misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy wiórki, konia, cukier i migdały. Z ciasta formujemy małe kuleczki i posypujemy cukrem, kulki delikatnie spłaszczamy ( najlepiej drewnianą łopatką). Pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Studzimy. masa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki blendujemy z cukrem i serkiem, dodajemy żelatynę i wszystko dobrze
Niezły Młynekpodanych składników na spód ciasta, zagnieść ciasto, zawinąć w woreczek i schłodzić. Następnie wyłożyć na blaszkę i podpiec 15 minut w 180 st. C. Wystuszić.2. Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać olejek, bakalie i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową.3. Ser dwukrotnie zemleć, masło utrzeć z cukrem(...)przerywając mieszania. Dodać skórkę pomarańczową, olejek, a na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.4. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, równomiernie rozłożyć, a na mak ser.5. Całość piec przez 60 minut w 180 st. C.6. Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania - użyłam mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i zielonego kokosu.Smacznego!!!Źródło: Domowa kuchnia Aniki Przy okazji życzę
Kuchnia domowa Aniwody z masłem cały czas mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka - Ciasto trochę ostudzić i dodać po jednym jajka , cały czas mieszać . - W garnku lub w frytkownicy rozgrzać oliwę . - Do rękawa cukierniczego przełożyć masę , porcjami wrzucać małe części do oleju . Smażyć na złoty kolor - Usmażone wyciągać łyżką cedzakową
Eli Gotowaniedynię... ? No tak, pomyślałam, rodzinka ma już dosyć, bo ostatnio gdzie nie spojrzysz na talerz... to dynia :) Tak więc dziś nie może być inaczej: oto przepis na ciasto z dynią, tym razem będzie to sernik. Przepis wypatrzyłam na Mirabelkowym blogu i podeszłam do niego trochę sceptycznie... Sernik i dynia ? Jakoś mi to nie pasowało... Ale powiem(...)Składniki: Spód 120 g herbatników pełnoziarnistych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 250 g pieczonej dyni 100 brązowego cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Wierzch 200 ml śmietany
Kulinarne przygody Gatitybardzo aromatyczną lawendę. A! Smak jest tak cudowny, że zjadłam od razu kilka kawałków. Mam nadzieję, że przekona Was to do przygotowania tego pysznego ciasta. Zapraszam na Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami." Składniki:4 żółtka200 g cukru200 g masła śmietankowegoszklanka mleka4 łyżeczki cukru lawendowego200 g jogurtu naturalnego400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszklanka czereśniszklanka malinSposób przygotowania:Do wysokiej(...)ucieramy, następnie dodajemy żółtka, jogurt i dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia - którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem.Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko łącząc z ciastem za pomocą łyżki albo łopatki.Do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem
Słodkie Przyjemnościbiałka- 1/2 szklanki cukruRozgrzewamy piekarnik do 180st. Blaszkę (moja miała wymiary 20cm x 36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min.W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy ją ok 5 min na gładką masę. Masa będzie rzadka ale to nie przeszkadza. Wylewamy ją na podpieczony spód
happycreatiff.blogspot.comszklanki mleka 3 łyżki kakao 20 g kawy w proszku 2 szklanki cukru (jeżeli lubimy ciasta mniej słodkie, to dajemy jedną szklankę) 4 jaja 340 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Aromat migdałowy(...)razy. Do ubitych jaj, ciągle miksując, po trochę na raz dodajemy masę czekoladową. Po tym do otrzymanej masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, oraz aromat migdałowy. Ponownie miksujemy przez ok. 5 min. Otrzymane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukaszamasła 200 g cukru (nie cała szklanka) 4 łyżki mleka 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieramy na gładką masę dodając cukier, jaja i mleko. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami rożne wzory, układamy na suchą blachę i pieczemy w temperaturze
vegetaniesmaruj.Wszystkie składniki sypkie wsyp do miski, dodaj do nich ekstrakt, ocet i zimną wodę i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do naczynia lub formy i piecz około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.POLEWA:Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieść garnuszek z połamaną czekoladą w innym garnku
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto miodowe, biszkopt i jabłka....rozpływa się w ustach.... Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w tem.160-180 C, przez 40 minut. Krem budyniowy: 15 dag cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią dostępny w sklepie www.Skworcu.com.pl 30 dag masła 1/2 litra mleka Z mleka , cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na pulchną masę
Apetyczna babeczkaPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy
Rozpustne gotowanieszklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 40 g płatków migdałowych Ale-raj Przygotowanie: Kruche ciasto: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Wyjąć z misy, zagnieść, uformować wałek i podzielić na dwie części. Formę o wymiarach
Ala piecze i gotujepowtarzać się jak bardzo uwielbiam sernik, dorzucam do listy "najlepsze ciasta" i ten - czekoladowy z malinami. Na przywołanie jeszcze ciepłych dni, by chociaż lato zostało z nami do końca tego miesiąca. Składniki na spód 250g herbatników czekoladowych 100g masła masa serowa 750g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 4 jajka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 3/4 szklanki cukru 120 ml śmietanki(...)bydyniowy i wymieszać. Porcjami dodawać zmielony twaróg, na sam koniec wlać śmietankę. Miksować na największych obrotach. Masę serową przelać na spód. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 20 min, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 70 min. Studzić ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Polewa czekoladowa - do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę
pink envelopepomarańczową pianką (klik) i murzynek bez jajek (klik) ). Ostatnio zorientowałam się, że nie ma tu jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. *keksówka 35 cm Składniki(...)Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić. Składniki polewy umieścić w rondelku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaboki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj. Masa serowa: 800 g tłustego twarogu 200 g kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 3 całe(...)sernik wychodzi idealnie kremowy). Następnie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą, a masa stanie się idealnie gładka. Masę serową wylewamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie formę wkładamy w większe naczynie o podobnej wysokości i wlewamy doń wrzącej wody. (Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego
Food Squareśmietany kremówki, 2 łyżki cukru, 2 opakowania śmietan-fix, 600 g borówki amerykańskiej* kakao do oprószenia ciasta Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dwie tortownice wysmarować masłem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Następnie delikatnie wymieszać z mąką. Masę przełożyć do form do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 -20 minut
królestwo garów