ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:162/264)

Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek 182

/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 190g jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub cukru wanilinowego 12g 250g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% Masa jabłkowa: 3 opakowania budyniu

Mała Cukierenka
Ciasto św Jakuba 163

szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na wrzące wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu Złożenie ciasta: połowę budyniu wykładamy na jeden z ostudzonych placków, przykrywamy drugim, wykładamy resztę masy i przykrywamy kolejnym. Dodatkowo

Cynamonowe szczęście
Sernik z jabłkami 111

białka osobno + 3 z ciasta) 250 ml śmietanki 30% 250 - 300 g cukru drobnego do wypieków 2 budynie waniliowe (40 g bez cukru) 1 laska wanilii (ziarenka) 1 Ser mielimy dwa razy. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy śmietanę i zmielony ser. Miksujemy, następnie dodajemy ziarenka wanilii i wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy do połączenia się

kruche babeczki
FALE DUNAJU Z TRUSKAWKAMI 191

aromat arakowy Krem budyniowy: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 łyżka likieru kokosowego 1 margaryna   Dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa WYKONANIE Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy

słodki bratek
Karpatka 141

wystudzenia. 3.   Masa: 3 szkl. mleka zagotować , w reszcie rozpuścić mąki. Wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do puszystości z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu. 4. Wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym i oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie

Nastoletnie Wypiekanie
Włoskie Frittelle di Carnevale 2679

cukrem pudrem i spałaszowane,mmm… najlepsze jeszcze chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na  wypełnienie  pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie(...)wystudzonej masy dodajemy cukier i wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i na tyle gęste, żeby ciężko spadało z łyżki, tworząc długie sople.   Dodajemy olejek cytrynowy. Dzielimy ciasto na pół, do jednej części dodajemy odciśnięte rodzynki. Rozgrzewamy olej  do temperatury 175ºC. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek z ciasta formujemy

Mia Cucina Sofieta
CYTRYNOWIEC 120

nawet się nie obejrzymy, a ciasto już się chłodzi.  SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka 1 białko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru na krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku(...)krem (wszystko ucierałam mikserem :) ). Tak powstałą masę budyniową wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Przygotować piankę cytrynową. Galaretki rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać mascarpone i miksować, aż składniki się połączą. Do powstałej piany delikatnie wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Przygotować polewę. W garnuszku roztopić

Kuchnia w opałach
Ciasto cappuccino z kokosową wkładką wg Siostry Anastazji 733

jakiegoś czasu chodziło za mną jakieś kawowe ciasto. Gdy dostałam do przetestowania przyprawy a wśród nich cappuccino, wiedziałam, że nadszedł czas by upiec to ciasto:) Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt oraz krem maślany o smaku kawowym, przełożone warstwą kokosową. Całość wieńczy odrobina śmietanki i startej czekolady.  Inspiracja Biszkopt: 6 jajek,  120g mąki pszennej,  180g cukru, czubata łyżka kakao(...)125ml mleka utrzeć żółtka z cukrem oraz mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną masę. Stale mieszając, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Ucierając, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kawę rozpuścić w ciepłej śmietanie. Przestudzić i dodać do kremu. Dokładnie wymieszać. Łyżkę cappuccino zalać 1/2 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę cukru

Z miłości do słodkości
Bezglutenowa Wegańska Tarta kokosowa z truskawkami. 160

mleka krowiego, proszku do pieczenia ani produktów glutenowych . Spód to kombinacja mąki gryczanej oraz kokosowej, doprawiony solidną porcją cynamonu. Słodką nutę tworzy ciemny cukier trzcinowy oraz masło daktylowe. Masa iście budyniowa, gładka, aksamitna i bardzo kokosowa. Bazą kremu jest mleko kokosowe, które nie dosyć że jest doskonałą alternatywą dla zwykłego krowiego mleka to jeszcze doskonale pasuje do truskawek. Na koniec(...)mieszając by masa się nie przypaliła. Gotowanie potrwa ok. 5-6 minut. Masa powinna mieć konsystencję gęstą taką jaką ma budyń. Krem przełożyć do miski wierzch wyścielić folią spożywczą co pozwoli nam uniknąć kożucha na powierzchni masy. Schłodzić do temperatury pokojowej. 5. Na schłodzony spód wykładamy masę budyniową wyrównujemy wierzch i kroimy truskawki na ćwiartki. Układamy na całej powierzchni lekko

vaniliowoczekoladowa
Raffaello na krakersach 145

Ciasta na krakersach i herbatnikach to specjalność rodziny mojego męża. Postanowiłam zatem rozszerzyć nieco moje ciastkowe horyzonty ;) Dziś zatem przepis bez pieczenia: Raffaello na krakersach. Z podanych składników zrobiłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm, kremu jest jednak na tyle dużo, że spokojnie starczy na średnich rozmiarów prostokątną blaszkę. Składniki: 3 żółtka 3 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru(...)mąki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę z żółtek dokładnie mieszamy z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotowujemy z pozostałą ilością cukru. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z żółtkami i dokładnie mieszamy – sposób przygotowania jest taki sam jak robienie budyniu. Tzn. gotujemy ciągle mieszając, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Gotową masę budyniową odstawiamy do przestudzenia. Kiedy nie jest

Ciastkozercy
Czy to jeszcze sezon na jabłka...? 167

jabłek, które uwielbiam. Z budyniem cynamonowym, a takiego jeszcze nie jadłam. Wszystko zamknięte w dwukolorowym cieście, z którym nawet ja dałam sobie radę bez problemu. C. stwierdził, że to ciasto jest zupełnie inne od tych, które zazwyczaj piekę. Na ciepło pochłonął dwa spore kawałki, i to tylko dlatego, że więcej nie pozwoliłam. Spróbujcie, u Was też zniknie błyskawicznie. Jabłecznik(...)reszcie dokładnie rozpuścić budyniowy proszek, wymieszać z cukrem i cynamonem. Powoli wlewać mieszankę do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować jeszcze chwilę, zdjąć z palnika, przestudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki budyniowo-piernikowe 183

dłuższego czasu..a jak już zobaczyłam w telewizji w programie Przepis dnia...musiałam zrobić...no i zrobiłam..zaciekawił mnie dodatek cynamonu, przyprawy do piernika no i ugotowanego budyniu do ciasta...Pączki wyszły pyszne..polecam..ja swoje  zrobiłam z wiśniami.. Przepis na takie  pączki i filmik można zobaczyć  tutaj .  1  kg mąki 200 g masła(...)Proszek budyniowy rozrobić w 1/2 szkl. zimnego mleka. 1,5 szklanki mleka zagotować, wlać do niego rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje.Wystudzić.Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z cukrem , zalać ciepłym mlekiem.Dodać łyżkę mąki i wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Do żółtek dodać 1 szkl. cukru i utrzeć na gładką masę. Masło roztopić w rondelku

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami 636

się przepisy z truskawkami. Wiem cena jeszcze dosyć wysoka ale mam nadzieje, że będzie spadać. Ciasto powiem krótko "pychotka". Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej ekologicznej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 750 ml mleka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Krem budyniowy: Z mleka odlać 3/4 szkl dodać żółtka, mąki i zmiksować na gładko. Resztę mleka

Ala piecze i gotuje
Chałwowiec z wiśniami 181

masła – 200 g chałwy waniliowej ( u mnie była mieszanina kilku smaków) – 2 budynie waniliowe bez cukru – 500 ml mleka – 3 łyżki cukru Gdy tylko wstawiamy ciasto do piekarnika szykujemy krem. Nie możemy tez zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu masła z lodówki. Musi być miękkie. W jednej szklance mleka rozpuszczamy dokładnie oba budynie, a drugą zagotowujemy w garnuszku(...)budyń będzie bardzo gęsty. Ściągamy z gazu i studzimy. Gdy budyń będzie już chłodny, wrzucamy do masy miksera masło oraz pokruszoną drobno chałwę. Miksujemy, po chwili oba składniki połączą się tworząc tłustą ale jednolitą masę. Łyżka po łyżce dodajemy masy budyniowej, ciągle miksując, aż składniki się dobrze połączą. U mnie masa była na tyle gęsta, że zrezygnowałam z miksera

Relaxtime
miętowa straciatella (bez pieczenia) 288

proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.  Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne.  Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa trochę się ścięła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ptysie - Łabędzie 241

użyłam dwóch: budyniowy i śmietanowy. Ptysie - Łabędzie - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła/ margaryny szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli Krem: 2 duże żółtka 1/3 szklanki cukru (lub mniej) połowa budyniu śmietankowego (bez cukru) 250 ml mleka pół łyżki mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej 125 g masła łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Masa śmietanowa: 250 ml śmietanki

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania