ciasto (można wcześniej rozwałkować i przenieść na blachę). Piec w temperaturze 170 0 C przez 25 minut (można na raz piec dwie blachy). Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek 2 galaretki agrestowe Wykonanie: Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Masa(...)budyniowa: Składniki: 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki mąki tortowej 250 g masła o temperaturze pokojowej Wykonanie: 1 szklankę mleka wlać do garnka i wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. W pozostałej części mleka rozpuścić budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając pogotować przez chwilę na bardzo małym ogniu. Odstawić
Przepisy Babcikakao. Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut. Składniki na masę: 1 litr mleka 5 łyżek cukru 1 żółtko 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g. masła 4 łyżki masy krówkowej ( puszka 400 g. resztę masy wykorzystamy na wierzch) Dodatkowo(...)masy budyniowej, cały czas miksując. Na koniec dodać 4 łyżki masy krówkowej. Zmiksować żeby składniki się połączyły. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć przygotowaną masę. Przykryć drugim blatem. Resztę masy krówkowej wstawić razem z puszką do rondelka z wodą i podgrzewać, aż masa zrobi się lejąca. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Wierzch ciasta posmarować
Agusiowe smakołykiPrzykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 170*C, wystudzić (najlepiej przez noc). Krem budyniowy: budynie i cukier rozpuścić w połowie mleka. Resztę zagotować, wlać rozrobiony proszek(...)ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje wmiksować do niego masło i zagotować jeszcze raz, krótko do momentu, aż zacznie bulgotać. Nie studzić, gorącą masę podzielić na trzy części i przekładać placki w kolejności: blat miodowy-1/3 budyniu- ser-1/3 budyniu-blat miodowy-1/3 budyniu. Tak złożone ciasto odstawić do wystygnięcia, można nawet odłożyć je do następnego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki i chałwę. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej. Dodatkowo: 300g herbatników, mały słoik powideł śliwkowych, 100g czekolady, 100ml śmietanki 36%, 2 łyżeczki cukru pudru(...)powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Relax time
Z miłości do słodkościbyło grudek). Dodać do gruszek, zamieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawić. Teraz czas na właściwą część pracy nad ciastem. Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć ciasto, połowę zetrzeć na tarce, bezpośrednio na blachę o wymiarach(...)przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Drugą połowę ciasta włożyć z powrotem do zamrażarki. Można je wykorzystać innym razem bądź do innego ciasta z kruchym spodem. Takie ciasto można w zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy. Odsączony jogurt z lodówki przekładamy do miski, razem z proszkiem budyniowym i cukrem. Miksować do połączenia składników. Dodać jajka i ponownie zmiksować
Świat Ciastakostka masła dodatkowo 100ml naparu kawy rozpuszczalnej dżem truskawkowy lub śliwkowy przygotowanie biszkopt upiec w blaszce 24 x 24 (tu akurat mój błąd bo upiekłam w dużej blaszce i ciasto nie jest za wysokie ale kulinarne pomyłki się zdarzają ) Jajka rozdzielamy osobno żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli dodając cukier a potem żółtka, na końcu mąka(...)wlewamy masę budyniową i mieszamy aby się nie przypaliło aż będzie gęsty i odstawiamy i czekamy aż będzie zimny. Masło zmiksować i dodawać zimny budyń a na samym końcu włożyć gęste zaparzone fusy z kawy i masę mamy gotową.Teraz biszkopt przekroić na 2 części i skropić 1/2 naparu kawy rozpuszczalnej potem smarujemy dżemem i dajemy cześć masy ,troszkę zostawiamy
Moje Wyrobyjogurtowej (lub dłużej). Składniki masy jogurtowej: - 1200g jogurtu greckiego (u mnie część była z niższą zawartością tłuszczu) w temp.pokojowej - 280-300g erytrytolu - szczypta soli - 5 białek, w temp.pokojowej - 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (80g) Dodatkowo: - 400g świeżych lub mrożonych malin (lub innych owoców) - mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) do oprószenia ciasta W misie miksera(...)budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać jogurt, powoli, delikatnie mieszając, by białka nie opadły. Blaszkę (u mnie była duża - 37x24cm, ale zazwyczaj piekę w 33x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki (ja ugniatam). Na kruche ciasto wyłożyć całą masę
Smaczne Zdrowefont-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto kruche • 400 g mąki • 50 g cukru • 150 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa • 2 budynie czekoladowe • 100 g masła • maliny Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)lodówki na 30 minut. 2.Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec w 180 st.C przez 15-20 minut, aż się zarumieni 3.Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ale w połowie ilości mleka. 4.Po zagotowaniu dodać masło i roztrzepać, aż się rozpuści. 5.Wylać gorącą masę budyniową na spód do tarty. 6.Wyłożyć
ciemna strona patelnimasa serowa: - 500g sera twarogowego (dałam firmy Juliko- b.gęsty) - 250g mascarpone lub ricotty - 130g ksylitolu (lub cukru) - budyń śmietankowy (40g) lub 40 mąki ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 jajko (dałam 2 mniejsze, ze względu na gęsty ser) dodatkowo: - 400g jagód Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę (i), ksylitol i zagnieść kruche ciasto. Gotowym(...)ok.15 minut. Schłodzoną formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec ok.20 minut , do lekkiego przyrumienienia. Piekłam na programie góra-dół, bez termoobiegu. W misie miksera umieścić twaróg, dodać mascarpone, ksylitol, ksylitol z wanilią, jajko(a) oraz proszek budyniowy (lub mąkę) i dokładnie wymieszać (tylko do połączenia składników). Masę serową wylać na podpieczony (gorący) spód
Smaczne Zdrowenastępnie wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Upieczone ciasto studzimy w formie. KREM: 2 puszki ananasów w plastrach 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki(...)się biszkopt i beza wykładamy papierem do pieczenia lub kilkoma warstwami folii spożywczej. Do formy wkładamy biszkopt, dokładnie nasączamy go ponczem, na wierzch wykładamy masę z ananasem, a na nią wysuszoną, wystudzoną bezę. Tak przygotowane ciasto zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do stężenia. Gotowe! Jeśli chcemy zachować chrupkość bezy, ciasto należy przechowywać w lodówce
Rozpustne gotowaniesławne ciasto siostry Anastazji -Kilimandżaro. Moja wersja odrobinę się różni. Zamiast kremu budyniowego, ciasto przełożyłam bitą śmietaną. Składniki: 6 jajek 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki maki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka zimnej wody. Masa jabłkowa: 1 kg startych jabłek, 1 galaretka (u mnie pomarańczowa) 1 łyżka
Kasia i jej kobiecy światwiórków kokosowych Ciasto: Masło utrzeć ze 100 g cukru na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z 1 budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Dolać 6 łyżek mleka. Mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowym ciastem wyłożyć wysmarowaną wcześniej tortownicę. Z pozostałego proszku budyniowego, mleka oraz 2 łyżek cukru ugotować budyń według wskazówek na opakowaniu. Gdy lekko
My simple kitchenSkładniki na krem budyniowy- pasticcera: v 6 żółtek v 120 gr cukru v 1 cukier wanilinowy v 50 gr mąki pszennej v 1/2 l mleka v sk ó rka cytrynowa lub olejek cytrynowy Ciasto: Ubić masło/margaryn(...)puszysty krem, dodać cukier, dobrze połączyć składniki. Do masy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem i formować z ciasta kuleczki wielkości
Mia Cucina Sofietastopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23x38 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-40 minut. Masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 galaretki (dałam cytrynowe) 1 łyżka masła Jabłka(...)obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondlu roztopić masło i dodać jabłka. Smażyć chwilę, a następnie zdjąć z palnika i wsypać dwie galaretki. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać z mąkami
O kuchni z uczuciemczasu, a chcę przygotować coś słodkiego, sięgam po przepisy na ciasta bez pieczenia. Tak właśnie było w tym przypadku. Czasu mało, a słodkiego się chce :) W większości zabrałam to ciasto do koleżanki, mam nadzieję, że im smakowało. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy (u mnie z nutą wanilii) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 mały(...)rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje. Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać 250 g wiórek, wymieszać łyżką. Blachę (małą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. Posypać resztą wiórek. Najlepiej zostawić ciasto na całą
Kuchnia w opałach