ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:690/1309)

"Łatwiej powietrze, dzielić na dwa" 200

tartą, podsmażoną cebulką, lekko popieprzyłam ( proponuję doprawić wg własnego uznania, mój zmysł smaku jest obecnie nieco zachwiany ). Wyrobiłam na gładką masę. Utoczyłam 4 kule, które lekko spłaszczyłam i w każdej zrobiłam wgłębienie. Zapiekłam ok. 10min. w 200st. Z ciasta francuskiego wycięłam 4 koła mniej więcej o średnicy mięsnych kul (spody pod kotlety) i cienkie paseczki, które posłużyły mi do oplatania

bastalena
Ciasto makowo-gruszkowe 285

posypania Kresto 2 łyżki przegotowanej wody cukier puder 4 szt gruszki Przygotowanie:   Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy laskowe, zmielony mak,oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
46 i 45 tygodni - Sernik na zimno i Zebra 163

biszkoptów i wylać na nie masę serową. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na koniec ułożyć na zastygniętym serku owoce i zalać tężejącą, schłodzoną galaretką. Po raz drugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Smacznego! Moją drugą propozycją, na ósmy tydzień roku, jest ciasto, które towarzyszy mi od trzech(...)dodać oranżadę i olej, a następnie dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę bądź dużą keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą, na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp 180 C i piec przez 1 godzinę. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g) 245

masło, mleko, jajka, cukier, tartą marchewkę i ekstrakt z wanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody) 3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką. Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)  Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem

Malowane smakiem
Bananowo-Czekoladowy Duet 221

zapach w domu powalający. Przepis na samo ciasto zaczerpnęłam ze strony Mała cukierenka. Pozostałe składniki to już moja inwencja , powtórzenie smaków świetnie się sprawdziło , a śmietana dodała lekkości. Składniki : Ciasto : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% 150g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 czubate łyżeczki kakao(...)czekoladę roztopić. Masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę , dodawać po jednym jajku i nadal miksować. Przesiać do masy wszystkie suche składniki , wymieszać. Dodać banany i czekoladę . połączyć wszystkie składniki . piec ok 45 min 1 180'C Na wystudzone ciasto ułożyć pokrojone w plastry banany , skropić sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno , dodać nutellę i ubijać do połączenia

Malinowa Kawiarenka
Styropian 166

zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. A większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyciągamy i schładzamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy chwilę na gładką masę. Dodajemy proszek budyniowy i dalej ubijamy mikserem(...)połączenia się składników.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzony spód smarujemy dżemem, a na to wylewamy masę śmietanową. Mniejszą część wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach tartki (u mnie druga część była za krótko w zamrażarce, dlatego ciasto porwałam na małe kawałki). Ciasto wkładamy na 50 minut do piekarnika (wierzch powinien być przyrumieniony). Trzymamy ciasto 30 minut

NA MOIM TALERZU
Odwrócone ciasto z jeżynami 181

mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli2 łyżki kakao350 g jeżynMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, zmiksować tylko do połączenia składników

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Stefanka 154

mazurka. Można zrezygnować z piany z białek i mamy tradycyjnego   mazurka, który na pewno zrobi wrażenie na wielkanocnym stole. STEFANKA             Składniki:   Ciasto kruche: ·        300g mąki pszennej ·        150g zimnego masła ·        70g cukru(...)pieczenia ·        2-3 łyżki śmietany Beza: ·        5 białek ·        60 g cukru pudru Masa: ·        60 g cukru ·        1/2 szklanki wody ·        1 czubata łyżka kakao

Mania Gotowania
ciasteczka owsiane z żurawiną 192

cukrem pudrem i cukrem brązowym na puch, dodajemy jajko, miksujemy, następnie dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Z ciasta formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy i układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Zdrowa babka jogurtowa, waniliowo-czekoladowa z jabłkiem 395

mąk, proszku, sody i budyniu. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać jogurt naturalny, mleko oraz starte jabłko. Dokładnie wymieszać masę. Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać. Formę  z kominkiem dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną. Wylać jasne ciasto i równomiernie rozłożyć. Wyłożyć ciemną część i wyrównać. Piec około 60 minut w 160*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Zebra 102

przystało na prawdziwą, dobrą kuchnię trzeba jakieś ciasto..:)Piękne ciasto, które rzeczywiście wygląda jak piękne, paskowane zwierzątko.ZebraSkładniki:3 szklanki mąki5 jajek1 szklanka cukru1szklanka oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier wanilinowy2 łyżki kakao1 szklanka wodyPrzygotowanie:Całe jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy wlewamy szklankę wody(...)oleju, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto na przemian: 3 łyżki jasnego ciasta i 3 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach

Lawendowe Niebo
"Jak Filip z konopi.." .CIASTO MAŚLANO-BISZKOPTOWE Z RENKLODAMI. 177

cukru, jajkami, 1 cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie gładka, przesiewam mąkę wraz z proszkiem i dokładnie miksuję. Masa wyjdzie jak krem,musiałam dodać odrobinę mleka, bo było zbyt gęste.  Formę 23 X 23 wytłuściłam i wysypałam mąką, rozsmarowałam w niej równo ciasto (jest tak gęste).  Z pozostałych składników zagniotłam kruszonkę. Na wierzchu poukładałam renklody, skórką do ciasta

W kuchni Karmel-itki
biszkopty języczki 184

puder PRZYGOTOWANIE Białka ubić na sztywną pianą. Dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Następnie dodać żółtka. Mąki przesiać i dodawać do masy jajecznej – łyżka po łyżce, mieszając delikatnie łyżką, tak by piana nie opadła. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą nasadką (ja niestety byłam w posiadaniu tylko dużej gwiazdy, a efekt końcowy był również

zabawa smakiem
Dietetyczny sernik nr (...) 119

miksując białka na najmniejszych obrotach dodajemy otręby, żółtka, proszek do p., kakao, stewię wykładamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że używamy formy silikonowej) pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut w tym czasie miksujemy wszystkie składniki na masę serową kiedy spód się upiecze wykładamy na niego masę serową i wstawiamy do piekarnika

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) 141

Ostatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:)  *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek(...)herbatników, wylać masę jabłkową i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wstawić do lodówki żeby stężało. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania