ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:153/264)

3 bit 393

ciasta dodaję warstwę krakersów – ich słony smak jest absolutnie niewyczuwalny , natomiast przyjemnie się komponuje z pozostałymi smakami. UWAGA : PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ. ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ O POŁOWĘ. SKŁADNIKI: ** masa krówkowa – 500 g ** herbatniki – 50 szt ** krakersy – 25 szt ** śmietana 36% – 400 ml ** śmietanfix – 2 op ** czekolada mleczna – 70 MASA BUDYNIOWA : ** mleko

Ostra na Słodko
Wielkanocna Pychotka 178

budyniowy: 1/2 litra mleka 250 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 torebka cukru migdałowego 2 żółtka dodatki: słoik dżemu z czarnej porzeczki płatki migdałowe Ciasto: Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić(...)dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie dżemu. Posypać płatkami migdałowymi. Piec placki ok. 15 minut w temperaturze 150 st. Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko

Kolorowa kuchnia Elki
Karpatka 253

się ona z dwóch blatów przygotowanych z parzonego ciasta oraz przepysznego budyniowego kremu. Oczywiście krem można przygotować na bazie kupnego budyniu ale zapewniam, że o wiele smaczniejszy i nie bardziej pracochłonny jest ten domowy. Karpatka jest wyjątkowym ciastem, dlatego, że za każdym razem wygląda inaczej.  Zapraszam;) Składniki ciasto: 125 g masła szklanka zimnej wody  szklanka mąki  łyżeczka(...)jajka Wykonanie: Masło zagotować razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne utrzeć je z jajkami. Masę podzielić na dwie równe części. Następnie gotowe wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Blaty piec w 200 stopniach przez

Krakowskie smaki Ani
Ciasteczka budyniowe 187

miękkiego masła Miękkie masło miksujemy na najwyższych obrotach robota dodając w trzech turach cukier puder. Gdy masa zmieni kolor na jasny dodajemy połowę mąki przesianej z budyniami. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pozostałą mąkę z budyniem i zagniatamy już ręcznie gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części, wkładamy do woreczków i umieszczamy w lodówce na godzinę. Wyjmujemy jedną porcję(...)kratce. U w a g i: Zamiast budyniu biszkoptowego można użyć inny o dowolnym smaku (oczywiście bez cukru). Jeżeli ciasto będzie lepkie, nie przejmujcie się – takie ma być. Podczas zagniatania ciasta dodałam 1 łyżkę mąki, którą uwzględniłam w składnikach. Ciasteczka budyniowe – do kawy, herbaty, kubka mleka… i nie tylko. Mega kruche i delikatne. Przepis znaleziony na blogu Zjem to! Gorąco

mojewypiekiinietylko
Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce 310

Kakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny wiśnie z nalewki(...)delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy o średnicy 25cm z krążkiem papieru na dnie. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie. Szklankę mleka zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy i wlać

https:KKuchniaMniam
Ciasto ,,Kawoszek''. 477

stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty(...)dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty. 4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku był biszkopt i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka

Izabelawkuchni
Fale Dunaju 2550

Składniki ciasto: 1 kostka margaryny 30 dkg mąki 20 dkg cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa

czarrna od kuchni
Drożdżówki z budyniem 127

utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Nie przerywając miksowania dodać oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną), a następnie pół szklanki wrzącego mleka. Miksować nadal około 1 minuty. Masę budyniową przelać do pozostałego gorącego mleka, dokładnie wymieszać i cały czas mieszając ponownie zagotować. Gotować na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje, średnio zajmuje to około 1 do 2 minut Jak przygotować(...)jajkiem na gładką masę, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, wyrobić

Cztery Fajery
Babeczki ośmiornice 160

jajko Składniki na krem budyniowy: 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 0,5 kostki mleka +żelki ośmiornice, kokos, niebieski barwnik spożywczy, czekolada do rozpuszczenia Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy M&Msy i krótko(...)mieszamy aż pojawią się pierwsze bąbelki. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy połowę zimnego budyniu i miksujemy. Drugą połowę budyniu zjadamy sami lub oddajemy do zjedzenia ;) Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do woreczka i malujemy buzie ośmiornicom. Na zimne babeczki nakładamy krem budyniowy i „maczamy” w niebieskim kokosie. Przyklejamy ośmiornice używając rozpuszczonej czekolady jak kremu. Smacznego

Ciastkozercy
Wiśniak 316

około 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia i otrzymania kremowej masy. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównać. Piec przez około(...)rozpuszczenia. W pozostałym kompocie ( zimnym ) rozprowadzić proszek budyniowy, następnie wlać to do rozpuszczonej galaretki, postawić na palniku i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Mieszanka wyraźnie zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. UWAGA : Masa ma być wystudzona, ale nie może być zimna, gdyż zawiera galaretkę, która wówczas zacznie tężeć i masa nie utrze się dobrze z masłem. Jajka sparzyć

Opowieści z piekarnika
Ciasto Toffi 725

całość. Ciasto i doskonale nadaje się na większe uroczystości. Polecam :) Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)łyżki cukru pudru. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Złożenie: biszkopt kakaowy, masa jasna, wafel, kajmak, wafel, masa kakaowa, biszkopt jasny, czekolada. Ciasto schłodzić

Smakołyki Asi
Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami 116

spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia – budyń i masło muszą być w identycznej, pokojowej temperaturze. Masło utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce budyń nie przerywając ucierania. Chałwę waniliową pokroić na małe kawałki i dodać do kremu budyniowego. Krem podzielić na dwie części - 1/3 i 2/3. Rodzynki sparzyć, odsączyć, wystudzić. Migdały przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem(...)dużej części kremu, wymieszać. Poncz - rum wymieszać z wodą. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ponczem rumowym ( 1/3 z całego ponczu ), wyłożyć połowę kremu chałwowego z bakaliami i nakryć drugim blatem ciasta. Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć resztę kremu z bakaliami. Nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć ponczem rumowym. Całość przesmarować częścią kremu bez bakalii

WSZYSTKO SMACZNE
Masa kajmakowa kakaowa. 174

     Uwielbiam kajmak!!! Słodki, trochę ciągnący, intensywnie mleczny, najlepszy do przekładania wafli i dekorowania mazurków, choć równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kremu

Rozpustne gotowanie
Ciasto z kremem budyniowym, z brzoskwiniami i cytrynową pianką. 591

stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia budyniu cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty(...)ubijamy na sztywno, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku, w zależności czy chcemy mieć słodką czy kwaśną piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki na kilka godzin. 4. Dekoracja i podanie: Ciasto kroimy na kawałki. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nimi każdy kawałek ciasta i podajemy

Izabelawkuchni
Bananowa delicja bez pieczenia 397

Przepyszne i orzeźwiające ciasto nie wymagające pieczenia. Przy dobrze zorganizowanej pracy również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite na letnie upały. Polecam :) duże opakowanie kakaowych herbatników 1 l mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 4-5 bananów bita śmietana i mięta do dekoracji Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy(...)gorącej wody, studzimy i wstawiamy do lodówki aby zaczęła szybciej tężeć. Blaszkę (21x21cm) wykładamy folią i układamy warstwę herbatników. Gdy zobaczymy, że galaretka brzoskwiniowa lada chwila zacznie gęstnieć, przygotowujemy masę budyniową. Zagotować 3/4l mleka, w pozostałym rozpuścić budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, przygotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretki cytrynowe i szybko mieszać aż do rozpuszczenia

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania