Dwukolorowe ciasto z malinami i gruszkami ;-)) 508połączenie malin z gruszką i odrobiną kakao. Przygotowanie ciasta nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a z efektów swojej pracy na pewno będziecie zadowoleni. Zapraszam! Składniki na ciasto (duża prostokątna blacha) 40 dag masła (miękkie) 32 dag cukru cukier waniliowy 40 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty(...)ucierając dodajemy po żółtku, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko. Ubijamy pianę z białek, łączymy z masą. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 pełne łyżki kakao. Wykładamy na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ciasta wykładacie łyżkami na przemian, trochę białego , trochę ciemnego, wykładamy owoce, pieczemy około 45-55min w temp. 200stopni. Studzimy
SMYKWKUCHNI
Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie 284minut, aż powstanie puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami
Z miłości do słodkości
Kruchy torcik z białej czekolady i kiwi 205miski, dodajemy kokos, masło, cukier i jajka, ugniatamy ręcznie bądź przy pomocy robota kuchennego. Gdy masa będzie zwarta i elastyczna, podsypujemy ja mąką, dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut
Słodkie Przyjemności
Moje tiramisu 381śmietany tortowej 36 % około 3 łyżek cukru pudru Ubijamy śmietanę z cukrem , dodajemy kolejne opakowania serków, ubijamy na jednoltą masę Pierwszą część biszkoptu nasączamy równomiernie syropem z kawą, rozsmarowujemy połowę kremu serowo - śmietankowego, posypujemy startą czekoladą Przykrywamy drugą częścią ciasta ( też należy je nasączyć) i rozsmarowujemy pozostały krem, posypujemy wierzch startą czekoladą. Można prawdziwą kawą. Gotowe
Proste Potrawy
Babeczki marchewkowe z orzechamy - śniadanie do szkoły 243podczas pieczenia się rozmięknie a nie będzie widoczna w babeczce. U mnie babeczki się sprawdzają mieszczą się do pojemnika i są wygodne dla malucha w jedzeniu.Przepis powstał na bazie przepisu ciasta marchewkowego.SKŁADNIKI : upiekłam z tej porcji 15 babeczek300 g mąki 150 g cukru (użyłam brązowego)1,5 łyżeczki sody1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 3 jajka(...)drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, po ubiciu dodajemy do tego naszą startą marchew, mieszamy po czym masę dodajemy do naszych składników suchych i dokładnie całość wymieszamy - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy nasze ciasto do foremek do 3/4 objętości i pieczemy ok 20 minut (do suchego patyczka)- gotowe studzimy na kratce Babeczki
Basia w kuchni
PUSZYSTE CIASTO Z BORÓWKAMI 247takie właśnie jest. Zamiast jagód jak było w oryginalnym przepisie użyłam borówek i mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką. Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :) Składniki: ok 250-300g borówek 1 mała puszka (200g) mandarynek 2,5 szklanki(...)Białka ubij na sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi
Walijskie Pichcenie
Czekoladowe ciasto z gruszkami 584tabliczka czekolady deserowej 4 małe twarde gruszki PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło z 8 łyżkami cukru na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy całość łyżką. Wylewamy do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem
Moje Kuchenne Rewelacje
Makowa Panienka 257oraz cukrem, stopniowo dosypujemy mak, oraz mąkę, dolewamy masło ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy na złoty kolor przez około 45 minut następnie cisto biszkoptowe: jajka wstawiamy na chwilkę do jak najcieplejszej wody z kranu, po czym wbijamy do miski i ucieramy na niskich obrotach miksera na gładką masę, stopniowo dosypując cukier oraz mąkę, wylewamy na blaszkę wyłożoną(...)złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy nasz krem: śmietanę ubijamy z cukrem, serek łączymy z adwokatem, obie masy delikatnie mieszamy:) galaretkę przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu, po wymieszaniu wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki i wstawiamy do lodówki Upieczone ciasto dzielimy na dwie równe części, przekładamy kremem w biszkopcie wycinamy dziurki kieliszkiem, układamy na samej górze naszego
Luźna Kuchnia
Piernik Staropolski- przygotowanie i pieczenie 205świąt Bożego Narodzenia bez domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;) Składniki: 500 gramów naturalnego miodu 440 gramów cukru 250 gramów masła(...)ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, jajka, sól, przyprawę do pierników, sodę oraz mleko. Na sam koniec dodajemy ubite orzechy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia kamionkowego bądź garnka emaliowanego. Dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 5-6 tygodni. Ciasto będzie bardzo luźne ale podczas leżakowania w lodówce stężeje
Krakowskie smaki Ani
Murzynek z jabłkami i czekoladą 224czas będą królować w naszych kuchniach. Tu mam przepis na fajne wilgotne ciasto z jabłkami przełamane słodką czekoladą. Przede wszystkim bardzo szybkie do przygotowania. Z tego co wiem to ciasto jest też pod dość ciekawą nazwą salceson. Zapraszam do spróbowania ;) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 280 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)tabliczki mlecznej czekolady 3/4 tabliczki białej czekolady Sypkie składniki przesiewamy i mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do sypkich składników dodajemy jajka i miksujemy, a następnie dodajemy olej i jabłka i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temp. 180°C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka
Pelusiowa Kuchnia
Karpatka 410gotującego się mleka. Mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy około minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy dalej. Krem wykładamy na jeden z blatów i przykrywamy drugim blatem. Ciasto należy schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Miksturownik
Babka herbaciana 416książki i stamtąd przepis mógł trafić do moich zapisków. W oryginale w skład babki herbacianej wchodzi dość spora ilość rodzynek, ja jednak nie przepadam za ich dodatkiem do ciasta, więc odchudziłam o ten składnik moją babkę, zmieniłam też nieco ilość spulchniaczy. Babka herbaciana Składniki: 250g mąki pszennej 80g margaryny 100g cukru 2 żółtka 1 szklanka mocnej herbaty 1 płaska łyżeczka(...)odstawić do wystygnięcia - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę z cytryny, zmiksować - do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz zimną herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć - ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem
Smakołyki Bereniki
Biszkopt gryczany z owocami 335Przesiewamy mąkę gryczaną i sodę oczyszczoną. Do masy jajecznej powoli dodajemy mąkę, jednocześnie mieszając masę (delikatnie!) łyżką bądź szpatułką. NIE MIKSUJEMY! Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy owoce i wciskamy je w ciasto. Jak dla mnie im więcej owoców tym lepiej😉 Wstawiamy ciacho do pieczenia. Pieczemy około 25 minut – do ładnie zarumienionego wierzchu ciasta
Jak gotować i nie zwariować
Ciasto Maxi King 9646jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam, że się opłacało :)Składniki na blachę 23 x 37 cm: ok. 400 g herbatników1 puszka mleka skondenso- wanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowejMasa mleczna:1,5 kostki masła1 szklanka mleka3/4 szklanki cukru2 opakowania(...)chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki.Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.Źródło: stylowi.pl
Świat Ciasta
Kruche babeczki owocowe z Żarłostacji vol. 3 682Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy200 ml mleka100 g masła w temparaturze pokojowej+ ulubione owoce Ciasto: Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostę masło, szczyptę soli, cukier puder i wbijamy jajko. Składniki wyrabiamy w dloniach aż do uzyskania jednolitej masy. Można dodać z 1 łyżkę smietany lub mleka. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy
Bon Appetit Małgorzaty
Weekend pod znakiem czekolady 206misce ubijamy mikserem jajka z cukrem. Dodajemy do nich stopiona czekolade z maslem, dokladnie laczymy obie masy. Na koncu dodajemy make i starannie mieszamy. W tym momencie mozemy dodac orzechy lub rodzynki. Foremke o wymiarach 20cmx20cm wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200°C. Po wystudzeniu dekorujemy gorzkim kakao. Brownies doskonale
Przysmaki Karolki