ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:688/1309)

Jogurtowy placek ze śliwkami 123

Uwielbiam wykorzystywać śliwki do ciast i zawsze bardzo się cieszę, kiedy pierwsze owoce pojawiają się na straganach. Niedługo zaprezentuję Wam przepis na powidła śliwkowe, ale póki co: jogurtowy placek ze śliwkami! Składniki: ok. 800 g śliwek 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody(...)przestudzić. Masło przez chwilę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, jogurt i przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia - wylać na nią ciasto i wyłożyć śliwkami. Piec do suchego patyczka - ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto jagodowe z kruszonką 138

pojedyńcze kępki obfitujące w dorodne jagody, stąd dzisiaj ciasto z jagodowe z owsianą kruszonką. Proste ciasto z jagodami na niedzielę , delikatne , puszyste z lekko chrupiącą kruszonką pachnącą kardamonem. Ciasto jagodowe z kurszonką Składniki: na formę o średnicy 26 cm 150 g miękkiego masła, u mnie solone 180 g cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka waniliowej pasty lub extraktu(...)Miksuj masę na puszysto. W drugiej misce przesiej mąkę z proszkiem, a następnie do wymieszaj delikatnie z maślaną masą. Wyłóż masę do formy pokrytej papierem do pieczenia, wygładź i posyp jagodami, które lekko dociśnij. Całość posyp kruszonką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 185ºC ) przez 35 minut. Podaj ciasto z sosem waniliowym na szybko

codojedzenia
Truskawkowo – czereśniowy deser na biszkoptach 120

kawałki. Do przestudzonych galaretek dodajemy jogurt i miksujemy aby połączyć składniki. Gdy galaretki będą lekko tężeć dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki jak ciasto ( jeżeli używacie metalowej formy, nie zapomnijcie wyjąć deseru, aby nie „nie przeszedł” smak blaszką ). SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Ciasto ucierane z truskawkami i kokosem 137

ciasto ucierane (wszystko w temperaturze pokojowej): - 4 spore jajka - 200 g masła - 3/4 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia * dodatkowo: - 500 g świeżych truskawek - kilka łyżek wiórek kokosowych * na kruszonkę: - szklanka mąki pszennej - 100 g masła - 4-5 łyżek cukru pudru Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę(...)jajka, po każdym ubijając masę. Mąkę przesiać z  proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać do ubitej masy i wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.   Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Do tak przygotowanej przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch ciasta i ułożyć na wierzchu odszypułkowane i pokrojone w połówki truskawki, całość posypać kokosem.  Przygotować kruszonkę

W poszukiwaniu inspiracji
Drożdżowy jabłecznik z migdałową posypką 184

tego wsypałam jeszcze cynamon i kardamon. Naprawdę polecam, ta kompozycja smaków zdecydowanie przypadła mnie do gustu no i oczywiście wszystkim domownikom:) Pewnie ciasto zniknie bardzo szybko:) Składniki: ciasto: 50 g drożdży 500 g mąki graham 4 łyżki cukru jajko 250 g margaryny 4 łyżki mleka jabłka: 1 litr przetartych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu 2 kisiele cytrynowe posypka(...)migdałowych  Wykonanie: Podgrzewamy lekko mleko z cukrem. Ściągamy garnek z pieca i rozpuszczamy w  nim drożdże. Do masy dodajemy jajko, i wszystko razem mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, margarynę i dodajemy zawartość garnka. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Zostawiamy go do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do brytfanki. Obkładamy ciastem również boki formy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Brownie z jagodami 112

Proste, a jednocześnie niezwykłe ciasto na lato. Z mnóstwem pysznej czekolady w środku i świeżymi owocami będzie wspaniałym deserem lub śniadaniem. Nie wymaga nawet wyjmowania miksera! Składniki: kostka masła szklanka mąki 2 tabliczki czekolady 300 g jagód pół szklanki cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masło rozpuszczamy z dodatkiem tabliczki czekolady i cukrem na małym ogniu, mieszając aż do dokładnego połączenia się masy, zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy mąkę, drugą czekoladę posiekaną w mniejsze kawałeczki, jajka i proszek do pieczenia. Połowę jagód łączymy z ciastem i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część owoców wysypujemy na wierzchu i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

sama złodycz
Szybkie ciasto z samych białek 144

Wykonanie: Z białek ubić pianę na sztywno, dodając w międzyczasie wodę, cukier, ocet oraz cukier waniliowy. Przygotować formę, wlać ubitą masę i piec przez 45 minut w temperaturze 150 stopni. Podczas pieczenia środek nieco opadnie dlatego należy zostawić ciasto do ostygnięcia w piekarniku ( nie otwierać piekarnika). Śnieżki ubić z mlekiem, wyłożyć na ostudzony już placek i ozdobić owocami

Tradycyjna Kuchnia
Biszkoptowe ciacho z truskawkami 97

bardzo miękkie masło. Całość mieszamy nadal łopatką. Formę silikonową okrągła 24-26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy masę biszkoptową do foremki , rozprowadzamy równomiernie po całości. Truskawki opłukujemy, obieramy z "supełków" i kroimy w plasterki.Kładziemy na ciasto i lekko dociskamy. Pieczemy 35 minut w 170 stopniach

Różowa kuchnia
Lamingtony, czyli ciasteczka - kosteczki rumowe, skąpane w wiórze orzecha kokosowego 310

kosteczki rumowo- kokosowe są specjałem kuchni australijskiej. W każdym razie są pyszne i dość łatwe w przyrządzeniu. Przepis mam od mojej teściowej, u której często je razem robimy. Polecam :) Ciasto: 25g masła 2/3 szklanki mleka 30 dag cukru pudru 2 łyżki miodu (płynnego) 1 jajko 35 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 15 łyżek mleka 10 dag masła(...)następnie dodajemy do niego mleko, miód, cukier, jajko, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, na jednolitą masę, po czym, przekładamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Mleko, masło, cukier puder i kakao zagotowujemy w rondelku lub miseczce, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy

Smakowy Raj
Keks z marcepanem 105

stole .Zawiera on w sobie mnóstwo bakali , a ja nie była bym sobą gdybym coś tam jeszcze nie dodała :)   oczywiście marcepan który uwielbiam :)   upiekłam to ciasto w malutkiej foremce tak na wypróbowanie :) przed świątecznie :)     Składniki :250 g mąki150 g margaryny5 jajek1 szklanka cukru1 łyżeczka cukru marcepanowego 1 cukier waniliowy Skworcu2 łyżeczki(...)Wykonanie :Jajka ubić z cukrem ,cukrem waniliowym i cukrem marcepanowym na gęsty kogel mogel.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Dodać do jajek i wymieszać.Mąkę i proszek dodać do masy jajecznej i wymieszać mikserem.Dodać pokrojone owoce i marcepan, delikatnie wymieszać łyżką.Małą keksówkę wysmarować margaryną i przełożyć ciasto.Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut do suchego patyczka .Keksa

Sama słodycz i szczypta chili
Babka drożdżowa 287

przepisu na ciasto drożdżowe... Babka następnego dnia jest równie dobra! Baaaaardzo polecam. :-) Babka drożdżowa PRZEPIS /forma z kominem/ Temperatura pieczenia:  180 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Ciasto 50 dkg mąki pszennej 15 dkg masła lub margaryny 1 jajko 4 żółtka 5 dkg drożdży 3/4 szkl. cukru 3/4 szklanki mleka 2 garście rodzynek (ilość wg uznania) szczypta soli(...)drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać ze sobą). Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Cukier, żółtka i jajko ubić na puszystą masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, ubite jajka z cukrem (z pkt. 2), szczyptę soli oraz olejek waniliowy. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło lub margarynę oraz sok z cytryny. Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kawowa pianka 232

jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze(...)cukier waniliowy oraz żółtka. Wymieszać  i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, a następnie wystudzić. Margarynę utrzeć ,stopniowo dodawać budyń. Na końcu dodać alkohol dla zaostrzenia smaku masy . Kawowa pianka: 1/2 l śmietanki 30 % 2-3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny 1/2  szkl. wody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody

Moje domowe kucharzenie
Babka drożdżowa po sezonie 136

łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, następnie dodać cały zaczyn, dokładnie połączyć. Wlać masło, wyrabiać przez 10 minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik kawowy z wiśniową nutą 148

Polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej wiśnie z syropu Sposób przygotowania: Spód: Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy na wielkość tortownicy (26cm), nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach. Kawę zaparzamy w 2 łyżkach gorącej wody, studzimy. Masa serowa: Śmietankę ubijamy (nie na sztywno), dodajemy do niej ser i jajka (wszystkie na raz). Dokładnie miksujemy

Kolorowy Przepisownik
Marchewkowe muffinki 134

ciasta można dodać warzywa? Oczywiście, że tak! Dzisiaj przepis na miękkie, puszyste marchewkowe muffinki*!   Składniki:   200 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 150 ml oleju 3/4 szklanki mleka 200 g startej marchewki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej   1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych(...)dodać startą marchew i wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera.       4. Przygotowaną masę przelać do form na muffinki. Piec około 20 minut w 180C.       *przepis na muffinki zaczerpnęłam z czasopisma "Dekoracje ciast

Ugotować

Proponowane wyszukiwania