ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:676/1309)

Tarta Wielkanocna a la Pascha Pwała Małeckiego 181

zmielonym twarogiem. Do masy dodajemy pokrojone suszone morele, pistacje, posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę.   Ma sę przekładamy do wystudzonego spodu z ciasta kruchego . Następnie    wstawiamy d o lodówki . Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ją  suszonymi morelami i daktylami

SzczyptaSmaQ
CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 406

poszukiwaniu rozkoszy podniebienia sylwestrowej nocy postanowiłyśmy razem z córką upiec takie oto ciasto- przepyszny jabłecznik. Składniki na ciasto: - 4 jajka - 250g masła - 2 szklanki mąki orkiszowej(lub pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu( lub cukru) Oraz: - 1kg jabłek Jabłka obrać ze skóry

Smaczne Zdrowe
CZEKOLADOWE CO-NIECO 145

wszystkich wielbicieli czekolady, małe czekoladowe ciasteczka, bez dodatku cukru oraz mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się także jako spód do innych ciast. U mnie właśnie w tym celu powstały. Polecam ;-) Składniki: - 145g miękkiego masła - 215g mąki orkiszowej typ700 (typ750 - ok.235g) - 1/2 szklanki *   dobrego, ciemnego kakao - 1 płaska łyżeczka sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 i 1/4 szklanki(...)zklanka 250ml W misie miksera umieścić masło, dodać sól, ksylitol (i/lub cukier) i utrzeć na gładką, puszystą masę. Do masy dodajemy jajko, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
B... (fit) brownie z czerwonej fasoli! 268

oszukać Naczelnego i przyrządzić jego ulubione ciasto brownie w zdrowszej wersji z... czerwonej fasoli! Ha! Plan idealny! Już raz nabrał się na ciasto marchewkowe, ciekawe co tym razem powie? ;) Ciasto dosłownie ekspresowe, nie potrzebujemy pięciu misek, garnków czy kąpieli wodnych. A do tego jeszcze jeden plus, kuchnia pozostała czyściutka, w nienaruszonym stanie! No, oprócz mojej twarzy, na której znalazła się(...)miski przekładamy wszystkie składniki oprócz czekolady i migdałów . Blendujemy wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę. Migdały i czekoladę siekamy, dodajemy do masy, mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem. (ja użyłam okrągłej formy do tarty, ale jeśli chcemy wyższe ciasto, można użyć tzw. "keksówki"). Pieczemy w 180'C przez ok. 35-40 minut. Metoda patyczka tutaj za dużo nie da. Ciasto

Kitchens Alphabet
Panem et circenses - chleba i igrzysk 169

zróbcie mniejszy chleb. Dorzucam przygotowane ziarna i płatki, sól. Mieszam tylko łyżką. Nie trwa to długo. Już po chwili bogata w ziarna masa jest gotowa do odpoczynku. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i czekam 20 minut. Teraz przekładam ciasto do form. Upieczony w jednej chleb będzie miał kromki wielkości typowego chleba tostowego, ja dzielę, ponieważ chleb drożdżowy jeszcze nie nadkrojony jest

I tu będę miała takie te
Babeczki dyniowe z czekoladą 209

kolejną jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu masa powinna być jednolita i bez grudek. Na sam koniec wsypujemy wiórki, czekoladę i rodzynki. Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczemy ok.27 minut, zawsze przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić wykałaczką, czy ciasto

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka z masłem orzechowym 104

łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: Masło orzechowe rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Jajko, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić na puszystą masę. Ubijając dodawać po trochu roztopione masło orzechowe, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zapakować w woreczek i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Następnie formować dłońmi kuleczki, które następnie spłaszczać i poukładać na blasze do pieczenia

W poszukiwaniu inspiracji
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 214

przy tym typie mąk zostanie na pewno – to szare i ostre otręby) wyrzucamy. Nie dodajemy ich do ciasta!   Masło, miód i cukier, oraz kilka łyżek dowolnego mleka umieszczamy w małym rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Masa może się zagotować, ale pamiętajcie o tym, żeby ją co 2 minutki zamieszać. Jeśli nie upilnujecie

Karo in the Kitchen
Truskawkowe pyszności nie dla Bożenki :-) 165

owoców leśnych dałam truskawki i polałam galaretką. A oto przepis! Pychotka (wg s. Leonilli) troszkę trudne ok 2h duża blacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki pszennej * szklanka cukru * margaryna / masło Dodatkowo

sierotka maRysia w kuchni
Rolada z kremem waniliowym i bananami 893

esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 39*32 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
delikatny sernik z ananasem 135

lekki jak chmurka sernik na biszkopcie na pewno zasmakuje dzieciom. Urozmaiciłam go galaretką i ananasem.  *blaszka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera sernikowego 1 szklanka cukru 5 jajek 120 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Indyk w cieście z nutą orientu 147

drobną kostkę. Mięso w misce dopraw sokiem z limonki, pokrojoną papryką,sosem sojowym, sosem chilli, sosem czosnkowym i pastą curry. Teraz przygotuj ciasto. Mleczko wymieszaj z mąką z amarantusa, jajkami, pieprzem cayenne. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do mięsa i dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej z ryżu. Nakładaj mieszankę łyżką, wtedy ilość będzie idealna. Podsmażaj

ClauditteMissCooking
Bezy z budyniem. 220

Tym razem postanowiłam bezy połączyć z masą budyniową. Muszę przyznać, że są one dla osób kochających bardzo słodkie desery. Przepis: 1. Bezy - przepis tutaj . 2.Masa budyniowa

W kuchni u Moniki
Sernik z 3 składników 190

Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do czekolady i miksujemy. Na końcu przekładamy pianę z białek do masy z czekolady i delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Ciasto pieczemy 15 minut w 170 stopniach, następnie 15 minut w 160 stopniach i zostawiamy na kolejne 15 minut w wyłączonym piekarniku

Aga w kuchni
Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe 180

miejsce na ok. 20 minut. Masło rozpuszczamy na ogniu i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy z pozostałą porcją cukru pudru na puszystą masę. Do jajek dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto (można mikserem z hakami do ciasta drożdżowego) przez ok 8 minut. Polecam wyrabianie mikserem, gdyż jest wygodniej zwłaszcza że ciasto ma dość

KasiekGotuje
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BORÓWKĄ AMERYKŃSKĄ 90

dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch ułożyć kilka owoców borówki (4-5 sztuk) i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w opałach
Ciasto makowo- cytrynowe 138

Bardzo pyszne, mięciutkie ciasto makowo- cytrynowe ! Składniki na ciasto cytrynowe: 30 dag mąki, 30 dag cukru, 18 dag masła, 6 ja, 1 aromat cytrynowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Składniki na masę makowe: 30 dag maku, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat migdałowy. Wykonanie masy makowej: Mak sparzyć

Tradycyjna Kuchnia
Ciastka kokosowe 147

margaryny i ksylitolu dodajemy żółtka i nadal miksujemy. Przesiewamy obydwie mąki  ( kokosowa i pszenna) oraz proszek do pieczenia  ,dodajemy do masy " maślanej". Nadal miksujemy koło 15 minut. Teraz bierzemy końcówkę od rękawa cukierniczego i wciskamy ciasto. Końcówka makaronik równo nad papierem wyciskamy,  a potem przecinamy nożem. Wychodzą proste fajne ciasteczka. Pieczemy je koło 15 minut

Różowa kuchnia
Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami. 218

wraz z ziemniakami przeciskamy przez praskę wprost na mąkę i delikatnie mieszamy pomiędzy palcami, żeby mąka równomiernie oblepiła ziemniaki. W tak powstałej masie robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajko i mieszając najpierw nożem, później rękami, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i dzielimy na równe porcje wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą porcję ciasta spłaszczamy, formujemy placuszek

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe naleśniki migdałowe z mrożonym sosem truskawkowym :) 135

sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę migdałową, odżywkę roślinną, kakao, mleko i żółtka - wymieszaj. Dodaj białka i delikatnie zamieszaj całą masę.  Mocno rozgrzej patelnię (w razie potrzeby możesz użyć troszkę np. oleju kokosowego). Wylewaj porcję ciasta. Kiedy pojawią się pęcherzyki przeżuć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie zmiksowane, mrożone truskawki - pycha

Zdrowie na języku :P
Muffinki Oreo 114

proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli ciasteczka Oreo (ok. 12-20 szt. - w zależności od wielkości blaszki, którą mamy) Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło wraz z kakao i gorącą wodą. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodać mielone orzechy/wiórki. Do ubitych jajek dodawać

Mania Wypiekania
Babeczki z czekoladą 93

waniliowego lub kilku kropel aromatu waniliowego) 100g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Wykonanie: Masło, mąkę, cukier, jajka, proszek i ekstrakt zmiksować, aż masa będzie jasna i gładka. Na końcu wmieszać groszki czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nakładać do 2/3 wysokości papilotki.  Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Z przepisu powinno wyjść

Mania Wypiekania
Klopsiki z kaszy gryczanej z jarmużem w occie balsamicznym 130

natki marchewki przyprawy po 1 łyżeczce: sól, czosnek suszony, ocet balsamiczny z czerwonego wina Przygotowanie: ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę z masłem i przyprawami. Dodać mąkę, posiekaną pietruszkę (pesto) i wyrobić rękoma na plastyczne ciasto. Uformować na małe kotleciki i usmażyć na złoto. Marchew w zależności jaką macie przekroić na pół w przypadku mini marchewek lub na pół

greenscarf
Faworki czyli chrusty 139

mąki, proszek, wlewamy sok pomarańczowy i spirytus, kefir i śmietankę, dodajemy masło i ubite jajka. Wszystko wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. W razie potrzeby dodajemy stopniowo mąkę (powinno się wrobić jeszcze ok. 80 -100 g). Ciasto powinno być bardzo przyjemne w dotyku (gładziutkie i miękkie), nie kleić się do rąk ani do miski. Resztę mąki pozostawiamy do podsypywania. 3. Wyrobione

Kuchnia Prezydentowej
Muffiny bananowo jabłkowe z otrębami orkiszowymi 124

oczkach. Wrzucamy do dużej miski. Następnie wlewamy wszystkie płynne składniki, a potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Prawda, że proste? Smacznego! A otręby orkiszowe, których użyłem dostępne są TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy

Marder&Marder Manufacture
Krem bananowy do ciast/ tortów 209

Smaczny i szybki krem bananowy do deserów, ciast i tortów. Składniki: 3 banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka ze szpinakiem 161

żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część serka wiejskiego blendujemy na jednolitą masę z jajkiem i wylewamy na wierzch szpianku ponownie wstawiamy zapiekankę do piekarnik i pieczemy, aż ser się wypiecze (mój piekarnik jest specyficzny

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik na zimno z rabarbarem 145

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem mascarpone do mas sernikach na zimno czy do musów.  Wpadł mi w oczy ten przepis na  Kwestii

Plate of Joy
Pierniczki na choinkę i nie tylko 156

posypki świąteczne   Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.  Dokładnie wyrabiać rękami, aż będzie gładkie.Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto

MarciochaKucharzy
Tarta z owocami lasu 129

cukier i cukier waniliowy. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować pół porcji galaretki i tężejącą zalać wierzch ciasta. Zostawić w lodówce na noc, bo na drugi dzień smakuje najlepiej

Kulinarne Inspiracje
Marysieńka Siostry Anastazji 142

Dziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki

Ciasteczkowy Potwór
Choinki z piernika 179

Gotuję, aż wszystkie składniki się połącza.  Zestawiam, wsypuję przyprawę, wymieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny.  Do wystudzonej masy wbijam po jednym jajku cały czas ucierając i wsypuję mąkę wymieszana z sodą. Gotowe ciasto odstawiam na 2-3 godziny do lodówki.  Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę

Ciasteczkowy Potwór
Babka jogurtowa 171

pieczenia- ucierać Wlać do natłuszczonej foremki wysypanej bułką tartą Piec około 1 godz. w temp. 180 *C Do niewielkiej części pozostawionej masy można dodać płaską łyżkę kakao, utrzeć dokładnie i wylać na wierzch i po środku ciasta. Wtedy będziemy mieć babkę dwukolorową

Proste Potrawy
Proste ciasto z twarogiem i śliwkami 236

lodówki. W międzyczasie wymieszać twaróg z dwoma jajkami, cukrem waniliowym oraz śmietaną(można dodać cukru do smaku). Formę natłuścić. Wyłożyć ciasto, posypać bułką tartą. Wyłożyć przekrojone na pół śliwki (przeciętą stroną w dół), na to  masę twarogową. Piec w temp. 180 – 190°C ok 40 min (musi mieć ciemnozłoty kolor). Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem(niekoniecznie

kulinarnajamka.blogspot.com
Ciasteczka z m&m's 168

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać jajko, sól, ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać w 2 partiach mąkę z kakao, zagnieść ciasto. Jeżeli jest trudne do formowania kulek, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciastko wcisnąć

Pełny talerz
Cantuccini z migdałami i suszonymi morelami 125

kawałki. Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na około 5 minut, po czym zdjąć z nich skórkę. Jajka ubić z cukrem na gładką, białą masę. Cały czas miksując dodać ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Wmieszać morele i migdały. Ciasto będzie klejące, więc wysypać stolnicę dość mocno mąką. Kłaść ciasto i zagniatać plastyczne, gęste ciasto. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
127. Ciasto Czarny Las 164

już zbierać lub też kupić. Wybrałam to pierwsze. Niestraszne mi były komary i  kleszcze, dziś w nagrodę delektuję się pysznym, leśnym ciastem. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 1 litr jagód 2 budynie śmietankowe 2 galaretki o smaku owoców leśnych ok. 2/3 szklanki cukru sok z 1 cytryny Wierzch

Jadło i czytadło
Kruche ciastka. Wypieki, które można robić z dzieckiem. 176

Dorzucić mąkę, proszek do pieczenia. Dodawać małe kawałki masła (w ten sposób łatwiej je wmieszać). Dokładnie rozmieszać całość aż do uzyskania jednolitej masy. Umieścić w lodówce na 30 minut. Podgrzać piekarnik do 190 ° C (termostat 6/7). Rozwałkować ciasto. Wyciąć z niego dowolne formu. Rozłożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekać w piekarniku przez 15 minut. Smacznego Pozdrawiam serdecznie

MODA NA BIO
MUFFINY CYTRYNOWO-DYNIOWE 121

dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować ubitą śmietaną, połączoną z mascarpone. Dzieła

Kuchnia w opałach
Tort z musem czekoladowym i gruszkami 294

Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto 154

dosypać mąkę. Szybko zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza do kruchych babeczek z masą karmelową Bakalland posypanych prażonymi migdałami. Smacznego

Luźna Kuchnia
Cola&Nutella Muffins 195

orzechowego pół szklanki Coca- coli 1 mały kefir Danone *dodatkowo można roztopić 2 tabliczki czekolady, aby wzmocnić smak czekolady wtedy należy do ciasta dodać szczyptę soli, aby podkreślić słodycz czekolady. Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka osobno na pianę. do masy z żółtek dolać kefir, łyżkę Nutelli i masła orzechowego, wymieszać. mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać

Luźna Kuchnia
Piernik z piwem 210

Przygotowanie: Margarynę ucieramy z jajkami i odrobiną cukru. Piwo podgrzewamy z przyprawą do piernika, cukrem i miodem na małym ogniu. Studzimy. Obie masy łączymy, najlepiej kulą/ pałką do ucierania jak to robiły nasze babcie. Odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały  i skórkę pomarańczową

Luźna Kuchnia
Faworki 196

łączymy ze sobą następujące składniki: jajko i żółtka, cukier puder, szczypta soli, jogurt naturalny i ocet. Wszystko łączymy ze sobą w jednolitą masę. Przekładamy do miseczki i pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut. 3. Po 30 minutach ciasto dzielimy na cztery równe części. Stolnice posypujemy mąką. Następnie każdą część należy rozwałkować - dość cienkie. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy paseczki około

Serce zamknięte w formie pyszności
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 207

cukrem, dolewamy doń mleka i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Jajko miksujemy z cukrem na puszystą pianę. Masło łączymy z nieprzesianą mąką, masą jajeczną i dokładnie zagniatamy. Dodajemy do mąki nasz zaczyn i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, przy końcowym etapie dodajemy skórkę pomarańczową. Formujemy kulę i oklepujemy ją olejem rzepakowy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na minimum

BaRepas
Placuszki bananowe :) 1946

jajka 1 dojrzały banan 1 łyżeczka oleju kokosowego dodatkowo: groszki czekoladowe, syrop klonowy Przygotowanie: Płatki, jajka i banana zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Nalewaj po około 2 łyżki ciasta i wg upodobań posyp kilkoma groszkami czekoladowymi bądź pozostaw bez dodatków. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj polane syropem klonowym

Zdrowie na języku :P
Bananowe pączusie w 10 minut 239

olej i mleko dokładnie roztrzepać (ja robiłam to zwykłą trzepaczką ręczną, ale można mikserem). Dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.2. W rondelku rozgrzać olej.3. Banany pokroić w ok 1cm plastry. Zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju ok 5 minut.3. Obsypać obficie cukrem pudrem

Kto ugości moich gości?
Na wielkanocnym stole 213

Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek  Królewiec Królewicz z jabłkami  Ciasto 3 BITCiasto chałwowe Ciasto cappuccinoCiasto czekoladoweCiasto tortowe Ciasto baloweTiramisuJabłecznik Orzechowiec z pianką  Fale DunajuFale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową  Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle

Kuchnia domowa Ani
Mini pączki bananowe w 10 minut 140

olej i mleko dokładnie roztrzepać (ja robiłam to zwykłą trzepaczką ręczną, ale można mikserem). Dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.2. W rondelku rozgrzać olej.3. Banany pokroić w ok 1cm plastry. Zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju ok 5 minut.3. Obsypać obficie cukrem pudrem

Kto ugości moich gości?
Duńskie pierniczki, czyli orzeszki z pieprzem 179

cynamonu1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu275 g mąki orkiszowejMąkę przesiać, wymieszać z sodą i przyprawami.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, miksując na najniższych obrotach miksera. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem 1053

rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Słodka Strona
Deserek Crunchy 145

łyżek płatków owsianychpełna łyżka mioduDodatkowo:serek waniliowy (np. Rolmlecz)Wykonanie:Jajka wymieszać z miodem, a następnie dodać płatki. Wymieszać, (trzeba uzyskać konsystencję ciasta, jeżeli będzie za mało płatków, po prostu dosypać).Na patelni wysmarowanej olejem rozlać naszą masę i utworzyć z niej okrągły naleśnik. Zarumienić go delikatnie od spodu, następnie rozgnieść łyżką, aby uzyskać crunchy. Crunchy podzielić na trzy

Moje pyszne gotowanie
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 211

dużym ogniu. Studzimy.Mleko mieszamy z jajkami.Do mąki dodajemy nasz roztopiony miód, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być rzadka i jednolita.Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut. Następnie studzimy.Wystudzone ciasto przekrajmy na pół i smarujemy dżemem i nakrywamy górną częścią ciasta. Piernik najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień

Moje pyszne gotowanie
Sodowiaczki 140

żółtek dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.Łączymy z jogurtem i mieszamy.Dodajemy mąkę z sodą i miksujemy na jednolitą masę.Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy porcje ciasta a na wierzch plasterki jabłek.Przykrywamy niewielką ilością ciasta.   Smażymy na średnim ogniu.Kiedy spód się zrumieni obracamy szybkim ruchem przy pomocy drewnianego

Maminek kulinarny
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 132

proszkiem, migdałami i skórką z cytryny.Białka ubić na sztywną pianę. W dwóch partiach dodać do masy maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie.Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Przestudzić.Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chruściki babci Wandy 167

mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier dodać śmietanę,wódkę,  dodać pokrojoną w kostkę palmę i wszystko zagnieść na jednolitą masę- zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 min- po tym czasie ciasto rozwałkować i powycinać ukośnie rąby i stworzyć z nich chruściki(naciąć w środku i przełożyć jeden róg przez dziurkę )- smażyć w głębokim

Basia w kuchni
Tarta jagodowo-serowa 183

Hmm dzień mija, zupa zjedzona a ja nadal mam na coś apetyt :-)  Weekend się zbliża będzie w sam raz do niedzielnej kawki, a co?? A

pieprzny smaczek
Chleb bez mąki 125

Od dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość.Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika

Grahamka, weka i kajzerka
Wafel z mlekiem w proszku 3340

Coś szybkiego i pysznego - wafel z masą z mleka w proszku. Co tu dużo mówić szybko się go robi ale jeszcze szybciej znika w dziwnych okolicznościach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babeczki dynie 126

bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie. Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowe Przepis na krem Przepis na domową masę cukrową +barwniki spożywcze Po upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły. Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy

Ciastkozercy
Orkiszowe knedle serowe z jabłkiem 169

chudego sera białego 1 łyżka cukru pudru (najlepiej trzcinowego ) [opcjonalnie] 1 większe jabłko Przygotowanie: Ser z jajkiem zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać mąki oraz cukier i ugnieść na stolnicy. Należy to robić dość delikatnie. Jeśli ciasto się klei możemy je podsypać mąką lub otrębami . Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do jakiejś miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy

Czarnawisienka
Gruszkowe muffinki z marakują 124

kroimy w drobną kostkę, dokładamy pokrojoną marakuję, obsypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy. Jajka  ubijamy mikserem , dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Masę jajeczną łączymy z przesianą mąką, olejem, proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec do ciasta dodajemy owoce i delikatnie mieszamy wszystko razem. Nakładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 40 minut

Apetyczna babeczka
Jabłecznik z Łąckich jabłek 138

Większą częścią ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto i piec na złoty kolor przez ok 40-45 minut w tem. 180 C. Masa jabłkowa:     2 kg jabłek z Łąckich sadów     2 łyżeczki cynamonu     8 łyżki wody     cukier

Apetyczna babeczka
Biszkoptowe serce z jeżynami 158

formy PRZYGOTOWANIE: Jeżyny umyć, osączyć. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę na sztywno, dodając cukier, dalej ubijać. Następnie do ubitej masy dodać wymieszaną mąkę z cukrem, delikatnie wymieszać. Foremkę w kształcie serca, wysmarować tłuszczem. Wylać ciasto do formy, posypać jeżynami. Wstawić do piekarnika, piec ok.20 minut w 170 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Portugalska tarta budyniowa 242

Czasami lubię przyrządzać desery, na przygotowanie których nie potrzeba zbyt dużo czasu. Jednym z nich jest tradycyjna tarta portugalska, z masą budyniową. Całkowity czas przyrządzania to około 45 minut, a więc dość krótko jak na ciasto, dodajmy do tego, proste i bardzo smaczne ciasto. Potrzebujemy: - 250 ml mleka - 250 ml śmietany 30% - 175 g cukru - 50 g mąki pszennej

W mojej holenderskiej kuchni
Puchate naleśniczki z borówkami 170

cukier, i za pomocą łopatki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  W międzyczasie ubijamy na sztywno białka, a następnie delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Przy pomocy małej chochli nakładamy kilkucentymetrowe okręgi z ciasta naleśnikowego na patelnię. Na każdy, jeszcze surowy okrąg kładziemy po kilka borówek. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu do momentu

W mojej holenderskiej kuchni
MUFFINKI Z BRZOSKWINIAMI 246

szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2 brzoskwinie  PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Brzoskwinie sparzyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. * Papilotki napełnić 2 łyżkami ciasta, na wierzchu  nałożyć 4-5 kostek brzoskwiń. Piec w nagrzanym piekarniku  w temp. 180 C przez

RAROSSA
Oszukany "piernik" (bez mąki i cukru) 163

jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut.  Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. inspiracja

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania