ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:676/1309)

Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami 134

Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują po lekkim ostudzeniu. ----------- Podobne: Pasteis

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowe ciasteczka 195

cynamon, kardamon i sól. Mieszamy widelcem. W drugiej misce ucieramy masło z cukrami. Dodajemy mus dyniowy, jajko i olejek. Następnie łączymy masę z suchymi składnikami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i w sporych odstępach wykładamy na nią ciasto łyżką. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka Lego 215

żółtko mieszamy z cukrem. Nie wyrzucamy białka – będzie potrzebne do zrobienia lukru. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy kwadraty i prostokąty, można wyciąć sobie szablon z papieru, żeby były mniej więcej

Ciastkozercy
Torcik kokosowy 203

szczyptą soli ubić sztywną pianę, dodając partiami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do masy przesiać sypkie składniki (obie mąki i kakao), delikatnie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut.  Po upieczeniu upuścić w formie z wysokości kolan, wystudzić, przekroić

Cakes By Kejt
pieczony w piekarniku omlet brzoskwiniowy 188

mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Formę (może to być pokrywa od brytfanki) smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy pokrojone cząstki owoców, całość mieszamy i wlewamy do formy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej

Miód i pieprz
Babka limonkowo-jogurtowa 131

łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową

cucinare
Pieczony omlet z brzoskwiniami 136

mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Formę (może to być pokrywa od brytfanki) smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy pokrojone cząstki owoców, całość mieszamy i wlewamy do formy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej

Miód i pieprz
Ciasto kakaowe z cukinią 148

mała keksówka 25 cm   Przygotowanie: Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około

Kuchnia co dnia
Diabelsko pikantne ciasteczka espresso 179

maki pszennej szklanka mąki żytniej żółtko   Miękkie masło  wraz z cukrami utrzyj w malakserze  na puszystą masę, potem dodaj kakao.  Papryczkę chili ( sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne! dodaj żółtko. Kiedy w malakserze ciasto się

AZgotuj!
Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 164

cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej wraz z letnim mlekiem. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą. Do papilotek nakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania

Food Square
Jajka zapiekane w cieście francuskim 147

ciasta francuskiego wyciąć koło, trochę większe niż forma do zapiekania. Ciasto przełożyć do foremki, dokładnie dociskając brzegi. 4. Na ciasto wyłożyć pokrojoną szynkę. Wbić jajko. Posolić. 5. Piec w piekarniku przez 12-15 minut, aż masa się zetnie. 6. Posypać szczypiorkiem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!    Źródło przepisu: Piece

Moja Galeria Smaku
Tiramisu z malinami 324

dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biszkopt z masą truskawkową 193

proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa truskawkowa: 2 kostki masła pół kilograma truskawek 1 szklanka cukru Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła

Salonik smaków
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 143

łyżki mleka Składniki na lukier: 250g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: 50ml mleka podgrzać (nie może być gorące). Wlać je do miski i dodać do niego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Rozetrzeć składniki na gładką masę (bez grudek). Konsystencja rozczynu powinna przypominać śmietanę. Rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce by podrósł(...)oraz cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Polecam wyrabiać ręcznie ok. 10-15 minut, ale oczywiście można także wyrobić mikserem z końcówką z hakami przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości). Wykonanie farszu: Borówki opłukać na sicie i odstawić do odcieknięcia wody. Po odcieknięciu wody

Mania Wypiekania
Ciasteczka z syropem klonowym 147

sól przesiać do miski. W drugiej (dużej) misce utrzeć masę z masła i cukru (tak, by stałą się gładka). Do masy maślanej dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i chwilę pomiksować. Wsypać mąkę i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie kule i owinąć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość

Mania Wypiekania