ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:11/264)

Kremówka 501

blogu patricia-bakes . Ciacho zawiera dwie połączone warstwy, jedną - budyniową i drugą śmietanową... umieszczone pomiędzy delikatnymi płatami ciasta francuskiego, dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa. Tak więc skoro chcemy mieć namiastkę oryginalnych "Kremówek Papieskich" - to do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 płaty ciasta francuskiego (po 320 g każdy) Składniki na masę budyniową: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietany kremówki(...)przestudzoną żelatynę. Ważne jest, aby przygotować śmietanę tuż przed samym wyłożeniem na masę budyniową, bo inaczej bardzo nam się zetnie (czyli dopiero po 1-2 godzinach od stężenia masy budyniowej). Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową (fot.3) . Przykryć płatem ciasta francuskiego (fot.4) (pokrojonym wcześniej na 12 części, stroną nakłuwaną widelcem do masy śmietankowej). Wierzch obficie posypać

Świat Ciasta
Karpatka Królewska 388

minut do zrumienienia wierzchów ciasta.  Tak samo postępujemy z drugą częścią masy. Masa:   Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka, budyń w proszku, mąki, cukier oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy do momentu powstania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy, niemal ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć szybko i energicznie mieszamy do momentu całkowitego zgęstnienia - studzimy. Masę dzielimy na dwie części: jedna(...)kremu, druga: 1/3 kremu.   Masa Waniliowa: Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Dodajemy ziarenka wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią). Ostudzoną masę budyniową (większą część, czyli 2/3) chwilę miksujemy, a następnie stopniowo, ciągle mieszając dodajemy do ubitego masła z wanilią. Miksujemy do momentu aż masa stanie się gładka. Masa Czekoladowa: Do pozostałej masy (1/3) dodajemy kakao i chwilkę miksujemy

Słodka Strona
Ciasto z masą budyniową i czekoladową 183

opowiadamy tym najmłodszym jak to kiedyś było. Czas spędzony na pieczeniu ciast jest wtedy bardzo miło spędzony. Pełen zabaw, śmiechu i opowiadań. Uwielbiam ten magiczny czas.   Ciasto z masą budyniową i czekoladową CIASTO: 6 białek 15 dag cukru 10 dag orzechów 2 łyżki oleju 5 dag mąki MASA: 6 żółtek 3 budynie waniliowe 1 tabliczka czekolady 3.5 szklanki mleka(...)Wymieszać łyżką. Masę na ciasto przełożyć do brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować, w szklance wymieszać żółtka i budynie. Wlać do gotującego się mleka. Wymieszać aż do zagotowania. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać czekoladę i wymieszać, aż się roztopi. Obie masy odstawić do ostudzenia. Połowę

Gotuję Testuję
domowe eklerki 113

Pyszne domowe eklerki z lekką masą budyniową. Składniki: na ciasto:  szklanka wody 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka(...)masę budyniową: 2 szklanki mleka 1 kostka masła 2 łyżki mąki 6 ły ż ek cukru pudru 1 budyń śmietankowy Sposób wykonania: Ciasto : Wodę zagotować z masłem, następnie dodać całą przesianą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka (i będzie dokładnie wymieszane) zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Gdy ciasto ostygnie, ale będzie

Darcia w kuchni
Tarta z masą budyniową i borówkami 147

ręku. Tarta to smaczny dodatek do mile spędzonego wieczoru. Ciasto składa się z trzech elementów i każda z tych części ma swojego fana. Mąż najbardziej lubi masę budyniową, ja spód ciasta a borówkę ze smakiem zajada nasza pociecha. Składniki:  Tarta -  250 g mąki -  150 g masła pokrojonego w kostkę -  pół łyżeczki drobnoziarnistej soli -  1 jajko(...)Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu ale w mniejszej ilości mleka (0,7l)  Kiedy budyń przestygnie dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach.  Masę budyniową wykładamy na przestudzone ciasto i na wierzch układamy borówki

Pan i Pani Smith w kuchni
Kruche ciasto z czekoladowym wnętrzem 171

Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę (u mnie 24×24 cm) smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy ją ciastem tworząc mały rant (ja to robię uciskając ciasto stopniowo dłonią). Następnie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Blaszkę z ciastem wkładamy(...)czas nagrzania piekarnika – do do 190 stopni. Ciasto pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy i zostawiamy w nim ciasto. Na czas przygotowania masy budyniowej. Po wyjęciu ciasta piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy masę budyniową. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie oba czekoladowe budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowane

Słodkie okruszki
Szarlotka - Pychotka 182

składam najserdeczniejsze życzenia. A na osłodę mam dla Was jeszcze cieplutką szarlotkę :) Składniki: ciasto - 11 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 14 łyżek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki wody - 3 łyżeczki octu masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 2 galaretki zielone masa budyniowa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 budyń śmietankowy(...)możemy zabrać się za składanie ciasta. Na początek jedna część biszkoptu, na to połowa masy jabłkowej a na nią połowa masy budyniowej. Przykrywamy drugą częścią ciasta i ponownie masa jabłkowa, na nią masa budyniowa i ostatnia część biszkoptu. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.   Źródło inspiracji: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji

Zainspirowana w kuchni
1474. Orzechowiec z masą budyniową 198

Pyszne ciasto z masą budyniową i prażonymi orzechami..do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i budyń  firmy  Wodzisław .Budynie tej firmy są produkowane bez sztucznych barwników i bez cukru [ słodzimy sami według własnego gustu]..ja do tego ciasta wykorzystałam pięknie pachnący budyń waniliowy. ciasto kruche 30 dkg mąki 20 dkg cukru 12 dkg margaryny szczypta soli(...)się mleka dodać wymieszany budyń i zagotować ciągle mieszając.Ostudzić.Margarynę utrzeć i dodawać po trochu ostudzony budyń.Wyłożyć na ostudzone kruche ciasto. Margarynę z cukrem rozpuścić na patelni, dodać posiekane orzechy i podprażyć.Wyłożyć na masę budyniową

Moje domowe kucharzenie
Miodownik ze słonecznikiem 193

piekę na większe okazje. Naprawdę warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI : Ciasto: 500g  mąki , 200g  masła , 2  jajka , 2 łyżki  miodu , 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Masa słonecznikowa: 100g  masła , 2,5 łyżki  miodu , 1 szklanka cukru, 200g słonecznika łuskanego, Masa budyniowa: 1 szklanka  mleka , 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru(...)słonecznik, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę słonecznikową. Wyrównuję. Piekę 17 minut w temperaturze 180 stopni. 3.  Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki oraz żółtko. Masę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karpatka 176

przełożone dwoma płatami ciasta parzonego, charakterystycznie pofalowanego przełożone masą budyniową. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, kroję w kwadraty. Jest pyszne, uwielbiam jego delikatny smak. Cudowne! Składniki na ciasto: 125 g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 małych 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub łyżeczka sody Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy(...)złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć delikatnie placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka. Przygotowanie masy budyniowej: Ugotować 2 budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe oraz cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać

Zasmakuj Kuchni
Budyniowa tarta ze śliwkami 254

ostatnich numerów "Życia na gorąco" i od razu postanowiłam, że zrobię ją na niedzielę. Jestem zadowolona ze smaku, kruchości ciasta i świetnie komponujących się śliwek z masą budyniową.  Nie macie pomysłów na ciasto ze śliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku(...)proszku ugotować gęsty budyń. Śmietanę rozkłócić z jajkami i wmieszać do ciepłego budyniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wylać masę budyniową, na której trzeba ułożyć ćwiartki śliwek.  Piec 45 minut w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku. Podawać schłodzoną

Pasja Smaku
Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym 250

poniedziałkowej kawusi proponuję pyszną karpatkę z kremem orzechowo- budyniowym. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Mogę zagwarantować, że smakuje obłędnie. SKŁADNIKI : Ciasto: 100g margaryny, 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 5 jajek, szczypta soli, Masa orzechowo- budyniowa: 200g orzechów włoskich, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej(...)przez około 5 minut, cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Następnie do ciasta dodaję po jednym jajku. Miksuję. Ciasto wykładam na blaszkę (wym. 35cm x 35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piekę około 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto przekrawam na pół. 2. Masa orzechowo- budyniowa: Jedną szklankę mleka gotuję razem z cukrem. Dodaję zmielone orzechy włoskie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sezam 172

budyń. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Masło ucieram dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe.  Na spód kładę ciasto z sezamem, wykładam połową masy budyniowej, przykrywam ciastem z orzechami, wykładam pozostałą  masę i całość przykrywam ciastem z kokosem. Wierzch ozdobiłam kleksami polewy czekoladowej

Ciasteczkowy Potwór
Tarta z borówkami 162

wyszło pysznie,delikatny środek ,kruche brzegi-połączenie doskonałe-polecam SKŁADNIKI: Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki) 150 g zimnego posiekanego masła (3/4 kostki) 30 g cukru pudru (3 łyżki) 1 jajko szczypta soli Składniki na masę budyniową: 3 jajka 420 g gęstego jogurtu naturalnego ( u mnie Bakoma) 1 łyżka cukru waniliowego 110 g cukru 2 łyżki(...)pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. MASA BUDYNIOWA: Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie. Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim borówki. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej

Swojskie jedzonko
Kostka orzechowa przekładana nutellą 146

bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest bardzo łatwe do wykonania, jednak masa budyniowa potrzebuje chwile czasu zanim ostygnie, co niestety dyskwalifikuje ciasto w kategorii szybkości. Chociaż osobiście uważam, że i tak nie jest źle. W oryginale w skład masy wchodzi kisiel, którego jednak(...)mogłam tutaj dostać. Zastąpiłam więc go klasyczną masą budyniowo – maślaną. Herbatniki nasączyłam malinową nalewką, ale oczywiście warto też zrobić wersję bezalkoholową. Już sobie wymyśliłam, że powtórzę to ciasto, zamieniając masę budyniową na cytrynową masę z lemon curd Ja poszłam na łatwiznę i mój krem czekoladowo – orzechowy to najzwyklejsza w świecie nutella. Myślę jednak, że warto byłoby ja zastąpić

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania