ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:667/1309)

Klasyczny biszkopt na roladę 168

stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy w rulon bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia, Wtedy mamy pewność, że przy zwijaniu rolady z masą, biszkopt nam nie popęka. Skomentuj

MamaOskarka
Czekoladowy biszkopt na roladę 110

stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy w rulon bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia, Wtedy mamy pewność, że przy zwijaniu rolady z masą, biszkopt nam nie popęka. Skomentuj

MamaOskarka
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 233

BISZKOPT CZEKOLADOWY: - 6 jajek, - 1 szklanka cukru, - 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład), - mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego, SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: - 330 ml śmietany 30%, - 300 g sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone, - 3  łyżeczki żelatyny, - pół opakowania cukru(...)godziny. WYKONANIE POLEWY: Podgrzewamy śmietanę, wrzucamy pokruszoną czekoladę, dodajemy kakao, trzymamy na ogniu, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Halo! Nie podjadamy!!! :) Na wystudzony dolny blat biszkoptowy wykładamy schłodzoną masę serową. Posypujemy owocami. Nakładamy blat numer 2, oblewamy polewą. W tortownicy wkładamy do lodówki. Zdecydowanie musi w niej postać. /Sernik kroimy nożem moczonym we wrzątku. Jeśli jakimś cudem, on przeżyje

Wypisz Wymaluj
łatwe,smaczne pomarańczowe ciasto z kremem śmietanowym... 151

opakowanie 4 pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę - całe jajka "L", aromat, cukier, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata, ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i mikserem wymieszać na gęste ciasto płaska forma silikonowa 26 cm z kominkiem - rozsmarować ciasto i powkładać w ciasto obrane większe cząstki pomarańczy w piekarniku postawić

W Mojej Kuchni Lubię
Babka piaskowo - cytrynowa 270

pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do utartej masy dodajemy ubite białka. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą bądź kaszą manną. Do formy wlewamy ciasto i pieczemy. Czas pieczenia: 30 minut dół, następnie 25 minut góra i dół w temperaturze 200 C. Sprawdzamy wykałaczką jeżeli ciasto

Niezły Młynek
Ciasto Cygan. 154

rozpuszczamy sodę i wlewamy do jaj, miksujemy. Mąkę mieszamy z cynamonem i kakaem i przesiewamy do masy jajecznej, nadal miksujemy. Następnie dolewamy olej, mieszamy i na końcu dokładamy dżem (najlepszy jest swojski z dużą ilością owoców, ale kupny pewnie też da radę). Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut i sprawdzamy patyczkiem

Rozpustne gotowanie
Francucka tarta rabarbarowa 152

pracy robota) dolać 1 - 2 łyżki zimnej wody.  Szybko zagnieść ciasto.  Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Przygotować krem.  Podgrzać mleko z odłożonymi ziarnami wanilii.  W misce ubić żółtka  z mąkami i cukrem, aż powstanie jasna masa.  Nie przerywają ubijania powoli wlewać gorące mleko (mleko ma się(...)zrobić prze sitko).  Postawić na średnim ogniu i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.  Przelać do czystej miski i nakryć folią przezroczystą tak, aby nie powstał kożuch.  Odstawić do wystudzenia na minimum 1 godzinę (maksymalnie 2 dni). Wyjąć ciasto z lodówki i ogrzać.  Rozwałkować na grubość ok 1 - 2 mm i wymiary nieco większe

Sto kolorów kuchni
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 308

cytryny Przygotowanie: D aktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę.  Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki.  Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać

głodny alergik
Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym 141

Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ). Pieczemy w 240 stopniach C, przez 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła. Takie same koła wykrawamy z andrutów. Układamy torciki wg schematu: andrut

kolorowotorcikowo
Ciasto na oliwie z prażonymi ziarnami pszenicy 139

połączeniem odważnym, ale idealnym strzałem w 10! Jeśli boicie się tego połączenia, lub nie lubicie cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką lodów waniliowych. 'ciasto oliwkowe z prażonymi ziarnami pszenicy' Składniki: - 3 jajka - 2 szklanki cukry - 300 ml oliwy z oliwek - użyłam Oliwy Extra Vergine ORIGINALE, marki Bertolli * - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki(...)Dodać skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier. Powoli dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania, dodać sok z połowy cytryny (drugą połowę zachować do kremu). Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy/tortownicy (piekłam w formie do brownie). Piec ok. 1h w 160C (z termoobiegiem) lun 180C (bez termoobiegu

CookYourself
Murzynek z serem i kokosem 154

sera - 200 g wiórków kokosowych - budyń śmietankowy Wykonanie: Ciasto- 3 białka ubić na pianę,a 3 żółtka utrzeć z szklanką cukru. Masło roztopić i wystudzić.Cukier waniliowy,mąkę,proszek do pieczenia  oraz kakao połączyć najpierw z żółtkami i masłem, a na koniec z  ubitą pianą. Masa serowa- ser,3 żółtka(...)szklanki cukru pudru i budyń wrzucić do  miski i ubić mikserem na jednolitą masę. Masa kokosowa-  3 białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier ubijać tak długo ,aż cukier się rozpuści.Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę. Na wierzch układać w szachownicę na przemian raz ser raz kokos. Piec

magiczna kuchnia Kasi
Babka Cytrynowa 126

Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!"Składniki:4 jajka200 g masła1 szklanka cukru2 szklanki mąki100 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z jednej dużej cytryny15(...)cytryny.W oddzielnej misce wsypujemy mąkę, ścieramy skórkę z jednej cytryny i dodajemy proszek do pieczenia.Do masy jajecznej dodajemy miękkie masło - miksujemy, a następnie wsypujemy suce składniki. Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut.Studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 326

spróbować smak, jeśli jest mało aromatyczny, dodać resztę musu, podgrzewać jeszcze chwilę ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta, wtedy zdjąć z ognia - do ciepłego kremu dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać do jego rozpuszczenia się - krem ostudzić i schłodzić w lodówce CIASTO KRUCHE - przesiać mąkę, dodać cukier, sól i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto(...)najlepszą konsystencję i smak. Co do walorów smakowych, ciasto kruche jest mocno maślane, natomiast krem rabarbarowy nie jest wcale kwaskowaty jak łodygi rabarbaru, a dość mocno słodki. Jeśli chcielibyście osiągnąć bardziej rabarbarowy smak, proponuję poeksperymentować z ilością dodanego do curdu cukru, jednak nie jest to mus ani galaretka rabarbarowa i dodatek masy żółtkowej z cukrem łagodzi kwaskowatość rabarbaru

Smakołyki Bereniki
Tort makowy z kremem jajecznym 374

tartą, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy

Poezja smaku
Świąteczne markizy 194

miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię.  Wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka, a następnie stemplujemy na nich choinki lub inny wzór(...)przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka i sklejamy

Kulinarne przygody Gatity