oddzielić od białek, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o śr. 24 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)wody i przestudzoną połączyć z ubitą śmietaną. Dodać pokrojone w kostkę galaretki,wymieszać masę i przełożyć na zieloną warstwę z budyniu. 250 ml śmietanki ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Za pomocą rękawa cukierniczego ubitą masą ozdobić torcik. Tak przygotowane ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem torcik udekorować kwiatkami z kiwi. Kiwi obrać
Kolorowa kuchnia Elkisody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu 1 łyżka octu jabłkowego 1 1/4 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki oleju olej kokosowy do nasmarowania tortownicy Budyniowa masa truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeże) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 galaretka roślinna o smaku truskawkowym (lub wiśniowym) 3 łyżki syropu z agawy 2 łyżeczki(...)samym poziomie. Po upieczeniu, biszkopty wyciągamy z formy, żeby przestygły. Następnie, przekrawamy je na pół poprzecznie. W ten sposób mamy cztery kawałki biszkopta gotowe do zbudowania naszego tortu Budyniowa masa truskawkowa: Rozmrożone truskawki miksuję w blenderze niezbyt drobno – my lubimy czuć większe kawałki owoców. Następnie, zabieramy się za przygotowywanie budyniowej masy. Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko kokosowe
Lamarida.plpianę i delikatnie mieszamy łyżką. Powstałą masę wykładamy na dno blachy wysmarowanej (średnica około 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Waniliowa masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony biały ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy,cukier z wanilią i dokładnie wszystko(...)cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy, kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-70 min. Studzimy w wyłączonym, lekko
Kuchnia MagdaLenypianę i delikatnie mieszamy łyżką. Powstałą masę wykładamy na dno blachy wysmarowanej (średnica około 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Waniliowa masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony biały ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy,cukier z wanilią i dokładnie wszystko(...)cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy, kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-70 min. Studzimy w wyłączonym, lekko
Kuchnia MagdaLenypodanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto, równomiernie na całej długości blaszki, lekko docisnąć dłonią. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Piekarnik nagrzać do temp 180*c. Wstawić dwie kokilki ceramiczne napełnione wodą. Wszystkie składniki do przygotowania masy muszą mieć temperaturę pokojową, należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej przed(...)mascarpone President. Wsypać proszek budyniowy i wlać zwykłe mleko, zmiksować , na sam koniec wsypać mleko w proszku ponownie zmiksować tak aby nie było żadnych grudek. Białka jaj ubić osobno na gęstą lśniącą pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Sernik będzie miał dość rzadką ale puszystą konsystencję. Wylać na schłodzone ciasto kruche i włożyć sernik do gorącego
Wanilia i Kardamondodałam garść pokrojonej śliwki suszonej. Chwilkę jeszcze mieszałam aż polewa zaczęła gęstnieć. Wylałam polewę na ciasto i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Z moich obserwacji: * jeśli nie mamy ochoty na piernikową wersję, zamiast przyprawy do piernika można dodać łyżeczkę kakao więcej * przełożyć można masą np. budyniową, smakuje wyśmienicie Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąpowoli cukier. Nie przerywać ubijania. Następnie podczas ubijania dodawać na przemian olej i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Formowanie ciasta – blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki zetrzeć większą część ciasta, używając tarki o dużych oczkach. Następnie rozłożyć masę z jabłek. Na jabłkach rozłożyć pianę i ponownie zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta
Kuchnia Pokoleńmiksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka ziemniaczanej
Domowy Smak Jedzeniakruche ciasto: wszystkie składniki wsypać do miski i za pomocą robota kuchennego zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto podzielić na 2 części (1/3 i 2/3), przełożyć do woreczka i przełożyć do zamrażalnika. W międzyczasie przygotować budyń: 3 szklanki mleka wlać do rondelka. Zagotować. Proszek budyniowy i cukier rozpuścić w pozostałym mleku. Gdy mleko zagotuję się to wlać do niego rozpuszczony
UgotowaćZnane wszystkim ciasto z nowym kremem capuccinno. Ciasto jest bardzo słodkie ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką słodycz. Foremka 20x32 cm 65 herbatników maślanych (zwykłych lub kakaowych) 510 g masy kajmakowej Krem budyniowy: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
VioletoweKucharzenienasienne. W środek każdego włożyć odrobinę konfitury z róży. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać żółtka, ucierać. Do masy wlewać kwaśną śmietanę i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i ucierać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej. Masę
6niebowsypać orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze. Tak przygotowane placki wystudzić. Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować
Wanilia i Kardamonwcale! A u mnie jak najbardziej rabarbar jest ! i to pod postacią smakowitego budyniowego ciasta ! :) Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 300 g masła 0,5 szklanki cukru 1 całe jajko 2 żółtka 180 g śmietany 12 % 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1,1 litra mleka 3 budynie waniliowe (bez cukru) 7 łyżek cukru Oraz
Taste TherapyCiasto 3 bit to już chyba klasyka, która gościła niemal w każdym domu. Idealna na komunię, święta, urodziny i inne mniejsze i większe uroczystości. Szczerze polecam, ciasto mało pracochłonne a pyszne. Pychotka Składniki: biszkopt jasny z 3 jaj + 2 duże paczki herbatników 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowanego 0,5-0,6l śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru(...)Masło włóż do miski i rozmiksuj z 4 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce chłodny budyń nie przerywając miksowania. Po dodaniu ostatniej łyżki budyniu wszystko razem dokładnie zmiksuj. Dużą blachę wyłóż folią spożywczą a następnie połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż przygotowaną masę budyniową. Rozprowadź na całej powierzchni i przykryj warstwą herbatników. Przełóż ugotowane mleko skondensowane
Cukiernia Pychotkijedno z moich ulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy połączony z masłem orzechowym i herbatnikami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) MASA: * mleko – 500 ml * żółtko – 2 szt * cukier – 4 łyżki * mąka pszenna(...)Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy. Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego. Układamy kolejną warstwę herbatników -> krem → masło orzechowe ->– herbatniki – krem. Całość
Ostra na Słodko