ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:156/264)

Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 152

Zapraszam na ostatnie chyba w tym roku ciasto z dyni! Uwielbiam dyniowe specjały, a Wy?  Składniki na ciasto: 1,5 szkl mąki pszenna typ 450, np. TOTA 1 szkl puree z dyni 3/4 szkl cukru pudru 200 g masła 2 łyżeczki cynamonu 4 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu śmietankowego skórka(...)oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.  Mąkę przesiać i wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i proszkiem budyniowym. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie na przemian mąki i puree z dyni, mieszając mikserem na małych obrotach

Trufelkowo
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem 184

mieszamy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na 45-60 minut aby podwoiło swoją objętość.  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, każdą część formujemy na kulę. Następnie spłaszczamy je dłonią robiąc szeroki dołek do którego obficie nakładamy budyń i rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką i układamy na formach(...)łodyg rabarbaru, ok 50 dag - 2 łyżki cukru 1. Rabarbar kroimy na drobne kawałki, posypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż zacznie się rozpadać, a następnie przekładamy na masę budyniową. Budyń waniliowy: - 1 i 1/2 szklanka mleka - 3 łyżki cukru - 1 łyżka masła - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżeczki esencji waniliowej Wanilię oraz esencje waniliową

Apetyczna babeczka
Szarlotka z bezą i kruszonką 1116

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 2 łyżki śmietany 18% 5 żółtek parę kropel zapachu migdałowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (z cukrem) 1 łyżeczka cynamonu Beza: 5 białek (jeśli mamy zamrożone białka możemy dodać jeszcze 3 aby beza(...)wkładamy do lodówki na 30 minut. Obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, cynamon oraz proszek budyniowy. Mieszamy. Wyjmujemy ciasto, odkładamy jego 1/3 część i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe 2/3 ciasta kroimy na mniejsze, płaskie kawałki i wykładamy nimi dno blachy (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy dłońmi spód aby był równej grubości

Qchnia po prostu
Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami 239

Babeczki o delikatnym, rozpływającym się w ustach kakaowym spodzie z aksamitnym budyniowym, czekoladowym kremem oraz dekoracją przedstawiającą urocze gniazdka z jajeczkami. Babeczki idealne na wiosenny deser, a także ciekawa propozycja np. na Wielkanocny stół.   Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru(...)szklanki cukru ok. 100 g masła 2 łyżki kakao ok. pół szklanki wiórków czekoladowych ok. 80 g draży w kształcie "jajeczek" Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - Sposób przygotowania: Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę - dokładnie mieszamy.  Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia

Słodka Strona
Karpatka 434

wystarczająco na każdym kawałku i nie było powodów do narzekania Zapraszam na pyszną domową karpatkę Karpatka Składniki: Ciasto ptysiowe: 14 dag masła lub margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej (około 180 g) 5 jaj szczypta soli szczypta cukru waniliowego Krem budyniowy: 1 litr mleka 6 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki cukru 2 opakowania(...)zagotowujemy. Do gotującej wody wsypujemy mąkę i całość energicznie rozcieramy łyżką, aż będzie masa gładka i będzie odchodzić od ścianek (mieszamy trzymając rondelek na dość dużym ogniu, ale uważamy, żeby spód się nie przypalił) Odstawiamy do przestudzenia. Po 10-15 minutach, do przestudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku całość dobrze miksując ale miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy

UgotujmyTo.pl
Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem. 145

około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie studzimy. 3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty(...)będzie gęsta i szklista. 5. Przekładanie: Pierwszy miodowy placek smarujemy połową kremu, kładziemy biszkopt, a na biszkopt rozsmarowujemy drugą część kremu, przykładamy drugim plackiem miodowym lekko dociskając, wierzch ciasta polewamy polewą. Gdy polewa zacznie zastygać posypujemy ją dowolną posypką, u mnie są to cukrowe perełki. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. 6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy

Izabelawkuchni
Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką. 177

stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty(...)cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie i biszkoptach. 4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło. 5. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych

Izabelawkuchni
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji 1699

swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę kokosową: 500 ml mleka 200 g kokosu(...)delikatnie i przelać na formę do pieczenia. Piec 30 minut. Ostudzić. Masa kokosowa: Mleko wlać do garnka i zagotować. Dodać kokos i cukier waniliowy. Gotować krótko na wolnym ogniu. Kokos odsączyć z nadmiaru mleka (odsączone mleko zostawić do budyniu), wlać wódkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Krem budyniowy: Do odsączonego z kokosu mleka dolać tyle, żeby mieć

Passions hobbies life
Kajmakowo-czekoladowy przekładaniec 155

Przekładaniec z chrupiącymi herbatnikami, kremem budyniowym o smaku czekoladowym, kajmakiem, bitą śmietaną i orzeźwiającym dżemem porzeczkowym. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 200g herbatników jasnych  Petit Beurre 200g ciemnych herbatników Petit Beurre 280g dżemu porzeczkowego 280g masy kajmakowej 50g mlecznej czekolady złota posypka Krem budyniowo

Szalona Kuchnia Eweliny
Waniliowy sernik z musem czekoladowym 13188

spodzie blaszki, ciasto obok siebie. Jeśli będą jakieś szczeliny uzupełnić je kawałkami herbatników.     Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej! Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności i puszystości. Wbić jajka (całe jajka, nie oddzielać osobno białek i żółtek!). Dodać twaróg, mleko oraz proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników

Nastoletnie Wypiekanie
Tort Makowy z Białą Czekoladą 203

przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu. Dla osób, które jednak za białą czekoladą nie przepadają i chciałyby zrobić mniej słodki tort polecam zamiast masy czekoladowej przygotować np. budyniową, podobnie jak w tym przepisie . Tort Makowy

Słodka Strona
Ciasto z kukułkami bez pieczenia 94

roboty. Ciasto, którego nie trzeba piec faktycznie robi się błyskawicznie, jednak nie wzięłam pod uwagę jednego …. musi niestety poleżeć trochę w lodówce:D Samo ciasto jednak mnie zadowoliło. Czuć było, że masa to nie tylko budyń czekoladowy, ale i coś jeszcze. Dosyć słodkie. Z tego też powodu proponuję nie pomijać wiśni, które idealnie równoważą smak całości. 1 litr mleka(...)wlewamy masę budyniową i dokładnie mieszamy aż do zgęstnienia. Gdyby powstały nam grudki, można całość zmiksować miskerem. Przygotowany budyń odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło miksujemy z kakao. Dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu i miksujemy do powstania gładkiej masy. Następnie wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Dno małej, kwadratowej blaszki wykładamy herbatnikami. Delikatnie rozprowadzamy 1/3 kremu na herbatnikach. Masę przykrywamy kolejną

Smaki Na Talerzu
Pączki z kremem budyniowym 185

podaję przepis. Zmianą było to, że  nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym robiła pączki z dżemem, na pewno dałabym cytrynę. Sposób wykonania - jak w Kuchni Polskiej . Domową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej 225 ml mleka 0,5 łyżeczki(...)pasty z wanilii Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 5 łyżek mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować *. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić. * ja gotowałam krem w garnku do gotowania mleka

Posadzone i zjedzone
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANKĄ I BORÓWKAMI – BEZ PIECZENIA 199

gęsty kremowy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło na kremową masę, dodajemy łyżka po łyżce budyń. W trakcie studzenia budyniu galaretkę cytrynową zalewamy 200 ml wrzątku, a galaretki krystaliczne zalewamy 750 ml wrzątku. Odstawiamy. SPÓD: Na blachę wyciągamy biszkopty, nasączamy. Zalewamy krem budyniowym, wyrównujemy, wstawimy do lodówki. PIANKA(...)Śmietanę ubijamy na puch z cukrem pudrem i wanilią, a następnie nie przerywając ubijania wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Wylewamy na krem budyniowy, wygładzamy, posypujemy borówkami, wstawiamy do lodówki. Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Chłodzimy. Smacznego! . INNE LETNIE CIASTA BEZ PIECZENIA

Ostra na Słodko
Ciasto z kremem i truskawkami 144

ciacho z truskawkami i kremem budyniowym. Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem budyniowy: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 3-4 łyżki, masło 200 g, dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa 2 szt, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 st. C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania