pietruszki 150 g sera żółtego jajko Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka i jeszcze ciepły tłuszcz (nie gorący), wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki, żeby stężał (na 20-30 minut). W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle. Pieczarki czyścimy, kroimy(...)również przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Gdy płyn z pieczarek odparuje wlewamy mleko zmieszane z mąką i mieszamy aż masa zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i natkę, i wyłączamy grzanie. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek nieco większy niż forma, wykładamy nim tortownicę, nakładamy farsz. Połowę porcji żółtego sera kroimy
Rozpustne gotowaniezapach ciasta Składniki: 150g masła 170-180g gorzkiej czekolady 3 jajka 200g cukru pudru pół szklanki mąki łyżka kakao 75g białej czekolady 75g mlecznej czekolady Wykonanie: Masło i gorzką czekoladę wrzucić do rondelka i roztopić na parze. Mąkę i kakao przesiać do małej miseczki. Jajka i cukier ubić na jasny, puszysty krem. Nadal miksując wlewać powoli przestudzoną masę czekoladowo(...)mąkę z kakaem. Czekoladę (białą i mleczną) pokroić na większe kawałki (ja kroiłam każdą kostkę na 6 części). Wrzucić pokrojoną czekoladę do masy i wymieszać. Kwadratową blaszkę o boku 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu, który można znaleźć
Mania Wypiekaniaorzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka.. Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy
Ostra na SłodkoPyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka(...)ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Ze smakiem i z pasjąjabłek kilka łyżek cynamonu ( do posypania ciasta) pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania ciasta Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Jajka ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy cukier, ucierając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do jajek z cukrem, na koniec
Słodka Kraina Wypiekówkiedy woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który szprycą wyciskałam okrągłe ptysie. Odstające końce(...)ciasta lekko spłaszczałam palcem zwilżonym w zimnej wodzie. Ptysie piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia!:) Gdy ptysie się studziły przygotowałam krem: posiekane jajka zblendowałam z majonezem, jogurtem, mączką orzechową i chrzanem na gładką masę, którą wymieszałam z posiekaną natką pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Każdego z wystudzonych ptysiów
Kulinarny Pamiętnikucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto(...)budyniu dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę. Przepis na posypkę: Wiórki razem z cukrem przesypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i prażymy do zbrązowienia. Po ostygnięciu biszkoptu przekrawamy go na dwie części. Nakładamy nadzienie (jego 3/4) i przykrywamy warstwą ciasta. Pozostałe nadzienie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość
Emcia PichciBardzo byłam zaskoczona jego smakiem i cieszę się, że udało mi się zrobić takie przepyszne ciasto. MIGDAŁOWIEC Z SERKIEM KREMOWYM I CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 200 g miękkiego masła 180 g cukru 6 łyżek mleka 3 duże jajka 100 g płatków migdałowych 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mikserem na kremową masę. Kolejno dodawać jajka, cały czas ucierając. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem i zmielonymi migdałami. Na końcu wlać łyżkę amaretto. Ciasto przełożyć do formy (około 36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć
Zakątek rozkoszy kulinarnychpuszkę, czekanie na otwarcie zawartości wydawało mi się całą wiecznością. W jednej z gazetek kulinarnych „Najlepsze ciasta” znalazłam przepis na ucierane ciasto z dodatkiem chałwy, postanowiłam je upiec. Ciasto wyszło przepyszne. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnych smakiem chałwy. Polecam :-) Do wypieku potrzebne będą dwie małe keksówki lub jedna duża. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)cukrem waniliowym i chałwą. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Keksówki wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do foremek i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut
Na słodko lub wytrawnieciast czekoladowych. Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja. Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik , poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Ciasto czekoladowo-marchewkowe Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 3 jajka ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki oleju 2 szklanki startej na drobnych oczkach(...)odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, ucieramy do połączenia się składników. Do masy dodajemy partiami suche składniki, roztopioną czekoladę oraz marchewkę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do formy (ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 50 minut. Przygotowujemy krem
Mania Gotowaniajajku ciąglę ucierając, następnie dodać startą marchewkę. Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej masy. Zmiksować. Blaszkę o wielkości 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w 180°C około 50 min. Po wystudzeniu ciasto polać lukrem. źródło przepisu: domowe-wypieki.pl
O kuchni z uczuciemZapraszam na połączenie idealne, kruche ciasto, które smakuje niebanalnie, lekko kwaśną marmoladą wyłożone oraz delikatną, słodką rozpływającą się w ustach Panna Cottą – moją Monte Cottą wypełnione. Składniki: Koszyczki 12 szt.: 200 g świeżo zmielonych ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej, 150 g margaryny do pieczenia, 50 g cukru trzcinowego, ½ łyżeczki soli, 150 g ziaren sezamu, 100 g otrębów owsianych(...)solą, sodą, proszkiem do pieczenia, otrębami owsianymi i sezamem tzw. suche składniki. Margarynę miksujemy z cukrem i jajkiem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy suche składniki i wyrabiamy, pod koniec dokładamy rodzynek i żurawiny. Zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto kroimy na 12 plasterków, z każdy formułujemy okrągły
Moniki Smakołykimasą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z lepszych serników który polecam dla amatorów serowych smaków. Warty wypróbowania! Składniki: Tortownica o wym 22 cm Korzenna kruszonka: 10 dag zimnego masła 8 łyżek mąki pszennej 7 łyżek cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej dr.Oetker Masa(...)Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia
Wanilia i Kardamonjego zaletą jest to, że się zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje, ciasta drożdżowe są zdrowe i to jest ich kolejna zaleta, nie darmo nasze babcie wypiekały najczęściej drożdżowe ciasta więc zdecydujmy się na tę wspaniałą drożdżową babę i rozkoszujmy się jej niepowtarzalnym zapachem po wyjęciu z piekarnika.... Składniki: 0,5 kg mąki 0,5 szklanki cukru 5 dag. drożdży(...)wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ubijamy na masę, następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min. Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Przekładamy do wysmarowanej formy babkowej. Pieczemy
kgwjanczewoDrożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki oleju(...)dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód
prawdziwe jedzenie