laska wanilii 250ml mleka 1,5% 2 żółtka 50g brązowego cukru Demerara 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 20g masła w pokojowej temperaturze 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego Na ciasto 230g masła (plus 1 łyżka do natłuszczenia formy) 250g ciemnej czekolady 70% 230g brązowego cukru Demerara 4 jajka 150g mąki 2 łyżki dżemu malinowego 100g świeżych malin Zaczynamy od przygotowania(...)ognia, dodajemy jajka po jednym i mieszamy miotełką. Na koniec odypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz najlepsza część. Masę czekoladową przelewamy do przygotowanej formy. Na wierzch wylewamy custard, usuwając oczywiście waniliowy strąk. Lekko mieszamy, żeby na powierzchni ciasta powstał ładny wzorek. W miarę równomiernie dekorujemy ciasto ciapkami dżemu malinowego. W miejscach, w których nie ma dżemu, układamy maliny. Pieczemy
les mirabellesogniu do roztopienia się i połączenia się składników. Po ugotowaniu studzimy. Jaja ubijamy i ciągle mieszając dodajemy masę czekoladową. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Mąkę dodajemy do jaj z czekoladą, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku
Kuchnia Łukaszabitej śmietany 0,5 szklanki 1 torebka poncz lub herbata do nasączenia ciasta piankowe żelki do dekoracji Ciasto: Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić aby zmiękły, następnie odsączyć z wody i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito(...)mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać mus daktylowy i wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto na dwie warstwy. Krem: Maliny zmiksować z cukrem pudrem
głodny alergikLubię piec skomplikowane ciasta, ale jeść lubię te najprostsze. Tradycyjne, zwyczajne domowe ciasta z babcinego przepisu. Jak ten jabłecznik: półkruche ciasto i soczyste aromatyczne jabłka. Nic dodać, nic ująć. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 5 łyżek kwaśnej śmietany(...)łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 2 kg obranych już jabłek 150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajeden z najlepszych serników. Upieczony na kruchym, kakaowym spodzie z masą serową z dodatkiem bakalii oraz kruszonką na wierzchu. Do pieczenia najlepiej użyć twarogu z kostki dzięki czemu sernik wychodzi o wiele bardziej zwarty i smaczniejszy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Polecam, jest naprawdę bardzo
Marta Gotujeręce nie przywierały do mąki proponujemy polać je oliwą, wówczas bez problemu będziemy mogli wyrobić ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos: Wszystkie składniki sosu wrzucamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Farsz: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i gotujemy w wodzie z przyprawami. My dajemy przyprawę
Kolizje Smakówwymyślam jak urozmaicić receptury, ale też zaglądam jak inni pieką. Inspiracją do dzisiejszego wieńca była dla mnie Liska, która zamieściła swój Wieniec serowo - cebulowy z tymiankiem.Składniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml. mleka,30 g. drożdży,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli,50 g. miękkiego masła,1/3 łyżeczki białego pieprzu.Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć(...)Mój farsz był bardzo sypki. Może, gdybym go przygotowała w malakserze lub blenderze jak radzi Liska, to miałby konsystencję masy i nie rozsypywałby się. Następnym razem tak zrobię, gdyż taki sypki farsz utrudnia zwinięcie wieńca.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Równomiernie rozłożyć farsz. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie naciąć
Codzienna kuchnia niecodziennainnej misie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę dodajemy do składników mokrych i mieszamy za pomocą trzepaczki przez ok. 2 min, masy nie należy miksować mikserem, jedynie dokładnie wymieszać ręcznie, aby nie było grudek. Do ciasta dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki orzechy i skórkę otartą z pomarańczy (ścieramy tylko powierzchnię skórki, czyli tylko samą pomarańczową część), i mieszamy
Kuchnia Łukaszadół bez termoobiegu: Ciasto: – 120 g masła – 3 jajka – 0,5 szklanki cukru – 140 g mąki – skórka otarta z 1 cytryny – sok z połowy cytryny Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je z lodówki już dzień wcześniej. Masło i cukier ucieramy na gładką, puszystą masę. Dodajemy po jajku, ciągle miksując (masa(...)cytryny, a na końcu przesianą mąkę (można przesiać ją wcześniej ale ja przesiewałam ją bezpośrednio nad miską z masą). Masę mieszamy szpatułką, do momentu połączenia składników. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy, równamy dość dokładnie i pieczemy 25 minut. Po 20 minutach sprawdzałam patyczkiem (używam wykałaczki drewnianej) czy ciasto jest gotowe
Relaxtimeprzygotować kruszonkę: do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i odszypułkować, następnie przekroić na pół. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć truskawki w kilku rzędach, między truskawki
Domowa Cookierenka Agischłodzone)3 żółtka80 g cukru pudrucukier waniliowyodrobina soli masa:20 g budyniu waniliowego (połowa opakowania)200 ml mleka4 łyżki cukru400 ml śmietany kremówki 30% ok. 200 g poziomekok. 50 g gorzkiej czekolady Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum
Słodka Stronastołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota i minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy do piernika
Made By Mom And SonZagniatamy na kruszonkę. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy ręcznie suche i mokre. Oczywiście robimy to niezbyt dokładnie. Wykładamy ciasto do foremek wyłożonych papiolotkami. Pieczemy babeczki w 160 stopniach przez około 25 min. Gdy przestygną możemy przystroić je masą krówkową i posiekanymi orzechami. Smacznego
Miksturownikfixy, cukier waniliowy, 1 i 1/3 szklanki oleju, 1 i 1/3 szklanki cukru, 4 mandarynki. Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozmrożony i odcedzony szpinak Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę
paapilotkaaprzy tym zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami. Składniki: na ciasto -100 g mąki tortowej -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku(...)uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno jajka i dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Połączyć z masą maślano-jajeczną wraz z mlekiem, cały czas ucierając mikserem. Formę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć, wierzch wyrównać. Rozsmarować na nim warstwę dżemu malinowego i oprószyć wiórkami kokosowymi. owsiana kruszonka -4 łyżki masła -3 łyżki cukru
Kuchnia Ellie