ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:660/1309)

Placek czereśniowo kokosowy na maślance 117

drugiej miski wbijamy całe jajka, rozkłócamy rózgą. Dodajemy maślankę, wlewamy olej i aromat – łączymy składniki. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy, równamy powierzchnię, posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Układamy na cieście wydrylowane czereśnie, posypujemy przygotowaną kruszonką. Kruszonkę również

mojewypiekiinietylko
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 154

bielinka (w zeszłym roku mało aktywnego), suszę i parę przymrozków. Jesienią były jeszcze zbyt małe, żeby je zebrać, ale ilość kuleczek na łodydze była całkiem znacząca. Teraz brukselki nabrały masy, więc postanowiłam być dzielna i stawić im czoło. I kiedy zaczęłam zastanawiać się nad połączeniami smaków, nadeszła wena. Oto jej efekt. TARTA Z BRUKSELKĄ, KLONOWYM BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM(...)Kiedy sos jest gładki i jednolity, solimy i pieprzymy, oczywiście jeżeli mu czegoś brakuje. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Nakłuwamy dość gęsto widelcem. Równomiernie rozkładamy na nim brukselki, pokruszony boczek i cebulę. Zalewamy wszystko sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min, aż masa serowa się zetnie. Pod koniec możemy włączyć grzanie z góry, żeby ser w sosie się

les mirabelles
Ciasto Beaty, czyli moje 159

naturę, że idę na całość :D  A teraz do rzeczy.... ciasto wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania galaretki cytrynowej(...)biszkoptowym. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 250 ml wrzątku, studzę, maczam biszkopty i układam na masie śmietankowej. Wykładam pozostałą masę, nakrywam drugim biszkoptem i wstawiam do lodówki. Polewa: Składniki polewy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż się połączą. Studzę i smaruję wierzch ciasta. Całość posypuję kandyzowanymi owocami pokrojonymi w drobną kostkę i ponownie schładzam

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową praliną 208

dodajemy cukier oraz miód. Gdy masa będzie płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę.Masę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez około minutę. Po upływie 25-30 minut pieczenia wyciągamy tortownicę z piekarnika i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 190 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 15-20 minut

Mania Gotowania
Czekoladowe ciągutki 148

nasza masa ciasteczkowa po wyciągnięciu już z piekarnika nadal jest prawie płynna, jeśli dotkniemy jej patyczkiem to obklei go. Nie należy się tym przejmować ponieważ ciastka są dobre dopiero po ostygnięciu. Wtedy robią się troszkę twardsze - idealne już do krojenia, ale jednocześnie pozostają lepiące się (takie bardzo ciągutkowe). Dlatego jeśli nawet zauważymy, że po upływie całego czasu pieczenia ciasto nadal(...)sól i dalej mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy po całej blaszce. Drugą połowę jeśli mamy możemy wyłożyć na drugą blaszkę, lub upiec dopiero jak pierwsza partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo ręce zwilżone wodą albo łyżkę również zamoczoną

Jedzeniomania
Kopiec kreta 159

żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na końcu dodać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki, okruchów nie wyrzucać. Na spodzie ciasta ułożyć pokrojone wzdłuż banany i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę

Monia miesza i gotuje
Pijany murzynek 195

odrobinę kwaskowatości. Jest przepyszne! Ja posypałam je cukrem pudrem ale następnym razem poleje polewą z gorzkiej czekolady - będzie jeszcze lepsze. Pyszny też będzie przełożony dżemem np śliwkowym. Polecam bo ciasto jest proste a bardzo pyszne! Pijany murzynek Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru (dałam szklankę) 3 łyżki kakao kostka margaryny pół szklanki suszonej żurawiny + wódka pół szklanki(...)Margarynę, cukier, kakao podlewamy pięcioma łyżkami wody i gotujemy ok 3 minuty. Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia - mieszamy. Dodajemy pianę z białek i ponownie dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka z czarną jagodą 99

cytryny.  Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę i podczas ucierania wbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia.  Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek  i czarnych jagód.  Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto ucierane z truskawkami 202

waniliowego 25 dag truskawek Wykonanie: Do białek wsypujemy cukier i całość ucieramy mikserem. Dodajemy żółtka i nadal ucieramy na puszystą masę. Dolewamy olej i chwilkę nadal miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ponownie całość chwilkę miksujemy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut

Smak mojego domu
SERNIK NA ZIMNO Z RAFAELLO 202

żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę   rozpuścić  w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia

RAROSSA
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 238

cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę(...)stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.  Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przelać do formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Układać na wierzchu ciasta. Między jabłkami rozłożyć maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez. ok. 40-50 minut, do momentu aż przejdzie pozytywnie

KUCHARNIA
Piernik z suszonymi śliwkami 277

średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta (u mnie było to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta.Piernik z suszonymi śliwkamiSkładniki:125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek100g suszonych śliwek75g cukru 60g miodu60g masła50ml mleka40g(...)dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, zmiksować- mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach- pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać - do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać- wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut

Smakołyki Bereniki
Malinowy sernik na Dzień Taty 161

Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem.Piec w 200 st. C. przez 7-8 minut, aż się zrumienią.Zdjąć z blachy, ostudzić.Galaretkę wymieszać z cukrem, rozpuścić we wrzątku, ostudzić.Serek zmiksować, powoli wlewać całkowicie ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
sernik bez sera, czyli kokosowy sernik jaglany 113

Chodziło za mną coś słodkiego, może jakieś ciasto.. Ale tym razem postanowiłam zrobić to troszeczkę inaczej. Jak zwykle przejrzałam kilka blogów, zgrabnie zmiksowałam cztery przepisy, dodałam nieco fantazji i oto wyszedł z tego ten oto jaglany sernik kokosowy. Nie powinno to zdziwić żadnego fana kaszy jaglanej, ponieważ powszechnie wiadomo, że znajduje ona zastosowanie w bardzo wielu przepisach(...)Czekamy aż wciągnie cały płyn. 2. Ugotowaną kaszę wkładamy do miski i dodajemy resztę składników. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodajemy trochę skrobi dla zagęszczenia, ale ważne żeby nie przesadzić. 3. Ciasto przekładamy do nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ją również wysypać wcześniej wiórkami. 4. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze ok. 180C. Idealnie

two broke sisters
Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 201

Amioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są środki spulchniające, jak przykładowo proszek do pieczenia, jednak nic nie jest w stanie zrobić tak porządnej roboty jak amoniak dodany do pierników. Oczywiście, pomimo tego, że pierniki(...)rozpuściło i pozostawić do wychłodzenia. Suche składniki dokładnie połączyć ze sobą, tj. - mąka, kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do chłodnej masy miodowej dodać jajka oraz wmieszać mieszankę mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jest ono gęste, bardzo plastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk - niczym plastelina.  50 ml letniego mleka połączyć z amoniakiem

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania