Jakoś ostatnio natchnęło mnie na słodkości. Ogólnie lubię ciężkie ciasta, dużą ilość bitej śmietany lub kremów, czy serniki. Tym razem jednak miałam inną wizję słodkości. Coś szybkiego i lekkiego, co będzie mi przypominało czasy dzieciństwa. Tak właśnie zastanawiając się wpadły mi do głowy te biszkopty. Bardzo szybkie i niezwykle smaczne. Smak ten kojarzy mi się z babcią, jak robiłyśmy sobie(...)pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier i ubijać. Dodać żółtka i ubijać, do połączenia. Powinniśmy otrzymać gęstą, bardzo puszystą żółtą masę. Wsypywać powoli przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładać na blachę biszkopty, długości około 10 cm pozostawiając odstępy między nimi
dom-agi.plpowstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (u mnie 160 st.). Na zimne ciasto wylewamy(...)obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy startą marchewkę,orzechy, imbir i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, łącząc wszystkie składniki (za pomocą miksera na najniższych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki). Na samym końcu dodajemy rodzynki i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do małej formy
bistro mamanieco "do kawy.Chrupiace ciasto francuskie,soczysty marcepan i morele.Polaczenie smakow idealne. Zniewalajaca,pachnaca,blyskawiczna tarta.Zjecie ja zanim zdazy wystygnac.Skladniki:ciasto francuskie z rolki ( kwadrat o boku 25 cm) okolo 150-180 g lub mrozone platy400 g moreli80 g masy marcepanowej2 lyzki mleka2 lyzki cukru trzcinowego60 g konfitury morelowej-2 lyzkiWykonanie:Piekarnik nastawic na 200 ° C.Gdy dysponujemy mrozonymi platami,rozlozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Więc co innego mogłabym sobie podarować na urodziny, jak nie właśnie Tort Szwarcwaldzki :) Jest to klasyczny tort, pochodzenia niemieckiego, chyba jeden z najbardziej popularnych na całym świecie. Z delikatnym, puszystym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami. Jak dla mnie jeden z najlepszych tortów. Pyszny, nie za ciężki, nie za słodki, prosty w przygotowaniu, po prostu idealny. Tort Szwarcwaldzki(...)oraz przesianą mąką zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z pomocą łyżki masę z pianą. Przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto całkowicie ostudzić i pokroić na 3 krążki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Odstawić na bok aby przestygła i lekko
Mania Gotowaniapisakową w polewie kakaowej. Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny Płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową(...)stopniowo po jednym żółtku i również dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej masy. W oddzielnym naczyniu białko ubić na sztywno z drugą częścią cukru, czyli ½ szklanki a następnie dodać do gotowego ciasta i dokładnie wszystko wymieszać, dodać również namoczoną żurawinę. Dużą foremkę na babkę wysmarować masłem ( ja rozpuszczam odrobinę i smaruję pędzelkiem
Na słodko lub wytrawniełyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy. Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Do masła dodajemy stopniowo masę jajeczną, cały czas ucieramy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy. Formę (22 cm średnicy) natłuszczamy i wlewamy połowę ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao, likier i miksujemy. Przekładamy na jasne ciasto, delikatni mieszamy widelcem aby ciasta się troszkę
Domowy Smak Jedzeniaciasto : (podane są na 1 placek, a potrzebne są nam 2) 2 jajka 3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego 2 kopiaste łyżki otrębów łyżeczka mąki kukurydzianej łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 tabletki słodzika kilka kropel dowolnego aromatu Wszystko razem dokładnie mieszamy (ja to roztrzepuję trzepaczką ) i wkładamy do mikrofalówki na 4min (najwyższe fale). Masa serowa(...)pokrojoną w kostkę galaretkę. Galaretka : - 1/2 szkl soku -2 szkl wody -2 łyżki żelatyny Na pierwszy placek wykładamy masę serową i przykrywamy to następnym plackiem. Wkładamy do lodówki na 30 min i możemy jeść ! ;) Ze względu na taką ilość otrębów ciasto ma nam starczyć na 2 dni. Smacznego
charlotte gotujelśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy ( patrz FILM ). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Do nasączenia: 6. Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Środek
Mała Cukierenkaznowu mieszać bardzo delikatnie, dosypać i wlać resztę składników, ostrożnie połączyć. Masę biszkoptową przelać do foremki i piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Wierzch wyrównać, następnie przekroić ciasto na 3 części. Zrobić krem . Żelatynę rozpuścić w espresso, mleko zagotować(...)ponczem, nałożyć 1/3 kremu i posypać kakao. Nakryć kolejnym biszkoptem i powtórzyć wszystkie czynności.Po położeniu ostatniego krążka całość należy docisnąć, by nieco masy wydostało się na zewnątrz, następnie pokryć wierzch oraz boki ostatnią porcją masy. Gotowy tort obłożyć biszkoptami (jeśli są zbyt długie, należy je przyciąć
w mojej kuchnijaja -szklanka cukru -łyżka cukru waniliowego -spora łyżeczka proszku do pieczenia -truskawki Cukier i jaja zmiksować na puszystą masę, zmniejszyć obroty i powolutku dodać mąkę zmieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać roztopiony olej kokosowy i wymieszać . Ciasto wylać na okrągłą, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i dodać sezonowe owoce. U mnie truskawki, ale mogą
Z Kuchni Do Kuchniskórka z 1 cytryny Wykonanie: Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy wymieszane oraz przesiane obie mąki, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy ciasto. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch, posypujemy czerwona porzeczką. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Kruszonka Mąkę, olej
kgwjanczewotruskawek! Takie wrażenie odniosłam gdy spróbowałam tego ciasta. Głębokie, wyraziście czekoladowe brownie idealne łączy się z truskawkami. Duet idealny. Musicie tego spróbować! :) Brownie jak to brownie ;) Zbite, wilgotne, czekoladowe...Samo w sobie bardzo bardzo dobre, ale teraz już wiem, że to pełnego zadowolenia brakowało jeszcze 'tego czegoś' i właśnie to odnalazłam :) BROWNIE Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // naczynie do zapiekania(...)wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać rozpuszczoną wcześniej czekoladę z masłem. Do masy przesiać mąkę. Truskawki umyć i pokroić. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia/posmarować masłem i wylać do niego ciasto, na wierzchu rozrzucić truskawki. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 30 minut, po tym czasie wbić patyczek w środek
chili & sugargram, śmietana gęsta 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat cytrynowy, zimne masło mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata wsypać mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i krótko mikserem zmiksować do połączenia składników na gęste ciasto silkonowa forma do tarty 22 cm - posmarować olejem, rozsmarować ciasto w formie, gęsto poukładać umyte, osuszone truskawki piekarnik nagrzać
W Mojej Kuchni LubięCały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło. Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. Podzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g(...)masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta. Przed podaniem oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem
Z miłości do słodkościszczypta, aromat waniliowy 3 krople, mąka pszenna 25 dag, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA SEROWA: twaróg 1 kg, śmietana gęsta 1 kubek, cukier 3/4 szklanki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, śliwki 20 sztuk miękka palma / w robocie z podanych składników wyrobić ciasto kruche na drobną kruszonkę tortownica 24cm - wysmarować masłem i tartą bułką, do blaszki wsypać kruszonkę(...)denkiem szklanki kruszonke przygnieść do dna blaszki - trochę kruszonki zostawić na paski na cieście twaróg półtłusty Strzałkowo rozdrobnić z gęsta śmietaną 18% w rozdrabniaczu całe jajka, cukier, utrzeć w robocie z 5 minut na kogel-mogel dodać rozdrobniony twaróg, budyń i wyrobić z 1 minutę masę serową wlać do blaszki, poukładać duże śliwki połówki i na śliwkach kruszonkę zrolować
W Mojej Kuchni Lubię