migdałów na masę: 200 g marcepanu 2 białka 100 g migdałów zmielonych 50 g cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii Drożdże, cukier i cukier waniliowy wymieszać i zalać połową mleka. Odstawicna około 15 minut, aby zrobił się rozczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtka, roztopione masło, pozostałe mleko i rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, które będzie(...)Marcepan utrzeć z białkami, dodać zmielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać, wlać ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 3-4 mm. Wyłożyć na niego masę marcepanową i równomiernie rozsmarować. Zwinąć jak roladę i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Tak powstałe ślimaki ułożyć
wyzwania kuchennepuszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy, ucierając na niskich obrotach miksera. Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odkładamy do ostygnięcia
Made By Mom And Sontego ciasta :) W domu rodzinnym , często mogłam delektowac się smakiem sera , połączonego z herbatnikami i teraz jako juz dojrzała kobieta dzielę się przepisem z Wami :) Składniki: - 4 opakowania herbatników - 15 dag masła lub margaryny - 70 dag mielonego twarogu - 1/2 szkl. cukru pudru - 2 łyżki kakao Polewa klik Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo(...)trzech herbatników, powinny stykac się krótszymi krawędziami. Przykrywamy masą kakaową, na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników , pośrodku pionowo nakładamy jasną masę. Formujemy trójkąt , podnosząc folię po bokach ułożonych z 6 herbatników , tak aby zetknęły się u góry. Dociskamy , ciasto zawijamy , wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( wtedy herbatniki zmiękną ) Przygotowaną polewą polewamy "chatkę" i posypujemy wiórkami kokosowymi i ciasto
Słodkości i nie tylkoabsolutnie każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia + czas na chłodzenie Ilość porcji: blacha o średnicy 23 cm Składniki: Na ciasto: 150g cukru 115g mąki pszennej 40g masła 6 jajek Barwniki ½ szklanki herbaty Na krem 500ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Polewa: 50g gorzkiej czekolady(...)sztywny krem, pod koniec dodając pozostały cukier. Do białek dodajemy krem z żółtek i całość delikatnie mieszamy szpatułką. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, mieszamy (nadal szpatułką). Na samym końcu wlewamy masło i ponownie delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto rozdzielamy do 3 miseczek (wychodzi po ok. 200g porcja). Dodajemy wybrany barwnik i delikatnie mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Tortownice wykładamy na dnie
Kolizje Smakówzrobić. Na szczęście z miesięcznym poślizgiem ale udało się w końcu stworzyć zamówienie. Postawiłam tym razem na czekoladowy tort, chyba najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał po języku ale słodycz zawsze wygrywała:D Po za niespodzianką(...)się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 kieliszki ajerkoniaku Wykonanie: Białka ubijamy
ciastkarnia na kruchym spodziejednak spróbować. I żałuję, że tak długo z tym zwlekałam!! Ta masa świetnie nadaje się na dekorowanie tortów;) Co prawda nie mam zbytnio zdolności manualnych, jednak coś tam skleiłam;) Masą pokryłam tort składający się z ciemnego biszkoptu oraz kremu maślanego kawowo-orzechowego:) Jest bardzo elegancki, polecam go więc na szczególne okazje:) Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki(...)przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po łyżce mąki. Na koniec dodać kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na trzy części. Krem: 200g
Z miłości do słodkościLekkie, puszyste ciasto z dodatkiem dużej ilości borówki amerykańskiej, kawałków białej czekolady i skórki z pomarańczy. Wierzch muffinów zdobią chrupiące, przyrumienione płatki migdałowe. Muffiny są wilgotne i bardzo smaczne nawet na drugi dzień po upieczeniu. To jedna z naszych ulubionych letnich wariacji na temat muffinów :-) Polecam! Składniki na ok. 12 - 14 szt. 250 g mąki 150 ml maślanki(...)sypkie produkty, mieszając by wszystkie składniki połączyły się. Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Wsypać startą skórkę z pomarańczy. Delikatnie wmieszać do masy borówki. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Wierzch muffinów posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić babeczki na kratce
maniapieczeniaBędzie to sygnał, że cukier się rozpuścił. Do jajek wlać naszą masę serową i znów mieszamy do uzyskania bąbelków. Następnie przesiewamy mąkę kukurydzianą i tortową prosto do miski z masą serowo-jajeczną. Mąki wsypujemy stopniowo, ciągle mieszając trzepaczką. Bąbelki są? Okey, to odstawiamy. Piekarnik włączamy na 160 stopni w opcji góra - dół i ustawiamy wkładamy kratkę na najniższą półkę. Przygotowujemy(...)drobniej zmielony, czyli szybciej się rozpuści). Gdy białka są gotowe, to dodajemy je, również stopniowo do masy serowej. 1/3 piany łączymy trzepaczką. Gdy się białka wchłoną, to dodajemy kolejną porcję. A ostatnią 1/3 mieszamy już za pomocą łyżki, czy szpatułki. Jednolite, nabąblowane ciasto o płynnej konsystencji jest tym czego oczekujemy. A zatem przelewamy je do tortownicy wyłożonej papierem (średnica
Karczma HonoriettyTo jedne z moich ulubionych wafli, które moja mama robi od zawsze!Składniki:1 opakowanie wafli1 kostka margaryny1 szklanka cukru1 szklanka śmietany2 dowolne galaretkiSposób wykonania:1
Kuchnia domowa Aniblaszce/tortownicy, w której był pieczony. Skropić go wodą z sokiem, wysmarować masą kawowo- śmietankową i przykryć II nasączonym blatem biszkoptu. Gdy masa jogurtowo-truskawkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt i od razu wepchnąć w nią truskawki. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieodziedziczonej po Babci książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" autorstwa Jana Czernikowskiego, z 1987r. Nie spodziewałam się, że znajdę tu aż tyle fajnych "białkowych' przepisów! Do jednego z ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się skuszę i taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:) Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski tort. Bezowo-migdałowe(...)około 1,5 godz. Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić od papieru. Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder. Mascarpone wymieszać z amaretto. Obie masy delikatnie połączyć. Kremem przełożyć bezowe blaty. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać nierównomiernie wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce
6nieboWyśmienity, i aksamitny- dzięki dodatkowi kremówki i mascarpone- waniliowy sernik.Do tego puszysty, delikatny- i kaloryczny, ale ja takie lubię:)- krem czekoladowy (podpatrzony u Marthy Stewart w 'Diabelskim cieście'), z którego można wyczarować ciekawe wzory- u mnie to fikuśne różki :)Oj, jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest(...)większej dlatego sernik jest niski, ale polecam wybrać mniejszą tortownicę- sernik będzie się lepiej prezentował), wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę twarogową.Piec 60 min., aż środek będzie ścięty (nie ma sensu sprawdzać patyczkiem, bo ciasto jest wilgotne).Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki na minimum 2-3 godz., a najlepiej
Kraina Miodem Płynącaszklankach wrzątku, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia. Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta
Jadło i czytadłonastępnie żółtka dodać do białek - wymieszać mikserem. Dodać cukier.Potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć
Bon Appetit MałgorzatyHERBACIANE PANCAKES Z MAKARONEM /przepis własny/ Ciasto: pół opakowania (170 g) makaronu shirataki (City Aroma) 40 g mąki gryczanej 30 g mąki kokosowej 50 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Twinnings Speciality Selection ) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka dowolnej konfitury lub cukru jajko cynamon kardamon goździki oliwa z oliwek do smażenia(...)mnie organiczna - marki Birdy ) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, napar i konfiturę. Zmiksować z przyprawami na gładką masę. Następnie wmieszać opłukany i osuszony makaron shirataki. Na natłuszczonej patelni położyć silikonowe foremki i wypełnić je ciastem. Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą znalazłam w sklepie internetowym
Poranek na słodkomnie w domu roznosi się ciekawy aromat. Postanowiłam wypróbować nowy przepis na ciasto z ananasem. Akurat miałam kilka muszek na stanie więc pomyślałam, że akurat je wykorzystam. Ciasto mnie zawiodło, mokre i ciekawe w smaku, nie wiem jak wy ale ja właśnie takie ucierane lubię najbardziej:) Składniki na dużą prostokątną blachę 3 szklanki mąki 2 szklanki mielonych płatków owsianych(...)pieczenia olejek waniliowy puszka duża krążków z ananasa Wykonanie: Jajka ubijamy i dodajemy maślankę olej i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Płatki owsiane miksujemy na puch i wsypujemy resztę suchych składników i miksujemy. Ananasa kropimy w kosteczkę. Ciasto wylewamy na blaszkę i wysypujemy na wierzch ananasa. Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze około 170 stopni
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21 na 21). Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ciasto ma wtedy żółtawy polor. Nie warto czekać aż się przyrumieni bo będzie brzydko wyglądało przy śnieżnobiałej masie. Składniki na masę: 700ml maślanki 300ml śmietanki 30% 100g cukru 7-8 łyżeczek żelatyny Żelatynę rozpuszczany w połowie szklanki(...)maślanka. Ja się przyznaje za pierwszym razem zrobiły mi się gluty. Maślankę mieszamy z cukrem. Następnie łączymy z żelatyną. Ubijamy kremówkę i łyżką mieszamy z naszą maślanką. Zalewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. U mnie było z żelowane i gotowe do spożycia po jakiś 4 godzinach. Składniki na kisiel wiśniowy: 1/3 opakowania mrożonych wiśni 2 łyżeczki skrobi
Słodka sielanka