Torcik cukiniowy 299Dzisiaj następna propozycja z cukinii. Był dżem, leczo, zupa a dzisiaj zapraszam na torcik z cukinią. Ciasto jest wilgotne , aromatyczne a cukinia w smaku nie wyczuwalna. Jest smacznie. Składniki: 3 jajka 0,5 szk cukru 0,5 szk cukru cynamonowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 szk mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku 0,5 szk oleju(...)naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec około 40 min. Piec
Ala piecze i gotuje
Babka z kakao 193Babka to zdecydowanie najbardziej obowiązkowe ciasto na naszym świątecznym stole;)) Ten przepis pamiętam z dzieciństwa, ponieważ taką babkę zawsze piekła moja mama. Zresztą do tej pory często ją u niej zajadamy. Ja też czasem piekę ją dla moich chłopaków. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole... Składniki: 6 jajek, szklanka mąki ziemniaczanej, czubata szklanka cukru, 2 szklanki(...)Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie
Z miłości do słodkości
Torcik rabarbarowy z kremem i truskawkami 202minut.Wylewamy ciasto na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 blaty.MASA:Ser biały mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i podprażonymi wiórkami kokosowymi.Dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii.Rabarbar kroimy w drobną kostkę.Dosypujemy resztę cukru i gotujemy aż powstanie mus.CAŁOŚĆ:Wystudzony biszkopt smarujemy masą serową.Układamy
Ostra na Słodko
Placek czereśniowo kokosowy na maślance 221drugiej miski wbijamy całe jajka, rozkłócamy rózgą. Dodajemy maślankę, wlewamy olej i aromat – łączymy składniki. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy, równamy powierzchnię, posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Układamy na cieście wydrylowane czereśnie, posypujemy przygotowaną kruszonką. Kruszonkę również
mojewypiekiinietylko
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 207bielinka (w zeszłym roku mało aktywnego), suszę i parę przymrozków. Jesienią były jeszcze zbyt małe, żeby je zebrać, ale ilość kuleczek na łodydze była całkiem znacząca. Teraz brukselki nabrały masy, więc postanowiłam być dzielna i stawić im czoło. I kiedy zaczęłam zastanawiać się nad połączeniami smaków, nadeszła wena. Oto jej efekt. TARTA Z BRUKSELKĄ, KLONOWYM BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM(...)Kiedy sos jest gładki i jednolity, solimy i pieprzymy, oczywiście jeżeli mu czegoś brakuje. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Nakłuwamy dość gęsto widelcem. Równomiernie rozkładamy na nim brukselki, pokruszony boczek i cebulę. Zalewamy wszystko sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min, aż masa serowa się zetnie. Pod koniec możemy włączyć grzanie z góry, żeby ser w sosie się
les mirabelles
Ciasto Beaty, czyli moje 223naturę, że idę na całość :D A teraz do rzeczy.... ciasto wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania galaretki cytrynowej(...)biszkoptowym. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 250 ml wrzątku, studzę, maczam biszkopty i układam na masie śmietankowej. Wykładam pozostałą masę, nakrywam drugim biszkoptem i wstawiam do lodówki. Polewa: Składniki polewy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż się połączą. Studzę i smaruję wierzch ciasta. Całość posypuję kandyzowanymi owocami pokrojonymi w drobną kostkę i ponownie schładzam
Ciasteczkowy Potwór
Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową praliną 283dodajemy cukier oraz miód. Gdy masa będzie płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę.Masę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez około minutę. Po upływie 25-30 minut pieczenia wyciągamy tortownicę z piekarnika i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 190 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 15-20 minut
Mania Gotowania
Czekoladowe ciągutki 214nasza masa ciasteczkowa po wyciągnięciu już z piekarnika nadal jest prawie płynna, jeśli dotkniemy jej patyczkiem to obklei go. Nie należy się tym przejmować ponieważ ciastka są dobre dopiero po ostygnięciu. Wtedy robią się troszkę twardsze - idealne już do krojenia, ale jednocześnie pozostają lepiące się (takie bardzo ciągutkowe). Dlatego jeśli nawet zauważymy, że po upływie całego czasu pieczenia ciasto nadal(...)sól i dalej mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy po całej blaszce. Drugą połowę jeśli mamy możemy wyłożyć na drugą blaszkę, lub upiec dopiero jak pierwsza partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo ręce zwilżone wodą albo łyżkę również zamoczoną
Jedzeniomania
Kopiec kreta 214żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na końcu dodać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki, okruchów nie wyrzucać. Na spodzie ciasta ułożyć pokrojone wzdłuż banany i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę
Monia miesza i gotuje
Pijany murzynek 290odrobinę kwaskowatości. Jest przepyszne! Ja posypałam je cukrem pudrem ale następnym razem poleje polewą z gorzkiej czekolady - będzie jeszcze lepsze. Pyszny też będzie przełożony dżemem np śliwkowym. Polecam bo ciasto jest proste a bardzo pyszne! Pijany murzynek Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru (dałam szklankę) 3 łyżki kakao kostka margaryny pół szklanki suszonej żurawiny + wódka pół szklanki(...)Margarynę, cukier, kakao podlewamy pięcioma łyżkami wody i gotujemy ok 3 minuty. Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia - mieszamy. Dodajemy pianę z białek i ponownie dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka z czarną jagodą 158cytryny. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę i podczas ucierania wbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek i czarnych jagód. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchnia
Ciasto ucierane z truskawkami 258waniliowego 25 dag truskawek Wykonanie: Do białek wsypujemy cukier i całość ucieramy mikserem. Dodajemy żółtka i nadal ucieramy na puszystą masę. Dolewamy olej i chwilkę nadal miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ponownie całość chwilkę miksujemy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut
Smak mojego domu
SERNIK NA ZIMNO Z RAFAELLO 263żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia
RAROSSA
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 302cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę(...)stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przelać do formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Układać na wierzchu ciasta. Między jabłkami rozłożyć maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez. ok. 40-50 minut, do momentu aż przejdzie pozytywnie
KUCHARNIA
Piernik z suszonymi śliwkami 345średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta (u mnie było to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta.Piernik z suszonymi śliwkamiSkładniki:125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek100g suszonych śliwek75g cukru 60g miodu60g masła50ml mleka40g(...)dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować- mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach- pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać - do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać- wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut
Smakołyki Bereniki