pomarańczową pianką (klik) i murzynek bez jajek (klik) ). Ostatnio zorientowałam się, że nie ma tu jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. *keksówka 35 cm Składniki(...)Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić. Składniki polewy umieścić w rondelku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaboki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj. Masa serowa: 800 g tłustego twarogu 200 g kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 3 całe(...)sernik wychodzi idealnie kremowy). Następnie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą, a masa stanie się idealnie gładka. Masę serową wylewamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie formę wkładamy w większe naczynie o podobnej wysokości i wlewamy doń wrzącej wody. (Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego
Food Squareśmietany kremówki, 2 łyżki cukru, 2 opakowania śmietan-fix, 600 g borówki amerykańskiej* kakao do oprószenia ciasta Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dwie tortownice wysmarować masłem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Następnie delikatnie wymieszać z mąką. Masę przełożyć do form do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 -20 minut
królestwo garówcoś takiego bliżej nieokreślonego się w nim znajdowało. Gdy spróbowałam to od razu polubiłam ten smak. Słodycz ciasta przełamana kwaskowatością rabarbaru… pycha! Chyba nie powinno się kroić tego ciasta na ciepło, ale nie mogłam się opanować Składniki: - 3 jajka; - 100 g margaryny lub masła; - 100 g cukru pudru; - 6 łyżek mleka; - 15 dag mąki pszennej; - 15 dag cukru kryształu(...)Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Do utartej masy wlać mleko, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać na gładkie ciasto. Spód tortownicy 24 cm wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Rabarbar oczyścić, pokroić
dom-agi.plmieszamy razem w misce. Dodajemy, olej, jajko, ekstrakt z wanilii i połowę maślanki. Dokładnie mieszamy, kiedy masa nie ma już grudek dodajemy resztę maślanki i mieszamy jeszcze raz. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. nakładamy po jednej łyżce ciasta naleśnikowego, na środek ciasta nakładamy zamrożone krążki Nutelii, przykrywamy Nutellę niewielką ilością świeżego ciasta (czekolada nie może wystawać
Ciastkozercyżółtek i ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy masa będzie lśniąca dodajemy po jednym żółtku, mieszamy na zwolnionych obrotach miksera. Na przemian dodajemy mąkę i olej, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy letnie mleko. Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wykorzystując łyżkę do lodów, nalewamy ciasto do papilotek, do wysokości ¾. Babeczki wstawiamy do piekarnika narzanego(...)mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Do przygotowanej masy jajecznej dodajemy gorące mleko, nastepnie całość przelewamy z powrotem do garnka. Garnek wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń (ok. 4 min). Caly czas mieszamy aby się nie przypalił. Studzimy. W babeczkach wycinamy wgłębienie na krem. Ja posłużyłam się sprytną wycinarką do mufinek.Z ciasta pozostalego ze środka babeczek odcinamy skórke
Mia Cucina Sofietailość wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy, rodzynki (niekoniecznie) Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon oraz
My simple kitchenmyjemy i z ok. 2/3 powierzchni ścieramy skórkę. Wyciskamy 2 łyżki soku. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy wymieszane mąki, sok z cytryny, mieszamy np. drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy stopniowo roztopione masło. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki z kominem o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniajakiegoś czasu piekę tylko w weekendy, bo masę zrobiłam a teraz się rzeźbię, ale że udało mi się nareszcie kupić idealną blachę z kominkiem do babki postanowiłam ją wypróbować, więc upiekłam jedno ze swoich ulubionych ciast z czasów nie wege (sernik jest/był na pierwszym miejscu), czyli babkę cytrynową.Za babkami nie przepadam, bo przeważnie są suche, mam tylko dwie
greenscarfkremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, dodajemy przestudzoną żelatynę i ubijamy na sztywno. 3. Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy masę śmietanową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Polewa: 1. Czekoladę rozpuszczamy w mleku cały czas mieszając. 2. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. 3. Bitą śmietanę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną
Tradycyjna Kuchniatego w lodówce mnóstwo jagód :) Sami spróbujcie z dowolnym owocem a się nie zawiedziecie. przepis znalazłam u Kasi :) Ciasto: 550 g mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru pudru 3 jajka 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z mascarpone: 250 g mascarpone 2 jajka 2 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: 600 g jagód cukier puder
Delicious Titbitsprzyprawami. Gruszki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny (uwaga na pestki!). W misce mieszamy na jednolitą masę olej, cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtko. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie wsypujemy suche składniki, dodajemy gruszki i bakalie. Ciasto umieszczamy w formie, nie martwiąc się, że jest dość gęste i pieczemy 65 minut, do suchego dźgulca. W trakcie
les mirabellesFormę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 min. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na upieczony biszkopt, trochę odkładamy do dekoracji wierzchu. Układamy oczyszczone owoce, dekorujemy pozostałą śmietaną
Bajeczna Kuchniadokładnego połączenia się składników. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łączymy wraz z masą maślano-serową rozcierając palcami aż do połączenia składników – czynność tą można również wykonywać siekając nożem. Kolejno dodajemy jajko i szybko zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Otrzymane ciasto „rozwałkowujemy” dłońmi na kształt przypominający rulon (jak na zdjęciu), owijamy folią i wstawiamy je do lodówki(...)cytryny i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli masa wyda nam się zbyt gęsta możemy delikatnie podlać ją oliwą). Na koniec doprawiamy do smaku słodką papryką, tabasco, cukrem, kurkumą solą i pieprzem – lub wedle naszych upodobań smakowych. Tak przygotowany dip odstawiamy do lodówki. Z lodówki wyciągamy schłodzone ciasto i kroimy je na plasterki grubości ok.2cm, kładziemy
Symfonia Smakówwanilii. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Na sam koniec wmieszać pokrojony w kosteczkę rabarbar. Foremki na babeczki (12 szt) napełnić ciastem do 3/4 wys. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Ostudzić. Odkroić górną część każdej babeczki. Budyń: 300 ml mleka, 3 żółtka, 3 op. cukru waniliowego (po16g), 4 łyżki mąki(...)szkl. mleka utrzeć z mąkami, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia. Wlać mleko z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować i gotować ok. 1 min. Ostudzić. Masą napełnić babeczki, przykryć odciętą częścią i oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościCiasto piaskowe z ananasami. Składniki : 1 puszka ananasów w plasterkach (446 ml) 13 dkg margaryny 10 dkg cukru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek likieru kokosowego lub rumu Do dekoracji : 10 dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny(...)łyżki wiórków kokosowych Sposób wykonania : Ananasy osączyć z soku, pokroić na kawałki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do ciasta likier, wiórki kokosowe i przesianą mąkę , delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać do ciasta kawałki ananasów, kilka odłożyć do dekoracji, wymieszać. Gotowe ciasto
Przepisy i porady kulinarnedłuuugi ostatni weekend majowy :) Szykujecie coś? Jakieś spotkania w gronie znajomych lub rodziny? A może jakieś wycieczki rowerowe/krajobrazowe? Gdyby tylko pogoda dopisała, co? Dziś przygotowałam dla Was propozycję na ciasto Biało-Czarne. Proste, mało wymagające, smaczne, świetne do zabrania ze sobą w drogę, albo poczęstowanie gości. Chcecie kawałek?"Składniki:4 jajkaszklanka cukru2 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki(...)podwoi swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią 4/5 ciasta. 1/5 mieszamy z kakao i wylewamy na wierzch ciasta tworząc przy tym różne zygzaki.Pieczemy około 30 minut w 180`C.Smacznego
Słodkie Przyjemności