ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:658/1309)

Ptysie z kremem 98

cukier. Całość podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć z gazu. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką mieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Z powrotem położyć na małym gazie i cały czas mieszać podgrzewać aby osuszyć ciasto. Przenieść przygotowane ciasto do miski i wbijając po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno by gładkie i błyszczące. Gotowe ciasto umieścić

Pychotkaaa
3 BIT 163

Ciasto bez pieczenia , które bardzo szybko się przyrządza Składniki: 500 g herbatników 1 puszka masy kajmakowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła 2 śmietan - fixy 0,5 l śmietany kremówki, cappucino 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przyrządzania: Blaszkę o wymiarach ok 23x33 wyłożyć warstwą herbatników. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać, wyłożyć

Darcia w kuchni
Ciasto dyniowe - pumpkin pie 183

misce wymieszać puree z dyni, cukier, cynamon, imbir, sól. Następnie dodać jajka i mleko skondensowane i dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C do momentu ścięcia masy, ok.50

Mix smaku
Tort - piłka nożna 227

wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Ciasto posmarować odrobiną kremu maślanego, np. z tego przepisu i pokryć wyciętymi łatami z masy plastycznej

Z miłości do słodkości
Ach ta rolada… 157

minut smażenie jabłek ok 20 minut z przepisy wychodzą 2 rolady o długości ok 25 cm według mnie trudne jest zawijanie. Składniki: ciasto: * 5 jajek * szklanka cukru * szklanka mąki * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy Masa jabłkowa: * 2 kg jabłek - tak podaje przepis ale ja nie zużyłam nawet połowy powstałej masy, wystarczy 1 kilogram * 2 galaretki (najlepiej cytrynowe

sierotka maRysia w kuchni
Mini bajaderki czyli poWeekendowe Lakocie odc.102 146

bajaderki 150 g masła ok. 250 g suchego ciasta biszkoptowego (ew. piaskowego lub biszkopty) 125 g kwaskowatego dżemu (u mnie galaretka porzeczkowa) 2 łyżki kakao 50 ml rumu wiórki kokosowe do obtoczenia Masło roztapiamy i studzimy. Blendujemy ciasto na małe okruszki, łączymy w misce z masłem, kakao, dżemem i rumem. Wyrabiamy masę i chłodzimy w lodówce ok godziny. Z masy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernikobrownie z musem truskawkowym 176

Pyszne ciasto, które uwiodło każdego kto tylko go spróbował. Ciężkie, czekoladowe brownie w zestawieniu z masą serową to połączenie idealne, które zawsze sprawdzi się świetnie. Do tego orzeźwiający i lekki mus truskawkowy.. Obłęd. Do musu można wykorzystać również truskawki mrożone. Składniki (na tortownicę o średnicy 24-26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód brownie: 150 gram

Mango Papaja
Ciasteczka greckie z chałwą i orzechami włoskimi 200

stopni. Chałwę rozdrabniamy na mniejsze kawałki - można widelcem albo ręką porwać. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na gładką masę. Pamiętajcie o przesianiu mąki. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Formujemy kulki z ciasta i odkładamy na blaszkę. Lekko spłaszczamy. Smarujemy rozbełtanym jajkiem ciastka. Jeśli chcemy, to możemy posypać orzechami włoskimi. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Studzimy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Pieczone, dyniowe pulpeciki z ekologiczną komosą ryżową i tofu (wegańskie) 123

tofu, ugotowaną komosę, cebulkę, przyprawy, pestki, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, wodę i mąkę (dodawajcie po jednej łyżce, do momentu, aż ciasto będzie wystarczająco się kleić) umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy tworzymy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Podajemy np. na liściach szpinaku. Smacznego

Be Fit Be Strong
Brownie z cukinią 90

gęstej 2 szkl  mąki pszennej Margarynę utrzeć dodając stopniowo cukier, olej, aromat, sodę, proszek do pieczenia, sól. następnie dodać jajka. Do ciasta dodać mąkę na przemian ze śmietaną, kakao i kawę. Na końcu dodajemy do masy cukinię i posiekaną lub zeskrobaną czekoladę (tylko 60g , resztę zostawić na wierzch). Wymieszaną masę przelać do formy  (18x22) lub większej, wyłożonej papierem

Gotowanie jest łatwe
Kruche ciasteczka z batatem i orzechami 140

szkl orzechów włoskich pół szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto. Batata ugotować , obrać ze skórki, rozgnieść widelcem, orzechy utłuc w moździerzu , dodać do masy, dodać cukier, otartą skórkę z cytryny i bułkę tartą (ale tylko wtedy gdy masa jest zbyt rzadka. Wymieszać. Wałkować cienko i formować ciasteczka

Gotowanie jest łatwe
Orzechy nadziewane czekoladą ( ciastka ) 158

roślinnego / naturalnego - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki miodu - 2 żółtka + 1 całe jajo - 1 łyżeczka sody, szczypta soli Składniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać małe kawałeczki. Układać w otworach rozgrzanej patelni, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Masa czekoladowo-ciasteczkowa: - 200 gr masła roślinnego - 6-8 łyżek cukru - 4 łyżki kakao - 1/3 szklanki  mleka - szczypta soli

kawawszklance
Omlet Kaiserschmarrn 153

pianę, po czym przenosimy trzepaczki do miski z żółtkami i również ubijamy, aż ładnie zjaśnieją. Przekładamy następnie ubitą pianę z białek do masy żółtkowej i powoli mieszamy, żeby się połączymy. Pod koniec wsypujemy sporą garść rodzynek. Ciasto wykładamy na dobrze rozgrzaną patelnię i na małym ogniu pod przykryciem smażymy aż spód będzie porządnie sztywny, a wierzch lekko się zetnie. Następnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim 205

pszczeli dokładnie zgniatamy na proszek. Będzie się lekko kleił, można więc go przed wrzuceniem do miski przemieszać, by łatwo połączył się z ciastem. Razem z pyłkiem do miski wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko dobrze roztrzepujemy trzepaczką, by masa była gładka. Można pozostawić ją na 10 minut, by odpoczęła. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Każdy gotowy placek smarujemy ulubionym wsadem i składamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Rustykalny chleb orkiszowy 140

kominku . Po około 20 minutach zaczyn wyrośnie , wtedy przelewamy go do miski , dodajemy wszystkie pozostałe składniki z listy i wyrabiamy na gładką masę, około 30 minut ( najlepiej użyć do tego maszyny lub miksera ) . Po wyrobieniu wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką , odstawiając w cieplutkie miejsce na 30 minut ( powinno się trochę lepić, przy przekładaniu ). Po tym czasie

Ogrodnik w podróży
Placki z twarogiem 168

sól ,pieprz Wykonanie Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia ,1/2 łyżeczki soli,wlewam kefir i wbijam jajka . Wszystko miksuję na jednolitą masę . Gęstość musi być taka jak jogurt grecki. Na rozgrzaną patelnię wlewam na środek ciasto ( ja stosuje łyżkę do sosów- mała wazowa) pozwalam aby swobodnie rozpłynęło się . Placek powinien mieś średnicy ok,15cm. ( jeśli jest większy to też

Eli Gotowanie
Śmietanowiec z galaretkami 31871

ciasto na zimno znają chyba wszyscy. Najbardziej lubią je dzieci bo jest bardzo kolorowe. Masę można zrobić ze śmietany, sera sernikowego lub jogurtu. Według mnie najlepsza wersja ze śmietaną. Stąd też nazwa-śmietanowiec, choć spotkałam się z nazwami galaretkowiec czy też kryształek. składniki: 4 galaretki, każda w innym kolorze 1000 g śmietany 18% (2,5 dużego kubka) 4 łyżki cukru

Monia miesza i gotuje
Muffinki z nadzieniem na każdą okazję 199

wersji) - czekolada lub krem do dekoracji Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, jajkami, olejem, mlekiem, proszkiem, sodą i kakao, aż do otrzymania jednolitej masy. Papilotki umieszczamy w formie do babeczek. Do każdej z foremek nakładamy po łyżce ciasta. Następnie na środek nakładamy po łyżce konfitury. Na to dokładamy kolejną łyżkę ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

two broke sisters
naleśniki z brzoskwiniami, babanem i bitą smietaną 100

przyrządzenia : mąkę przesiewamy z solą do miski, wlewamy mleko, rozbijamy jajko oraz dodajemy olej wszystkie składniki mieszamy mikserem na gładką i jednolitą masę na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, po chwili wlewamy na rozgrzany olej ciasto naleśnikowe w niewielkiej ilości, tak aby pokryło cała powierzchnię patelni smażymy naleśniki z dwóch stron, obracając przy pomocy drewnianej łopatki do lekkiego zarumienienia

zobacz ich smak
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 284

orzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto ma fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba(...)letniej wody Do zakwasu, który został 12 godzin wcześniej odświeżony, dodaj wodę i mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy bez żadnych grudek. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze ok.21 °C. Ciasto chlebowe (2 duże foremki 23x13x6 cm): 310 g zaczynu 320 g mąki pszennej chlebowej 450 g mąki pszennej razowej 450 g wody

Grahamka, weka i kajzerka
Cytrynowe ciasteczka Sansy 133

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka lemon curd Przygotowanie: Masło zmiskować z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Do masy dodać sok i skórkę z cytryny, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godzinę.  Z ciasta urywać fragmenty, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Cakes By Kejt
Owsiane muffiny z truskawkami (bez mąki) 124

cytryny Truskawki umyj i pokrój w ćwiartki. Wszystkie składniki poza truskawkami umieść w malakserze z ostrzem, siekaj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj truskawki, dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż do foremek na muffiny i napełnij je ciastem. Z wierzchu ułóż kilka kawałków truskawek. Piecz ok. 20-25 minut

Corner With Recipes
Pełnoziarniste biscotti z migdałami i suszoną żurawiną 140

składniki wymieszaj z migdałami i żurawiną. Do suchych składników dodaj mokre. Wymieszaj najpierw łyżką czy widelcem, potem mokrymi rękami i zagnieć dobrze masę. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Podziel ciasto na 2,3 części i zagnieć je w kształcie półowalu o większej szerokości do 5 cm, mniejszej wysokości i znacznej długości. Piecz

Corner With Recipes
Daktylowe ciasteczka żytnie na Światowy Dzień Kota 144

naczynia miksującego wrzucić mąkę żytnią razową, proszek do pieczenia, pokrojone daktyle i zmiksować. Dodać jajko i masło, a potem wymieszać do uzyskania masy o konsystencji miękkiej plasteliny (w zależności od potrzeby albo dodać masło albo mąkę). ¼ ciasta wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wykrawać ulubione kształty(kotków wyszło mi 30 sztuk) Wstawić blaszkę z ciasteczkami do rozgrzanego piekarnika i piec przez

FitKot
Naleśniki o smaku waniliowo - bananowym 120

Składniki : Ciasto - 2 szklanki mąki pszennej/kukurydzianej - 1 szklanka mleka - 0,5 szkanki wody - 1 jajko Masa - serek waniliowy homogenizowany - 1 banan Polewa - jogurt grecki - gorzka czekolada Przygotowanie : Zmiksować mąke, mleko, wodę i jajko. Usmażyć naleśniki. Pokroić banana w kostkę i wymieszać z serkiem waniliowym. Następnie posmarować naleśniki tak przygotowaną masą. Ubić mikserem jogurt grecki. Stopić w garnku czekoladę (najlepiej dodać

Kuchenne innowacje
DROŻDŻOWY KOŁACZ Z SEREM I OWOCAMI 193

miksera lub zagniatamy ręcznie. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę serową i zwijamy jak roladę. Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki

Walijskie Pichcenie
Malinowa rozkosz 158

ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1 margaryna Do szklanki mleka dodajemy

Salonik smaków
Śliwkowo- czekoladowe cake pops 189

mleczne i mini marshmallow) patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i powidłami śliwkowymi oraz kakao. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem

DefinicjaSmaku
Pierniki - serca w rozmiarze XL 226

cukier oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnuszku, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej ale jescze cieplej masy dodajemy sodę, a nastęnie dosypujemy mąkę. Na początku mieszamy łyżką, a pod koniec ciasto można wyrobić już ręką. Powinno być luźne i lepkie. Wstawiamy ciasto do lodówki w tym czasie zrobi się bardziej zwarte. Rozwałkowujemy ciasto

DefinicjaSmaku
Ciasteczka kruche z cukrem 114

Wykonanie: Do miski wrzucić margarynę, jajka i cukier. Zmiksować lub rozrobić ręcznie. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuścić amoniak Dodać amoniak do ciasta. Wsypywać partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ugniatać, aż powstanie gładka masa. Wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać ciasteczka. Smarować ciasteczka mlekiem (z jednej strony) z posypać cukrem. Ja użyłam

Mania Wypiekania
Placuszki marchewkowe z pomarańczową nutką 213

Odciśniętą marchew przekładamy do miski i dolewamy do niej sok pomarańczowy oraz dodajemy jajko. Kolendrę miażdżymy w moździerzu i również dodajemy do masy. Do miski dodajemy także mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta o gęstości kwaśnej śmietany. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do średnio głębokiego smażenia (jak na placki ziemniaczane). Na rozgrzaną patelnię wkładamy pojedynczo placuszki. Najlepiej

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierniczki szczęścia 111

celu wystudzenia. Do miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, skórkę z cytryny lub pomarańczy i olejek waniliowy. Wlać masę maślano-miodową i wymieszać. Ja najpierw wymieszałam łyżką a następnie zagniotłam rękami. Ciasto będzie dosyć klejące, stąd dodatkowa mąka do podsypywania. Oczywiście, nie należy przesadzać z jej ilością. Gdy uznamy, że ciasto jest wystarczająco plastyczne

My simple kitchen
Białkowe kluski 172

rękach lub przez bawełniany ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru wody wyrabiamy ser rękami, żeby stworzył jednolitą, zbitą masę dodajemy białko, stewię i znów wszystko dokładnie wyrabiamy lepimy suchymi rękami małe kluski (ciasto będzie się lepić do rąk, ale mimo to bez problemu udało mi się ulepić kluseczki) wrzucamy delikatnie kluski do wrzątku, należy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka budyniowe z wanilią 134

utrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek. 2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. 3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia

Apetyczna babeczka
Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno) 3852

Sernik przygotowałam  na przyjęcie urodzinowe młodszego syna, które odbyło się w ubiegłą niedzielę. Ciasto jest lekkie w smaku, ekspresowe w wykonaniu a czerwień truskawek kontrastuje z bielą masy serowej. Osiągnęłam niezamierzony efekt kolorystyczny w dniu wyborów prezydenckich :) Składniki: 300 g ciastek owsianych 100 g stopionego masła 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy

Czerwień i błękit
Popover przepis 106

suszone zioła (opcjonalnie)  masło do wysmarowania foremek Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładką masę. Pamiętajmy, że muszą mieć temperaturę pokojową. Foremki smarujemy obficie masłem i napełniamy je ciastem ( do 2/3 ich wysokości). Pieczemy 20 minut w temperaturze 210 stopni a następnie 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego ! Ten i inne

Wielki apetyt
Brownie z batata razy dwa czyli Slodki Czwartek odc.80 194

daktylami przekładamy do miski i mieszamy do połączenia składników. Wbijamy jajka, wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy sodę i kakao i znowu mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 20 na 30 cm, wyrównujemy wierzch wilgotną łyżką. Ciasto pieczemy 40 minut w 175 st.C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroimy. Posypujemy wierzch pozostałym kakao. i drugi batatowy wynalazek... Brownie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biszkoptowe ciasteczka z makiem 118

większym garnku z gotującą się na małym ogniu wodą - woda nie może dotykać miski z jajkami. Jajka ubić na parze na gęstą masę. Do jajek dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto nakładać małą łyżeczką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut w temperaturze 160, aż ciastka będą mieć

Mama Gotuje
Murzynek z jabłkami i Porter truskawkowy 150

cukier i kakao,aromat i lekko podgotować, aby masło się rozpuściło. Ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do masy wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Dodać pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (o wymiarach ok. 12 cm na 36 cm) lub serduszka z Ikei i piec ok. 60 minut

MarciochaKucharzy
Babeczki biszkoptowe z migdałową posypką 116

proszku do pieczenia, 50g płatków migdałowych, 1,5 łyżki cukru marcepanowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  2. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch babeczek posypuję płatkami migdałowymi i cukrem marcepanowym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 160

jajko i sól. Składniki dokładnie wymieszać, następnie zagnieść dobrze ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto należy nakryć ściereczką. Po upływie 30 minut do ciasta dodać pozostałą mąkę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.  Składniki na nadzienie: 1 jajko; 250 ml mleka; 1 cukier waniliowy; 1 łyżeczka cukru kryształu(...)truskawek; Jajko wymieszać z kilkoma łyżkami mleka i z budyniem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną dodać do gotującego się mleka i stale mieszając doprowadzić budyń do wrzenia. Ugotowany budyń przestudzić. Wyrośnięte ciasto należy ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Pozostałe masło rozpuścić, przestudzić, a następnie posmarować nim powierzchnię ciasta. Ciasto

In my kitchen
Naleśniki wg przepisu Juli Child | test patelni do naleśników Mitra firmy Neoflam 150

zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego!    * przepis pochodzi z książki Juli Child, 'Gotuj z Julią

CookYourself
Kruche ciasteczka z m&m'sami 105

łyżeczki żółtego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie je wmiksować w maślaną masę. Stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta ( w razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut

CookYourself
Naleśniki pełnoziarniste 223

mleka - 0,5 szklanki zimnej wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego!  ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself
Kakaowe naleśniki 227

mleka - 2/3 szklanki zimnej wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli   Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego

CookYourself
Miodowe naleśniki / naleśniki z miodem 193

Łaciata) - 100 ml mleka - 150g mąki pszenej - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1,5 łyżki miodu Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego

CookYourself
TĘCZOWA BABKA WIELKANOCNA 226

inaczej, albo - jeśli lubicie klasykę - nie dodawajcie do niej barwników i też będzie wspaniała. Tęczową babkę robi się bardzo łatwo: utarte ciasto należy podzielić na cztery części, do każdej dodać wybrany barwnik i wylać kolorowe masy do formy jedna na drugą. Śliczny wzorek zrobi się sam:D To wszystko! Na świątecznym stole babka na pewno będzie się genialnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernik świąteczny 90

posypania blachy przepis Margarynę , cukier i  miód rozpuszczamy w garnku,  wsypujemy kakao, cynamon i przyprawę do pierników. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu bakalie. Ciasto mieszamy i wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą  tortownicy, pieczemy około godziny  w średnio nagrzanym piekarniku . Po upieczeniu i przestudzeniu

Smakowite Dania
Sernik na zimno z brzoskwiniami + film 243

herbatnikowym układamy pokrojone brzoskwinie, na owoce wylewamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na masę serową przekładamy ubitą kremówkę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ćwiartkami brzoskwiń dekorujemy wierzch sernika. Ciasto wstawiamy na 4 godziny do lodówki

Smakowite Dania
Truskawkowy sernik na zimno 277

wylać do tortownicy, odstawić na 15 minut do lodówki. Do kolejnej części dodać truskawki, dokładnie zmiksować, a następnie wylać na pierwszą część masy. Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto.  Smacznego

Fit-amina
Dziś są bloga urodziiiiiny! 148

sól. W drugiej misce mieszamy mokre składniki- śmietanę, mleko i jajko. Łączymy suche i mokre składniki, dodajemy masło. Po otrzymaniu dość jednolitej masy (ale wciąż z grudkami) dodajemy marcepan i suszone maliny. Formy do muffinów wypełniamy ciastem mniej więcej do połowy, każdego muffina posypujemy grubo kruszonką, wciskając ją palcami żeby zanurzyła się trochę w cieście. Pieczemy 25 minut. Przy wyjmowaniu

les mirabelles
Ciasto śliwkowe z kaszą manną, promo województwa 167

misce kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj dżem jabłkowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na około kwadrans, aż masa zgęstnieje. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Wlej ciasto do małej keksówki, natłuszczonej olejem i wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki (jak na zdjęciu). Nie dociskaj ich w ciasto. Piecz

Qlinarnie i Qlinarnie
Knedle ze śliwkami 239

trochę pracochłonne ponieważ wcześniej trzeba ugotować ziemniaki (najlepiej dzień wcześniej), następnie po zagnieceniu ciasta każdą śliwkę trzeba zawinąć w ciasto. Warto jednak poświęcić im czas bo smakują rewelacyjnie. Są miękkie i delikatne Do masy dodałam dodatkowo twaróg dzięki temu wg mnie są jeszcze lepsze niż z samych ziemniaków Jeśli macie zapasy mrożonych śliwek

Marta Gotuje
Pełnoziarniste ciastka z rabarbarem 115

mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 3 łyżki dżemu truskawkowego niskosłodzonego 2 łyżki płatków migdałów Mieszamy masło, cukier, serek i aromat na gładką masę. Następnie dosypujemy mąki, formujemy kulę. Wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Następnie dzielimy ciasto na 10 kulek i wałkujemy, podsypując mąką jeśli się klei. Powinny nam wyjść ciastka o średnicy ok.8-9 cm. Zwijamy brzegi, smarujemy dżemem

Powiedz dietom nie
Pierniczki w czekoladzie 161

kakao małe opakowanie kremówki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy gorący miód i mieszamy. Dosypujemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką ciasto Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy

Luźna Kuchnia
Baranek Wielkanocny 196

ostudzić. W między czasie jajka, żółtko, cukier do wypieków, cukier waniliowy ubić na białą puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Do masy jajecznej dodać masło i mąki, delikatnie wymieszać. Formę na baranka wysmarować masłem, wypełnić ciastem. Baranka piec najpierw przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie przykryć odsłoniętą część baranka folią i piec go przez 15 minut

Krakowskie smaki Ani
Pączki ziemniaczane 538

ziemniaki odparować, jeszcze mocno ciepłe rozdrobnić na purée, dodać masło, wymieszać, aż tłuszcz się rozpuści - do purée wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać - do masy dodać rozbełtane jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, spirytus oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto powinno być miękkie, lekko klejące, jednak różni się w strukturze od typowego ciasta drożdżowego - UWAGA! ciasto nie wymaga rośnięcia - z ciasta odrywać

Smakołyki Bereniki
Babeczki tiramisu 133

Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka.                         Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac.                                            Piec

w mojej kuchni
Babeczki tiramisu 134

cukier i dalej ucierac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do polaczenia sie skladników po kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac, wystudzic na kratce. Krem smietankowy

w mojej kuchni
Cytrynowe babeczki z mikrofali 216

pianę z białka i kilka kropel aromatu. Dokładnie i delikatnie mieszamy, aby piana ładnie się połączyła ze składnikami ale nie opadła. Gotową masę przelewamy do papilotek, na nią dajemy ok. pół łyżeczki dżemu i przykrywamy warstwą ciasta  - powinno sięgać do połowy papilotki. Ustawiamy maksymalną moc mikrofalówki na 1-3 minuty (w zależności od mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta

KasiekGotuje
Czeski gulasz piwny 158

kminkiem Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach razem z cebulami. Porządnie odciskamy nadmiar soku z przetartej masy. Doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy tyle mąki, żeby scaliła placki, ale żeby ciasto nie było twarde. Konsystencja ma przypominać gęstsze ciasto naleśnikowe. Smażymy na oleju na złoto z obu stron

Pyry na Gaz
Placek bananowo - jabłkowy 179

jajka 175g masła lub margaryny 2 jabłka 2 banany 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta. Sposób wykonania: Margarynę roztopić na małym ogniu i wystudzić. Jajka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masa jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszać, pod koniec cały czas mieszając, dodawać stopniowo rozpuszczony i schłodzony tłuszcz. Jabłka

Na słodko lub wytrawnie
Cantuccini czyli ciasteczka z migdałami 105

hansi-theme-font:minor-latin;} Migdały uprażyć lekko na patelni i pokroić na spore kawałki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, sodę i ekstrakt. Wymieszać. Dodać skórkę z pomarańczy i migdały. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, podsypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 3 wałeczki

maniapieczenia
Fondant czekoladowy z wanilią i nutą chilli. 156

Miałem strasznie ciężki tydzień. Było na tyle pracowicie, że nie miałem chwili na przygotowanie czegokolwiek. Nadszedł w końcu upragniony weekend i mogę się wyżyć kulinarnie.Dziś

BaRepas
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 207

wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni.Do

Anioły w kuchni
Racuchy drożdżowe 162

   Dawno, dawno temu...wśród dwunastu potraw wigilijnych nie mogło zabraknąć drożdżowych racuchów.Dziś spróbujemy odtworzyć zapomniany przepis, bo smak jest niepowtarzalny.Składniki:-2 dkg

Maminek kulinarny
Lebkuchen 322

misce.W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy.Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i  cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości

Smakowity Blog Kulinarny
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1382

pieprzem kurczaka. Ostudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Na ciasto wyłożyć równomiernie pory, na wierzchu kawałki kurczaka. Jajka roztrzepać, dodać kremówkę, wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem, zalać tartę. Na wierzch zetrzeć ser, posypać gałką.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Podawać na ciepło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiano - cynamonowe. 149

masę, dodać cukier puder i dalej zmiksować potem dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez

Basia w kuchni
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 163

sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy

Mango Papaja
Marcepanowe ciasteczka 180

mleka,1 garść orzechów włoskich,1 garść migdałów.    Przygotowanie:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukry, miękkie masło, masę marcepanową oraz mleko. Orzechy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy. Ciasto zagniatamy na stolnicy, dodajemy orzechy i ponownie zagniatamy, ale już tylko po to by wymieszać ciasto  orzechami. Formujemy kuleczki, układamy

Aga w kuchni
RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM 168

cukru waniliowego3 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy ok 15 minut. Ostudzone zdjemujemy z foremek.Jajka ubijamy z cukrem, jak masa zgęstnieje dodajemy sok z cytryny, miksujemy z masłem. Napełniamy rurki

Z Majeczką w kuchni
Ciasto krówkowe 356

Przepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam… Połączenie smaków jest idealne i na pewno każdy łasuch będzie z niego zadowolony. Słodko polecam Składniki: masa krówkowa (najlepsza jest firmy Gostyń) 1 opakowanie słonych krakersów 3 opakowania herbatników (po 10 szt.) Biszkopt

Oryginalny smak
Kokosowa panna cotta z musem ananasowym na kakaowym biszkopcie 151

ubijając na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę, kakao  przesiewamy i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto. Pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i upuszczamy na podłogę w wysokości ok 60 cm. Wstawiamy do uchylonego piekarnika

Malinowe Pocałunki
Orkiszowe naleśniki z serem i mango 139

mango 1 śliwka 100 gram twarogu chudego 2 łyżki miodu   Mąkę, jaja, sól, stewię i mleko mieszamy dokładnie aż uzyskamy gładką masę, bez grudek. Jeśli jest taka potrzeba należy dolać więcej mleka lub wody, gdyż ciasto nie powinno być zbyt gęste. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cienkie naleśniki (z przepisu powinno wyjść 5 dużych naleśników). Mango

Mango Papaja
muffinkowo makowy wianek... 187

olej, kefir, masę makową dobrze wymieszać rózgą lub łyżką oleju i cukru daje mniej bo masa makowa jest tłusta i słodka do masy dać mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" na dość gęste ciasto płaska forma silikonowa z kominkiem 24x10 doskonała na tzw. "wianki" płaskie ciasta ciasto przełożyć do formy i piec w 200C

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 176

wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto

Anioły w kuchni
Znowu szarlotka ? Jabłecznik z budyniem 6895

cieście jest bardzo udane co sprawdziłam już wiele razy m.in. w przepisie na Torcik waniliowy z gruszkami . Szarlotki i w ogóle ciasta z owocami nigdy nam się nie znudzą. Są wilgotne, smaczne a w dzisiejszym masa budyniowa dodatkowo wzbogacą smak oraz konsystencję całości. Koniecznie upieczcie taki jabłecznik w domu ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 184

majeranek sól oliwa Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy

Apetyczna babeczka
Tort śmietankowy 300

paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Chleb pszenno - żytni 119

tego część letniej wody, oliwę, sól i miód - wyrobiłam drewnianą łyżką W pozostałej wodzie rozmieszałam drożdże i dodałam do masy chlebowej - wyrobiłam Masę chlebową przełożyłam do wysmarowanej olejem foremki automatu, pozostawiłam do wyrośnięcia - przykryłam ściereczką Moje ciasto rosło około 3 godzin Piekłam w automacie godzinę   - program

Proste Potrawy
Sernik dyniowy z lekkim kremem cytrynowym 213

mleka. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy.       Twaróg, puree z dyni, cukier i mąkę miksujemy na gładką masę, jajka rozbełtujemy w oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy.       Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy owocu. Mieszamy

sama złodycz
Dietetyczna szarlotka 305

Dodajemy do jabłek i przez chwile gotujemy. Przygotowujemy kruszonkę. Do pozostałego ciasta dodajemy płatki owsiane, mąkę migdałową oraz płatki migdałowe. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się za bardzo kruszyć możecie dodać odrobinę jogurtu.  Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową. Wierzch posypujemy kruszonka. Pieczemy jeszcze około 25 minut

Mania Gotowania
Niedzielne gofry 179

upodobań) szczyptę soli Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, wodę, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce ubitych białek do zmiksowanego ciasta i bardzo delikatnie łączymy. Staramy się zrobić to tak, by nie stracić za dużo z objętości białek. Gofry pieczemy w nagrzanej i posmarowanej

Ratunku obiad
Trufelki a'la bajaderki 160

rumu wiórki kokosowe, mielone orzechy, kolorowy maczek Wykonanie: Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - uważać by czekolady nie przegrzać. Herbatniki oraz ciasto biszkoptowe zmielić. Dodać pokruszoną chałwę, cukier puder i płynną czekoladę. Na koniec do masy  dodać rum - wyrobić - najlepiej rękoma. Formować trufle, obtoczyć w wiórkach, orzechach lub innych posypkach. Gotowe bajaderki wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego

kolorowotorcikowo
Muffinkowe torciki z kremem krówkowym 192

połączyły. Przygotować formę do babeczek - natłuścić ją. Przygotować małą blachę - wyłożyć papierem do pieczenia. Masą napełnić 6 otworów formy na babeczki, resztę masy wylać na blachę. Babeczki piec w 180 stopniach C przez około 20 minut, ciasto nico krócej, wystarczy 12-15 minut. Babeczki i ciasto ostudzić. Wyjąć z formy. Z ciasta wykrawać szklanką odpowiadającą średnicy babeczki koła. Muffinki przeciąć

kolorowotorcikowo
Tort tiramisu 270

podwójne spirytus 3 łyżki Dodatkowo kakao rurki waflowe Przygotowanie: Biszkopt - białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia . Pieczemy około

Ala piecze i gotuje
Waniliowy lekki sernik i przedszkolne prezenty 154

łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba serki, skórkę z cytryny i proszek

Mia Cucina Sofieta
Sernik Snickers 32410

masło orzechowe i przyprawę do sernika. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód. Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie "wtapiając" je w ciasto. Piec 15 minut w temp. 180st, następnie 60 minut w temp. 150-140 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku.  Polewa: 100g kajmaku

Z miłości do słodkości
Orzechowo -śmietanowa rozpusta 245

orzechowa : Czekoladę rozpuścić , Śmietanę ubić , dodać serek , krem i rozpuszczona ale nie gorącą czekoladę  , Wyłożyć na spodnią część biszkoptu. przykryć drugim . Masa śmietanowa : Śmietanę ubić na sztywno z cukrami , dodać serek. Wyłożyć na wierzch naszego ciasta  ,  udekorować wg uznania . Schłodzić kilka godzin w lodówce Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Sernik na spodzie brownie z musem truskawkowym 117

jajku, ciągle miksując. Masę serową wylać na jeszcze ciepły spód brownie. Łyżeczką nakładać mus truskawkowy i delikatnie rozciągnąć go po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić w kwadraty. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Trufle figowo-daktylowe z nerkowcami 166

odlewamy do osobnego naczynia - może się jeszcze przydać, jeśli masa na trufle będzie zbyt zbita. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę, w zależności od gęstości dodajemy wody lub dodatkowej porcji wiórków kokosowych. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy trufle, które obtaczamy w rozsypanych na talerzykach kakao lub kokosie. Odstawiamy do lodówki na całą noc, chociaż jak się od razu

sama złodycz
Waniliowe muffiny z kawałkami czekolady 139

Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać do czasu, gdy masa będzie jednolita. 4.        Na koniec dodać kawałki czekolady, wymieszać łyżką. 5.        Wypełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. 6.        Piec na złoty kolor   15-20 minut w temperaturze 175 stopni

Fabryka pomysłów
Piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. 401

piaskowe ciasto, gdyż jest z dodatkiem śmietany, co sprawia, ze ciasto nie jest suche i zapychające, a w połączeniu z soczystymi owocami- idealne! Bardzo polecam! Składniki na piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami:  na formę 28 x 40 cm 450 g rabarbaru 250 g truskawek 5 jajek 280 g cukru ziarenka z 1/2 wanilii (opcjonalnie) 250 g śmietany(...)mąki, budyń i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko. Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na puszystą, jasną masę, dodajemy śmietanę, olej i miksujemy. Teraz porcjami dodajemy mąkę, za każdym razem dokładnie miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem, na wierzchu rozkładamy rabarbar i wkładamy do piekarnika. Po około 15 minutach otwieramy piekarnik i na cieście

Rozpustne gotowanie
Ciasto na kefirze z truskawkami 168

nawet te osoby, które twierdzą że nie potrafią piec. Prościej już chyba nie można. Zamiast truskawek można użyć innych owoców. Jednak nie dajemy ich zbyt dużo by ciasto nie zrobiło się ciężkie i mokre. Bo wtedy "zakalec" murowany. Składniki: 4 jajka (M) 200 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 170 ml oleju(...)misy z miksera dodajemy kolejno wszystkie składniki i miksujemy na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą i gładką masę. Formę o wymiarach 25*25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać i równo rozprowadzić ciasto. Na wierzchu ciasta ułożyć przekrojone na pół truskawki, przecięciem do góry. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około

Ala piecze i gotuje
Torcik cukiniowy 238

Dzisiaj następna propozycja z cukinii. Był dżem, leczo, zupa a dzisiaj zapraszam na torcik z cukinią. Ciasto jest wilgotne , aromatyczne a cukinia w smaku nie wyczuwalna. Jest smacznie. Składniki: 3 jajka 0,5 szk cukru 0,5 szk cukru cynamonowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 szk mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku 0,5 szk oleju(...)naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec około 40 min. Piec

Ala piecze i gotuje
Babka z kakao 138

Babka to zdecydowanie najbardziej obowiązkowe ciasto na naszym świątecznym stole;)) Ten przepis pamiętam z dzieciństwa, ponieważ taką babkę zawsze piekła moja mama. Zresztą do tej pory często ją u niej zajadamy. Ja też czasem piekę ją dla moich chłopaków.  Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole... Składniki:  6 jajek, szklanka mąki ziemniaczanej,  czubata szklanka cukru, 2 szklanki(...)Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie

Z miłości do słodkości
Torcik rabarbarowy z kremem i truskawkami 107

minut.Wylewamy ciasto na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 blaty.MASA:Ser biały mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i podprażonymi wiórkami kokosowymi.Dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii.Rabarbar kroimy w drobną kostkę.Dosypujemy resztę cukru i gotujemy aż powstanie mus.CAŁOŚĆ:Wystudzony biszkopt smarujemy masą serową.Układamy

Ostra na Słodko
Placek czereśniowo kokosowy na maślance 129

drugiej miski wbijamy całe jajka, rozkłócamy rózgą. Dodajemy maślankę, wlewamy olej i aromat – łączymy składniki. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy, równamy powierzchnię, posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Układamy na cieście wydrylowane czereśnie, posypujemy przygotowaną kruszonką. Kruszonkę również

mojewypiekiinietylko
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 156

bielinka (w zeszłym roku mało aktywnego), suszę i parę przymrozków. Jesienią były jeszcze zbyt małe, żeby je zebrać, ale ilość kuleczek na łodydze była całkiem znacząca. Teraz brukselki nabrały masy, więc postanowiłam być dzielna i stawić im czoło. I kiedy zaczęłam zastanawiać się nad połączeniami smaków, nadeszła wena. Oto jej efekt. TARTA Z BRUKSELKĄ, KLONOWYM BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM(...)Kiedy sos jest gładki i jednolity, solimy i pieprzymy, oczywiście jeżeli mu czegoś brakuje. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Nakłuwamy dość gęsto widelcem. Równomiernie rozkładamy na nim brukselki, pokruszony boczek i cebulę. Zalewamy wszystko sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min, aż masa serowa się zetnie. Pod koniec możemy włączyć grzanie z góry, żeby ser w sosie się

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania