ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:683/1309)

Tort makowy z masa kawową 272

żółtka, likier i ostudzoną zaparzona kawę ciągle ucierając.  Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować  połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu  startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.  Wyjąć  i  przed podaniem

Gosia gotuje
Jogurtowe ciasto z jagodami i truskawkami 529

słonecznikowego3 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniaUbijamy  jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę (cały czas ubijając) kefir,  olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blachy.Tutaj ciasto rozłożyłam do trzech średniej wielkości foremek ceramicznych (porcja ciasta wystarcza na dużą blachę w standardowych wymiarach

kuchcikownia
Najlepsze ciasto z rabarbarem 225

migdałówbeza:3 białka175 g cukru50 g mielonych migdałówdodatkowo:25 g płatków migdałowychMiękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po kolei jajka i dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia partiami dodawać do ciasta, nie przerywając mieszania. Na końcu wmiksować ekstrakt.Rabarbar obrać, odciąć końcówki i pokroić na nieduże kawałki. Dno formy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z masą śmietankową i owocami 210

delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 25 min.Zdjąć papier i wystudzić.masa2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1/2 litra wody.Wiśnie odsączyć z zalewy, jagód nie rozmrażać.Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć ubić śmietanę na prawie sztywno i wymieszać z galaretką.Dodać do masy wiśnie, wymieszać, a następnie dodać

Mix smaku
Piernik herbaciany z masą mleczną- pycha 217

26x37 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przecinamy na pół. Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło – miękkie- utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe(...)utrzeć, do gładkości. Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy powidłami. Na to wykładamy masę mleczną. Przykrywamy drugim blatem. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki  czekolady i zostawiamy na 2 min pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia i polewamy wierzch ciasta. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami wloskimi.  Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą

Kubki smaku
Babka krówkowa 305

krówkową i ponownie zmiksować. Mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno 195

upalne dni ! ;)  Ciasto jest nie za słodkie, delikatne, no i najważniejsze ... jest PYSZNE ! Opcjonalnie możecie dodać też ulubione sezonowe owoce, lato jest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :)  Składniki : Biszkopt: 2 duże jajka lub 3 mniejsze 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg sernikowego(...)przypadku zebry : wylewamy zieloną warstwę, na to czerwoną, następnie niebieską i tak robimy do skończenia się mas : zielona-czerwona-niebieska-zielona-czerwona-niebieska-... Wstawiamy do lodówki do stężenia. Rozpuszczamy pomarańczową galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce. Smacznego

charlotte gotuje
Blondies 232

dodajemy czekoladę i cukier - często mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Dodajemy do masy po jednym jajku, ciągle mieszając (np. trzepaczką). Następnie dodajemy stopniowo mąkę oraz wiórki (również intensywnie mieszając). Nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (30x25) i pieczemy przez 25minut

Emcia Pichci
Pâte sucrée / Kruche ciasto 365

masłaziarenka z 1 laski waniliiszczypta soli morskiejSposób przygotowania:Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około

Słodkie Przyjemności
Październikowe jeżyny 217

wanilii230 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli220 g jeżynMasło utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wsypać cukier, wlać ekstrakt, dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami wsypywać do ciasta, nie przerywając miksowania. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać jeżyny, równomiernie rozłożyć. Na wierzch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Murzynek wykwintny 215

akcentem, czasem taką kropką nad 'i' :) Uwielbiam jeść ją w zimne wieczory, ale warto też czasem przygotować z niej jakiś fajny smakołyk, aby się nie znudziła - dziś będzie to ciasto, jutro.. jutro niech pozostanie moją słodką tajemnicą, którą zdradzę Wam niebawem. Zapraszam na Wykwintny Murzynek, w razie pytań piszcie! "Składniki:3 jajka150 g cukru2 łyżki cukru z waniliąszklanka śmietany(...)płatki migdałowe, kakao i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy, a następnie przesypujemy do płynnych składników i łączymy ze sobą.Gotową masę przelewamy do szerokiej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Ciepłe ciasto polewamy czekoladową polewą - z tego przepisu. Studzimy na kratce. Podajemy z mlekiem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z cynamonową bezą 196

masłaziarenka z 1/2 laski waniliiszczypta soli morskiejSposób przygotowania:Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około(...)czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania nie popękało. Rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką, a następnie wycinamy za pomocą okrągłych foremek lub dużej szklanki koła, którymi wykładamy formę na tartaletki.Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180`C) i pieczemy około 12 minut - do zarumienienia.Składniki:3 żółtkałyżeczka ekstraktu waniliowego6 łyżek cukru pudruW czasie pieczenia babeczek przygotowujemy masę jajeczną

Słodkie Przyjemności
Wegańskie brownie 2, Trash Eclair (Seinfeld) 203

święta. Wykorzystałam świetny przepis Jadłonomii, a od siebie dodałam 2 garście płatków migdałowych (posypujemy nimi ciasto przed pieczeniem) i pestki granatu z połowy owocu (po upieczeniu ciasta). Przepis podstawowy S kładniki na małą blachę (20 cm x 20 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 1/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki sody 7 płaskich łyżek kakao(...)posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą).  Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste (prawie niemożliwe do wymieszania), ale tak ma być.  Don’t panic , wymieszaj rękami jeśli trzeba. Przełóż

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto drożdżowe z borówkami 182

Kupiłam dziś borówki i pomyślałam, że przydałoby się do kawy coś pysznego. Postanowiłam zrobić ciasto drożdżowe, efekt końcowy możecie zobaczyć poniżej :) Składniki: 550 g mąki ½ szklanki cukru 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżka masła Szczypta soli ok. 1,5 szklanki borówek Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży. Do szklanki ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże(...)łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej ubite jajka, drożdże, szczyptę soli oraz schłodzone masło. Ciasto ugnieść do momentu, gdy będzie nam ładnie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,  żeby ładnie

The Sweet Damsel
Ciasteczka na Walentynki 242

ulubionego dżemu, np. morelowego brzoskwiniowego odrobina cukru do posypania ciasteczek   Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Dodać żółtko, wanilię i krótko zmiksować (około 10 sekund). Partiami wmieszać mąkę, krótko i tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i uformować kulę. Spłaszczyć lekko ( będzie łatwiej później rozwałkować spłaszczoną ) i owinąć folią spożywczą

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania