wraz z ziemniakami przeciskamy przez praskę wprost na mąkę i delikatnie mieszamy pomiędzy palcami, żeby mąka równomiernie oblepiła ziemniaki. W tak powstałej masie robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajko i mieszając najpierw nożem, później rękami, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i dzielimy na równe porcje wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą porcję ciasta spłaszczamy, formujemy placuszek
Rozpustne gotowaniesztywną pianę. Do miski wsyp mąkę migdałową, odżywkę roślinną, kakao, mleko i żółtka - wymieszaj. Dodaj białka i delikatnie zamieszaj całą masę. Mocno rozgrzej patelnię (w razie potrzeby możesz użyć troszkę np. oleju kokosowego). Wylewaj porcję ciasta. Kiedy pojawią się pęcherzyki przeżuć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie zmiksowane, mrożone truskawki - pycha
Zdrowie na języku :Pproszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli ciasteczka Oreo (ok. 12-20 szt. - w zależności od wielkości blaszki, którą mamy) Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło wraz z kakao i gorącą wodą. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodać mielone orzechy/wiórki. Do ubitych jajek dodawać
Mania Wypiekaniawaniliowego lub kilku kropel aromatu waniliowego) 100g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Wykonanie: Masło, mąkę, cukier, jajka, proszek i ekstrakt zmiksować, aż masa będzie jasna i gładka. Na końcu wmieszać groszki czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nakładać do 2/3 wysokości papilotki. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Z przepisu powinno wyjść
Mania Wypiekanianatki marchewki przyprawy po 1 łyżeczce: sól, czosnek suszony, ocet balsamiczny z czerwonego wina Przygotowanie: ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę z masłem i przyprawami. Dodać mąkę, posiekaną pietruszkę (pesto) i wyrobić rękoma na plastyczne ciasto. Uformować na małe kotleciki i usmażyć na złoto. Marchew w zależności jaką macie przekroić na pół w przypadku mini marchewek lub na pół
greenscarfmąki, proszek, wlewamy sok pomarańczowy i spirytus, kefir i śmietankę, dodajemy masło i ubite jajka. Wszystko wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. W razie potrzeby dodajemy stopniowo mąkę (powinno się wrobić jeszcze ok. 80 -100 g). Ciasto powinno być bardzo przyjemne w dotyku (gładziutkie i miękkie), nie kleić się do rąk ani do miski. Resztę mąki pozostawiamy do podsypywania. 3. Wyrobione
Kuchnia Prezydentowejoczkach. Wrzucamy do dużej miski. Następnie wlewamy wszystkie płynne składniki, a potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Prawda, że proste? Smacznego! A otręby orkiszowe, których użyłem dostępne są TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder ManufactureSmaczny i szybki krem bananowy do deserów, ciast i tortów. Składniki: 3 banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru
Tradycyjna Kuchniażeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część serka wiejskiego blendujemy na jednolitą masę z jajkiem i wylewamy na wierzch szpianku ponownie wstawiamy zapiekankę do piekarnik i pieczemy, aż ser się wypiecze (mój piekarnik jest specyficzny
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOd jakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem mascarpone do mas sernikach na zimno czy do musów. Wpadł mi w oczy ten przepis na Kwestii
Plate of Joyposypki świąteczne Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać rękami, aż będzie gładkie.Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto
MarciochaKucharzycukier i cukier waniliowy. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować pół porcji galaretki i tężejącą zalać wierzch ciasta. Zostawić w lodówce na noc, bo na drugi dzień smakuje najlepiej
Kulinarne InspiracjeDziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki
Ciasteczkowy PotwórGotuję, aż wszystkie składniki się połącza. Zestawiam, wsypuję przyprawę, wymieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny. Do wystudzonej masy wbijam po jednym jajku cały czas ucierając i wsypuję mąkę wymieszana z sodą. Gotowe ciasto odstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę
Ciasteczkowy Potwór