tego typu ciastem? Z doświadczenia wiem, jakie pytania zadają mi czytelnicy zabierając się pierwszy raz za ciasto, takie totalne podstawy, każdą wskazówkę należy rozłożyć na czynniki pierwsze. Ja to rozumiem, bo kiedyś sama zaczynałam od podstaw. Owszem w pierwszym rozdziale znajdziemy masę informacji dotyczących zasad pieczenie, rodzajów wyrabiania itp, ale potem przy przepisach nie ma szerokich objaśnień
Blondynka Gotujekilka ciasteczek do dekoracji Ciasteczka razem z nadzieniem mielimy w malakserze. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Foremki wyklejamy ciastem i wkładamy do lodówki, żeby się mocno schłodziło. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojone masło i czekoladę. Mieszamy do powstania jednolitej masy. Ciepłą masę wlewamy do foremek, dekorujemy ciasteczkami i wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. GOTOWE! SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaszklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: 2 – 3 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru 4 – 6 łyżek bułki tartej Sposób wykonania: Ze wszystkich składników zagnieść szybko jednolite ciasto a następnie podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Każdą z nich zawinąć
Na słodko lub wytrawniecieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki na spód: 50 g orzechów laskowych 80 g sucharków lub herbatników 60 g masła Składniki na masę: 250 g mascarpone 125 g greckiego jogurtu 10% 50 g cukru lub ksylitolu 1 laska wanilii 2 łyzki soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!waniliowym na gęstą puszystą masę (powinny podwoić swoją objętość). Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Następnie do masy jajecznej dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać dużą łyżką (najlepiej drewnianą lub łopatką). Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (tylko dno formy), wyrównać. Wierzch ciasta posypać przez sito mąką
In my kitchenBardzo smaczne i delikatne ciasto, proste i szybkie do przygotowania. Często je robię gdy mam mało czasu, idealne na deser do kawy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo(...)pieczenia, pieczemy przez 30 min. w temperaturze.180 stopni.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodaj cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Masę wykładamy na upieczony biszkopt.Na śmietanie układamy maliny.Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, tężejące wylewamy na poukładane maliny. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia
Bajeczna Kuchniaproszku do pieczenia300 g mąki200 g czerwonych porzeczekSposób przygotowania:Jajka ubijamy z dodatkiem cukru i miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy razem z mlekiem.Proszek do pieczenia łączymy z mąką i dosypujemy do ciasta, które po ponownym wymieszaniu przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy porzeczkami.Do nagrzanego do 180`C piekarnika
Słodkie PrzyjemnościZupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce ) ale również roladę szpinakową z łososiem… Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu jak pojechałam(...)zółtka i mieszam mikserem dodając ok 0,5 szklanki mąki.Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i lekko mieszam z masą szpinakową.Wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ja użyłam zwykłej blachy do ciasta ale blacha powinna być większa. Piekę ok. 15-20 min w temperaturze ok. 180 stopni.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szpinakowe smaruję serkiem zmieszanym
UgotujmyTo.plDrożdże kruszymy, zalewamy lekko ogrzanym mlekiem i dodajemy cukier. Całość mieszamy i zostawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce - masa powinna zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie. Do miski dodajemy mąkę, jajka i sól, wyrabiamy hakami do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Dolewamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, wyrabiamy dłuższą chwilę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję
sama złodyczKolejne ciacho, które pojawiło się na Wielkanocnym stole. Babka na pewno nie należy do ciast lekkich i dietetycznych. Musicie mi wybaczyć :) Ale gościom bardzo smakowała :D Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 250 g majonezu - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)rozrzedzić dodając mleko. 3/4 masy wlewamy do przygotowanej już formy, a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnej masy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180* na ok. 60 minut, ale polecam sprawdzić najpierw wykałaczką czy ciasto jest upieczone (musi być suchy patyczek
Zdrowie na języku :Ppieczenia :) Takie ciasto i chłodnik w jednym - tym razem z brzoskwiniami. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dno tortownicy ściśle wyłożyć biszkoptami, w miejscach gdzie wystąpiły odstępny najlepiej wkruszyć kilka ciastek (fot.1). Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do masy serowej (fot.2(...)ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać (fot.3) i wylać na masę serową. Pozostałe brzoskwinie pokroić na paski i rozłożyć na masie śmietanowej. Teraz należy przygotować galaretkę pomarańczową i poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać nią brzoskwinie (fot.4). Schłodzić ciasto w lodówce, aż do momentu kiedy galaretka pomarańczowa dobrze zastygnie
Świat Ciastaktóre po kilku dniach od upieczenia (najlepiej 5) jak to ciasto piernikowe, nabiera dodatkowego aromatu i wilgoci. Ja moje ciasto przełożyłam powidłami i polałam polewą czekoladową. Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 4 łyżki powideł(...)miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu
Jadło i czytadłodrugiej misce zmiksować masło o temperaturze pokojowej i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć obie masy. Połączyć zawartość dwóch naczyń miksując. Na koniec delikatnie wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy (fot.1). Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10-15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, zachowując duże
Świat CiastaKażdy sobie z nim poradzi, a smakuje wyśmienicie. Oryginalnie babcia stosowała olejek migdałowy – ja wolę amaretto. Dodatkowo fajnie urozmaica je dodatek płatków migdałowych. Przepis na niewielką, kwadratową blaszkę. Proste ciasto ze śliwkami: 500 g słodkich, mięsistych, mało wodnistych śliwek 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 200 g drobnego cukru do wypieków(...)wcześniej z lodówki lub przelanych wrzątkiem). Masło ucieramy na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo 3 żółtka (po każdym miksując masę), a na końcu całe jajko oraz olejek/ekstrakt/alkohol. Mąkę łączymy z proszkiem i dodajemy do ciasta. Na koniec ubijamy 3 białka i dodajemy do ciasta stopniowo, mieszając łyżką. Przekładamy do kwadratowej lub okrągłej formy (20-23 cm) wyłożonej
Poezja smakusurowe by w Wigilię tylko ugotować.Składniki (na ok. 100 sztuk):Na farsz:3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)3 średnie jajka (M)bułka tarta (opcjonalnie)sól, pieprzNa ciasto:150 g mąki1 jajkociepła wodasólPrzygotowanie:Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc. Gotujemy aż będą miękkie - ok. 1 godziny na małym ogniu. 2 jajka także gotujemy(...)głębokiego talerza i dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy przy użyciu widelca powoli wlewając wodę, aż do uzyskania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Wszystko przekładamy na stolnicę podsypaną resztą mąki i wyrabiamy ok. 4-5 minut aż ciasto będzie jędrne i gotowe do wałkowania.Ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie
Zakręcony Widelec