ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:682/1309)

Styropian 179

zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. A większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyciągamy i schładzamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy chwilę na gładką masę. Dodajemy proszek budyniowy i dalej ubijamy mikserem(...)połączenia się składników.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzony spód smarujemy dżemem, a na to wylewamy masę śmietanową. Mniejszą część wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach tartki (u mnie druga część była za krótko w zamrażarce, dlatego ciasto porwałam na małe kawałki). Ciasto wkładamy na 50 minut do piekarnika (wierzch powinien być przyrumieniony). Trzymamy ciasto 30 minut

NA MOIM TALERZU
Odwrócone ciasto z jeżynami 192

mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli2 łyżki kakao350 g jeżynMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, zmiksować tylko do połączenia składników

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Stefanka 168

mazurka. Można zrezygnować z piany z białek i mamy tradycyjnego   mazurka, który na pewno zrobi wrażenie na wielkanocnym stole. STEFANKA             Składniki:   Ciasto kruche: ·        300g mąki pszennej ·        150g zimnego masła ·        70g cukru(...)pieczenia ·        2-3 łyżki śmietany Beza: ·        5 białek ·        60 g cukru pudru Masa: ·        60 g cukru ·        1/2 szklanki wody ·        1 czubata łyżka kakao

Mania Gotowania
ciasteczka owsiane z żurawiną 208

cukrem pudrem i cukrem brązowym na puch, dodajemy jajko, miksujemy, następnie dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Z ciasta formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy i układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Zdrowa babka jogurtowa, waniliowo-czekoladowa z jabłkiem 407

mąk, proszku, sody i budyniu. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać jogurt naturalny, mleko oraz starte jabłko. Dokładnie wymieszać masę. Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać. Formę  z kominkiem dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną. Wylać jasne ciasto i równomiernie rozłożyć. Wyłożyć ciemną część i wyrównać. Piec około 60 minut w 160*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Zebra 112

przystało na prawdziwą, dobrą kuchnię trzeba jakieś ciasto..:)Piękne ciasto, które rzeczywiście wygląda jak piękne, paskowane zwierzątko.ZebraSkładniki:3 szklanki mąki5 jajek1 szklanka cukru1szklanka oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier wanilinowy2 łyżki kakao1 szklanka wodyPrzygotowanie:Całe jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy wlewamy szklankę wody(...)oleju, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto na przemian: 3 łyżki jasnego ciasta i 3 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach

Lawendowe Niebo
"Jak Filip z konopi.." .CIASTO MAŚLANO-BISZKOPTOWE Z RENKLODAMI. 193

cukru, jajkami, 1 cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie gładka, przesiewam mąkę wraz z proszkiem i dokładnie miksuję. Masa wyjdzie jak krem,musiałam dodać odrobinę mleka, bo było zbyt gęste.  Formę 23 X 23 wytłuściłam i wysypałam mąką, rozsmarowałam w niej równo ciasto (jest tak gęste).  Z pozostałych składników zagniotłam kruszonkę. Na wierzchu poukładałam renklody, skórką do ciasta

W kuchni Karmel-itki
biszkopty języczki 198

puder PRZYGOTOWANIE Białka ubić na sztywną pianą. Dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Następnie dodać żółtka. Mąki przesiać i dodawać do masy jajecznej – łyżka po łyżce, mieszając delikatnie łyżką, tak by piana nie opadła. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą nasadką (ja niestety byłam w posiadaniu tylko dużej gwiazdy, a efekt końcowy był również

zabawa smakiem
Dietetyczny sernik nr (...) 129

miksując białka na najmniejszych obrotach dodajemy otręby, żółtka, proszek do p., kakao, stewię wykładamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że używamy formy silikonowej) pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut w tym czasie miksujemy wszystkie składniki na masę serową kiedy spód się upiecze wykładamy na niego masę serową i wstawiamy do piekarnika

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) 156

Ostatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:)  *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek(...)herbatników, wylać masę jabłkową i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wstawić do lodówki żeby stężało. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kokosowy puch 133

ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy do połowę. Dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy bułkowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i smarujemy równo resztą masy.  Skałdniki na posypkę smażymy w rondelku, aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta i delikatnie wklepujemy. Schładzamy w lodówce

Gotowanie moimi oczami
Kopiec gruszkowy 159

podwojenia objętości - utworzenia się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy - ponownie miksujemy.Kolejnym krokiem jest dodanie do masy mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Na ostudzone

Słodkie Przyjemności
Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim 193

młoda cukinia 1/2 pora 3 łyżki oliwy sól morska do smaku pieprz mielony do smaku MASA JAJECZNA: 3 jajka 10 dag sera żółtego 20 dag śmietany gęstej 18% szczypta gałki do smaku sól do smaku szczypiorek cienki do posypania Sposób przygotowania: Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki. Makaron do zapiekanki gotujemy al dente

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe bułeczki z serkiem i aronią :) 165

minut. Margarynę rozpuszczamy i lekko ochładzamy. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, także drożdże i tłuszcz. Wyrabiamy ciasto aż nabierze elastycznej formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 25 minut. Następnie dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrągły placek. Jeden smarujemy masą twarogową (ser+żółtko+słodzik), drugi powidłami. Zawijamy w rulony. Każdy rulonik koimy na niewielkie części. Układamy

Zdrowie na języku :P
Kruszon z papają 128

Kiedy ostatnio piekłam kruszon, użyłam anczynia żaroodpornego (Pati to ten prezent od Ciebie). Wyszło, że ciasta było sporo.  Od dłuższego czasu zastanawiałam się co zrobić z kuleczkami papai, które stały i stały. No i oświeciło mnie. Kruszon z papają! potrzebujemy: - 1/2 kg mąki - 3/4 kostki masła w temp. pokojowej - 1 opakowanie proszku do pieczenia - 5 jajek (osobno żółtka(...)łyżka, ale ja dałam na "oko" więcej) - owoc (u mnie podgotowane jabłka) Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć do lodówki. Z białek ubić

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania