ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:601/1309)

Ciasto puszysta krówka 182

oleju 3 łyżki wody Na krem kajmakowy: 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej (510 g) 1 kieliszek wódki 2 opakowania śmietan-fix Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Dodatkowo: 3-4 łyżeczki cappuccino do ozdobienia ciasta słodkie kakao, kawałki czekolady WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze(...)zmiksować razem. Na koniec dodać śmietan-fix i nadal ubijać do momentu aż masa nie będzie lejna, tylko zrobi się puszysta. Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć cappuccino. Na dolny oblat nałożyć równomiernie krem budyniowy. Nałożyć górny oblat i posmarować go kremem kajmakowym. Ciasto można ozdobić potartą czekoladą, lub posypać słodkim kakao. Ewentualnie można posypać je płatkami

Passions hobbies life
Łatwe ciasto z dynią i jabłkiem 147

cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugiej misce mieszamy bardzo dokładnie puree z dyni, olej i jajka. Obie masy ze sobą łączymy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wysypujemy jabłko pokrojone w kostkę i delikatnie dociskamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy

My Culinary Art
Babka herbaciana z miodem. 94

dalej ucieraj jeszcze chwilę. Dalej ucierając dodawaj po 1 jajku, ucieraj, aby składniki połączyły się dokładnie ze sobą na jednolitą masę. Następnie wlej miód, wymieszaj. Dalej ucierając dodawaj po trochę na przemian mąkę i mleko z herbatą. Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką karbowanej foremki. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 60 minut. Sprawdź(...)patyczek do ciasta i nie będzie oblepiony on ciastem, to znak, że ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy. Gdy przestygnie udekoruj ją cukrem pudrem lub oblej białą polewą. Rada : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową , zwłaszcza masło i jajka, gdy będą zimne masa nam się "zważy

Przepisy i porady kulinarne
Pizza z pomidorkami koktajlowymi 106

wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta i na mocno posypanym

Kuchnia w czekoladzie
Borówkowa tarta z kremem z białą czekoladą 155

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek maskarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz mielone migdały, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować borówkami i jeżynami. Wstawić do lodówki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
Muffinki a’la Pizza 129

kuchence lub dodać łyżkę gorącej wody (mleko ma być ciepłe- nie gorące). Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 min. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. Masło rozpuszczamy w garnku, a jeżeli jest miękkie nic z nim nie robimy. Rozpuszczone w garnku masło będzie gorące wiec trzeba je chwilkę przestudzić. Do miski, w której będziemy operować mikserem(...)dodajemy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Wszystko miksujemy (lub jeśli nie mamy takiego sprzętu dzielnie mieszamy łyżką) na gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 35 min. W czasie kiedy ciasto sobie rośnie, kroimy w kostkę cebulę, szynkę, pieczarki i pomidora (trzeba usunąć z niego pestki). Ser ścieramy na tarce do warzyw. Cebulę podsmażamy

Kulinarna Patilogia
Lekki sernik kawowy z borówkami 254

Długa przerwa. Od dziś wakacje. Więcej przepisów. Ciasto leciutkie, mokre, smaczne. Zniknęło w oka mgnieniu. Wyszło niziutkie.. wina piekarnika. Składniki: 500 g + do dekoracji, serka homogenizowanego naturalnego/waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mleka 3 jajka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 5 łyżek brązowego cukru 150 g borówek amerykańskich Przygotowanie: Kawę rozpuszczamy razem w ciepłym mleku z cukrem. Dodajemy(...)Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do masy kawowej i delikatnie łączymy z pianą. Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 60-70 minut - do suchego patyczka. Przestudzone ciasto smarujemy serkiem i dekorujemy borówkami. Lekki sernik kawowy z borówkami

Czarnawisienka
Tort Czekoladowy 360

kakao, musimy ponownie wymieszać składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 350 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g serka mascarpone Wykonanie: Kremówkę doprowadzamy do wrzenia

Blondynka Gotuje
Torcik urodzinowy 110

pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej naszą biszkoptową masę i pieczemy w 170 stopniach C przez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).KremSkładniki:300g serka mascarpone150g NutelliDo dekoracji:cukierki Skittles

Smakowity Blog Kulinarny
Tort stracciatella z malinami 360

kawą, śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę zmieszaną ze solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę 34x27cm. Piec ok. 45min w temp. 165st. Ostudzić i przepołowić. Masa: 250g serka mascarpone, 600ml śmietanki 30%, 60g mlecznej czekolady, 60g gorzkiej czekolady, 3 łyżki cukru pudru, 600g świeżych malin. Śmietankę ubić

Z miłości do słodkości
Mleczna kanapka – domowy batonik Kinder 1840

kakao przesiać przez sitko do innej miski, wymieszać. Następnie do masy jajecznej dodawać po jednej łyżce mąki, delikatnie mieszać łyżką, dodać kolejną łyżkę mąki, delikatnie mieszać i tak aż do wyczerpania mąki. Kolejno jak największą blaszkę (najlepiej tę załączoną do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę i równomiernie rozporwadzić po całości. Piec biszkopt w temp. 160C przez(...)rozpuszczoną w mleku. Chwilę miksować. Odstawić. Upieczony biszkopt przeciąć wzdłuż ostrym nożem na dwa cienkie blaty. Masę mleczną wyłożyć na spód biszkoptu , wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptu. Lekko docisnąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po schłodzeniu pociąć ciasto na prostokątne batoniki. Smacznego!     The post Mleczna kanapka – domowy batonik Kinder appeared first

Kulinarne Przeboje
Ciasto 3BIT na kakaowych ciastkach 361

mnie przepis trafił jakieś 3-4 lata temu bez nazwy. Dopiero po jakimś czasie ktoś mi powiedział, że robione jest na wzór słynnego ciasteczka. Pierwszy raz to ciasto jadłam u sąsiadki, a kiedy poprosiłam o przepis, sąsiad śmiał się, że jest to pradawna receptura praprapradziadka przekazywana z pokolenia na pokolenie i każdy spoza rodziny, kto ją pozna, będzie musiał(...)układać warstwowo:- herbatniki,- krówka - najlepiej troszkę w rondelku ją podtopić, żeby była płynniejsza- herbatniki,- masa budyniowa,- herbatniki.- bita śmietana.Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki.Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin... i uzbroić się w cierpliwość ;)Nam tej cierpliwości zabrakło...ciasto zniknęło zanim udało się zrobić przyzwoite zdjęcie ;)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Murzynek - ciasto z dzieciństwa 154

podstawówce na dzień mamy lub inne święto. W XXI wieku już nie tak popularne, wyparte przez brownie i jeszcze ta niepoprawna politycznie nazwa. Jednak, choć my o nim zapomnieliśmy, ciasto ma się świetnie. Wciąż pysznie smakuje i uroczo brudzi buzie wszystkim łakomczuchom.Składniki:ciasto150g masła1 szklanka cukru pudru3 jajka1 i 1/4 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenie1/2 łyżeczki sody4 łyżki(...)cukrem pudrem. Dodać jajka. Następnie wszystkie sypkie składniki: kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec śmietanę. Wymieszać na gładką masę.Formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niego ciasto i piec 45 minut w 180 stopniach. Poczekać aż wystygnie.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Dodać mleko pozostałe składniki polewy, wymieszać. Poczekać

W kuchni wieczorem
Piernik staropolski dojrzewający 374

lepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo dużo (ja piekę aż 3 ciasta, po jednym dla Mamy i Teściowej) można część ciasta przeznaczyć na pierniczki, które smakują równie wspaniale. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI: 500 g prawdziwego miodu (użyłam lipowego)1,5 szklanki cukru250 g masła 1 kg mąki pszennej (użyłam(...)wrzenia.Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestygnięcia. Sodę rozpuść w mleku. Do ostudzonej miodowej masy dodawaj stopniowo mąkę pszenną, jajka, sodę rozpuszczona w mleku, przyprawę korzenna oraz sól.Ciasto wyrób dokładnie, będzie ono kleiste.  Gotowe ciasto przełóż do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia lub miski i przykryj lniana ściereczka. Odstaw ciasto w chłodne

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania