ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:641/1309)

Ciasto bananowo-brzoskwiniowe 137

Proste i szybkie ciasto. Składniki 3,5 szkl mąki 1 i 1/3 szkl cukru 2/3 szkl oleju 4 jajka 3 banany 4 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej sól 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl suszonej żurawiny Przygotowanie   Olej miksujemy z odrobiną soli(...)cukrem i skórką pomarańczową. W trakcie miksowania dodajemy jajka. Przesianą mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy z masą jajeczną. Żurawinę sparzamy i razem z drobno posiekanymi bananami ,brzoskwiniami ,płatkami migdałowymi i cynamonem dodajemy do ciasta ,mieszamy i przekładamy do dużej keksówki. Ciasto pieczemy przez 60-65 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury

R'n'G Kitchen
Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem 333

ajerkoniakiem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Świetne na uczczenie długiego weekendu. Aromatyczne, intensywne w smaku, na puszystym biszkopcie, z dużą ilością kremu, porządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji).     Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem(...)Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut

Mała Cukierenka
Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym 310

masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)polać sokiem z 1/2 cytryny. 9. Śmietankę kremówkę ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. 10. Do jogurtu dodać żelatynę, wymieszać. Następnie jogurt wlać do śmietanki, wymieszać. Masę jogurtowo- śmietanową podzielić na dwie części. Do jednej dodać banany, a do drugiej pokrojone i rozgniecione truskawki. 11. Na biszkopt w blaszce wylać połowę masy bananowej i blaszkę wstawić

Mała Cukierenka
Kokosanki z kleikiem ryżowym bez mąki 173

pieczenia 16 łyżek wiórek kokosowych opakowanie kleiku (170 g) Margarynę miksujemy z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodajemy 4 żółtka i proszek do pieczenia. Miksujemy. W drugiej misce ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do ciasta razem z kleikiem i wiórkami. Mieszamy ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Formujemy ciasteczka za pomocą dwóch łyżek

Pelusiowa Kuchnia
Jabłecznik z budyniem 276

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka oraz posiekane masło. Wszystko połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na 2 nierówne części. Większą część rozwałkować na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm, mniejszą zaś owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.     Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 i 1/2 szklanki mleka, 2 budynie owocowe, łyżeczka masła, cukier waniliowy

Z miłości do słodkości
Rożki łakomczuszki 154

puszysta. 2 . Cukier kryształ wsypać do rondelka wlać 2-3 łyżki wody ,mieszać aż cukier rozpuści się i zgęstnieje. 3 . Masę jajeczna połączyć z syropem . Cały czas energicznie mieszać . 4 . płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wylewać po łyżce ciasta . Wypukłą stroną łyżki uformować krążki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec az ciasto się zrumieni. 5 . Upieczone

Eli Gotowanie
SERNIK NA ZIMNO Z PTASIM MLECZKIEM 237

łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka) 1 szklanka cukru 4 galaretki cytrynowe szklanka wody 350-400 g ptasiego mleczka Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kokosowy Białka ubić na sztywno stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną(...)żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do schłodzenia. Do sera dodać tężejące galaretki i dokładnie zmiksować

RAROSSA
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 148

Nadzienie; 600 g rabarbaru, 3 łyżki cukru trzcinowego, skórka otarta z 1/2 cytryny, ziarenka wanilii, Kruszonka; 75 g masła, szczypta soli, 100 g mąki, 75 g cukru trzcinowego, Wykonanie; Ciasto;   Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach rozczyn powiększy(...)dodajemy po jednym żółtku i po jednym jajku ciagle ucierając.Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn. Wyrabiamy.Wlewamy śmietankę a następnie w dwóch partiach masę maślano-jajeczną. Wyrabiamy około 20 minut.Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną sól. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia ,aż podwoi objętość.Przekładamy na blaszkę.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nadzienie; Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę

Anioły w kuchni
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 121

Nadzienie; 600 g rabarbaru, 3 łyżki cukru trzcinowego, skórka otarta z 1/2 cytryny, ziarenka wanilii, Kruszonka; 75 g masła, szczypta soli, 100 g mąki, 75 g cukru trzcinowego, Wykonanie; Ciasto;   Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach rozczyn powiększy(...)dodajemy po jednym żółtku i po jednym jajku ciagle ucierając.Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn. Wyrabiamy.Wlewamy śmietankę a następnie w dwóch partiach masę maślano-jajeczną. Wyrabiamy około 20 minut.Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną sól. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia ,aż podwoi objętość.Przekładamy na blaszkę.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nadzienie; Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę

Anioły w kuchni
Przywieszki świąteczne z masy solnej 183

farba w sprayu ( u mnie czerwona i srebna) tasiemki, lamówki (wszystko co macie w domu: pieprz, goździki, posypka do ciasta - perełki, mak itp.) klej vikol (niezastąpiony u mnie w domu) sznurek jutowy Wszystkie składniki ze sobą połączyć tak, żeby masa była gładka. Wycinamy foremkami wzory i suszymy w piekarniku ok. 3-4  godzin lub więcej w tem.90

Delicious Titbits
Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta 170

większości tych sklepowych głównym składnikiem jest... mąka pszenna, a nie przyprawy. Przepis znajdziecie w jednej wersji  tutaj lub w  drugiej tutaj. Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła 3 jajka 1000 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki sody(...)się nam nie przypaliło, podgrzewany, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, wylewamy na nią gorącą masę. Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrabiamy.  W mleku rozpuszczamy sól, dodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta. Wbijamy jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z jagodami na oleju 213

dalej trwa, więc zapraszam na szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne ucierane ciasto z jagodami. Puszyste, lekko waniliowe i od jagód delikatnie wilgotne. Ładnie i apetycznie wygląda w jagodowe kropeczki. Ciasto pieczemy w dużej blaszce, więc nie jest wysokie i za dużo nie rośnie. Wspaniałe do szklanki mleka, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)kremowa, jednolita masa. Następnie powoli wlewać olej, cały czas delikatnie mieszając łyżką lub najlepiej szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w 3-4 partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 6. Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i posypać cukrem wanilinowym

Mała Cukierenka
Ciasto z jagodami na oleju 387

dalej trwa, więc zapraszam na szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne ucierane ciasto z jagodami. Puszyste, lekko waniliowe i od jagód delikatnie wilgotne. Ładnie i apetycznie wygląda w jagodowe kropeczki. Ciasto pieczemy w dużej blaszce, więc nie jest wysokie i za dużo nie rośnie. Wspaniałe do szklanki mleka, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)kremowa, jednolita masa. Następnie powoli wlewać olej, cały czas delikatnie mieszając łyżką lub najlepiej szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w 3-4 partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 6. Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i posypać cukrem wanilinowym

Mała Cukierenka
Biszkopt z musem truskawkowym 485

Dzisiaj jedno z moich ulubionych ciast :). Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie. Na jednym kawału nie można poprzestać. Wspaniałe na lato, bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White(...)Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około

Mała Cukierenka
Torcik karpatkowy o smaku kiwi 196

Porcelanie Bogucice z serii: FILONA   na drugim planie talerzyk  DIAMENT GOLD Składniki: Ciasto: na dwie okrągłe foremki o śr 22 cm 3/4 kostki masła 1 1/4 szklanki wody 1 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej szczypta soli 6 dużych jaj Masa śmietanowa z kiwi: 3 sztuki dojrzałego kiwi 1 galaretka kiwi 1/2 szklanki wody 1/2 litra(...)mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c. Krem: Kiwi obieramy

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania