Banany żółte, a tym bardziej te z ciemnymi plamkami, zużywam tylko i wyłącznie w wypiekach, głównie w cieście bananowym. Chwaliłam się już moim popisowym, Ciastem bananowym w polewie czekoladowej . Tym razem wersja z troszkę zmodyfikowanymi składnikami, co w efekcie daje dwukolorowe ciasto. Przepis podpatrzyłam na blogu Mała Cukierenka . Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm: 60g masła 2 szkl. maki(...)misce rozgnieść widelcem banany na papkę. Dodać cukier, dolać roztopione masło i dokładnie wymieszać łyżką. Do miski z mąką, dodać masę bananową – druga miska - oraz masę jajeczną – trzecia miska . Krótko, ale dokładnie, wszystko razem wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest
Grunt to przepis!minut. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle, pora kroimy w krążki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Podsmażamy aż por trochę zmięknie i zacznie mocno pachnieć. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, nakłuwamy i wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Bursztyn trzemy na drobnej tarce, plasterki boczku kroimy na drobniejsze kawałki. W misce rozbełtowujemy jajko z dodatkiem soli, pieprzu(...)soli i po dużej szczypcie reszty)- jeśli wydaje się zbyt mało można dodać trochę zimnej wody. Do jajka dodajemy pora z cebulą- masy ma być niewiele, ma tylko oblepić warzywa. Tak otrzymaną mieszankę wykładamy na podpieczonym cieście, okładamy plasterkami boczku i posypujemy tartym bursztynem. Pieczemy jeszcze 15 minut. Jemy na ciepło (choć na zimno też daje radę). Polecam
les mirabellestemu:) Sezon na jabłka trwa, więc polecam tym bardziej:) Składniki: Blaszka 32 x 21,5cm Ciasto: 50 dkg mąki pszennej tortowej 20 dkg masła 4 żółtka 15 dkg cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka(...)cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka i mleko, szybko zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 180-190 st C. 2. Masa jabłkowa: Wodę zagotować z cukrem
Kuchnia w czekoladziełyżek oleju, 2 łyżki maślanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy, 350 g jagód, 1 łyżeczka mąki, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta . Sos truskawkowy: 1/2 szklanki domowej konfitury z truskawek , woda mineralna, sok z cytryny. Do przybrania: świeże zioła i kwiaty jadalne (na zdjęciach mięta i płatki monardy) Ceramika Żaneta Jędral(...)dół-góra). Jajka ubić z lawendowym cukrem pudrem (ok. 7 minut mikserem). Dodać olej i maślankę, ubijać dalej kilka sekund. Do masy dodać mąkę, wymieszać łopatką, przelać do formy. Jagody oprószyć mąką, rozsypać na ciasto. Piec 30 minut w 195 stopniach. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem, przed podaniem przybrać ziołami i/lub jadalnymi kwiatami
SzczyptaSmaQświeżutkie borówki prostu z ogrodu. Jak je wykorzystać ? Polecam bardzo proste ciasto ucierane z borówkami i śliwkami. składniki na dużą blachę o wymiarach 32 x 42 cm: 250 g borówek amerykańskich 4 duże śliwki 300 g masła typu osełka 375 g mąki tortowej 9 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru pudru(...)składniki dodajemy jajka, ucieramy. W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypujemy mąkę do robota kuchennego, wyrabiamy na gładką masę. Piekarnik nastawiamy na 175 C (termoobieg). Blachę smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto (będzie dość rzadkie i bardzo klejące). Wygładzamy powierzchnię , układamy równomiernie borówki oraz śliwki pokrojone na małe segmenty (skórką do ciasta). Pieczemy
noteskulinarnyfigazrobienie tego ciasta , złożyły sie dwa święta -Dzień Taty i urodziny mojej córci. Torcik jest połączeniem serków z truskawkami i biszkoptami , zwięńczeniem jest galaretka :) Lekki, kremowy , w sam raz dla ochłody ;) Tortownica : średnica 21 cm Składniki: 2 op. biszkoptów (po 180 g ) 3 waniliowe serki ( po 250 g ) 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody kilka truskawek galaretka agrestowa Sposób przygotowania(...)tortownicy ułożyc warstwę biszkoptów. Wyłożyc na nie częśc masy serowej. Ułożyc na niej kilka biszkoptów i pokrojonych na małe części truskawek, przykryc je masą serową. Na wierzchu ułożyc biszkopty tak by w połowie wystawały nad powierzchnię ciasta. Na sam koniec zalac tężęjącą galaretką. Na następny dzień ciasto gotowe z samego rana ;) Smacznego
Słodkości i nie tylkowymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami i żurawiną. Dodać do masy, zagnieść. W razie potrzeby dodać mleko.Z masy uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm, wycinać koła o średnicy 7-8 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBarmar w swojej ofercie posiada wysokiej jakości, ekologiczne Bio musli Adama, z tej samej serii pochodzi również czekoladowe ciasto Adama, o którym pisałam tutaj :). Musli smakuje wyśmienicie zarówno z mlekiem, jak i jogurtem, w postaci deseru owocowo-jogurtowego oraz owsianki. Także jest świetne do przyrządzenia musli-placuszków :) Zaraz przedstawię Wam przepis, a tymczasem zapraszam do dokładnego przyjrzenia się omawianego przeze(...)Przygotowanie: Otręby i płatki zblenodwać na "mąkę". Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i nakładać po jednej łyżce masy. Smażyć na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony. Uwaga: Ciasto może zgęstnieć, wówczas można dodać mleko. Podawać z krążkami jabłka wypełnionymi jogurtem, posypać cynamonem i musli Adama. Smacznego
Zdrowie na języku :Pgłębi lodówki uśmiechnął się do mnie twarożek i proszę oto co udało mi się zgotować... Na ciasto naleśnikowe: 2 szklanki m ą ki 1 jajko 1,5 szk ł . Wody gazowanej 1,5 szklanki mleka 1 ł y ż eczka cukru Masa bananowa: 2 banany 2 sery bia ł e ka ż dy po oko ł o 150g(...)Cukier waniliowy 50g. 1 ł yzka ś mietany lub jogurtu Pó ł kostki czekolady lub polewa czekoladowa. Wszystkie sk ł adniki na ciasto nale ś nikowe wyrobi ć i usma ż y ć . Banany pokroi ć w grubsz ą kostk ę , ser bia ł y rozdrobni ć widelcem
NaKońcuJęzykapowinno leżakować w lodówce nawet do 6 tygodni. Piernik jest smaczny, miękki i zarazem kruchy. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta o podobnej konsystencji, nie mniej jest to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie miałam okazję zjeść. Piernik przełożyłam masą śliwkową i masą morelową, które stanowiły ciekawy dodatek do wypieku. Całość polałam gorzką czekoladą i udekorowałam orzechami włoskimi. Jeśli chcecie również
Mango Papajazawiedzie, zawsze się uda, a dodatki...zależą od naszej fantazji ! Składniki na ciasto 4 jaja szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa pół kostki margaryny 80 g rodzynek korynckich Bio FRESANO przyprawa do serników i mas serowych Skworcu mango kandyzowane Skworcu Polewa 1 łyżka wody lub mleka 2 łyżki margaryny(...)Najpierw roztawpiamy pół kostki margaryny w rondelku. Następnie do miski wbijamy jaja i dodajemy cukier, miksujemy na puszystą prawie białą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy. Wlewamy margarynę i łączymy wszystko w całość. Do ciasta wsypujemy rodzynki korynckie FRESANO Ja osobiście nie przepadam za standardową rodzynką, ale KORYNTKI są rodzynką malutką i przypominają mi troszkę
Z Kuchni Do KuchniLubię korzystać z przepisów Siostry Anastazji. Są one efektowne w wyglądzie oraz wspaniałe w smaku. Postanowiłam wypróbować kolejny z nich. Ciasto, jak zwykle, wyszło wspaniałe. I dla oka, i dla podniebienia. Składniki: 15 dkg margaryny 15 dag masa krówkowa 3 łyżki słodkiego mleka 2 łyżki płynnego miodu 30 dag płatków migdałowych Bita śmietana I : 1/2 l. kremówki cukier puder
Ciasteczkowy Potwórcukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy
Podróż w kulinariamieszane jasne i ciemne ciasto! Zeberka! Ale dodatkowo znalazłam jabłka i przypomniało mi się ciasto które ewidentnie kojarzy mi się z mamą ;) FALE DUNAJU - czyli jasne ciasto, ciemne ciasto i kawałki jabłek/wiśnie a na tym z reguły jasny krem i polewa czekoladowa. Fale powstają przez zapadanie się owoców ułożonych na ciemnej warstwie. Składniki: (podstawowe składniki na babeczki(...)maślany Wsypujemy do miski podstawowe składniki (1 część kropek) - mąka, proszek, cukier. Dodajemy jajko, mleko i olej i mieszamy na gładką masę. Pół przelewamy do innej miski i dodajemy łyżkę kakao a do jasnego ciasta dodajemy jeszcze 2 łyżeczki cukru waniliowego. Blachę smarujemy masłem (mi już się fajnie uformowała kostka margaryny i wystarczy trochę pokręcić
W kuchni bez szafekprzepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest trudne i skomplikowane. Piernik staropolski (dojrzewający) z dodatkiem aromatycznych przypraw przełożyłam marmoladą.Składniki:750 dag mąki pszennej1/4 szklanki mleka350 g miodu naturalnego200 g masła0,5 szklanki cukru2 duże jajka2(...)łyżeczki soliMasło rozpuszczamy, cały czas podgrzewając dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier i odstawiamy do przestygnięcia. Podgrzewamy mleko. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawą do piernika, solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy (jest ono bardzo gęste, dlatego też najlepiej wyrobić dłonią). Wstawiamy do lodówki na 5 tygodni.Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na dwie
Salonik smaków