ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:3/264)

Ciasto puszysta Hrabina 290

mocnej czarnej kawy parzonej 2 opakowania galaretki agrestowej (75 gr każda) 700 ml wody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Jak przygotować ciasto z galaretką i masą budyniową . Ciasto ciemne : do miski wbić całe jajka oraz białka. Dodać szczyptę soli i ubić na puszystą masę. Powinno to zająć około 7 minut. Kiedy jajka są już ubite dodać cukier puder(...)lekko połączyć. Po wierzchu ciasto nie powinno być równe a tworzyć małe górki. Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Masa budyniowa : z 500 ml mleka odlać 300 ml, wlać do garnka i dodać cukier puder. Zagotować. W pozostałych 200 ml mleka rozpuścić budyń waniliowy. Kiedy mleko w garnku zaczyna

mecooks
Przekładaniec z masą jabłkowo-budyniową 496

przepis siostry Anastazji. Nieco zmieniony przeze mnie ;) 1. miała być galaretka w środku, o której zapomniałam... 2. zamiast polewy czekoladowej i wiórek kokosowych wierzch wykończyłam cienką warstwą masy budyniowej i posypałam na nią startą czekoladę... taki psikus :) :) ale wyszło smaczne, szczególnie przez ten korzenny placek :) Składniki: -250 g margaryny -4 jajka -1/4 szklanki płynnego miodu -1/4 szklanki esencji(...)suchą galaretkę oraz cukier i dokładnie mieszamy. Z podanej ilości mleka gotujemy budyń, ucieramy margarynę i stopniowo dokładamy do niej przestudzony budyń. Miksujemy na jednolitą masę. Przełożenie ciasta: ciasto masa budyniowa masa jabłkowa biszkopty  masa budyniowa masa jabłkowa ciasto cienka warstwa masy budyniowej starta czekolada deserowa Smacznego

KasiekGotuje
MASA BUDYNIOWA – do ciasta 99

Przepyszna masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę do ciasta Krakersik, które bardzo polecam :). Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na formę 33×22 cm: 450 ml mleka 180 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml mleka(...)mieszając masę dodajemy masę z jajkami. Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu, aż otrzymamy gęsty budyń. Pamiętajmy o energicznym mieszaniu budyniu, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń chwilę studzimy (nie dłużej niż 5 min)*. Gdyby jednak powstały grudki, to w żadnym wypadku nie miksujemy masy blenderem (rozrzedzi budyń). Wystarczy użyć miksera. Jeśli to nie pomoże. Przecedzamy masę przez sitko

Słodki Pomysł
Szarlotka z ajerkoniakiem wg Siostry Anastazji 162

kilka moich spostrzeżeń na temat tego wypieku. Po pierwsze – choć ciasto nazywa się „Szarlotka z ajerkoniakiem”, ajerkoniak to nie jedyny alkohol wykorzystywany do tego ciasta. Masa budyniowa przygotowywana jest między innymi na białym winie i to głównie od niego będzie zależeć smak masy. Na pewno warto więc wybrać takie, które wiemy, że nam smakuje(...)ciasto to jest bardzo dobre. Siostra Anastazja kolejny raz nie zawodzi:) Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 4 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka kwaśnej śmietany – opcjonalnie Masa jabłkowa: 4-5 jabłek Masa budyniowa: 2 szkl. białego wina 2 szkl. soku jabłkowego 3 budynie waniliowe

Smaki Na Talerzu
Krokodyle oczy 169

biszkoptowe, jest i oczywiście masa budyniowa, są owoce rzecz jasna, jest i polewa. Jest wszystko co być powinno w dobrym cieście. Jednak skomplikowane to ciasto wcale nie jest, jedyną żmudną pracą jest kulanie kulek z owocami, pozostałe czynności są banalnie proste. Krokodyle oczy zachwycą każdego, nie tylko smakiem, ale i wyglądem.  Składniki: ciasto z amoniakiem: 500 g mąki pszennej(...)budyniowa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła 1/2 szklanki cukru polewa: 200 g masła szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Sposób przygotowania: Ciasto z amoniakiem Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, proszek do pieczenia, amoniak i pociętą w mniejsze kawałki margarynę. Wszystko razem zagnieść, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto podzielić

na moim stole...
Ciasto orzechowo - jabłkowe 1302

mąk i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Budyń studzimy a następnie miksujemy z miękkim masłem na krem, stopniowo dodając do masła budyń. Składanie ciasta : Biszkopt orzechowy / połowa masy budyniowej / ciasto jabłkowe / druga połowa masy budyniowej / biszkopt orzechowy / polewa Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7048

mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Budyń studzimy a następnie miksujemy z miękkim masłem na krem, stopniowo dodając do masła budyń. Składanie ciasta   Biszkopt orzechowy / połowa masy budyniowej / ciasto jabłkowe / druga połowa masy budyniowej / biszkopt orzechowy / polewa Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową 159

Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową- Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy.  Masa: Do miski odlewamy ok. pół(...)celu pozbycia się ewentualnych grudek. Do budyniu dodajemy ubitą kremówkę i na najniższych obrotach miksera krótko miksujemy masę do momentu otrzymania gładkiej konsystencji (masy nie możemy zbyt energicznie i długo miksować ponieważ krem może stać się zbyt rzadki) .   Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy

Słodka Strona
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 607

Niezwykłe makowo-kokosowe ciasto z masą budyniową, którego serce stanowi... sernik. Połączenie tych wszystkich składników stanowi idealną, chodź dość oryginalną kombinacje smaków. Ciekawe ciasto, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza.  Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki: Warstwa Sernikowa: 480 g dwukrotnie zmielonego twarogu 120 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru(...)się ewentualnych grudek. Następnie partiami, ciągle miksując dodajemy porcje budyniu do ubitego masła. Gotowy krem wkładamy na kilka minut do lodówki. Na spód formy wykładamy dolną część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą ciasta.    Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem

Słodka Strona
Łącki przekładaniec wg siostry Anastazji 315

sobie równych jeśli chodzi o wypieki, a ten – jak dla mnie – jest najlepszym z najlepszych. Na całość składa się delikatny, kakaowy biszkopt, domowa masa budyniowa na żółtkach, ciasto z dodatkiem orzechów i miodu, a „kropką nad i” są śliwki namoczone w rumie. Prawdziwa petarda. Polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki tortowej(...)Śliwki osączamy z rumu (mniej więcej 1-2 łyżki można dodać do masy budyniowej), kroimy na mniejsze kawałki. Na ciemnym biszkopcie rozkładamy cienką warstwę masy budyniowej, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem orzechowym. Na ciasto orzechowe wykładamy masę budyniową, wymieszaną ze śliwkami (śliwki można też rozłożyć na cieście orzechowym i przykryć masą). Wierzch dekorujemy polewą. Dodatkowo można udekorować ciasto mielonymi orzechami

Smaki Na Talerzu
Tort jabłkowy 124

Kruche ciasto posmarować dżemem z dyni. Następnie przykryć pierwszym plackiem biszkoptowym. Wysmarować biszkopt ½ masy budyniowej i przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym. Wyłożyć masę jabłkową, na nią położyć ostatni placek biszkoptowy i całość lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować po górze ciasto i całość udekorować płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Tort najlepiej schować do lodówki(...)miski 3. Zagnieść ciasto 4. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy 5. Upiec kruchy spód 6. Przygotować biszkopt: utrzeć białka z cukrem 7. Dodać żółtka 8. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia 9. Wymieszać delikatnie masę 10. Przelać masę na tortownicę 11. Upiec biszkopt i odstawić do wystudzenia 12. Przygotować masę budyniową; utrzeć masło 13. Dodać po łyżce budyniu

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto kokosowe z ananasem 182

Pyszne ciasto z budyniową masą. Ananas nadaje masie budyniowej bardziej wyrazisty smak. Idealna propozycja na "słodki weekend" w doborowym towarzystwie. Fani kokosowych smaków również znajdą tutaj coś dla siebie. Składniki (blaszka 30x20):  ciasto: 1/2 kostki masła 35 dag mąki 10 dag cukru 2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowo-kokosowa 3 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka(...)masa zgęstnieje. Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto. Przykrywamy kawałkami ananasa. Przygotowujemy masę kokosową. Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy żółtka, wiórki i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy na masę budyniową. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez

Pobite gary Barbary
Kruche z budyniem i jabłkami 341

opak masło -1 łyżka MASA BUDYNIOWA budyń śmietankowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki cukier puder PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE:  Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę,cukier i jajka,zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut.  MASA JABŁKOWA:  Jabłka obrać zetrzeć na tarce(...)chwilę przesmażyć. Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać,odstawić. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.  MASA BUDYNIOWA  2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia. Gorący budyń

Kuchnia Danusi
Ciasto cappuccino bez pieczenia 116486

budyniowa nie była za gruba. Moje ciasto cappuccino to dwie warstwy ciasteczkowe, wspomniana już masa budyniowa i krem cappuccino zrobiony na bazie Śnieżki i serka mascarpone. Ciasto cappuccino bez pieczenia Składniki: masa budyniowa 2 budynie w proszku bez cukru 0,5l mleka 8dag margaryny 4 łyżki cukru krem cappuccino 1 opakowanie Śnieżki 200ml mleka 8 czubatych łyżek cappuccino w proszku(...)serek mascarpone, ponownie zmiksować - rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą, delikatnie i dokładnie mieszając - masę wylać na gotową masę budyniową - tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą Ciasto cappuccino jest połączeniem dwóch smaków: dolna masa budyniowa jest słodka, górna warstwa cappuccino - lekko kawowa, a ogólną słodycz ciasta równoważy starta czekolada deserowa. Herbatniki

Smakołyki Bereniki
Ciasto Cygan 375

budyniowym i galaretką. Jeden mój syn uwielbia ciasta z galaretką, drugi syn ciasta  z kremem, a córka z czekoladą  Jedno ciasto spełniło trzy oczekiwania. Ciasto ma jedną wadę, bardzo szybko znika :) Ale wtedy ja jestem szczęśliwa, że wszystkim smakuje i zaraz nabieram ochoty na pieczenie kolejnego ciacha. Skorzystałam z przepisu s. Anastazji. I Wam też polecam. żródło Ciasta(...)Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu , ale w troszkę mniejszej ilości wody. Wylewać lekko tężejącą na ciasto. Składanie ciasta 1 blat ciasta 1/2 masy budyniowej biszkopty galaretka 1/2 masy budyniowej ciasto polewa posypka ciasto cygan

O kuchni z uczuciem