ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:641/1309)

Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulą 120

pieczarek - 2 cebule - 3 łyżki masła Wykonanie: W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Pieczarki i cebulę pokroić. Usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta uformować małe kule, które nadziewamy przygotowanym farszem. Odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec około

Pan i Pani Smith w kuchni
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 129

suche składniki: mąkę, mleko w proszku, cukier oraz drożdże, wlać ciepłą wodę oraz roztopione masło i wyrobić hakiem na gładką i jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 g). Z ciasta uformować podłużne (lub wedle uznania) bułeczki, na środku zrobić podłużne rozcięcie i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką oraz

Kraina Miodem Płynąca
Trójkolorowe Magdalenki 148

Ubijać całość aż masa będzię puszysta przez jakieś 5/7 minut. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem i skórkę, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Masę podzielić na trzy równe części i zabarwić według gustu. Wlać po 1/3 każdego ciasta  do wysmarowanych margaryną foremek i wypełnić je w 2/3 . Piec w temperaturze 190°C przez około 8-10 minut

Mia Cucina Sofieta
Tort z maślanym kremem orzechowym 139

troszkę większej miseczce, ponieważ masa bardzo rośnie. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu(...)piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawić do wystudzenia. Zimny biszkopt odciąć od brzegów tortownicy, wyjąć w formy i przekroić na trzy blaty. PONCZ: Letnią wodę wymieszać z pozostałymi składnikami, tak aby rozpuścił się cukier. KREM : Orzechy zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać blenderem. Miękkie masło spienić mikserem i dodając po trochu

Kuchenne zapiski Edyty
A może kopytko? 187

możemy spróbować z produktem mrożonym,ale koniecznie liściastym.  Kroimy w paseczki szpinakowe liście i papryczki chili pozbawione nasion. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy. Dodajemy zieleninę i podziwiamy. Po chwili zachwytu dzielimy gotowe ciasto na mniejsze porcje z  których tworzymy wałeczek i od którego odkrajmy mniejsze kawałki, zwane kopytkami. Kształtujemy dowolnie i wrzucamy do gotującej się(...)możemy zastąpić tzw. papką z siemienia lnianego. 2 łyżki mielonego siemienia zalewamy ok 3 łyżkami gorącej wody i zostawiamy do napęcznienia (ok 5 min.) 1 czubata łyżka takiej kleistej masy stanowi odpowiednik jednego jajka

Karczma Honorietty
Prawdziwy biszkopt ze śliwkami 157

Koniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam(...)białek. Z białek mikserem  ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i  reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam  zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem czy ciasto jest

prawdziwe jedzenie
Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem 178

SKŁADNIKI (8 porcji) : Nadzienie: 50 g kukurydzy 200 g brokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego 9% 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj(...)Wysyp na dno ciasta suchą fasolę dla obciążenia. Piecz 15 minut, następnie usuń folię i fasolę, piecz dodatkowo ok. 10 minut. 3. Zrób nadzienie - różyczki brokułów ugotuj al dente. Pierś z indyka pokrój w cienkie paski, podduś kilka minut na patelni pod przykryciem. Mięso nie musi być dopieczone, spokojnie zdąży dojść w piekarniku. 4. Zrób masę jajeczną - jajka zmiksuj

Powiedz dietom nie
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 174

cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajko i ucieraj, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj migdały oraz likier i dokładnie wymieszaj. Odstaw krem do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Jeżeli używasz ciasta francuskiego, które trzeba rozwałkować, podziel je na dwie części i każdą rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Jeżeli używać ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Oszukaniec, czekoladowe ciasto z masą budyniową 226

kakao. Dodać jajko i mleko z masłem oraz dżem/konfiturę (opcjonalnie). Wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 45-50 minut. Do tzw. "suchego patyczka". (ciasto będzie mokre - a'la brownie). Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Krem: Z mleka, mąki (ziemniaczanej i pszennej) i wanilii ugotować budyń (z mleka odlać ok 3/4 szklanki(...)wanilią, zagotować jak budyń). Przestudzić. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo wystudzony budyń. Utrzeć na jednolitą masęMasę podzielić na pół. Do jednej dodać rodzynki (ilość dowolna) a do drugiej kakao. Porządnie wymieszać. Wystudzone ciasto przeciąć na 3 cienkie blaty i przełożyć je kremem. Wierzch polać polewą. Polewa: Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić

CookYourself
Tarta rabarbarowa 118

żółtka, jajko, 10 dkg cukru, 25 dkg rabarbaru, Wykonanie; Ciasto - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy zimne masło i lekko ubite jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Schładzamy 15 minut. Na wierzch wysypujemy groch. Pieczemy około 15 minut(...)odstawimy na godzinę.Żółtka i jajko mieszamy ze śmietanką, cukrem waniliowym. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i zalewamy go masa jajeczno- śmietankową. Wierzch posypujemy cukrem brązowym. Wkładamt do piekarnika na około 30 minut.     wg. "Moje gotowanie - Ciasta na lato

Anioły w kuchni
Babeczki czekoladowe z kremem orzechowym 176

przepis na klasyczne babeczki czekoladowe. Ale żeby nie było nudno, proponuję dodać im nieco kunsztu i jeszcze więcej słodyczy i udekorować kremem orzechowo-czekoladowym. Składniki na ciasto: ( na 12 dużych lub 24 małe babeczki ) 150 g czekolady gorzkiej 90 g masła jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem orzechowy: 200 g masła orzechowego(...)Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej wlać przestygniętą czekoladę - dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Składniki dobrze połączyć. W formie na muffinki ustawić papilotki. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do wysokości 3/4. Piec w 180 stopniach C odpowiednio: małe muffinki - 13-15 minut, duże 20-23 minuty. Upieczone pozostawić do ostygnięcia

kolorowotorcikowo
Torcik śmietanowo-truskawkowy 141

białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka miksujemy, oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy jajecznej przez sito, dodajemy barwnik-tyle w zależności jaki efekt chcemy uzyskać, mieszamy mikserem

Wanilia i Kardamon
Lebkuchen 94

Mieszać delikatnie aż do roztopienia masła. Zdjąć z kuchenki i przestudzić (mieszanka powinna jednak zostać ciepła). Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową. Dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem) (fot.1), tak aby nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje) (fot.2). Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości

Świat Ciasta
Wegańska chałka drożdżowa 139

mleka (namocz w tym mleku im dłużej tym lepiej lub po prostu wykończ swój blender) i zblenduj na idealnie gładką masę Do dużej miski wsyp mąki, sól, obudzone drożdże i papkę daktylową Zagnieć gładkie ciasto, po czym partiami dodawaj masło i wtłaczaj je zagniatając ciasto (trochę się pomęczysz, ale nie obiecywałam, że będzie lekko) Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe

greenscarf

Proponowane wyszukiwania