ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:138/264)

Placki twarogowe z rodzynkami 269

konfitura sałatka owocowa w wersji luksusowej - lody Przepis na placki twarogowe: Twaróg, żółtka, proszek budyniowy, cukier, otartą skórkę, sodę, ekstrakt waniliowy, sól - dobrze wymieszać. Rodzynki sparzyć, odcedzić i osuszyć. Dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Smażyć na wolnym ogniu rumiane placuszki. Placki trudno przewrócić na drugą stronę

Rodzinka w kuchni
Sernik z białą czekoladą i jagodami 192

Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. W razie gdyby ciasto wyrosło nierówno (bo tak mi się zdarzyło) - wystarczy przeciąć nożem wystające nierówności. masa sernikowa 1 kg sera sernikowego 200 g jogurtu naturalnego 2 tabliczki białej czekolady 40 g proszku budyniowego waniliowego cukier z prawdziwą wanilią (ok. 16 g) 1/3 szkl. ksylitolu 2 białka jajek  szczypta

Kuchnia Ellie
ciasto powiew jesieni 532

przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200 g masła

Domowy Smak Jedzenia
ciasto jesienne 494

przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200 g masła

Domowy Smak Jedzenia
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 223

przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta).  Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś"   2 budynie śmietankowe 40g bez cukru  1 budyń śmietankowy

Walijskie Pichcenie
,,Ciasto 3 bit na biszkopcie’’ 338

jednym żółtku, miksując do uzyskania puszystej masy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając masę szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 160 – 170 °C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt przez 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i pozostawiamy do wystudzenia. masa budyniowa: 3 budynie śmietankowe 6 łyżek cukru(...)powstania gładkiej aksamitnej masy. Tak przygotowaną masę budyniową rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Na przygotowanej masie układamy warstwę herbatników, które powinny być ułożone ciasno jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę kajmakową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi bita śmietana. masa śmietanowa: 600 ml śmietany

Podróż w kulinaria
Ciasto Pawi ogon 145

śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyciągamy jedną część ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto  układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min aż ciasto będzie złociste.  Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na wielkość(...)połowę masy budyniowej, następnie na masie układamy rolady.  Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć to wlewamy je między rolady. Gdy galaretki zastygną to nakładamy pozostałą masę. Następnie układamy okrągłe biszkopty. Do rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy śmietankę. Rondel ustawiamy na małej mocy palnika i rozpuszczamy czekoladę, przez cały czas mieszając. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą

kulinarne odsłony pati
Śliwkowiec 209

proszkiem, kakao oraz żółtka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm  35 cm i pieczemy w 180 C przez około 30 minut. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Drugą szklankę mleka wraz z cukrami zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy budynie, mieszamy i chwilę gotujemy. Budyń zestawiamy i cały czas mieszając dodajemy żółtka. Masę odstawiamy do wystudzenia(...)masy budyniowej. Resztę masy budyniowej wykładamy na wierzch biszkopta. Na budyniu układamy śliwki kalifornijskie ( moczone przez 1 godzinę w ciepłej wodzie a następnie odsączone). Galaretkę rozpuszczamy w połowie porcji wody podanej na opakowaniu. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kompieli wodnej, dodajemy do niej resztę masła, śmietanę oraz lekko tężejącą galaretkę. Czekoladową masę przekładamy na wierzch ciasta i odstawiamy go w chłodne

Zainspirowana w kuchni
Wiosenny sernik z mascarpone 321

pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie. Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto od Michela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich ). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża w smaku(...)zachowają ładny wygląd. Sernik wyszedł naprawdę pyszny, delikatny, lekko budyniowy w smaku. Pyszności. Koniecznie musicie spróbować. Sernik z mascarpone i owocami w kruchym cieście Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 500 g serka mascarpone 150 g mleka skondensowanego słodzonego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowiec – bez pieczenia 721

Lubię ciasta bez pieczenia. Są proste, szybko się je przygotowuje i raczej zawsze dobrze smakują. Tak samo jest i z tym deserem. Jest słodko-kwaśny. Orzeźwiający. Mojemu synkowi szczególnie przypadła do gustu śmietanowa pianka. Dobre na lato, ale smakuje też i zimową porą:) Masa budyniowa: 750 ml soku pomarańczowego 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 łyżka mąki(...)soku pomarańczowego wlewamy do dużego rondelka o grubym dnie. Dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym soku rozrabiamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszankę tą wlewamy na gotujący się sok. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym powstały budyń rozprowadzamy na ciasteczkach. Wyrównujemy. Rozkładamy drugą warstwę ciastek. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy

Smaki Na Talerzu
Sernik z polewą karmelową 148

namawiam Was na wypróbowanie tego przepisu. Ciasto jest na spodzie z herbatników, z kremową masą serową, gdzie mi jeszcze było mało, musiałam przyozdobić go polewą karmelową. Zapewniam że, na jednym kawałku nie poprzestaniecie.  Bazowałam na przepisie od  Pieczarki Mysi . Składniki na spód 200 g herbatników 90 g masła masa serowa 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie(...)miski wbić całe jajka, dodać cukier i proszek budyniowy, zmiksować na puszystą masę. Dodawać porcjami twaróg i śmietankę, miksować na największych obrotach. Masę wlać na ciasteczkowy spód. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przez 20 min, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec przez ok. 70 min. Studzić ciasto w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.  Polewa karmelowa - cukier

pink envelope
Babka budyniowa 344

białek - żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę - do masy żółtkowej dodawać na przemian proszek budyniowy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietankę oraz ekstrakt waniliowy, miksując na wolnych obrotach lub mieszając szpatułką - z białek ubić sztywną pianę, dodać ją w 2-3 ratach do ciasta, delikatnie wymieszać - formę wysmarować masłem i oprószyć mąką - ciasto przełożyć do formy

Smakołyki Bereniki
Delikatny sernik z malinami na spodzie brownie (bez laktozy) 160

papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać serek wiejski oraz ksylitol i miksować przez kilka minut do uzyskania gładszej konsystencji, wlać mleko. Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę. Żółtka dodać do sera, wsypać proszek budyniowy i zmiksować wszystkie składniki(...)białek. Wylać na podpieczony spód, na wierzch wysypać równomiernie maliny. Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i przestudzone ciasto wyłożyć po godzinie. Przechowywać w lodówce. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Mlekovita – najlepsza na każdą porę dnia Artykuł Delikatny sernik z malinami na spodzie brownie (bez laktozy) pochodzi z serwisu

Fitkot
MINI SERNICZKI Z GRUSZKĄ 173

budyniowego - gruszki tyle ile kokilek Masło ucieramy robotem na puch, dodajemy cukier puder. Biały ser, jajka i masę z masła umieszczamy w misce i miksujemy ręcznym blenderem. Kokilki wysmaruj masłem  ustaw w niej obraną i wydrylowaną gruszkę, wlej masę serową. Pieczemy na złoty kolor przez 40 minut temp. 180 stopni C Studzimy i można się zajadać! Idealne mini ciasto

SMYKWKUCHNI
Raffaello 130

masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzony przekroić na pół. Spód skropić wiśniówką. Składniki na masę budyniową: 1 budyń śmietankowy 1/2 l mleka 1-2 łyżeczki cukru 1/3 kostki masła Wykonanie: Budyń

Trufelkowo
Eklerki 162

minut w piekarniku nagrzanym do 200°C ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Eklerki powinny być dobrze wypieczone z wierzchu i chrupiące. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Krem budyniowy : Żółtka wraz z cukrem utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać obie mąki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Mleko zagotować z ziarenkami

Opowieści z piekarnika
Sernik dyniowy z polewą kajmakową 161

małym ogniu gotować z małą ilością wody, uważając ,aby się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku

Różne smaki w kuchni
Fale Dunaju z gruszkami i galaretką 181

wystudzonego ciasta. Dobrze jest "pomóc" galaretce dostać się w szpary pomiędzy gruszki a ciasto (gruszki podczas pieczenia nieco się kurczą). Wstawiamy do lodówki.  3. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładką masę. Masę budyniową wykładamy na galaretkę. Dekorujemy polewą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny

Na Ciasteczkowych Papierach
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką 390

mieszać. Gęsty budyń pozostawić do ostudzenia. Masło wraz ze zwykłym cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Tężejącą galaretkę wylać na upieczone i ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka będzie już prawie stężała, wyłożyć na nią krem budyniowy. Wierzch ciasta posypać startą mleczną czekoladą (lub jak kto woli – polewą czekoladową). Smacznego

Kulinarne Przeboje
Torcik kawowo-orzechowy 411

wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Stale ubijając dodawać po łyżce do masy jajecznej. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 15 minut. Krem: 500ml mleka zagotować, proszek budyniowy rozpuścić w 250ml mleka, ugotować budyń i ostudzić. Kawę zalać 50ml wrzącej wody, dokładnie

Zapiski Młodej Żony