ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:159/264)

Ciasto kakaowe z budyniowym kremem rumowym i bananami 229

minut w temperaturze 170 stopni. Składniki na budyniowy krem rumowy: - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 0,5 litra mleka - 150 gram cukru pudru - 250 gram masła - 4 łyżki rumu Przygotowanie kremu: Budyń wykonujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, jednak nie dodajemy do niego cukru. Całość studzimy i miksujemy na gładką masę z masłem, cukrem pudrem oraz rumem. Składniki na polewę(...)gram masła Przygotowanie polewy: Kakao, cukier i mleko mieszamy i zagotowujemy razem. Zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i całość intensywnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Składniki do warstw: - ciasto - rum - krem - 7-8 bananów - polewa Przygotowanie warstw: Przestudzone ciasto nasączamy niewielką ilością rumu i wykładamy na nie obrane ze skóry, ale niepokrojone banany. Następnie pokrywamy całość kremem. Powierzchnię wygładzamy

Życie zamknięte w smaku
Ciasto bananowe 2331

mocno bananowe z kremem budyniowym i bitą śmietaną z mascarpone. Coś wyjątkowego i pysznego. Zachęcam do upieczenia tego ciasta. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki(...)pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Krem budyniowy: Odlać pół szklanki i rozmieszać w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem. Wlać rozmieszany

Ala piecze i gotuje
Ciasto Soczysta Wiśnia 159

tortowe , słodkie ciacho- zapraszam . Soczysta Wiśnia to przekładaniec skłaniający się strukturą i smakiem w kierunku tortu. Bardzo wilgotny , nawiązujący smakowo do popularnych czekoladek: orzechowej Ferrero i wiśniowej Mon Cheri. Ciasto najlepiej podawać mocno schłodzone- jest niezwykle miękkie i przez to nieco trudniej je ukroić zachowując idealną linię warstw. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)płynnej czekolady   1 kieliszek spirytusu        Cukier, żółtka, mąkę i proszek budyniowy dokładnie miksujemy, dodając ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na 2 części.   Jedną( mniejszą) pozostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy orzechy, 1 kieliszek spirytusu oraz 3-4 łyżki płynnej czekolady deserowej

Domowe ciasta
Kruche z porzeczkami 139

gnieść go nie trzeba, pianę budyniową zastąpiła warstwa z kaszą manną i do tego orzeźwiające porzeczki. Pychotka Ciemne ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1  szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 200 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie

Cynamonowe szczęście
Kremówka toffi 385

gęsta. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa jest ostudzona miksujemy masło na puch i dodajemy do niego krem łyżka po łyżce za każdym razem krótko miksując. W osobnej misce ubijamy kremówkę (dodałam do niej łyżeczkę cukru pudru). Połowę ubitej kremówki przełożyć do kremu i krótko zmiksować. W blaszce układamy kolejno: blat ciasta francuskiego, krem budyniowy, resztę śmietanki kremówki i kolejny blat

Relaxtime
Naleśniki drożdżowe, bardzo delikatne i pyszne 128

każdy naleśnik rozłożyć masę budyniową i rozgniecione owoce. Thermomix – do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać sól, cukier, łyżkę mąki – czas 1,5 minuty, temp 37, obroty 1 – dodać jajka, mąkę, czas 30 sek, obroty 4 – zostawić do lekkiego wyrośnięcia około 15, nie musi podwoić objętości jak każde ciasto drożdżowe

Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka z zajączkiem 186

chrupiące ciasteczka budyniowe.  Tym razem pojawił się na nich wielkanocny zajączek.   Składniki: 250 g masła  100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek).  Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę

Pyszności Słodkości
Ciasto 3 bit 142

Bardzo smaczne, szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia. Super na imprezy, uroczystości rodzinne czy święta. Najlepsze po nocy spędzonej w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną, a smaki się fajnie przegryzą. Bardzo szybko znika z talerza i to jest jego jedyna wada. ok. 7-8 paczek herbatników (typu Petitki) 1,5 puszki gotowej masy krówkowej Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 1 niepełna

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik kawowy z wiśniową nutą 153

syropu Sposób przygotowania: Spód: Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy na wielkość tortownicy (26cm), nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach. Kawę zaparzamy w 2 łyżkach gorącej wody, studzimy. Masa serowa: Śmietankę ubijamy (nie na sztywno), dodajemy do niej ser i jajka (wszystkie na raz). Dokładnie miksujemy, dodajemy cukier, kawę, proszek budyniowy i obie mąki, miksujemy na wolnych

Kolorowy Przepisownik
Stefanka na herbatnikach – ciasto bez pieczenia 280

Zbliżają się święta. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto. Cóż to będzie? Stefanka na herbatnikach. Bez pieczenia! A jakie to proste? Zaraz się przekonacie.   Potrzebne składniki: 4 paczki herbatników maślanych (około 100 sztuk) Krem nr.1: 400 ml mleka 5 łyżek stołowych cukru 1 budyń o smaku toffi 100 g mlecznej czekolady 150 g miękkiego masła Krem(...)mieszając. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladą. Mieszamy, żeby się rozpuściła. Gdy masa wystygnie dodajemy do niej masło i dokładnie miksujemy. Teraz robimy krem nr. 2 Miksujemy wystudzone mleko skondensowane z masłem.   Blachę wykładamy folią aluminiową. Układamy warstwę herbatników. Na nią rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego (krem nr.1). Znów dodajemy warstwę herbatników i na nią wykładamy połowę kremu nr.2

Niunioki
Ciasto Owocowe Trio 191

Kolorowe, wodzi na pokuszenie oko i podniebienie... Bardzo owocowe i orzeźwiające- idealne na lato. Owocowe Trio to połączenie smaku prażonego jabłka z wiśnią( masa różowa), pysznego

Domowe ciasta
Truskawkowy 3 Bit 7541

spodzie ułożyć warstwę herbatników, dopychając idealnie jeden do drugiego. Z mleka odlać pół szklanki i dodać do niego proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń. Zmniejszyć temperaturę i podgrzewać ciągle mieszając, do momentu, kiedy masa zgęstnieje i będzie jedwabista. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Aby zapobiec stworzeniu się kożucha - budyń przykryć folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni. Miękkie(...)zahartować) - i dokładnie wymieszać razem. Tak przygotowaną mieszankę delikatnie przelać do pozostałej części musu truskawkowego. Wymieszać i wstawić do lodówki. Kiedy masa zacznie gęstnieć (u mnie zajęło to około 1 godziny) należy rozprowadzić ją na cieście  (fot.2)  i przykryć jeszcze jedną warstwą herbatników. Całość ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Śmietankę kremówkę wlać do wysokiego naczynia. Dodać

Świat Ciasta
Karpatka z kremem malinowym 297

ciasto zbrązowieje. W ten sam sposób postępujemy z drugim ciastem. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1,5 szklanki mleka wraz z cukrem kryształem stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy(...)malin. Zagotowujemy, następnie przecieramy przez sito, aby frużelina była bez pestek. Odstawiamy do ostygnięcia.    Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy. Następnie do masy dodajemy po łyżce ostygniętej frużeliny. Ciasto przekładamy masą i schładzamy w lodówce. Następnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy:)  Smacznego

kulinarne odsłony pati
TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 119

CYTRYNÓWKA  (tu nic się nie zmieniło od tamtego roku 😉) 2)  SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 3)  MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 4)  KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 5)  STROGONOW DROBIOWY Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym czytelnikom, jak i nowym, którzy codziennie odwiedzają mojego(...)była jedna z najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje

Kuchnia MagdaLeny
TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 135

CYTRYNÓWKA  (tu nic się nie zmieniło od tamtego roku 😉) 2)  SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 3)  MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 4)  KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 5)  STROGONOW DROBIOWY Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym czytelnikom, jak i nowym, którzy codziennie odwiedzają mojego(...)była jedna z najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje

Kuchnia MagdaLeny