekoladę i dokładnie wszystko wymieszać. Boki tortownicy wysmarować tłuszczem i przelać przygotowaną masę serową.Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut, po czym wyłączyć piec i pozostawić sernik na kolejną godzinę.Gdy ciasto wystygnie, białą czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto, a wierzch posypać podprażonymi na suchej patelni

Słodka Strona
Naleśniki z karmelizowanym bananem 113

się zmotywować żeby cokolwiek zrobić? Wiec żeby troszkę osłodzić sobie dzisiejszy dzień...śniadanko na słodko Składniki: Na ciasto naleśnikowe: 3/4 szklanki mąki pół szklanki wody pół szklanki mleka ( nie dodajemy cukru gdyż naleśniki jako całość będą bardzo słodkie) Masa twarogowa: 100 gram ser twarogowy łyżka cukru waniliowego Karmel: 2 banany pół szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżka masła Wykonanie

NaKońcuJęzyka
Zimowe babeczki 182

dodaniu. Wlać miód i melasę, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem, proszkiem i sodą. Partiami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na babeczki. Piec w 160 st. C. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie czekoladowe 1306

Dziś coś dla fanów czekolady-amerykański klasyk. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Czas przygotowania: 30 min.Składniki na formę 20 x 30 cmKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI na brownie czekoladowe:250 g ciemnej gorzkiej czekolady 70%230 g masła3 jajka270 g białego cukru kryształ1/2 łyżeczki aromatu waniliowego140 g mąki pszennejszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Formę prostokątną smarujemy masłem(...)mieszamy mikserem na niskich obrotach.Następnie dodajemy przesianą mąkę i sól. Delikatnie i dokładnie mieszamy mikserem na niskich obrotach na jednolitą masę.Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 20-23 min.Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego

kulinarnyJa
Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen 154

inaczej ciasto ,podobnie jak przy muffinkach bedzie twarde.Mase wylozyc do foremki wylozonej papierem do pieczenia.Piec 25-30 minut.Ostudzic na kratce.Gdy ostygnie przciac w poprzek na dwie czesci.Dolna pozostawcie wieksza.Gorna podzielic na 8 rownych czesci.Sparzyc cytryne.Zerzec skorke z cytryny i wycisnac 2 lyzki soku.Twarozek,cukier skorke cytrynowa z sokiemi cukier waniliowy wymieszac mikserem .Smietane kremowke ubic na sztywno.Wymieszac z masa(...)serowa.Konfiture wymieszac z reszta jagod.Mase serowa rozsmarowac na spodzie ciasta.Na krem nalozyc konfiture z jagodami i lekko pomarmurkowac (porobic esy-floresy,by masy sie lekko wymieszaly).Nalozyc podzielona na czesci gore.Posypac cukrem pudrem.Zycze smacznego!1 porcja ciasta to 316 kcal i zawiera:8 g bialka,8 g tluszczu, 50 g weglowodanow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi "ruskie" 178

Chyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki na farsz:-1 kg ugotowanych ziemniaków-1/2 kg twarogu-cebula-2 ząbki czosnku-przyprawa warzywna-pieprz-olej do smażenia   Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce.   Cebulę i czosnek kroimy w drobną(...)posypujemy delikatnie przyprawą warzywną  i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.   Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzemi warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.   Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.   Nakładamy farsz

Maminek kulinarny
Tort makaronikowy 253

żeby dnem nie dotykał do wody). Pod koniec ubijania dodać kakao. Masę ostudzić. Masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce przygotowanej masy. Na koniec dodać kieliszek wódki. Blaty przekładać kremem. Wierzch i boki ciasta również posmarować kremem. Wierzch ozdobić orzechami. Tort przechowywać w lodówce. Najlepiej przygotować i schłodzić co najmniej kilka godzin przed podaniem

Bullio
Wytrawne muffiny z bekonem, karmelem i popcornem 175

smalcu, wrzucamy cebulę i smażymy tak długo, aż cebulka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą na babeczki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffiny smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. W małym garnuszku

My Culinary Art
Szarlotka z wiśniami 192

koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni

Kulinarne przygody Gatity