ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:11/264)

Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 243

Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, przekładamy do woreczków i chłodzimy w lodówce minimum godzinę (ciasto z powodzeniem możemy zarobić wieczorem i zostawić w lodówce). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Spód i boki wykładamy ciastem (sposób do wyboru – można zetrzeć ciasto na tarce, pokroić w plastry i wylepić, albo rozwałkować). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem(...)budyniową (najlepiej przy użyciu worka cukierniczego – będzie prościej). Wierzch ciasta posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i posiekanymi pistacjami. Przechowujemy w lodówce. Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem jest to propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkich i kwaśnych smaków. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Śladami Słodkiej Babeczki . Przepis na ciasto półkruche wykorzystałam swój. W oryginalnym przepisie masa

mojewypiekiinietylko
Kremówka 494

blogu patricia-bakes . Ciacho zawiera dwie połączone warstwy, jedną - budyniową i drugą śmietanową... umieszczone pomiędzy delikatnymi płatami ciasta francuskiego, dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa. Tak więc skoro chcemy mieć namiastkę oryginalnych "Kremówek Papieskich" - to do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 płaty ciasta francuskiego (po 320 g każdy) Składniki na masę budyniową: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietany kremówki(...)przestudzoną żelatynę. Ważne jest, aby przygotować śmietanę tuż przed samym wyłożeniem na masę budyniową, bo inaczej bardzo nam się zetnie (czyli dopiero po 1-2 godzinach od stężenia masy budyniowej). Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową (fot.3) . Przykryć płatem ciasta francuskiego (fot.4) (pokrojonym wcześniej na 12 części, stroną nakłuwaną widelcem do masy śmietankowej). Wierzch obficie posypać

Świat Ciasta
Karpatka Królewska 379

minut do zrumienienia wierzchów ciasta.  Tak samo postępujemy z drugą częścią masy. Masa:   Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka, budyń w proszku, mąki, cukier oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy do momentu powstania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy, niemal ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć szybko i energicznie mieszamy do momentu całkowitego zgęstnienia - studzimy. Masę dzielimy na dwie części: jedna(...)kremu, druga: 1/3 kremu.   Masa Waniliowa: Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Dodajemy ziarenka wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią). Ostudzoną masę budyniową (większą część, czyli 2/3) chwilę miksujemy, a następnie stopniowo, ciągle mieszając dodajemy do ubitego masła z wanilią. Miksujemy do momentu aż masa stanie się gładka. Masa Czekoladowa: Do pozostałej masy (1/3) dodajemy kakao i chwilkę miksujemy

Słodka Strona
Ciasto z masą budyniową i czekoladową 175

opowiadamy tym najmłodszym jak to kiedyś było. Czas spędzony na pieczeniu ciast jest wtedy bardzo miło spędzony. Pełen zabaw, śmiechu i opowiadań. Uwielbiam ten magiczny czas.   Ciasto z masą budyniową i czekoladową CIASTO: 6 białek 15 dag cukru 10 dag orzechów 2 łyżki oleju 5 dag mąki MASA: 6 żółtek 3 budynie waniliowe 1 tabliczka czekolady 3.5 szklanki mleka(...)Wymieszać łyżką. Masę na ciasto przełożyć do brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować, w szklance wymieszać żółtka i budynie. Wlać do gotującego się mleka. Wymieszać aż do zagotowania. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać czekoladę i wymieszać, aż się roztopi. Obie masy odstawić do ostudzenia. Połowę

Gotuję Testuję
domowe eklerki 105

Pyszne domowe eklerki z lekką masą budyniową. Składniki: na ciasto:  szklanka wody 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka(...)masę budyniową: 2 szklanki mleka 1 kostka masła 2 łyżki mąki 6 ły ż ek cukru pudru 1 budyń śmietankowy Sposób wykonania: Ciasto : Wodę zagotować z masłem, następnie dodać całą przesianą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka (i będzie dokładnie wymieszane) zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Gdy ciasto ostygnie, ale będzie

Darcia w kuchni
Tarta z masą budyniową i borówkami 138

ręku. Tarta to smaczny dodatek do mile spędzonego wieczoru. Ciasto składa się z trzech elementów i każda z tych części ma swojego fana. Mąż najbardziej lubi masę budyniową, ja spód ciasta a borówkę ze smakiem zajada nasza pociecha. Składniki:  Tarta -  250 g mąki -  150 g masła pokrojonego w kostkę -  pół łyżeczki drobnoziarnistej soli -  1 jajko(...)Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu ale w mniejszej ilości mleka (0,7l)  Kiedy budyń przestygnie dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach.  Masę budyniową wykładamy na przestudzone ciasto i na wierzch układamy borówki

Pan i Pani Smith w kuchni
Kruche ciasto z czekoladowym wnętrzem 159

Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę (u mnie 24×24 cm) smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy ją ciastem tworząc mały rant (ja to robię uciskając ciasto stopniowo dłonią). Następnie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Blaszkę z ciastem wkładamy(...)czas nagrzania piekarnika – do do 190 stopni. Ciasto pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy i zostawiamy w nim ciasto. Na czas przygotowania masy budyniowej. Po wyjęciu ciasta piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy masę budyniową. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie oba czekoladowe budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowane

Słodkie okruszki
Szarlotka - Pychotka 176

składam najserdeczniejsze życzenia. A na osłodę mam dla Was jeszcze cieplutką szarlotkę :) Składniki: ciasto - 11 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 14 łyżek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki wody - 3 łyżeczki octu masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 2 galaretki zielone masa budyniowa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 budyń śmietankowy(...)możemy zabrać się za składanie ciasta. Na początek jedna część biszkoptu, na to połowa masy jabłkowej a na nią połowa masy budyniowej. Przykrywamy drugą częścią ciasta i ponownie masa jabłkowa, na nią masa budyniowa i ostatnia część biszkoptu. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.   Źródło inspiracji: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji

Zainspirowana w kuchni
1474. Orzechowiec z masą budyniową 191

Pyszne ciasto z masą budyniową i prażonymi orzechami..do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i budyń  firmy  Wodzisław .Budynie tej firmy są produkowane bez sztucznych barwników i bez cukru [ słodzimy sami według własnego gustu]..ja do tego ciasta wykorzystałam pięknie pachnący budyń waniliowy. ciasto kruche 30 dkg mąki 20 dkg cukru 12 dkg margaryny szczypta soli(...)się mleka dodać wymieszany budyń i zagotować ciągle mieszając.Ostudzić.Margarynę utrzeć i dodawać po trochu ostudzony budyń.Wyłożyć na ostudzone kruche ciasto. Margarynę z cukrem rozpuścić na patelni, dodać posiekane orzechy i podprażyć.Wyłożyć na masę budyniową

Moje domowe kucharzenie
Miodownik ze słonecznikiem 189

piekę na większe okazje. Naprawdę warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI : Ciasto: 500g  mąki , 200g  masła , 2  jajka , 2 łyżki  miodu , 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Masa słonecznikowa: 100g  masła , 2,5 łyżki  miodu , 1 szklanka cukru, 200g słonecznika łuskanego, Masa budyniowa: 1 szklanka  mleka , 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru(...)słonecznik, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę słonecznikową. Wyrównuję. Piekę 17 minut w temperaturze 180 stopni. 3.  Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki oraz żółtko. Masę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karpatka 165

przełożone dwoma płatami ciasta parzonego, charakterystycznie pofalowanego przełożone masą budyniową. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, kroję w kwadraty. Jest pyszne, uwielbiam jego delikatny smak. Cudowne! Składniki na ciasto: 125 g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 małych 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub łyżeczka sody Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy(...)złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć delikatnie placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka. Przygotowanie masy budyniowej: Ugotować 2 budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe oraz cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać

Zasmakuj Kuchni
Budyniowa tarta ze śliwkami 248

ostatnich numerów "Życia na gorąco" i od razu postanowiłam, że zrobię ją na niedzielę. Jestem zadowolona ze smaku, kruchości ciasta i świetnie komponujących się śliwek z masą budyniową.  Nie macie pomysłów na ciasto ze śliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku(...)proszku ugotować gęsty budyń. Śmietanę rozkłócić z jajkami i wmieszać do ciepłego budyniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wylać masę budyniową, na której trzeba ułożyć ćwiartki śliwek.  Piec 45 minut w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku. Podawać schłodzoną

Pasja Smaku
Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym 245

poniedziałkowej kawusi proponuję pyszną karpatkę z kremem orzechowo- budyniowym. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Mogę zagwarantować, że smakuje obłędnie. SKŁADNIKI : Ciasto: 100g margaryny, 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 5 jajek, szczypta soli, Masa orzechowo- budyniowa: 200g orzechów włoskich, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej(...)przez około 5 minut, cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Następnie do ciasta dodaję po jednym jajku. Miksuję. Ciasto wykładam na blaszkę (wym. 35cm x 35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piekę około 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto przekrawam na pół. 2. Masa orzechowo- budyniowa: Jedną szklankę mleka gotuję razem z cukrem. Dodaję zmielone orzechy włoskie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sezam 163

budyń. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Masło ucieram dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe.  Na spód kładę ciasto z sezamem, wykładam połową masy budyniowej, przykrywam ciastem z orzechami, wykładam pozostałą  masę i całość przykrywam ciastem z kokosem. Wierzch ozdobiłam kleksami polewy czekoladowej

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Snickers 280

przełożone masą budyniową i kajmakiem. Dodatkowo górny blat ciasta pieczemy z polewą z orzeszków ziemnych. Czy to może nie smakować?! ;) Przekładaniec jest odwzorowany na popularnym i znanym wszystkim batoniku Snickers. Słodkie i sycące ciasto, doskonałe na różne okazje. Przepis zmodyfikowałam z wielu innych dostępnych w sieci. Polecam!   Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Ciasto miodowe(...)mogą się rozerwać!     Masa budyniowa: 600 ml mleka zagotować z cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii. W pozostałym mleku rozpuścić obydwie mąki. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do otrzymania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.     Na pierwszy miodowy blat ciasta bez orzechów wyłożyć jeszcze ciepłą

Nastoletnie Wypiekanie