ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:134/264)

Shrek 164

będzie ciasto Shrek. Nie za słodkie, orzeźwiające ciasto w kolorze jednego z ulubionych bajkowych bohaterów dzieci. Idealne na wszelkie przyjęcia, urodziny a także do niedzielnej kawki, bo dorośli pewnie też nie odmówią kawałka. Pychotka Składniki: Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa budyniowa: 900 ml zielonego soku 3 budynie waniliowe(...)sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 – 30 min. do suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia

Cukiernia Pychotki
Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną 159

Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną to wzbogacona wersja tradycyjnego, klasycznego ciasta. Budyń idealnie komponuje się z jabłkami, a bita śmietana nadaje szarlotce lekkości. Ciasto rozpływa

Słodka Strona
Kruche rogaliki z kremem pâtissière i gruszką 200

dodajemy ziarenka z laski wanilii i podgrzewamy aż do momentu uzyskania budyniowej konsystencji. Bardzo ważne jest tutaj mieszanie masy, bo chwila nieuwagi skutkuje pojawieniem się grudek. Krem przelewamy do miski, posypujemy cukrem pudrem, co zapobiegnie powstaniu kożucha i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.      Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, możliwie jak najszybciej, żeby nie ocieplać dłońmi masła

sama złodycz
Prinzregenttorte - tort księcia regenta - słodki tort bez cukru 525

jednolite ciasto. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Piec w 200`C około 15 minut do zrumienienia mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z szampanem, a następnie z gotującym mlekiem przy pomocy trzepaczki balonowej. Gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą tak by bezpośrednio dotykała masy budyniowej. Zapobiegnie(...)arkuszy papieru przyciętego na wymiar blaszki. Przepis podaje blaszkę o przekroju 26 cm i tak piekłam. Myślę jednak, że odpowiedniejsza do tej ilości ciasta będzie foremka o przekroju 23-24 cm. Rozsmarować 1/7 ciasta w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 7-8 minut, aż biszkopt lekko zakoloruje. Pierwszy placek będzie się piekł najdłużej, około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym. 416

mąki Krem maślano-budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła opakowania budyniu o smaku toffi 150 g cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń w zalewie Przygotowanie:  Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem przez ok. 10 min, aby masa powiększyła swą objętość w 4-5 razy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i lekko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy

Kuchnia Łukasza
CIASTO WIŚNIOWE 264

Delikatnie kwaskowe rozpływające się w ustach ciasto o smaku wiśniowym, z bitą śmietaną. SKŁADNIKI: ( forma ; 23 x 23) biszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Masa wiśniowa 2 galaretki wiśniowe 500 g serka waniliowego  Ponadto 400 g dżemu wiśniowego 500 ml śmietany 36% cukier waniliowy(...)krem budyniowy Sposób przygotowania: biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć

RAROSSA
Kora orzechowa 129

masy białkowej dodajemy 4 żółtka, cały czas mieszając. Dosypujemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Masę mieszamy łyżką, dosypując wiórki kokosowe, rodzynki oraz posiekane orzechy. Masę dzielimy na pół i pieczemy w tortownicy dwa placki w 180 C przez około 30 minut. Gdy placki stygną możemy zabrać się za przygotowanie masy. Do garnka(...)masa zgęstnieje, następnie ją studzimy. Miękkie masło miksujemy z przestudzoną masą budyniową a na koniec dodajemy do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Galaretki rozpuszczamy w litrze wody i odstawiamy do wystudzenia. Jeden blat bakaliowy smarujemy połową masy, na to kładziemy drugi blat bakaliowy i drugą połowę masy. Wierzch ciasta polewamy tężejącą galaretką i schładzamy go w lodówce

Zainspirowana w kuchni
SZARLOTKA Z BEZĄ 153

WYMIARY BLACHY: 35*25 CM Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej, 5 żółtek, 300 g masła, łyżka cukru wanilinowego, 1/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę z jabłek: 4 duże kwaśne jabłka, łyżeczka cynamonu, opakowanie budyniu śmietankowego (40 g), sok z 1/2 cytryny, łyżka cukru waniliowego. Składniki na bezę: 5 białek, szklanka cukru, szczypta soli(...)powstanie kruszonka. Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto.  Z ciasta formuję kulę, dzielę na dwie części - 2/3 i 1/3, zawijam w folię spożywczą. Większą część ciasta wkładam do lodówki, mniejszą do zamrażalki. W międzyczasie przygotowuję jabłka: obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z cynamonem, proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Białka ubijam na sztywno

JejKuchnia
Kawowy 3 bit 207

Ciasto 3 bit chyba każdy już jadł, ponieważ jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić. Składniki : (blacha 35x25 lub 25x40) Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)budyniową ułożyć herbatniki, następnie masę kajmakową i znowu warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem. Wstawić na chwilę do lodówki i w tym czasie przygotować masę śmietanową. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli tężejącą galaretkę i wsypać cappuccino. Miksować do czasu jego rozpuszczenia. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto

talerz przyjemności
Kostka milky way z kajmakiem i wiśniami 331

Odrobina migdałowego aromatu Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Krem budyniowy: W rondelku zagotowujemy 800 ml mleka z cukrami. 200 ml mleka miksujemy mikserem  z żołtkami, całym jajkiem i mąką pszenną , tak aby masa była gładka bez żadnych grudek(będzie gęsta), gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy zmiksowaną masę, energicznie mieszając aby nie porobiły się grudki i gotujemy gęsty budyń(...)mieszamy do rozpuszczenia batoników, schładzamy. Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubijamy mikserem na gęsty krem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, napęczniałą odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki, rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad goracą kąpielą wodną. Płynną wlewamy cienkim strumieniem do kremu, miksujemy. Złożenia ciasta: Blaszkę o podanych wymiarach wykładamy pergaminem

Wanilia i Kardamon
Błyskawiczne ciasto z owocami 133

Błyskawiczne ciasto z owocami nie wymaga wiele nakładu pracy, ponadto przygotowujemy je ze składników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Owoce, które wykorzystałam do przygotowania to maliny i jeżyny. Można je przygotować równie dobrze z brzoskwiniami, truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami. Składniki: 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru (160 g) szklanka mąki pszennej (200 g) 2 opakowania budyniu(...)Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy jajka, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy suche składniki i całość dokładnie miksujemy. Blachę (moja ma wym. 24×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Ciasto

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym 319

zagotować. Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, cukier kryształ wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do gotującego się przecieru i dobrze wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Lekko przestudzony budyń pomarańczowy i żółtka dodawać do masy maślanej.Krem powinien być puszysty, ale będą wyczuwalne cząsteczki pomarańczy. Można dodać kilka kropli aromatu dla podkreślenia zapachu pomarańczy. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić

talerz przyjemności
Kolorowa szachownica 111

łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt ciemny: 3 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier wanilinowy kostka masła Dodatkowo: dowolna galaretka posypka kolorowa Jak to zrobić? Biszkopt(...)minut w temp. 180 C Masa budyniowa : Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica " Biszkopt jasny i  ciemny

Różne smaki w kuchni
SERNIK REWELACJA, SUPER PUSZYSTY, NA KRUCHYM SPODZIE, W NOWEJ ODSŁONIE 239

700g gęstego sera (używam Juliko) - 84g miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy bez cukru (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 5 jajek ( osobno białka i żółtka ) - 2 białka (które pozostały od kruchego ciasta) - 175 g ksylitolu lub cukru (ja lubię dodawać do sernika ksylitol w połączeniu z cukrem trzcinowym) - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej(...)wody) wymieszać z proszkiem budyniowym, nadmiar strzepnąć (dodać ze skórkami do masy serowej). Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać łyżkami ksylitol (i/lub cukier). Masę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodałam omączone rodzynki i delikatnie przemieszałam. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z dodawaniem rodzynek do ciast, następnym razem chyba wyłożę część ciasta, rozsypię

Smaczne Zdrowe
Kolorowa szachownica 212

łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt ciemny: 3 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier wanilinowy kostka masła Dodatkowo: dowolna galaretka posypka kolorowa   Jak to zrobić(...)minut w temp. 180 C.   Masa budyniowa: Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica" Biszkopt jasny i  ciemny

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania