ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:668/1309)

MURZYNEK EWY 393

pyszne ciasto podejrzałam na blogu Z cukrem pudrem. Ewa poleca go jako "najlepszy" i ... ma słuszną rację :)) Murzynek jest pyszny. Pięknie wyrósł, jest wilgotny i pyszny w smaku. Wprost idealny. Polecam go wszystkim miłośnikom tego typu ciast.Składniki:125 g masła3 jaja2 szklanki mąki 5 łyżek powideł śliwkowych 1 szkl. mleka1  szklanka cukru1 czubata(...)sody2 czubate łyżeczki ciemnego kakaoWykonanie:Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem, ciągle mieszając. Masę wystudzić.Do przestudzonej masy stopniowo dodawać  mąkę wymieszaną z sodą, powidła, żółtka, i miksować, aż do połączenia się składników.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.Formę keksową, u mnie o wymiarach 26x11 wysmarować masłem, obsypać kaszą manną, mąką lub bułką

Walijskie Pichcenie
Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką 189

jabłkiem. Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy przygotowałam na spodzie z ciasteczek digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest za słodkie, a wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują… Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo(...)odstawić do napęcznienia. Dolać do żelatyny 100 ml wrzątku, mieszać do rozpuszenia żelatyny i odstawić do ostygnięcia. Serki (w temperaturze pokojowej) zmiksować z cukrem pudrem i cynamonem. Do masy dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Ubić śmietanę i delikatnie po 1-2 łyżce dodawać do masy. Całość wylać na gruszki na ciasteczkowym spodzie. Wstawić do lodówki na około

UgotujmyTo.pl
Ciasto, zaorane zielone pole 239

zmiksować.Białka ubić na pianę dodając cukier.Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego.Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto czekoladowe 169

Dziś 8 marca, Dzień Kobiet, więc życzę wszystkim kobietom wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń. Gdybym mógł obdarowałbym każdą z Was pysznym ciastem czekoladowym, niestety mogę jedynie podarować Wam przepis. Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka stołowa kakao 2 łyżki stołowe mąki tortowej 2 łyżki  stołowe skórki(...)nieustannym mieszaniu składników. Żółtka utrzeć z dodatkiem 3/4 szklanki cukru, a następnie połączyć z ciepłą masą czekoladową. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę, kakao, orzechy, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka i jednolita. Delikatnie i dokładnie

Konrad Gotuje
Malibu 326

ochów nie ma końca! Ciasto, które zachwyca w każdym kęsie, spojrzeniu.... Coś dla miłośników czekolady i wiórek kokosowych. Na pewno do wielokrotnego powtórzenia! Przepis Dorotki z MW . Składniki na ciasto: -  55 g gorzkiej czekolady -  85 g kakao -  200 ml wrzącej wody -  145 g mąki pszennej -  1 łyżeczka sody oczyszczonej -  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zmiksujemy, tylko do połączenia się składników. Kwadratową formę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przelewamy gotową masę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, całkowicie ostudzić (można upiec dzień wcześniej). Krem kokosowy: -  1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki -  220 g serka

Malinowe Pocałunki
Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli oraz I urodziny bloga. 157

Ciasta piec przez około 20 - 25 minut (można także upiec 1 ciasto, tylko czas pieczenia wydłuży się do 25 - 30 minut). Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagrzać, mieszając aż cukry się rozpuszczą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzone mleko z cukrami, mleko w proszku i sok z cytryny. Brzoskwinie osączyć (jedną połówkę zostawić do dekoracji), pokroić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Torcik Sachera 324

dodajemy cukier puder . Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej

Słodkości i nie tylko
Sernik z rabarbarem 193

dodatkowo jest wilgotny i delikatny. Połączenie sernika i rabarbaru jest moim zdaniem świetne. Jako, że rabarbar z natury jest kwaskowy to w połączeniu z sernikiem tworzy orzeźwiające, słodko-kwaśne ciasto idealnie pasujące do kawki czy herbatki. U mnie na jednym kawałku się u nikogo nie skończyło, a sernik zniknął w ciągu 1 dnia ;) Składniki (tortownica(...)jednolitej, gładkiej konsystencji. Nie róbmy jednak tego zbyt długo, gdyż masa się niepotrzebnie napowietrzy.  Tak przygotowaną masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód.            FRUŻELINA RABARBAROWA : 0,5 - 1 kg rabarbaru (Do samego "malowania" wzorów na cieście potrzebne nam będzie około 0,5 kg rabarbaru, jednak polecam przygotować większą ilość frużeliny i wykorzystać

Jedzeniomania
Pyszne pierniczki 167

wyczarowania własnych pięknych pierniczkowych ludzików. Wystarczy torebka foliowa i Wasza wyobraźnia oraz troszkę wprawy. Zamiennie zamiast miodu, możecie użyć melasy – jasnej lub ciemnej, to również wpłynie na kolor ciasta. Przepis pochodzi z książki „Cuda z piernika” Mimy Sinclair. Biblii dla wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie świątecznych wypieków Recenzja książki już lada chwila na blogu. Drukuj Pyszne pierniczki(...)Sposób przygotowania W garnku rozpuszczamy masło, miód i cukier. Dodajemy przyprawę do piernika i skórkę cytryny. Jak mieszanina zawrze, dodajemy sodę. Masa zacznie się pienić. Odstawiamy na 15-20 min do ostygnięcia. Dodajemy mąkę, sól i jajko, zagniatamy ciasto. Ciasto będzie dość lepkie. Zagniatamy je, starając się nie dodawać już mąki. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Ciasto

Mieszam w Garnku
TARTA DE SANTIAGO (CIASTO MIGDAŁOWE, BEZ MĄKI, BEZGLUTENOWE) 189

pudrem, a jej znakiem rozpoznawczym jest krzyż św. Jakuba. Dzisiejszy wypiek dedykuję mojej Cioci Heni, która kilka lat temu przeszła właśnie te setki kilometrów Drogą św. Jakuba i to ciasto będzie już zawsze kojarzyło mi się z Jej niesamowitym osiągnięciem :) A Was tymczasem zapraszam do wspólnego pieczenia! SKŁADNIKI: 4 jajka 200 g mielonych migdałów (zmieliłam płatki migdałowe) 200 g cukru(...)wysyp mąką pszenną. Całe jajka ubij przez kilka minut z cukrem, skórką z cytryny i cynamonem na jasną i puszystą masę. Teraz dodaj mielone migdały, wsypując po trochu i delikatnie wymieszaj całość szpatułką od dołu ku górze. Ciasto przelej ostrożnie do formy i piecz przez około 45 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Otwórz szeroko drzwiczki piekarnika, wysuń ciasto i upieczone

Słodko-Słony Świat Ilony
Banoffee 209

Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą i utworzą jednolitą konsystencję. Jeśli "masa" z ciastek i masła źle się skleja można dodać więcej masła. Dodajemy kilka kropli cytryny (aby ciasto nie było zbyt słodkie). Wykładamy wszystko na okrągłą blaszkę i rozprowadzamy równomiernie na dnie blaszki i na bokach, a następnie ugniatamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Ciasto na maślance z truskawkami 609

truskawkami na bazie maślanki. Wilgotne i miękkie, a jego przygotowanie odbywa się na zasadzie „wymieszaj składniki”. Jest tak szybkie, że postanowiłam je trochę skomplikować dodając do połowy ciasta kakao :) Tym samym wprowadziłam nową nutę smakową, która idealnie łączy się z truskawkami. SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru(...)składniki, czyli mąkę, cukier, budynie i spulchniacze. Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać dokładnie, ale tylko do momentu połączenia się składników. Podzielić masę na pół i dodać do jednej z nich kakao. Wymieszać. Na dno formy 21x30cm wylać białe ciasto, ułożyć parę truskawek i przykryć ciemnym ciastem. Najlepiej wykładać je łyżką, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Ułożyć truskawki. Wstawić do gorącego

https:KKuchniaMniam
Ciasto jogurtowe z truskawkami (bez tłuszczu) 19786

Ciasto jogurtowe z truskawkami to pomysł na szybkie, tanie, lekkie, puszyste i wilgotne ciasto. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam ze strony  Słodkie Fantazje . W oryginalnym przepisie dodajemy mąkę pełnoziarnistą i borówki. Jeżeli lubicie słodkości i znudziły się Wam koktajle truskawkowe to wypróbujcie poniższy przepis. Nie zawiedziecie się :) P.S. Podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosi się zapach truskawek... ahh ♥ Składniki(...)dodać jogurt naturalny i ekstrakt z wanilii.  Ubijać jeszcze kilka minut. Następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajeczno-jogurtowej. Składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki bądź na najniższych obrotach miksera. Ciasto powinno być gęste. Truskawki delikatnie obtoczyć w mące. Do ciasta dodać 3/4 truskawek. Za pomocą łyżki owoce wymieszać z ciastem. Keksówkę wyłożyć

Ugotować
Banoffee 308

Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą i utworzą jednolitą konsystencję. Jeśli "masa" z ciastek i masła źle się skleja można dodać więcej masła. Dodajemy kilka kropli cytryny (aby ciasto nie było zbyt słodkie). Wykładamy wszystko na okrągłą blaszkę i rozprowadzamy równomiernie na dnie blaszki i na bokach, a następnie ugniatamy

Kulinarna rozmowa
Chlebek bananowy 135

lekko chrupiący, w środku puszysty, miękki i wilgotny. Sekret dobrego chlebka bananowego tkwi w przejrzałych, brązowiejących bananach, które im ciemniejsze, tym słodsze. Czasami można kupić je w sklepach przecenione. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera czy jakiegokolwiek sprzętu (poza piekarnikiem). Wystarczy miska, widelec, foremka.Składniki:3 bardzo dojrzałe banany1/4 kostki roztopionego masła2 jajka1,5 szklanki(...)solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodajemy jajka, roztopione masło i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy do momentu połączenia się składników w masę.Masę wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę lub aż wbity w środek ciasta patyczek będzie po wyjęciu suchy. Podajemy z ulubionymi powidłami

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania