zagotować. Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, cukier kryształ wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do gotującego się przecieru i dobrze wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Lekko przestudzony budyń pomarańczowy i żółtka dodawać do masy maślanej.Krem powinien być puszysty, ale będą wyczuwalne cząsteczki pomarańczy. Można dodać kilka kropli aromatu dla podkreślenia zapachu pomarańczy. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić
talerz przyjemnościłyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt ciemny: 3 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier wanilinowy kostka masła Dodatkowo: dowolna galaretka posypka kolorowa Jak to zrobić? Biszkopt(...)minut w temp. 180 C Masa budyniowa : Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica " Biszkopt jasny i ciemny
Różne smaki w kuchni700g gęstego sera (używam Juliko) - 84g miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy bez cukru (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 5 jajek ( osobno białka i żółtka ) - 2 białka (które pozostały od kruchego ciasta) - 175 g ksylitolu lub cukru (ja lubię dodawać do sernika ksylitol w połączeniu z cukrem trzcinowym) - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej(...)wody) wymieszać z proszkiem budyniowym, nadmiar strzepnąć (dodać ze skórkami do masy serowej). Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać łyżkami ksylitol (i/lub cukier). Masę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodałam omączone rodzynki i delikatnie przemieszałam. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z dodawaniem rodzynek do ciast, następnym razem chyba wyłożę część ciasta, rozsypię
Smaczne Zdrowełyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt ciemny: 3 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier wanilinowy kostka masła Dodatkowo: dowolna galaretka posypka kolorowa Jak to zrobić(...)minut w temp. 180 C. Masa budyniowa: Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica" Biszkopt jasny i ciemny
Słodkości i nie tylkowzględu na łatwość i szybkość wykonania, a przede wszystkim wyjątkowy smak :) Trzy warstwy krakersów przełożone masą rafaello - co powiecie na takie połączenie? Wg mnie idealne, ponieważ dzięki słonym krakersom ciasto nie jest zbyt słodkie. Polecam serdecznie - niebo w gębie, a do tego nie namęczycie się w kuchni :) Składniki: 2 żółtka 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki(...)masła (ciągle miksując) dodawać stopniowo wystudzoną masę budyniową. Na koniec dodać 150 g wiórków kokosowych, wymieszać. 4. Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć krakersami. Na krakersy wyłożyć 1/3 masy rafaello, na masę - warstwę krakersów, na krakersy ponownie 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać resztą wiórków kokosowych. 5. Gotowe ciasto włożyć do lodówki
Domowa Cookierenka Agismaku brzoskwini i marchwi 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mączki ziemniaczanje 2 łyżki cukru Masa galaretkowa 2 puszki brzoskwini w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dekoracje owoce: winogrono, mandarynki, kiwi 1 galaretka pomarańczowa Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnik i na niej ułożyć(...)brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta. Odlać 3/4 szklanki soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i mączkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, gotując budyń. Jeszcze gorący wylać na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Masę jeszcze gorącą przykryć druga połówką biszkoptu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki przygotować zgodnie
Jadło i czytadłoręcznie lub przy pomocy miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta wrzucam do miski. Kiedy widzę, że ciasto jest już prawie zagniecione, składniki przekładam na blat i zagniatam do reszty rękami. Uważam że jest to najlepsza metoda na ciasto kruche. Ograniczamy w ten sposób kontakt ciasta z dłońmi , dzięki temu będzie ono bardziej kruche, a my zaoszczędzimy sporo(...)zagniatamy szybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy nim dno i boki blaszki. Nakłuwamy widelcem, bo powietrze miało ujście. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wykładamy wierzch ciasta papierem
Mania GotowaniaPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: W garnku umieszczamy szklankę wody i 100 g masła. Podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Dodajemy szczyptę soli. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i odejdzie od ścianek garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy stopniowo jajka i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Połowę ciasta przekładamy na blaszkę 20x30(...)całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową. Nie musimy dodawać całego budyniu - jedynie do pożądanej konsystencji (ja dodałam ok. 3/4 masy). W tym momencie należy bardzo uważać, żeby masa się nie zważyła. WYKOŃCZENIE: Na jeden blat wykładamy grubą warstwę kremu, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Wkładamy na godzinę
My Culinary Artprzesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przy pomocy np. szklanki wycinamy w nim kółka. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki mąki(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. składniki n a poncz: 2-3 łyżki kawy 200 ml gorącej wody wykonanie: Kawę zaparzamy wodą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. wykonanie ciasta: Na deseczkę lub do blaszki wkładamy jeden biszkopt kakaowy, nasączmy go 1/2 ponczu. Smarujemy 1/2 masy. Wykładamy
Domowy Smak Jedzeniaksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa: -0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru(...)proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód Dodatkowo: - Puszka brzoskwiń( najlepiej mieć słoik własnych, bez cukru) - 1 szkl. cukru trzcinowego - 5 białek Brzoskwinie odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie
Smaczne Zdrowetłusty czwartek (23 lutego). Dawniej pączki nadziewano mięsem, głównie słoniną i boczkiem. Pączki na słodko rozpowszechniły się w Polsce dopiero w XVI wieku. Nadziewamy je marmoladą, dżemem, czekoladą, masą budyniową, orzechową, makową, serową, advocatem – jednym słowem – czym kto lubi. Dla tych co nie liczą kalorii… i nie tylko. Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą. Składniki: - 500 g mąki luksusowej(...)ciasto będzie odchodziło od miski (ok. 10 minut). Wlewamy masło i dalej wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie dosypujemy mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy. Odważamy porcje ciasta (można rozwałkować
mojewypiekiinietylkoKrem budyniowy: 800 ml mleka 5 łyżek cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (2x40 g) 300-400 g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Przygotowanie: Ciasto parzone: Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić(...)ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić. Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną lub grubą końcówką i wyciskać podłużne kształty o długości ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy- podczas pieczenia mocno rosną! Piec w 200 st.C przez
Nastoletnie Wypiekaniekonfitura sałatka owocowa w wersji luksusowej - lody Przepis na placki twarogowe: Twaróg, żółtka, proszek budyniowy, cukier, otartą skórkę, sodę, ekstrakt waniliowy, sól - dobrze wymieszać. Rodzynki sparzyć, odcedzić i osuszyć. Dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Smażyć na wolnym ogniu rumiane placuszki. Placki trudno przewrócić na drugą stronę
Rodzinka w kuchniPieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. W razie gdyby ciasto wyrosło nierówno (bo tak mi się zdarzyło) - wystarczy przeciąć nożem wystające nierówności. masa sernikowa 1 kg sera sernikowego 200 g jogurtu naturalnego 2 tabliczki białej czekolady 40 g proszku budyniowego waniliowego cukier z prawdziwą wanilią (ok. 16 g) 1/3 szkl. ksylitolu 2 białka jajek szczypta
Kuchnia Ellieprzesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200 g masła
Domowy Smak Jedzeniaprzesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200 g masła
Domowy Smak Jedzeniaprzez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś" 2 budynie śmietankowe 40g bez cukru 1 budyń śmietankowy
Walijskie Pichcenie