ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:657/1309)

Pierniczki w czekoladzie 158

kakao małe opakowanie kremówki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy gorący miód i mieszamy. Dosypujemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką ciasto Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy

Luźna Kuchnia
Baranek Wielkanocny 188

ostudzić. W między czasie jajka, żółtko, cukier do wypieków, cukier waniliowy ubić na białą puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Do masy jajecznej dodać masło i mąki, delikatnie wymieszać. Formę na baranka wysmarować masłem, wypełnić ciastem. Baranka piec najpierw przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie przykryć odsłoniętą część baranka folią i piec go przez 15 minut

Krakowskie smaki Ani
Pączki ziemniaczane 533

ziemniaki odparować, jeszcze mocno ciepłe rozdrobnić na purée, dodać masło, wymieszać, aż tłuszcz się rozpuści - do purée wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać - do masy dodać rozbełtane jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, spirytus oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto powinno być miękkie, lekko klejące, jednak różni się w strukturze od typowego ciasta drożdżowego - UWAGA! ciasto nie wymaga rośnięcia - z ciasta odrywać

Smakołyki Bereniki
Babeczki tiramisu 128

Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka.                         Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac.                                            Piec

w mojej kuchni
Babeczki tiramisu 130

cukier i dalej ucierac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do polaczenia sie skladników po kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac, wystudzic na kratce. Krem smietankowy

w mojej kuchni
Cytrynowe babeczki z mikrofali 213

pianę z białka i kilka kropel aromatu. Dokładnie i delikatnie mieszamy, aby piana ładnie się połączyła ze składnikami ale nie opadła. Gotową masę przelewamy do papilotek, na nią dajemy ok. pół łyżeczki dżemu i przykrywamy warstwą ciasta  - powinno sięgać do połowy papilotki. Ustawiamy maksymalną moc mikrofalówki na 1-3 minuty (w zależności od mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta

KasiekGotuje
Czeski gulasz piwny 152

kminkiem Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach razem z cebulami. Porządnie odciskamy nadmiar soku z przetartej masy. Doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy tyle mąki, żeby scaliła placki, ale żeby ciasto nie było twarde. Konsystencja ma przypominać gęstsze ciasto naleśnikowe. Smażymy na oleju na złoto z obu stron

Pyry na Gaz
Placek bananowo - jabłkowy 173

jajka 175g masła lub margaryny 2 jabłka 2 banany 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta. Sposób wykonania: Margarynę roztopić na małym ogniu i wystudzić. Jajka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masa jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszać, pod koniec cały czas mieszając, dodawać stopniowo rozpuszczony i schłodzony tłuszcz. Jabłka

Na słodko lub wytrawnie
Cantuccini czyli ciasteczka z migdałami 101

hansi-theme-font:minor-latin;} Migdały uprażyć lekko na patelni i pokroić na spore kawałki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, sodę i ekstrakt. Wymieszać. Dodać skórkę z pomarańczy i migdały. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, podsypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 3 wałeczki

maniapieczenia
Fondant czekoladowy z wanilią i nutą chilli. 154

Miałem strasznie ciężki tydzień. Było na tyle pracowicie, że nie miałem chwili na przygotowanie czegokolwiek. Nadszedł w końcu upragniony weekend i mogę się wyżyć kulinarnie.Dziś

BaRepas
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 203

wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni.Do

Anioły w kuchni
Racuchy drożdżowe 159

   Dawno, dawno temu...wśród dwunastu potraw wigilijnych nie mogło zabraknąć drożdżowych racuchów.Dziś spróbujemy odtworzyć zapomniany przepis, bo smak jest niepowtarzalny.Składniki:-2 dkg

Maminek kulinarny
Lebkuchen 316

misce.W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy.Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i  cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości

Smakowity Blog Kulinarny
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1377

pieprzem kurczaka. Ostudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Na ciasto wyłożyć równomiernie pory, na wierzchu kawałki kurczaka. Jajka roztrzepać, dodać kremówkę, wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem, zalać tartę. Na wierzch zetrzeć ser, posypać gałką.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Podawać na ciepło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiano - cynamonowe. 143

masę, dodać cukier puder i dalej zmiksować potem dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania