Mięso mielone w cieście francuskim 191mięsa dodajemy namoczoną i wyciśniętą bułkę, jajka, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy masę mięsną. Z masy zmoczona dłonią formujemy kule. Wielkość dowolna , ale nie za duże. Raczej takie jak na kotlety , tylko nie spłaszczamy. W środek każdej wkładamy oliwkę. Z ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby. Płaty ciasta smarujemy
W kuchennym oknie Ewy
Cukierkowy Tort z Wafelkami w Czekoladzie 351temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :)Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami.Żółtka miksujemy z drygą połową cukru.Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy szpatułką
Blondynka Gotuje
Makowiec z bezą 394Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się(...)jajek3/4 szklanki cukru1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem.Spód: W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto, ze wszystkich składników na spód. Można to zrobić
Poezja smaku
Ciasto jogurtowe z truskawkami 278Ciasto jogurtowe z truskawkami Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru2 jajka25 g roztopionego masła1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiegotruskawki ( w posiadanej ilości, minimum garść ;)Przygotowanie:Wszystkie składniki przygotowujemy w temperaturze pokojowej.Piekarnik włączamy wcześniej, żeby się nam nagrzał do 180 stopni.Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy(...)roztopione masło - mieszamy łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i nadal mieszamy łyżką. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto.Na wierzchu układamy truskawki ;)Całość pieczemy około 25-30 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe - oczywiście patyczek musi być suchy ;) Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.Gotowe znika w mgnieniu
Lawendowe Niebo
Red Velvet Cupcakes 253Magda , Marta , Marzena , Patryk i Ada ) miałyśmy upiec Red Velvet Cupcakes. Przyznam się szczerze, że to moje pierwsze Red Velvet. Jakoś unikałam pieczenia tego ciasta. Na blogu Dusiowa Kuchnia znalazłam przepis, na którym się wzorowałam, jednak trochę pokombinowałam po swojemu, zamieniłam kilka składników na tekiem które według mnie będą idealnie pasować. Nie wiem(...)mąki i kakao. Czynność powtarzałam do wyczerpania składników. Na końcu dodałam barwnik i zmiksowałam do połączenia się składników. Ciasto powykładałam do papilotek. Piekłam w 175 stopniach przez ok 20 minut. Do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone i wystudzone babeczki udekorowałam masą budyniową z tego przepisu i posypką cukrową domową oraz tęczowym cukrem , również domowym. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotuje
Honeycomb – Słodka Przekąska 173kawałki miodowego karmelu o strukturze plastra miodu. Są miodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu płynnego(...)ogień i gotujemy chwilkę do momentu aż całość nabierze kolor karmelu. Odstawimy z ognia, wsypujemy sodę i energicznie mieszamy. Formę kwadratową 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, uważając gdyż jest bardzo gorąca. Odstawiamy na 1-1/5 h. Całość stwardnieje i będzie gotowa do połamania. The post Honeycomb – Słodka Przekąska appeared first on Made
Made By Mom And Son
Honeycomb – Słodka Przekąska 182kawałki miodowego karmelu o strukturze plastra miodu. Są miodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu płynnego(...)ogień i gotujemy chwilkę do momentu aż całość nabierze kolor karmelu. Odstawimy z ognia, wsypujemy sodę i energicznie mieszamy. Formę kwadratową 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, uważając gdyż jest bardzo gorąca. Odstawiamy na 1-1/5 h. Całość stwardnieje i będzie gotowa do połamania. The post Honeycomb – Słodka Przekąska appeared first on Made
Made By Mom And Son
Truskawkowa kopuła z masą budyniową 199Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ja mam ich tyle, że pomysłów zaraz zabraknie;) Tym razem powstał bardzo prosty i szybki deser, do tego tak
Z miłości do słodkości
Pomarańczowa pychotka z żurawiną 191pieczenia blatu z rantem. Pomyślałam, że wykorzystam ją do zrobienia ciasta-torcika z pomarańczami, bitą śmietaną, pomarańczową galaretką i żurawiną. Ciacho było pyszne!!! Pomarańczowa pychotka z żurawiną Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy, ale ja musiałam ją wykorzystać do czegoś innego 1 szklanka(...)proszkiem do pieczenia, a następnie strużką wlałam olej. Miksowałam tylko do momentu, aż olej się wchłonął – nie za długo. Masę przelałam do przygotowanej formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam ciasto w blaszce, po czym wyłożyłam je na paterę. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do wystudzenia. Żelatynę rozpuściłam
Kuchenne zapiski Edyty
CIASTO MARCHEWKOWE 144powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (u mnie 160 st.). Na zimne ciasto wylewamy(...)powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (u mnie 160 st.). Na zimne ciasto wylewamy
Kuchnia w opałach
Tarta z gruszkami 208jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania(...)minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Masa śmietanowa: 4. Wszystkie
Mała Cukierenka
Tarta z gruszkami 367jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania(...)minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Masa śmietanowa: 4. Wszystkie
Mała Cukierenka
Sernik wiedeński z masłem orzechowym 258masło orzechowe? CTo ciasto zasmakuje Wam na pewno! A zresztą sami oceńcie i dajcie znać! Składniki na sernik orzechowy 7 żółtek 7 białek 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki maki pszennej 100 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki masła orzechowego Garść orzechów włoskich Sposób przygotowania sernika Żółtka wymieszać z cukrem na puszystą masę, dodać ser i trochę(...)oddzielnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek a następnie partiami dodajemy ją do masy serowej. Masę przelewamy do okrągłej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką pszenną. Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto studzimy, a następnie wstawiamy pod przykryciem do lodówki (najlepiej na całą noc). Wierzch ciasta smarujemy masłem orzechowym i posypujemy orzechami
Słodkie Przyjemności
Na pożegnanie lata: sernik na zimno z galaretką 240wiosny... Choć, jako niepoprawna optymistka, postanowiłam prognozom nie wierzyć. Może jeszcze trafi się miły, ciepły dzień, idealny na spacer...? Niemniej, właśnie dziś chciałabym Wam pokazać ostatnie, wybitnie letnie ciasto. Sernik na zimno, oczywiście. Kiedy pojechaliśmy do Polski, Mamunia uraczyła nas sernikiem na zimno. Wiecie, takim tradycyjnym: na biszkoptach, waniliowym, z borówkami i galaretką. Pycha! Lekki i delikatny, podbił podniebienie(...)powodzeniem truskawek. To taka klasyka, która nigdy się nudzi, a smakuje każdemu. Idealne ciasto na pożegnanie lata... Sernik z borówkami na spodzie z płatków kukurydzianych Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 125 g płatków kukurydzianych 60 g masła 50 g miodu masa serowa: 600 g serka kremowego 6 listków żelatyny ziarenka z 1 laski wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z papierówek 351widelcem i wstawić do piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż zrobi się lekko złotawe i ciemniejsze na brzegach. Kiedy ciasto się już podpiecze, wyjąć je na deskę razem z foremką, oprószyć lekko bułką tartą i wyłożyć na nie masę jabłkową. Następnie ubić schłodzone białka na najwyższych obrotach, jak piana będzie już sztywna po trochu wsypać słodzidło, nieustannie ubijając(...)posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami na mniejsze kuleczki. Ciasto wstawić do piekarnika z temperaturą
Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik puszysty 25081180st. Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki na kruchy spód. Początkowo, siekamy całość nożem, resztę szybko wyrabiamy rękami. Ciastem wylepiamy dno i boki formy. Pieczemy przez około 15 minut, aż spód się zrumieni. W bardzo dużej misce miksujemy na gładką masę ser, wszystkie żółtka, cukier waniliowy oraz budynie. Cały czas miksując po troszku dolewamy olej. W osobnym naczyniu ubijamy
Gotowanie moimi oczami