ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:139/264)

Raffaello 130

masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzony przekroić na pół. Spód skropić wiśniówką. Składniki na masę budyniową: 1 budyń śmietankowy 1/2 l mleka 1-2 łyżeczki cukru 1/3 kostki masła Wykonanie: Budyń

Trufelkowo
Eklerki 162

minut w piekarniku nagrzanym do 200°C ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Eklerki powinny być dobrze wypieczone z wierzchu i chrupiące. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Krem budyniowy : Żółtka wraz z cukrem utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać obie mąki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Mleko zagotować z ziarenkami

Opowieści z piekarnika
Sernik dyniowy z polewą kajmakową 161

małym ogniu gotować z małą ilością wody, uważając ,aby się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku

Różne smaki w kuchni
Fale Dunaju z gruszkami i galaretką 181

wystudzonego ciasta. Dobrze jest "pomóc" galaretce dostać się w szpary pomiędzy gruszki a ciasto (gruszki podczas pieczenia nieco się kurczą). Wstawiamy do lodówki.  3. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładką masę. Masę budyniową wykładamy na galaretkę. Dekorujemy polewą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny

Na Ciasteczkowych Papierach
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką 390

mieszać. Gęsty budyń pozostawić do ostudzenia. Masło wraz ze zwykłym cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Tężejącą galaretkę wylać na upieczone i ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka będzie już prawie stężała, wyłożyć na nią krem budyniowy. Wierzch ciasta posypać startą mleczną czekoladą (lub jak kto woli – polewą czekoladową). Smacznego

Kulinarne Przeboje
Torcik kawowo-orzechowy 411

wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Stale ubijając dodawać po łyżce do masy jajecznej. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 15 minut. Krem: 500ml mleka zagotować, proszek budyniowy rozpuścić w 250ml mleka, ugotować budyń i ostudzić. Kawę zalać 50ml wrzącej wody, dokładnie

Zapiski Młodej Żony
Fit tarta jabłkowa 145

najlepiej ręką. Powstałym ciastem wylepić dno i boki blachy do tarty o średnicy 26-28 cm. 4 . Obrać jabłka. Obrane pokroić w kostkę o wymiarach około 1-1,5 cm. Jabłka oprószyć cynamonem i cukrem trzcinowym i przełożyć do blachy. 5 . Jajka wymieszać rózgą lub mikserem -  na wolnych obrotach, z proszkiem budyniowym i odżywką białkową. Masę jajeczną wylać

kolorowotorcikowo
Chałwowiec 162

Kolejna propozycja na pyszne ciasto z kremem, tym razem dla miłośników chałwy. Fajny puszysty biszkopt jest z dodatkiem budyniowego proszku i o dziwo pięknie mi wyrósł. Krem z chałwą przygotowany na bazie kremu budyniowego. Wystarczy biszkopt przekroić i przełożyć kremem.  składniki: biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 3 budynie czekoladowe bez cukru ( na 0,5 l mleka ) 1 łyżka(...)zagotować z cukrem. Gdy mleko sie zagotuje wlać rozmącony proszek budyniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Chałwę pokroić na małe kawałki i zmiksować mikserem aby ją jak najbardziej rozdrobnić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie partiami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać chałwę i dokładnie zmiksować. Złożenie ciasta Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć

Monia miesza i gotuje
Sernik z brzoskwiniami 118

ciasta pomiędzy którymi znajduje się kremowa masa serowa i słodkie, soczyste brzoskwinie. Do jednej (lub nawet dwóch, wedle uznania) warstwy ciasta możemy dodać kakao, a wierzch posypać cukrem pudrem. Składniki Ciasto 3 szklanki mąki kostka (250 g) margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (jedną trochę większą(...)zmiksować. Dodać zmielony ser oraz proszek budyniowy, dokładnie zmiksować mikserem (nie za długo). Piana 5 białek szczypta soli szklanka cukru brzoskwinie z puszki (odsączone) Brzoskwinie pokroić - każdą połówkę na 4 części. Białka ubić ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Na schłodzony spód wylać masę serową, ułożyć na niej pokrojone brzoskwinie

Słodkie inspiracje
DELIKATNY SERNIK NA KRUCHYM CZEKOLADOWYM SPODZIE, Z MALINAMI 300

miski i umieścić w lodówce. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego sera na serniki (z wiaderka) - 4 jajka - 1,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 250g miękkiego masła - 2 białka pozostawione od kruchego ciasta - 60g mąki ziemniaczanej (lub 1,5 paczki proszku budyniowego) - ok.200-300g mrożonych lub świeżych malin Dodatkowo(...)białka. Całość dokładnie miksujemy do połączenia składników. Można również tak jak w oryginale dodać same żółtka, a na końcu białka ubite na sztywną pianę i delikatnie zamieszać.  Gotową masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy, układamy na masie zamrożone maliny. Posypujemy zimną kruszonką (wyjętą z lodówki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na programie góra-dół ok.65-70 minut. Przed

Smaczne Zdrowe
ciasto "kraina lodu" 148

inaczej niż planowałam to ona i tak była zachwycona. Takie ciasto o lekkiej konsystencji mimo zimowej nazwy będzie idealne także na lato.  *foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt:  2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju na masę budyniową: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej(...)mniejsze kawałki). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką cytrynową. Podzielić masę na połowę. Jedną część wylać na bezy. Do drugiej dodać szczyptę barwnika, wymieszać dokładnie i wylać na poprzednią warstwę. Na górę wylać niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki aby stężało.  Wierzch ciasta udekorować rozetkami z bitej śmietany i cukrowymi ozdobami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik królewski 219

część wkładamy do lodówki, a większą częścią wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Ciasto na spód można wylepić, pokruszyć lub potrzeć na grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek(...)ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy do niego żółtka, budyniowy proszek i po trochu twaróg. Po dodaniu całego twarogu jeszcze chwilę miksujemy, by nie było grudek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łączymy z masą serową, delikatnie mieszając łyżką. Do gotowej masy dodajemy drobno posiekaną skórkę (ja dałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny

Smakowy Raj
"SERNIK" Z MIGDAŁÓW NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY 142

Dodaję mleko  kokosowe, cukier, aromat. Delikatnie łączę z proszkiem budyniowym  i odstawiam na bok. W tym czasie przyrządzam spód. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Mąkę, cukier, proszek rozcieram w palcach z masłem, zagniatam, dodając ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać łyżkę zimnej wody. Powstałym ciastem wylepiam wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20x20cm. Wstawiam

W kuchni Karmel-itki
Sernik z malinami na spodzie brownie 412

ricotty: Wszystkie składniki na sernik (ricottę, jajka, cukier puder i proszek budyniowy) wkładamy do miski i miksujemy do połączenia. Masa powinna być dość rzadka. Wlewamy ją na masę brownie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 40 minut. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Malinowa pianka: Łyżkę galaretki rozpuszczamy w ok. dwóch łyżkach

Poezja smaku
Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem 540

papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka. Krem: Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Gotujemy 3 budynie na mleku (z 750 ml odlewamy ¾ szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy). Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodajemy po łyżce budyń i ucieramy(...)bezy delikatnie ściągamy papier. Składanie: Ostudzony biszkopt równo przycinamy, wyrównujemy ewentualne niedoskonałości ( ja ścinam brązowy wierzch i spód), kroimy wzdłuż, nasączamy ( u mnie sok ananasowy i woda). Jeden płat ciasta smarujemy częścią masy, na masę kładziemy pokrojone ananasy, przykrywamy drugim płatem. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę, przykrywamy bezą kokosową. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze po nocy w lodówce. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Aromatyczne ciasto z rabarbarem i karmelem! 152

CIASTO: SKŁADNIKI: - 220g masła lub margaryny - 5 jaj wiejskich - 120 g cukru pudru - 3 łyżki śmietany lub jogurtu - 150 ml konfitury śliwkowej lub dyniowo-cynamonowej - 350 g mąki pszennej typ 480 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego - 1 łyżka skórki pomarańczowej - 3 łyżki kakao - 1 łyżka proszku budyniowego(...)masy z masłem dodaj proszek budyniowy i ucieraj, dodawaj po jednym żółtku, ciągle ucierając - do mąki dodaj sodę, przyprawy i proszek do pieczenia - dodaj do masy maślanej i ucieraj, dodaj konfiturę i śmietanę, ciągle ucieraj - białka ubij na sztywno i delikatnie wprowadź je do masy maślanej - do wysmarowanej tortownicy przelej połowę ciasta, poukładaj pokrojone na mniejsze kawałki cukierki karmelowe, wylej

SMYKWKUCHNI
Szarlotka z pianką 219

ciasto: 500 g mąki pszennej (może być 1/2 mąki krupczatki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 300 g zimnego masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany masa z jabłek: 2 kg twardych jabłek (antonówka, szara reneta) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny pianka budyniowa: 6 białek 1/2 szklanki(...)posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć na godzinę do zamrażarki, a większy do lodówki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda

Kuchcik gotuje