ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:681/1309)

Chleb bez mąki 121

Od dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość.Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika

Grahamka, weka i kajzerka
Wafel z mlekiem w proszku 3330

Coś szybkiego i pysznego - wafel z masą z mleka w proszku. Co tu dużo mówić szybko się go robi ale jeszcze szybciej znika w dziwnych okolicznościach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babeczki dynie 116

bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie. Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowe Przepis na krem Przepis na domową masę cukrową +barwniki spożywcze Po upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły. Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy

Ciastkozercy
Orkiszowe knedle serowe z jabłkiem 169

chudego sera białego 1 łyżka cukru pudru (najlepiej trzcinowego ) [opcjonalnie] 1 większe jabłko Przygotowanie: Ser z jajkiem zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać mąki oraz cukier i ugnieść na stolnicy. Należy to robić dość delikatnie. Jeśli ciasto się klei możemy je podsypać mąką lub otrębami . Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do jakiejś miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy

Czarnawisienka
Gruszkowe muffinki z marakują 117

kroimy w drobną kostkę, dokładamy pokrojoną marakuję, obsypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy. Jajka  ubijamy mikserem , dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Masę jajeczną łączymy z przesianą mąką, olejem, proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec do ciasta dodajemy owoce i delikatnie mieszamy wszystko razem. Nakładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 40 minut

Apetyczna babeczka
Jabłecznik z Łąckich jabłek 134

Większą częścią ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto i piec na złoty kolor przez ok 40-45 minut w tem. 180 C. Masa jabłkowa:     2 kg jabłek z Łąckich sadów     2 łyżeczki cynamonu     8 łyżki wody     cukier

Apetyczna babeczka
Biszkoptowe serce z jeżynami 153

formy PRZYGOTOWANIE: Jeżyny umyć, osączyć. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę na sztywno, dodając cukier, dalej ubijać. Następnie do ubitej masy dodać wymieszaną mąkę z cukrem, delikatnie wymieszać. Foremkę w kształcie serca, wysmarować tłuszczem. Wylać ciasto do formy, posypać jeżynami. Wstawić do piekarnika, piec ok.20 minut w 170 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Portugalska tarta budyniowa 239

Czasami lubię przyrządzać desery, na przygotowanie których nie potrzeba zbyt dużo czasu. Jednym z nich jest tradycyjna tarta portugalska, z masą budyniową. Całkowity czas przyrządzania to około 45 minut, a więc dość krótko jak na ciasto, dodajmy do tego, proste i bardzo smaczne ciasto. Potrzebujemy: - 250 ml mleka - 250 ml śmietany 30% - 175 g cukru - 50 g mąki pszennej

W mojej holenderskiej kuchni
Puchate naleśniczki z borówkami 162

cukier, i za pomocą łopatki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  W międzyczasie ubijamy na sztywno białka, a następnie delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Przy pomocy małej chochli nakładamy kilkucentymetrowe okręgi z ciasta naleśnikowego na patelnię. Na każdy, jeszcze surowy okrąg kładziemy po kilka borówek. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu do momentu

W mojej holenderskiej kuchni
MUFFINKI Z BRZOSKWINIAMI 240

szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2 brzoskwinie  PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Brzoskwinie sparzyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. * Papilotki napełnić 2 łyżkami ciasta, na wierzchu  nałożyć 4-5 kostek brzoskwiń. Piec w nagrzanym piekarniku  w temp. 180 C przez

RAROSSA
Oszukany "piernik" (bez mąki i cukru) 158

jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut.  Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. inspiracja

Ze smakiem i z pasją
Kluski kukurydziane 201

Wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać żeby się nie przypaliło. Zmniejszyć ogień cały czas mieszać i gotować około 2-3 minuty. Gorącą masę rozłożyć równomiernie na foli. Można również przykryć drugą folią i cienko rozwałkować wałkiem do ciasta. Ostudzić. Za pomocą foremek do ciasteczek wykroić różne wzory

Ala piecze i gotuje
Czekoladowe babeczki Gellwe 133

dołączony do opakowania, czekoladowe kamyczki dołączone do opakowania. Mieszankę na krem jagodowy zmiksować z zimnym mlekiem. Masę przełożyć do szprycy i udekorować zimne babeczki. Posypać kolorowymi kamyczkami.     Podsumowując babeczki są bardzo smaczne i ładnie się prezentują, aczkolwiek nie jestem zwolenniczką ciast z paczki:) Ale polecam, szczególnie osobom zapracowanym

Z miłości do słodkości
Złote pierniczki miodowe, nadziewane marcepanem 65

smak ten sam. Pierniczki zimowe, przedświąteczne, miękkie w środku.  Nie wymagają wałkowania i foremek,  bo pieczone w formie nadziewanych kuleczek.  Gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu - ciasto nie wymaga leżakowania. Idealna propozycja na finał przygotowań przedświątecznych. Dobrze znów do Was wrócić, jak dobrze. Częstujcie się i bliskich swych pierniczkami. Na powitanie :) Składniki: ( proporcje na około 30 sztuk(...)wlewamy miód, wsypujemy cukry i ubijamy trzepaczką,  aż do rozpuszczenia cukru. Wbijamy jajko i żółtko, ubijamy do powstania jednolitej masy.  Wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy. Teraz przesiewamy na trzy raty mąkę z przyprawami, cały czas mieszając. Powstałe ciasto będzie delikatnie lepiace, miękkie.  Wkładamy je na około pół godziny do lodówki, by stwardniało,  a tym samym łatwiej poddawało

Kronika Piekarnika
Kawowa babka z polewą czekoladową 188

Uwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na początku. Myślę, że zachowałaby swoje walory na dłużej, niestety(...)powoli przesypać do masy jajecznej. Mikserem wymieszać wszystkie składniki. Następnie wlać ostudzoną kawę, rozpuszczone masło i zmiksować na gładką masę.  Wysmarować tłuszczem i obsypać mąką formę na babkę (piekłam w formie o średnicy 24 cm). Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ok. 45 minut (lub do suchego patyczka). Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć

pink envelope

Proponowane wyszukiwania