ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:677/1309)

.842. jaglanka w ricottcie 111

tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne :) Robiłam kiedyś coś podobnego, ale zamiast

breakfast of dreams
czekoladowa niedziela #7 - sernik dyniowy na kakaowym biszkopcie 174

oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, przesiewamy mąkę i kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni, gęstego i suchego – najlepsze będzie z dyni hokkaido

chili & sugar
Chleb Dukana III 170

szczypcie), pieprz, sól oraz cebulę i dalej miksujemy. W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko. Ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy już). Ciekawostką tego przepisu jest to, że nie dajemy w ogóle płynów

Marder&Marder Manufacture
Tarta z wężymordem 119

rozbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, śmietanę i mleko i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą przy pomocy widelca lub trzepaczki. Jak się ciasto podpiecze to wyjmujemy je z piekarnika i  układamy na nim paski skorzonery i boczek. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową.  Ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej i wkładamy do piekarnika na 30 minut. I powiem wam zupełnie szczerze

Marder&Marder Manufacture
Babka piaskowa z majonezem 204

dodając po jednym żółtku i po trosze cukru. Obie mąki mieszam przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej. Następnie dodaję po łyżce majonezu ciągle ocierając. Masło roztapiam i dość gorące wlewam do ciasta. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 30-35 min. Upieczoną odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Gulasz z wołowiną, marchewką, dynią i pieczarkami oraz kluski śląskie 166

mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wyrabiamy dłońmi. Nie powinno to trwać zbyt długo, jedynie kilka chwil. Następnie nabieramy w dłonie porcję masy ziemniaczanej i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i tworzymy w niej dziurkę. Tak postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze

Mango Papaja
Otrębowe placuszki z truskawkami 153

ustawiamy na gazie i na małym ogniu podgrzewamy aż będzie gęste (użyłam teflonowej patelni), musi być gęste a nie płynne kiedy masa wystygnie dodajemy jajko, dokładnie mieszamy teflonową patelnię przecieramy olejem ryżowym i smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden placek) na małym ogniu, aż będą rumiane z obu stron podajemy z twarożkiem ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffinki cappucino w kremowej czapeczce 159

drugiej misce roztrzepać jajko dodać cukier nierafinowany, cukier wanilinowy, olej, twarożek i maślankę i wymieszać. 3. Zawartość miski z masą „mokrą” przelewamy do suchej i mieszamy łyżką tak, żeby wszystko było wilgotne. 4. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy na środkowej półce 20-25 min w temp 180 C. 5. Wystudzone muffinki dekorujemy kremem i podajemy

Kulinarna Patilogia
Sernik a'la kukułka 158

budynie i jogurt naturalny.  Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową  i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków.  Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze ok 30-40 min. W razie konieczności wierzch

Ciasteczkowy Potwór
Pyszne ciasteczka maślane i test stempelków 162

ekstraktu waniliowego ( w przepisie oryginalnym jest  10 g mielonego cynamonu) szczypta soli Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrób. Mi jak zwykle pomaga mój kuchenny pomocnik. Następnie schłodź ciasto w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i za pomocą wykrawaczki

Wielki apetyt
121. Czerwienie na straganach czyli: zawijane drożdzówki z truskawkami i domowym budyniem waniliowym 258

inaczej będzie się wylewał). Gdy takową otrzymamy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180*C (termoobieg). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Całą powierzchnię smarujemy ostudzonym budyniem, kolejno ostudzoną masą truskawkową i całość sprawnie zwijamy w roladę("rulon"). Podłużny zawijas tniemy na ok.1,5cm. kawałki (powinny wyjść "ślimaczki") (; Zawinięte bułeczki wykładamy

Symfonia Smaków
Kremowy sernik śmietankowy na lekko słonym spodzie z masłem orzechowym 264

papierem do pieczenia. Jeśli będziemy piec w ceramicznej formie, wtedy wystarczy wysmarować ją masłem.  P rzygotowane ciasto wysypać na dno formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i podpiec przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa: 600 g śmietankowego twarogu , 3 żółtka , 1/2 szklanki drobnego cukru , 1 łyżeczka mąki pszennej(...)lekko spieniona. Przelać do masy serowej i wymieszać. Całość wylać na podpieczony spód.  Formę z sernikiem wstawić do większego naczynia, na dno którego wlać wodę - powinna sięgać do około 2/3 wysokości formy. Można również zamiast tego wstawić na niższy poziom piekarnika szerokie naczynie wypełnione wodą. Parująca podczas pieczenia woda zapobiegnie wysuszeniu sernika.  Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pełnoziarnisty jabłecznik 189

szklanki oleju - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 średniej wielkości jabłka - mielony cynamon Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodawać powoli olej, ciągle miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać plastry (średniej grubości) jabłka, delikatnie dociskając. Całość posypać cynamonem Piec 40-50minut

CookYourself
Babka wielkanocna + film 175

miękkie masło, dodajemy oddzielone od białek, żółtka i całość ucieramy. Cały czas ucierając dodajemy cukier oraz  sok z cytryny. Do masy jajeczno- maślanej wsypujemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite na sztywno białka przekładamy do miski z ciastem i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gdy wszystkie składniki

Smakowite Dania
Placki ziemniaczane z jabłkami + film 160

ziemniaki. Do ziemniaków wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy masło i wszystko dobrze ucieramy mikserem. Do jednolitej masy ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane ze skórki jabłka a następnie łączymy je z ciastem dokładnie mieszając. Łyżką formujemy małe placki i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączamy

Smakowite Dania