ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:686/1309)

Cieniutkie ciasto na pizzę 120

Kiedyś byłam zwolenniczką pizzy na grubym spodzie, dziś zdecydowanie bardziej preferuję chrupiący, cienki spód z minimalną ilością składników na wierzchu. To ciasto takie właśnie jest. Składniki: Na dwie pizze o średnicy ok 35-40cm lub 3 mniejsze 4 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki przegotowanej letniej wody 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki(...)przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy.   3. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy.  4. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Leśny mech 210

cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puch.Powoli wlać olej ciągle miksując. Do masy następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Na sam koniec dodać szpinak i dokładnie wymieszać, ja zmniejszam obroty robota i w kilka chwil szpinak jest wmieszany w ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładam na dnie papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem(...)posypuję mąką. Wlewam ciasto i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 50 minut. Po wystudzeniu odcinam wierzch- u mnie się trochę za dużo przycięło. Wierzch rozdrobnić na okruszki. Przygotować krem. Śmietanę ubić z cukrami i fixem do ubijania na sztywno, uważać aby nie przebić. Masę rozsmarować po zielonym placku. Posypać okruszkami z odciętego placka i ozdobić owocami według

Z Kuchni Do Kuchni
WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, ZE ŚLIWKAMI I Z KRUSZONKĄ 246

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem. *Przecier dyniowy: Możemy go przygotować na dwa sposoby: 1. Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę wody i dusimy w garnku do miękkości, trwa to chwilę. Następnie całość miksujemy na gładką masę. 2. Dynię przekrawamy na pół, układamy na blaszce(...)pieczemy ok.50 minut (lub do miękkości). Następnie wydrążamy środek z pestkami a resztę miksujemy na gładką masę. Ja używam dyni Hokkaido , nie trzeba obierać jej ze skóry, miksuję razem z nią. Ten przecier dyniowy jest troszkę gęściejszy dlatego dodałam do ciasta więcej mleka. Resztę przecieru można zamrozić w pojemniczkach lub spasteryzować w słoikach, lub po prostu zużyć do innych potraw

Smaczne Zdrowe
Ciasto z truskawkami i pianką jogurtową 455

mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny mieszamy z zimną galaretką, potem dodajemy truskawki i całość mieszamy. Tężącą masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Delikatnie dociskamy.4. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku. Na wierzch ciasta wykładamy plasterki truskawek i wylewamy tężącą galaretkę. Ciasto schładzamy w lodówce.Smacznego!!!Zapraszam też na inne wypieki z truskawkami:Ciasto

Kuchnia domowa Ani
maślankowe z truskawkową górą 130

maślance, ale lekkie. Słodkie. I truskawki na wierzchu jako "wisienka na torcie". A może bardziej pasowałoby określenie "truskawka na torcie"? ;) Po pierwszym kęsie ciasta poczujecie jakby już były wakacje! CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI źródło przepisu: pieczarkamysia (podaję przepis z moimi zmianami) // tortownica 22 cm ~1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej ~1/2 szklanki mąki pszennej razowej ~200ml maślanki (można użyć(...)przemian przesiewać mąkę z proszkiem i wlewać maślankę wymieszaną z olejem. Miksować do czasu, aż powstanie gładka i jednolita masa.  Tortownicę wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką (wyłożyłam ją papierem do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 180*C. Gotowe ciasto przelać do formy. Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić w ćwiartki i ułożyć na wierzchu ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika

chili & sugar
Rabarbarowe Ciasto Barbary :) 142

mnie jak najbardziej rabarbar jest ! i to pod postacią smakowitego budyniowego ciasta ! :) Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 300 g masła 0,5 szklanki cukru 1 całe jajko 2 żółtka 180 g śmietany 12 % 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia   Masa: 1,1 litra mleka 3 budynie waniliowe  (bez cukru) 7 łyżek cukru  Oraz:  8 łodyg

Taste Therapy
Ciasteczka cynamonowe 128

łyżka cynamonu - 2 łyżki cukru No to zaczynamy Najpierw musimy utrzeć masło z cukrem na puszystą masę ale pamiętajcie aby masło było miękkie . Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz jajko i znów miksujemy. Gdy składniki się połączą, dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto mamy gotowe więc przygotowujemy posypkę (oczywiście można to zrobić w odwrotnej kolejności bo jedynie co to musimy

Kuchenne Wariacje
Babeczki waniliowe z borówkami i białą czekoladą 141

jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka oraz wanilię. Ucieramy do połączenia się składników.   Mikser przestawiamy na jak najniższe obroty i do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do ciasta dodajemy borówki oraz czekoladę. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 4/5 wysokości.   Pieczemy około 20-25 minut

Mania Gotowania
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 156

chleb czy ciasto. Wzbogacą smak, nadadzą ciastu dodatkowego aromatu i prozdrowotnych właściwości. Zwiększą ilość przyswajalnego białka, nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów. Większość z powodzeniem można stosować do deserów czy panierowania.   Każdą roślinną mąkę należy zawsze przesiać – mąki te są bowiem w większości bogate w tłuszcz lub lekko wilgotne w masie i potrafią się poważnie zbrylić, nawet dobrze przechowywane(...)inaczej się zachowuje. Jedne mąki są bardziej suche w masie, inne mają większą wilgotność przez wysoką zawartość tłuszczu czy białka. Zachowują się inaczej niż mąki pszenna czy żytnia i potrafią wchłonąć więcej płynu, mniej płynu, kruszyć się, ciemnieć, pękać. Wymagają przy ich używaniu większej ilości środków spulchniających czy łączących, nadających ciastu plastyczności i zwartej konsystencji.   Mimo, że bez zawartości

Karo in the Kitchen
Proste ciasto jabłkowo-orzechowe 443

jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam :) Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki: 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę 3/4 szklanki(...)24cm x 28cm). Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem wsypać do miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę. Piec ok. 35 minut. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe .     The post Proste ciasto jabłkowo-orzechowe appeared first

Moja Delicja
kokosowe ciasto z morelami 96

Jeśli nie macie na zbyciu moreli równie dobrze sprawdzą się inne owoce - np. maliny. Sama muszę spróbować ciasta w tej wersji, bo maliny i kokos to również świetny duet. CIASTO Z MORELAMI I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI przepis autorski // tortownica 22cm ~120g mąki pszennej ~100g mąki pszennej razowej (można dać również zwykłą pszenną) ~150g cukru ~3 jajka ~1 1/2 łyżeczki proszku(...)moreli Mąki i proszek przesiać. Mleko wymieszać z masłem. Morele pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując (zmniejszyć obroty) dodać mąki, a następnie mieszankę mleka z masłem, miksować jeszcze chwilę, do połaczenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać 2 łyżkami wiórków, na to wyłożyć kawałki moreli

chili & sugar
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 157

lyzeczki cynamonuMiod mozna zastapic stewia,ale wtedy dodajmy wiecej mleka,by powstala masa dajaca sie latwo rozsmarowac.Wszystkie skladniki umieszczamy w miseczce i ucieramy na gladka ,nie za gesta mase.Mozemy rowniez uzyc gestej marmolady.Dodatkowo: 1 zoltko +1 lyzka mleka-do posmarowania bulek,ewentualnie 1 lyzke platkow(...)jeszcze raz,tym razem recznie-troche je dopieszczajac(lubi cieplo rak)  wyrabiamy ,zeby pozbyc sie nadmiaru powietrza.Robie z ciasta dlugi rulon i wazac po okolo 70 g odcinam 13 kawalkow.Kazdy kawalek rozwalkowuje .Powstaje maly nalesnik.Smaruje go lyzeczka przygotowanej masy migdalowej.Zwijam w rulonik jak nalesnik.Rozcinam wzdluz,pozostawiajac gore nie rozcieta.(drugie male zdjecie).Nastepnie zaplatam(pierwsze male zdjecie).Lacze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTO ZE ŚLIWKAMI 236

cukru PRZYGOTOWANIE Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu

RAROSSA
Jogurtowy placek ze śliwkami 129

Uwielbiam wykorzystywać śliwki do ciast i zawsze bardzo się cieszę, kiedy pierwsze owoce pojawiają się na straganach. Niedługo zaprezentuję Wam przepis na powidła śliwkowe, ale póki co: jogurtowy placek ze śliwkami! Składniki: ok. 800 g śliwek 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody(...)przestudzić. Masło przez chwilę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, jogurt i przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia - wylać na nią ciasto i wyłożyć śliwkami. Piec do suchego patyczka - ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto jagodowe z kruszonką 149

pojedyńcze kępki obfitujące w dorodne jagody, stąd dzisiaj ciasto z jagodowe z owsianą kruszonką. Proste ciasto z jagodami na niedzielę , delikatne , puszyste z lekko chrupiącą kruszonką pachnącą kardamonem. Ciasto jagodowe z kurszonką Składniki: na formę o średnicy 26 cm 150 g miękkiego masła, u mnie solone 180 g cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka waniliowej pasty lub extraktu(...)Miksuj masę na puszysto. W drugiej misce przesiej mąkę z proszkiem, a następnie do wymieszaj delikatnie z maślaną masą. Wyłóż masę do formy pokrytej papierem do pieczenia, wygładź i posyp jagodami, które lekko dociśnij. Całość posyp kruszonką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 185ºC ) przez 35 minut. Podaj ciasto z sosem waniliowym na szybko

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania